Hoppa till innehåll

De senaste dagarna, ba

Om jag ska vara riktigt ärlig, hade jag inte koll på att Storbritanniens Brexit-omröstning skulle äga rum just i torsdags. Jag läser helt enkelt inte nyheterna som förr. Men den här spelevinken brukar ge mig klara besked.


(Jonathan Pies egen kanal. Mer info.)

När nyheten om utträdessidans vinst ramlade in på midsommarafton, var jag fullt upptagen med att leta efter folk som ville ha sill (ingen), folk som ville ha nubbe (ingen) och folk som ville ha potatisgratäng (alla).

prickigt
Och så kamouflerade jag mig.

Sedan fortsatte fopolls-EM utan Sverige. Ack. Zlatan (ergo Volvo) lade ut ännu en reklamfilm som gör att man vill råna en bank.

(Var är reklamfilmerna som handlar om bilar som funkar fastän de är 15 år gamla och kostar en spottstyver? Har jag sagt att vår näst äldsta bil är död? Inte? Saaben är död.)

Och så lade vi oss tillrätta på midsommardagen och bara njöt av stillheten, den 100-procentiga ättläggsnärvaron (fem barn, en skånsk flickvän och en spanjor), brännboll, basketspel, lättja, pizza och middagstal.

sommar

Den regniga söndagen satt vi inne och väntade på åska. Och som vi väntade – förgäves! Vi laddade kakelugnen, tog fram filtar och raggsockor, Nils Poppe-filmer och te i långa banor samt …

bubblor
… såpbubblor. (De spricker inte när de landar eftersom verandan är regnmättad.)

Sammanfattningen lyder som följer:

 • Ingen som jag känner förstår hur Storbritannien kunde rösta nej. Fast 80 % av alla som jag känner där på andra sidan pölen är förstås skottar och Londonbor.
 • Midsommar är en synnerligen trevlig helg.
 • Sverige förlorade mot Belgien med bara ett mål och Ungern förlorade nyss mot samma lag med fyra mål. Haha: vi är bättre!
 • Åskan kom aldrig. Men såpbubblor är jätteroliga.
Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. mikaels

  “Ingen som jag känner förstår hur Storbritannien kunde rösta nej. Fast 80 % av alla som jag känner där på andra sidan pölen är förstås skottar och Londonbor.”
  De som ville lämna verkar ha varit röstsugnare än de som ville stanna: https://twitter.com/SkyData/status/746700869656256512
  Demokratin funkar ju inte av sig själv, man måste ju faktiskt rösta också, inte bara tycka saker på sociala medier (som jag fördomsfullt tror att den åldersgrupp som ville stanna men inte orkade rösta gör ;))

 2. Oj, där kom statistiken från Mikaels — blott 36 % i den yngsta åldersgruppen röstade. Ujuj.

  ”And that, folks, is why the old didn’t betray the young – they betrayed themselves.”

  Läste nyss på Facebook att man på Twitter (oj vad jag citerar grumligt) jämförde Brexit med katters personlighet (som jag inte vet något om).
  ”De kräver högljutt att få gå ut, och när dörren väl öppnas så sitter de bara där. Eller så går de ut och sedan in igen. För att upprepa proceduren efter fem minuter.”

 3. Här kan man se hur många, och varifrån de är, som har skrivit på om en ny folkomröstning i ämnet EU. Styvt 3½ miljoner just nu, men det tror jag inte spelar någon roll. Viktigare är att Skottland –och kanske också Nordirland– nu ifrågasätter det här med Great Britain. Det blir en intressant sommar och höst.

 4. LupusLupus99

  Att hålla en ny folkomröstning är givetvis rent trams,
  det går inte att komma efterråt och säga att vi måste rösta
  en gång till eftersom det blev “fel resultat”.
  De som vill vara kvar hade chansen i den första omröstningen
  men valde att stanna hemma och då anser jag att de försatt sin
  chans. Lagt kort ligger och det är bara att respektera omröstningens resultat.

 5. LupusLupus99
 6. PK

  Men vad har hänt med Saaben?

 7. Ökenråttan

  Krasse på er, allihop! Nu följer “Eventyr på Jövvgån”. På vår lilla förmiddagspromenad i dag, på södra sidan av Djurgårn, såg vi en skylt uppe i den där lilla bokskogen därstädes. Och vi upp och läste nyfiket: Föreningen Skånepojkarna i Stockholm hade år 1949 anförtrotts vården av denna bokskog. Så klart man måste ha skånepågar till att sköta såna exotiska och sydliga trän. Där fanns en stig som vi inte tidigare hade sett och den följde vi, genom en skog av blåbärsris. Plutsligt låg där en handske vid sidan av stigen, en lång, svart aftonhandske. Vi såg oss omkring: “Var finns liket?” Eller hur? Inte kan en ensam aftonhandske ligga så där bara; något måste HA HÄNT. Men vi hittade inget lik så vi gick hem och åt lunch.

 8. Togs det någon bild på aftonhandsken, Ökenråttan? (Tänkte bara att vi ju har en kioskvältare i vardande här.)

  PK: Saaben är värd kanske 8 000 kr. Kanske mindre. Och den har drabbats av inkontinens både fram och bak och dessa skulle kosta 4 000 kr att täppa till. Så nu står vi här och kliar oss i huvudet än en gång.

 9. hyttfogden

  ÖR Känns som ingressen till en klassisk deckare av Ekman, Lang eller Trenter. Kan inte herrskapet slå sig ihop om detta och göra en “Lars Kepler”. Vad ska ni kalla er? Båsisterna har säkert förslag.

 10. Ökenråttan

  I möron jagar vi ut och plåtar Handsken. Ja, Lotten, jag har ju ett deckarnamn nära till hands, nudge, nudge …

  Vi såg fler intressanta saker. En herdinna med sin krumstav, sin fårflock och två vallhundar. Och liemannen. Fast det var en tjej, men hon hade en lie. Jojo. Ska dom också vara med i deckaren, kanske?

 11. Kolla att det inte ligger ett finger eller två kvar i handsken.

 12. Agneta uti Lund

  Trots åtskilligt såpbubbleblåsande genom livet hade jag ingen aning om deras beteende på vått underlag. Får hit ett mindre barnbarn nästa vecka – ska se till att jag har såpbubblor hemma och om det inte regnar kan man säkert fixa underlaget med en spann vann (skånska för hink med vatten).

  Det sista får mig att minnas hur jag som ickeskåning satt vid sandlådan med barnen och sa hink och spade och gräva sand, medan andra som också frekventerade sandlådan, benämnde samma företeelser med spann och skouffa och ösa grus.

 13. Såpbubblorna är så intressanta! Jösses vad längesen det var jag blåste några. Och tänk, när jag var liten blåste vi såpbubblor av faktisk såpa utspädd i lite vanligt vatten, ibland.

  När hade jag nu vanlig såpa hemma senast … uj. Nä. Wow!

  Ökenråttans svarta handske, vad den saken anbelangar, är så bra att denna hära fantatikläsaren nästan blir osammanhängande av entusiasm.

  Och vilken fin avledning den är, för Brexit-kalabaliken är nu så stor att jag bara inte orkar pladdra om allt jag skulle kunna pladdra om.

  Åkej, vi har en trädgårdshare i år med, har det visat sig. Den är stor och muskulös (i sin art) redan nu, så vi har börjat undra om det är den galningen som bodde här hela förra sommaren. Och som åt opp flera buskar under vintern. (Nä, harar äter inte upp hela buskar, men de äter små smakbitar av barken här och där, varpå busken nästan kreperar …)

  Och slutligen (nu börjar det kännas som en hel väska depescher från Lerbäck) blev jag så oväntat glad över återblicken på Saabens inköpsstund, då den utfällbara mugghållaren fällde avgörandet. HEJ alla bilar!

  (Kolla, ett P.S. De som tog över hotellet på granntomten, och som inte har klippt gräset den här säsongen. Alls. De har nu skickat hit några som försökte — de försökte verkligen. Men hela gräsmattan är nu knähög och står i full blom, så en gräsklippare fick oss att skratta så våldsamt att vi nästan fick konvulsioner. De hade visst en trimmer också, men begrep inte att en lie är den enda lösningen på den där tillväxten.)

 14. För alla båsister som såg mitt nyliga inlägg och bara lutade pannan i händerna: Jag yttrar mig om en massa olika ämnen, så ni kanske hittar något intressant på någon enstaka rad …

 15. (Oj, yeah, jag vet — om jag vet rätt — att HEJ och Saaaaaaab inte är samma bil, förresten. Om nu ännu större förvirring skulle uppstå. Eller är det jag?)

 16. PK

  Lotten, dom 4000 får ju ställas mot vad en ny bättre bil kostar. Har löst ut våran HEJ-kusin från verkstan idag för 3600kr. Den är väl värd mellan 5 och 10 tusen men den är värd mer för oss.

 17. Om såpbubblor och Såpbubbelmannen, Göran Rämme, kan man läsa här. Han var min lärare i fysikalisk kemi när det begav sig och berättade med stolthet hur han firat midsommar tillsammans med sin fru i gamla Teknikums källare och filmat musik via en såpbubblehinna spänd över en högtalare. Vackert!

 18. ISLAND!!!
  (För kort kommentar.)

 19. Island leder med 2-1 mot England!

 20. Varför finns det inget nytt inlägg om den fantastiska matsen mellan Island och England?

  Hihi, maken gick deppad från tv:n efter Englands straff i början. Och vips! for han tillbaka när Island kvitterade!

 21. Och om man orkar titta på såpbubblefilmen son Göran Rämme har spelat in kan det vara kul att veta att det svarta området som växer till sig efter ungefär halva tiden och sedan ökar (tills bubblan spricker) består av bara ett atomlager!

 22. Nu går ju Island-England på SVT, men jag har mina funderingar på den här kommentartrisen vi har hört på TV4. Hennes norrländska dialekt verkar lite väl bred emellanåt, men bara i bland. Emellanåt låter hon som vi i Fjollträsk föreställer oss att man gör från den delen av landet, och ibland låter hon som en vore hon en parodi i en nyårsrevy.

  Hennes insikter är det förvisso inget fel på, men det vore intressant om någon med lite kunskaper i dialekter kunde kommentera.

 23. Hanna Marklunds dialekt är så bred för att hon kommer från en liten by (Varuträsk, 60 invånare) och man oftast i småbyar får en mer utpräglad dialekt än i större orter där den är lite mer urvattnad.

  Varuträsk ligger utanför Skellefteå, där man har en tydlig västerbottnisk dialekt – men den är mycket ”mildare” än Varuträsks.

  En fördel med den här typen av nordliga dialekter tycker jag är att de är oerhört tydliga. Man missar inte ett enda litet ord när hon gör sina analyser, Hanna. Då är det lite värre med skåningen Olof Lundh, som ibland verkar mumla lite i skägget. (Och, märk väl, det har intet att göra med att jag inte är van vid skånska eftersom jag har bott i Lund i 23 år.)

  OCH ISLAND LEDER FORTFARANDE! (Jag prioriterade min egen basketträning före lajvrapportering.)

 24. Så går det när man brexitar.

 25. HURRA!!!

  Jag brukar annars hålla på England. Men i kväll höll vi på Island — ooooohh vad vi höll på Island! — och det allra bästa var att de inte bara snubbelvann, utan vann på bättre spel!

  **dåååånar av förtjusning**

 26. Brexit har inget som helst med Englands förlust att göra. Great Britain, United Kingdom och England är olika eniteteter. En alldeles ypperlig utredning i ämnet finns att åskåda här:
  https://www.youtube.com/watch?v=BDGgf6H572c

 27. Nog vet jag det, LarsW. Jag såg länken tidigare idag. Dock ingår England i det som brexitar.

 28. Örjan

  Gratulerar Island till segern.

 29. Såg de sista 35 minuterna och det var riktigt skoj!

 30. Vi sa precis som Cecilia N – ”så går det när man brexitar” – för vi var fnittriga och skojade med varandra och menade inte särskilt mycket allvar i just det läget.

  Det här var en riktigt rolig match! (Kuriosa: År 1992 gick EM i Sverige och Jugoslavien fick dra sig ur eftersom de krigade och hade sig och därmed fick Danmark en gratisplats fastän de inte hade kvalat in – och vann hela alltet!)

 31. Island har spelat sig vidare. Wales har snavat vidare (via motståndarsjälvmål) but who cares …

  Det här EM:et är just nu helt, helt underbart (bortsett från Sveriges magplask). Heja alla underhundar!

 32. Jösses, jag trodde ju på allvar att det var brexits fel att engländarna torskade. Och att det är för att Norge tår utanför EU som de aldrig är med i stora mästerskap i fopoll och så.
  Men det är ju alltid kul att det rörs om lite i den statiska grytan av fopollsnasjoner.
  Fan, nu får man inte ens vara skadeglad längre. Ska’re va på de viset så änte ja med!

 33. Ja, om såpbubblor, fryspunkter och Mpemba-effekten kan man inte lära sig för mycket!

 34. HK

  Jag följer ett gott exempel och fikar på Fjällgatan i det fina vädret.
  Får nog bli en glass som efterrätt.

 35. OT? Om man –som jag– är intresserad av av följa utvecklingen i Storbritannien efter brexit, med partiledarval och allt och även är allergisk mot Twitter, så kan man med fördel titta till BBC:s Live reporting länk i saken. Den pushar löpande, är saklig och hyfsat koncis.

  Då kan man brilla i korvkön med att ligga före kvällstidningarna, också.

 36. Ökenråttan

  Jaha, så då lyckades Sverige köpa in sej i säkerhetsrådet! Vi betalade ett antal fattiga länder med resor och fint mottagande så att dom nu tydligen röstade på oss. Sånt kallas korruption och mutor när andra länder är i farten, men inte i rekorderliga Sweden! Så nu kan Eliasson får nytt tillfälle att blända omvärlden med sina nyblekta tänder och nån fanatiker från Sverige får hoppa in och göra sej omöjlig i Rådet.

 37. Kudos, ÖR. Hela processen har varit förnedrande och ovärdig.

 38. …och så har vi det här med brexit, som ingen anhängare verkar ha haft någon genomföramdeplan för. Både Tories och Labour är nu i praktiken utan ledare, och EU lyssnar –men pratar inte– förrän Storbritannien vågar trycka på utträdesknappen. Man tar sig för pannan.

  BigBenonthebeach160628_380

 39. Mutor och korruption är intressant. Man skulle kunna tro att Italien (maffian), Sydamerika (maffian) eller Ryssland (maffian) tex leder korruptionsligan, MEN korruption förekommer i lika stor utsträckning världen över!
  Om man vill ha ett smakprov kan man just nu i google trycka in apoteket, Kalmar och landshövdingen, då hittar man den här lilla notisen. Begrunda nästsista meningen …

 40. PS. I Sverige heter den (kortuptionen) konsensus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.