Hoppa till innehåll

Hur ofta dammsuger ni?

Nyårsaftonsdukningen.

 

Nyårsaftonsdrickat. (Fint skareva.)

 

Nyårsaftonsefterrätten: Flambé skal au de banan avec chokladsauce.

Jag vet inte vad som är normalfallet, men tydligen dammsuger jag det var tionde dag eftersom detta under glada tjo och hurrarop – som när någon bestiger Mount Everest – hittades under soffan nyss:

Cigarr i champagneglas.

Nu kan man ju tycka att det intressanta i sammanhanget är att vi lyckades få ihop en någorlunda proper dukning eller att champagnen ju är från det bästa champagneåret någonsin. Men att städningen p.g.a. fyndet avstannar totalt och kameran letas fram och att det är lika stökigt som för en halvtimme sedan, tycker jag är spännande.

(Läs Per T:s minnen här nere om ni inte redan har gjort det, förresten.)

Share
Publicerat iBloggen

33 kommentarer

 1. Jag dammsuger lite för sällan, men när jag gör det är det no mercy; hårnålar, sudd och örhängen som råkar vara i vägen suger jag upp för glatta livet. Men dammsugaren lider inte nämnvärt av att jag rastar den för sällan, grannen har nämligen lite delad vårdnad.

  (Psst, tror du har ett ”det” för mycket idag.)

 2. Eh, jag dammsuger varje till varannan dag men det är för att jag har astma. Ibland kan det bli var tredje. Jag tittar inte under mattfransar och sånt när jag är hemma hos folk, men hemma dammsuger jag ofta, särskilt sedan luftrenaren tog oåterkalleligen sista andetagen (pun intended), men jag mår bättre av att ha det dammsuget så ofta.

 3. Dammsuger när det behövs. Eftersom vi bor i ett gigantiskt hus blir det inte lika skitigt överallt hela tiden. Men en gång i veckan i alla fall. Och varannan vecka ordentligt med våttorkning överallt. (Våttorkning oftare där det behövs.) Fick du ångest nu? 😉

 4. Antaligen borde jag få ångest, Lady Stalker, men jag låter bli.

  Vi dammsugade torsdag före julafton. Därefter inte. Men jag rafsade ihop lite dammråttor häromdagen. Dock inte alla.

  Antagligen dröjer det ytterligare ett tag innan vi dammsuger. Innan det händer brukar jag moppa trappan med dammråttorna några omgångar. De andra dammråttskennlarna norpar jag och kastar i påsen om jag går förbi utan annat mål och tanke i huvudet.

  Jessika (m fl) bör nog undvika spontanbesök hos oss. Inför planerade besök brukar vi dock försöka motionera snabeldraken.

 5. babbsan

  Jag dammsuger aldrig!
  Barnen sköter denna syssla: en gång i veckan städas hela huset, det dammtorkas överallt, dammsuges och våttorkas. Det är en populär syssla som de tävlar om, eftersom de får skapligt betalt!

 6. Jag tog en paus i dammsugandet och hittade hit! Läste för många år sedan en intervju med Stellan Skarsgård. Ang städning berättade han att han och hans(dåvarade)fru var jämlika när det gällde städning. Hon städade en gång på hösten och han en gång på våren.

 7. En gång i veckan dammsugs och våttorkas golven här av ett av de (oavlönade) barnen. När mannen är bortrest blir det en gång varannan vecka, vi har lite olika relation till dammtussar.

 8. Dammråttan

  Vilken närgången fråga, i allsin dar! Vi dammsuger när vi MÅSTE och det inträffar när det inte räcker med att plocka bort synliga dammtussar i vrår och under möbler. Nånstans går en gräns – och den SYNS. Man funderar över lösningar.

  1. Eftersom dammet samlas under möbler kunde man hänga upp alla möbler, så att de svävar en bit över golvet. Då har dammet ingenstans att manifestera sej och vad gör det då? Drar nån annanstans än till vårt lilla råttbo.

  2. Har jag berättat om vårt nya köksgolv? Det har jag säkert. Nåväl! Det är shackrutigt i svart och vitt. Nåja, inte kritvitt och kolsvart; färgerna heter Vulcanic ash och Barbados, så ni kanske kan få en uppfattning om hur det ter sej.

  Så här funkar ett sånt golv: Ljusa skräp föser man med foten över till en vit ruta och mörkt skräp föses över till en svart ruta och så ser man dom inte mer. Det håller hur länge som helst.

  Alltså: Vill man nästan fullständigt slippa dammsuga kan man lägga in shackrutigt golv i hela hemmet. Då funkar ”en gång på våren och en gång på hösten”-rutinen.

  Nej, nu kan jag inte sitta här och prata städning. Lille Maken spelar latinamrikanskt och frestar med kaffe och mörk rom. Adios muchachos – y muchachas.

 9. Ja, inte är det så ofta som det skulle behövas. Behovet är nämligen dagligen när man bor på landet och har tre katter och tre karlar som går ut och in.

  Men någon gång i veckan brukar jag (eller den käre maken) tvinga någon av sönerna att motionera dammsugaren.

 10. När jag blev med Katt år 1991 släpade hon ut massor av dammrådisar ur Hörnen Jag Glömde. Rätt så bekvämt, på min ära.

  När jag blev med Sambo 1999 visade det sig att detta inte räckte till.

  Nu är söndagseftermiddagarna ’räddade’.

  …även jag är, liksom Hélene, intresserad av nyårsaftonsefterrätten. Berätta gärna mer.

 11. Det där extra detet tog en halv evighet att hitta. Jag har liksom blivit egentextblind. (Och så har vi halva släkten här på nioårskalas. Ett himla sjå, får man säga. Man blir inte populär om man sätter sig ner för att leta efter det.)

  Efterrätten var egentligen banana split (sedan urminnes tider en nyårstradition), men vi lurade först barnen med bananskalsdesserten. Stor succé.

  Nu måste jag spela Alfapet och lukta på gammal whisky!

 12. Dammsuger gör jag en gång i veckan för att hålla efter dammråttorna. Jag tycker nämligen det räcker att ha en hund som husdjur. Han önskar förövrigt att jag inte dammsög alls, då skulle han slippa gömma sig under sängen. Idag var det en dammsugardag, och då var dammsugaren helt död. Jag fick alltså lov att åka och köpa en ny.
  Damma gör jag däremot inte ofta, jag har hört att damm skyddar möblerna. Mot vad vet jag inte riktigt, kanske onda andar eller något?

 13. Vi dammsuger ibland. Helt enkelt ibland. Ingen av oss har kommit på något bra sätt att hitta någon rutin som fungerar.
  Annars har jag hittat ett jättebra tips i någon husrestaureringsbok: När skiten står knähögt och städlusten ändå inte infinner sig finns det bara en sak att göra. Nämligen att ställa dammsugaren i hallen med sladden i. Om någon kommer på besök kan man då alltid säga att man just skulle dammsuga och det kan man ju inte göra när man får gäster, så då slapp man den gången också.

 14. Dammsugande under vårt över 50-åriga gemensamma boende varierar ju över tid och med bostadens status:
  1. Under studietiden bara innan det kom aviserat besök.
  2. Som förälder till astmabarn och yrkesarbetande, i sovrum och TV-rum noggrant varje lördag fm.
  3. Annars känner jag igen Cecilia-n:s belägenhet – vi har också ett enormt hus där ”paradrummet” bara behöver dammsugas var 6-5 vecka i samband med ”främmande”.
  På sommaren dammsuger vi inomhus i princip bara sovrum och kök (som också våttorkas), eftersom vi tillbringar mesta tiden, inklusive måltider, utomhus.
  Numera har vi ingen julgran för att slippa barrsugningen.

  I vårt förra hus, också beläget ett antal 100 m från Öresund, men med 3 skolbarn, brukade vi skämta om att när vi väl på hösten sugit upp all sand som släpats in med våta fötter, vi fick suga barr tills sommarlovet började….

 15. Ica

  Blev det hattema?

  Jag dammsuger i princip heller aldrig eftersom jag eldade upp min dammsugare för x antal månader sedan. Nu har jag beställt en ny på nätet och hoppas då att avlägsna alla underligheter som samlas på mitt golv lite oftare.

  Som fallet är nu har jag ju då delad vårdnad om Helénes maskin, även om jag är en dålig förälder och låter henne har huvudvårdnaden. Det är ju så jobbigt att gå två portar bort och hämta åbäket.

 16. Ja, Ica — det blev hattkalas. Det finns inga bättre kalas än hattdito.

  Jag har under de två senaste dygnet setat (sörmländska) vid datorn i sammalagt 32 minuter. (Det är inte jag som har tagit tid.) Snart kommer jag att drabbas av abstistensfrossa.

 17. Eva

  Tja, vi (läs jag, men jag har varit jämställdhetsansvarig på jobbet) städar/dammsuger när det behövs. Inte särskilt ofta. Men att bjuda in gäster alternativt att självsuggerera (heter det så?) att ”kungen kommer, kungen kommer” kan också få fart på grejerna. Sopen får dock lufta sig dagligen då vi har en katt som har en tendens att inte hålla sanden på plats i kattlådan.

 18. Jag har fått en tavla av min syster där det står att ”damm är änglarnas toflor”, det låter lite gulligt tycker jag. Annars är inte dammråttor så gulligt och jag försöker ha dammsugning på schema så att vi ska hjälpas åt här hemma. Med varierande framgång kan sägas! Om du har letat efter din högklackade sko, Lotten, så har du väl hittat den nu när du fotade cigarren och glaset?!

 19. Ökendammsråttan

  Jaså, Cinas Låda, dammråttor är inte så gulliga! Ha! Nu går jag bort i nåt (dammigt) hörn och gråter lite.

  Så, nu var det klart! Jag har dammsugit – i dag! Vi ska ha träff med en av sönernas flickväns familj här hemma hos oss i veckan och då gäller det att ”skicka sej och inte snyta sej i gardinerna”, som Stefan Andhes mamma sa. Det är inte det att jag är rädd för vad flickvänsfamiljen ska tänka, men man vill ju plaire aux fils. Sonens recesioner är det som räknas. – Vi morsor är hårt hållna!

  Wv immism – nån ny konstriktning?

 20. Vild fest där skorna sparkas av bakom soffan! Varför satte ni inte upp en webbkamera? Jag hade velat titta på! Ja, jag satt ju hemma och vaktade hunden…

  Mina katter har varit döda i ett resp. två år och jag hittar fortfarande deras hår lite varstans. Så ofta dammsuger jag.

 21. Ökengnagaren – jag älskar det där Andhe-citatet. Problemet för mig, om jag kom att tänka på det innan en sån där tillställning, skulle vara en svårbetvinglig lust att göra just det. Tur att vi inte har några gardiner!

 22. Ja, de där skorna, ja. Dem köpte jag på språkresa i England för tusen år sedan. Jag har haft dem på alla utklädningsfester under de tio inledande minuterna.

  (Den andra skon är ännu inte funnen.)

 23. Tiila

  Det lär bli oftare nu med vår nya fina dammsugare!

  Den gamla drog man sig för att ta fram, inte bara för att det är trist att dammsuga utan även för att man riskerade svår tinnitus och trots genomfört uppdrag hittade dammråttor både här och där.

  Wv: är prilledi. Detta är bara roligt om man har sett ”Pippi går i affärer”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.