Hoppa till innehåll

En tuff natt

– AJ!

Min djefla stånkande krake till make vägrar gå till doktorn med ryggskottet. Inte vill han ha knark av mig heller. (Citodon som jag fick när jag bröt tån.) Men sova bredvid mig ska karln.

– AJ!

Jag ryckte till och tittade på honom och väckarklockan. Åh, 01:23.

– Krrrxxzzxkkrrschhhschh.

Snark. Han har alltså ont i sömnen. Stackarn.

– AJ!

Jahaaa. Han sover igen. Vilket man plägar göra 01:47.

– AJ!

Men jädra sovgubbe. Usch, jag borde sova 02:22.

– AJ!
– Vill du ha något?
– Ja, en Ipren.
– Jaha. Som om det skulle hjälpa. Men ok, vänta här.
– Kan inte annat.

– Krrrxxzzxkkrrschhhschh.
– Vakna! Här har du Ipren.
– Va? Va? AJ!

Hoppas han sover resten av natten. Det här är ju som att vara en ammande moder. Jag ska upp 05:40.

– AJ!
– Huh?
– Lotten, jag måste bada.
– Ok. Klockan är 03:01. Klart att du måste bada.

Hoppas att han tar sig upp ur badet själv. Jag måste sova.

– … så då tänkte jag att det är ju synd att jag ska hålla dig vaken hela natten.
– Huh?
– Oj, sov du?
– Ja, käre make, klockan är … 03:44 …
– Hur länge har du lyssnat på mig?
– Sedan du väckte mig med orden att du inte ville hålla mig vaken.
– AJ!
– Vill du ha hjälp med något?
– Nejdå. AJ! Jag AJ! klarar mig.

Han har begåvats med en synnerligen god nattsömn, min djefla man. Han somnar snabbt, var som helst, hur ofta som helst och under vilka betingelser som helst. Innan jag ska somna måste jag dela upp bekymmer i högar, räkna bortsprungna får, tänka på min intervju hos David Letterman och någon eventuellt bortglömd deadline.

Efter radiosändningen och ickesömnen igår var jag mör som en välhängd hare. Med rosiga kinder och solsken i blick försökte jag fokusera på vad som helst, när telefonen ringde.

– Jag hade en förfärlig natt, stånkade min djefla man. Jag skulle nog behöva lite mer stöd, lite mer hjälp av dig när jag har ont på nätt…

Han kom förstås inte längre. Jag skrattade först omkull honom och ställde honom sedan i en imaginär skamvrå (han kan ju inte stå i en riktig på grund av värken) och förklarade sedan så pedagogiskt jag kunde vilket stöd han i fortsättningen skulle kunna räkna med.

Han mindes alltså ingaav mina insatser under natten.

Min djefla ryggskottsman går omkring så här.
Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Jamen, och jag tänker svära, den djefla mannen, ffs, ta citodonet, ring vårdcentralen och ta dig dit!
  Det är ju bara en kontraktur, hur du nu vet det men du behöver nån som tittar på den där ryggen. Annars kan på ligga där och pinas i din ensamhet tills du liknas Frankenstein. Så snäll är jag, tralala.
  Och Lotten, ta dig till alternativt rum och sov där!

 2. Ipren mot rygskott, det är totalt meningslöst. Jag fick det inofficiella rådet från vårdcentralen att ta en ipren tillsammans med två alvedon, och då hjälper det. Till och med på ryggskott.
  Det finns förresten en ”riktig” medicin med både paracetamol och ibuprofen i, men inte här i Sverige. Än.

 3. Lotten, du kanske kan sova i badkaret?
  En liten vårdstrejk kanske? Fast det brukar aldrig löna sig.
  Å andra sidan, bara tanken på att ta sig någonstans när man har ryggskott kan få en att svimma. Jag vet. Försöker med lite distanshealing…
  (vw=hidsmo=forsmo?)

 4. ab

  Man ska ligga med uppdragna knän, har jag hört.

  Man kan hamna i prekära lägen, inte kunna vända sig i sängen och inte kunna gå upp. En gång satt jag på sängkanten med rs och liksom lyfte mig upp som om jag gymnastiserade – och kunde sedan varken resa mig eller sänka ner baken igen! Jag som knappt har några armmuskler!

  Ryggskott är för jättejäkligt, men till sist går det över. DU Lotten bör sova i gästrummet, i alla fall i tvåtimmarpass! Första vakten, andra vakten osv…

  Krya, mannen. Det GÅR över. Men lyft ingenting! Inte en liter mjölk ens.

  Wv imfhcomp – låter som ryggskottsmedicin. (In My Fumbling Humanity Comp)

 5. Han MÅSTE knarka så att ryggen luras att tro att den är frisk och kan röra sig åtminstone lite! Annars kommer han att BLI SOM PÅ BILDEN FÖR ALLTID, hälsa det.

  Och du mååååååste ju bara överge honom på nätterna. Ni har ju ett skitstort hus, lägg dig annorstädes och sov gott!

 6. Ica

  Separata sovrum under krisen kanske? Och även om mannen i fråga inte pimplar i sig en droppe alkohol eller liknande skadliga preparat kan han gott häva i sig lite knark. Det skulle göra honom gott. Jag kan komma över med mina axelpiller. skulle tippa att det är nåt form av mellanting.

 7. PGW

  Karln behöver knark, en naprapat och du behöver egen säng. Hör nu vad alla dina kommentaterer säger, vi vet. Lyssna inte på den gnölande mannen, han har ryggskott så han vet inte vad han säger.

 8. Det enda vården kan erbjuda som jag inte har hemma är morfin, och det behöver jag inte för tillfället.

  När jag hamnade på ortopeden med akut lumbago bestod behandlingen i att jag vilade i en säng (finns hemma – check!). Vid något tillfälle erbjöds jag Citodon (finns hemma – check!). Sen fick jag lära mig av en sjukgymnast hur jag reser mig ur sängen på rätt sätt (kan jag – check!). Slutligen fick jag en lapp med övningar som jag ska göra för att stärka rygg och mage (finns hemma – check!).

 9. Nu haver jag knarkat och är hög, nej låg på kodein.

  Jag lovar att jag ska sova så långt bort jag kan från Lotten. Diagonalen i en kvadrat är kvadratroten av två gånger sidan, men hur lång är diagonalen i en kub?

  Inget man räknar ut med kodein i hjärnan. GÄÄSP!

 10. ab

  Och nu är den den djefla mannen jag tycker jättesynd om. Det är ju faktiskt du som har ont, djefla man, stackars dig!

  Lotten, sluta gnälla!

 11. Huff! Nu har jag ställt även AB i den imaginära skamvrån eftersom jag i fortsättningen till och med måste hälla upp mjölk åt ryggskottsmannen. Cruella, däremot, har jag placerat på en guldtron:

  ”… han har ryggskott så han vet inte vad han säger.”

  Såja.

 12. Förlåt, PGW, sorry.

  Nu får ni samsas om tronen. Man kan ju inte ta bort Cruella bara sådär.

  Nu ska jag leta skottkärra. (Han har ätit knark nu, så det kommer att bli jättelätt att putta ner honom.)

 13. Lotten, har du ingen i din omgivning som är amatörkirurg? Om du hittar en sådan kan denne amputera ryggraden och ersätta den med ett kvastskaft. Helst ett kvistfritt. Din djefla man blir genast både rakryggad och smärtfri. Och så stilig han blir sen!

 14. en djefla man

  Öh, ”leta skottkärra”? Vad händer här? Skönt groove. Ska vi leka skottkärra, visst! Hela stället är fullt av shyssta snubbar. Haru nå mer piller, hörru?

  Kolla: här stårre ”drowki” sådär lite böljigt och skönt. Hallå tangenterna, byt inte plats nu — sitt fiint och stilla.

  D..R..O..W..S..Y.. nä, blev de … kan nån hjälpa till här. Schysst.

 15. ab

  Hördu djefla man, här försvarar man dig och allting och så säger du inte kollegialt hej i skamvrån ens!

  Nej, denna skamvrå blev mig för trång, nu ger jag mig ut i världen på jakt efter en gyllene tron! (Med Toblerone nära till hands.)

  wv snosils. Snosils på er!

 16. kodein BLIR morfin i kroppen, den djefla mannen!
  Be hustru om ursäkt, ta tabletterna, gå till vårdcentral/naprapat!!

  Till hustru, sov i annat rum.

 17. Min make kom hem för ett tag sen och berättade om sin ”hemska kollega”. Kollegans sambo hostade nämligen rejält pga den smitta som då gick. Därför fick hon gå och lägga sig på annan plats i huset, där hon inte hördes.

  Maken slog hakan i knäna. Inte sjutton kastar man ut sin sjuka fru på det sättet! Hon är ju sjuk! Det är ju synd om’na.
  (Till saken hör att maken somnar lika enkelt som den djefla mannen.)
  En alternativ lösning ansåg maken vore at kollegan gått och lagt sig i annat rum.

  Inatt när jag hade svårt att somna och maken snarkade lite lätt så tänkte jag på sovrummet i det gula huset lite längre söderut än det här gula huset och funderade på om Lotten hade svårt att sova nu bland både snarkningar och aj-stön.

  Idag har jag fått facit.
  Båda har mina sympatier.

 18. Nej men. En kiropraktor är det ju som behövs! Varken mer eller mindre. Ett snabbt litet knäck som tar ett par sekunder, och sen är du helt bra, djefvelman! Lovar. Plåga er inte mer nu!

  coofa låter som en cool morfar. Men det är du väl inte än…

 19. Den uufhufffande djefla mannen har installerats i gästrummet med knark och mobiltelefon samt dator. Här ska sovas!

  Själv har jag varit ute på äventyr med en … äh, ni får läsa imorrn.

 20. Den djefla mannen hade kanske inte räknat med det kompakta stödet för hustrun trots mannens liiiidande under ryggskottet (och sånt gör jävligt ont!). Men som sagt, pilla i dig tabletterna, ta dig till en kiropraktor (en omt-sjukgymnast gör samma sak ge och ta), och oja dig i sömnen på egen hand.
  Men jag hoppas verkligen att det går över snabbt. Får du ner smärtan snabbt så borde du kunna börja röra på dig lite igen. Annas råd som hon fått ”inofficiellt” från vårdcentralen har jag också fått. Det ska tydligen funka jättebra, jäg är allergisk med allt sånt ibuprofen, acetylsalicylsyra-aktigt.

 21. Jag och ryggen går mot bättre tider. Tack, kära kommentatorsbås med AB i spetsen, för uppmuntrande hejarop.

  Pust! Aj! Några dagars uff, puff och stön återstår dock innan jag skuttar över lingontuvorna och ilar mellan tvättstuga, kök och barnkammare.

 22. ab

  ”Det verkar så … småländskt.”

  Gapskratt! Tack, Anna!

  (Läser fyra gånger till och fnittrar varje gång.)

 23. Åhh den som hade Citodon!1Har sån jävulsk ischiassmärta så jag knappt kan gå eller stå och fick Voltaren av läkaren.Hjälper ju föön inte ens på mensvärk!!

 24. Ojojoj vad du läser gamla inlägg!

  Kan du inte muta en läkare som förser dig med hemliga piller som du kan ha på lager?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.