Hoppa till innehåll

Tre män och en näsa

Idag ser jag ut som Zeb Macahan. Det beror på att jag har sovskrynklor i ansiktet och när man är så gammal som jag, sitter skrynklorna fast som Rocky Mountains.

Zeb Macahan var en rollfigur i serien ”How the West Was Won” som gick på tv 1979, när vi bara hade två kanaler att välja mellan. Vilket idag ter sig som en absurditet men ganska skönt ändå.

På föreläsningen som jag ska hålla senare idag, kommer jag att på ett allvarligt men snubblande och fnittrande samt faktafyllt sätt förmedla de heliga skrivreglerna som jag tycker så mycket om. För att lätta upp stämningen, kommer jag att (som alltid) läsa upp följande stycke av Tage Danielsson.

”Nu är det klart att det är mest praktiskt att vi använder orden i den betydelse vi har kommit överens om. Det blir så besvärligt annars, och man kan lätt bli missförstådd. Å andra sidan är naturligtvis ingen tvungen att använda alla ord i överenskommen betydelse – särskilt som ju varken du eller jag har fått vara med och bestämma från början att limpa ska heta limpa och krasse krasse. Du och jag kan ju till exempel komma överens om att kalla en tur- och returbiljett Stockholm–Malmö för en åtsittande aftonklänning med svarta tofsar. Men jag lovar dig att vi får ett helvete i biljettluckan på Centralen.”

Tage Danielsson, förstår ni barn, var en lustig man som var lång till växten och ganska långsam till talet. Och han var så rolig, så rolig, så när jag läser honom högt ser jag inte bara ut som Zeb Macahan utan även som Tage.

Zeb, nej, jag menar Tage. (Teckning av Per Åhlin)

Men Tage hade ju en bästis. Här kan man dra parallellen att 1+1=3 eftersom de tu var fantastiska tillsammans ända till 1985, när Tage trillade av pinn.

Hasse Alfredson. Ni ser, barn, att han har två s i förnamnet och bara ett i efternamnet?

Idag ser min näsa ut som Hasses näsa, som ju står ut. Jag fick nämligen på träningen igår en boll på kranen så att jag ser ut som en babianrumpa i plytet. Vilket förmodligen kommer att ta udden av skrivreglerna.

Fotnot som kanske förklarar ämnet, men inte näsorna
Jag föreläste för 29 personer igår, varav blott tre hade hört talas om Hasse & Tage. Basåattnivet.

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. TRE??? (ja, med versaler och tre frågetecken, för det var det värt) Vilken tur att du upplyste resten, då. Vart är världen på väg?

 2. Jag ignorerar sista meningen, för då blir jag på ännu sämre humör.

  Tage var en darling. Hasse är en. Åh, jag blir varm i hjärtat.

 3. De var unga, ja. (Högskolestudenter från 19 till 44. Det var de som var över 37 år som visste. Och de läser nog dessa kommentarer i detta nu.)

  Men ändå! Jag vet ju t.ex. vem Thor Modéen (1898–1950) var. Till och med Voltaire känner jag till, och han har ju varit död jäääättelänge!

 4. Dagens ungdomar spelar wow och läser fantasy istället för att titta på pilsnerfilm och läsa Grallimatik. Mina visste inte vilka Helan och Halvan var upptäckte jag, så jag tvingade dom att titta på stumfilm. Till min föråning var den urtråkig. Men sen köpte vi en Bröderna Marx-box, och de håller! Alla kidsen älskar spegelscenen!

 5. Ewa

  Våra tonåringarna förklarade att de hade ingen lust att veta en nå’t om ”gamla stofiler som bara äldre människor gillar”. Äldre människor = jag …

  Jag gav igår kväll igen med ”jag struntar i vem Emile Azar är, han är nån som bara fjortisar gillar och jag är ju en äldre människa”.

  En stund senare så hade jag faktiskt fått berätta för tonåringarna om några gamla TV-kändisar och jag hade lärt mig vem Emile Azar är.

 6. Men om du nämner ”Sagan om Karl Bertil Jonssons Julafton” bode de väl åtminstånde känna igen rösten.

  Hittat fin Wv till radiokollega.
  Mailad

 7. Ingen aning om vem Emile Azar är (nån i Idol? en fotbollsspelare?)men Hasse&Tage har jag fått med modersmjölken. Åh, de är fortfarande så himla bra, och jag kan fortfarande bli väldigt ledsen över att Tage rycktes bort för tidigt.

 8. Lotta

  Brukar inte näsor stå ut? Det skulle vara väldigt underligt med en näsa som går inåt…
  Hasse & Tage borde ingå i litteraturkanonen (vad heter det i plural, egentligen?) om vi ska ha någon. Och även den lilla fabrik i Tyskland som bistod med idéer.

  (vw=herrap. Rapar verkligen herrar?)

 9. Ewa

  Emile Azar var med i melodifestivalen 2007 med låten ”vi hade nåt” (eller nån liknande titel). Och han var tydligen högaktuell i skvallerkretsar igår.

 10. Vafalls?

  *dånar*

  Hur står det egentligen till med dagens ungdom?

  Fast jag vet vad som är felet – sitter man och slökollar på tv på förmiddagarna nuförtiden är man inte hänvisad till gamla pilsnerfilmer och sf-katalogen. Därför vet 40-åringar allt om Julia Caesar, Thor Modéen, Karl-Arne Holmsten och Anna-Lisa Ericson. Men 20-åringar noll och inget om Hasse&Tge.

 11. Anonymous

  Tre? Är det sååå illa? Vojne vojne.

  Är månne wv n ny ort i Stockholmstrakten? Witinge.

  vajl skrev

 12. Tre av tjugonio. Kulturskymning. Eller så är jag äldre än jag vill erkänna.

  Tur att man kan allmänbilda sig här, hade ingen aning om vem Emile Azar var. Trodde att någon hade felstavat Romain Garys alter ego (Emile Ajar).

  Det är bara att gå och sätta sig och mata duvorna i parken.

 13. Men hallå. TÄnk när vi som är ganska gamla nu blir RIKTIGT gamla då. Då kommer ingen att veta vem vilka Killinggänget var heller, inte Filip & Fredrik, kanske inte ens Eddie Izzard. "Rowan Atkinson? Brad Pitt? Vilka var det?" kommer våra barnbarn att streama (inte fråga, det är stenålders) medan de poddar och wappar. "Selma Lagerlöf? J K Rowling? Var det några såna där, vahettere, såpakändisar?"

  Håhå jaja.

 14. Anonymous

  Jag håller med Anna i kommentaren! Vi har nog inte så bra koll på de lite äldre kända människorna. Dom flesta av oss är bara 20, inte 40! Och jag vet föresten också vem Voltaire är.. 😉

 15. Nu när danskarna har sin litteraturkanon borde någon följa upp med en humorkanon som skjuter salut för historiens alla Hassar och Tagar. Varför inte Lotten? Du har ju näsa för sådant! Japp, nu vill jag veta hur din humorkanon ser ut. Det ska vara precis som på kvällslöpet: hela listan! Varken mer eller mindre.

 16. Efter en snabbenkät har jag fått reda på att femtonåringen här hemma har full koll på Hasse och Tage. Han visste till och med året Tage dog. (Men så är han ju också en kalenderbitare.) Trettonåringen svarade vid frågan om han kände till Hasse & Tage med deras för- och efternamn och med kommentaren: Var de inte några slags komiker?

 17. Trodde att någon hade felstavat Romain Garys alter ego (Emile Ajar).

  Anette:Du är i gott(?) sällskap!
  Sedan är det ju inte fel med den förkättrade ”bildningen”.

  Vad en bildad människa bör veta varierar dock över tid. Min generation kände till ex Lars Hansson,Greta Garbo, Jules Verne, Dickens etc – Hasse och Tage hör absolut till dagens måsten!
  Min mammas generation kunde laga mat – när jag var 20 år var det inne för unga flickor att skryta med att de inte kunde – nu är det modernt igen…(Bra att kunna i dåliga tider – blir dubbelt så billigt som halvfabrikat:HIP)
  och att STICKA!
  heja CeciliaN

 18. Heja den blyga!

  Min dotter är av modellen "gillar att laga mat" och hon är duktig tycker jag. Dessutom från råvaror.

  Jag har för mig att vi har haft uppe H&T-examination här hemma tidigare (det här är ett gammal Lotten-tema) och det föll ut ganska bra.

  Barnen är dessutom kunniga på bröderna Marx och Singin' in the rain.
  Dock ligger nog Thor Modéen lite illa till har jag för mig …

 19. Ökenråttan

  Hur var det dom sjöng i den där filmen-vad-det-nu-var-den-hette, med Travolta: C’est la vie c’est la vie c’est la vie och så dansade dom på bara. – Så klart att vår tid snart ligger bakom oss och inte är synlig för dom som kommer efter oss. Vad är det med det? Ska allt det som var lite viktigt för oss nålas upp på en sån där sammetsklädd sköld, vad-DEN-nu-hette, som vi nålade upp våra simborgarmärken och dylikt på, och bevaras i evighet? undrar Ökenråttan
  PULP FICTION!! hette filmen.

 20. Ökenråttan

  Varför ska man skaffa ett så mesigt alias som Smith & Jones. Hellre Smith & Wesson, då.

 21. båthuspernilla

  Thor Modéen bodde ibland på den ö där jag har mitt båthus. (Anmäler mig härmed till Lassie-klubben).

 22. Första gången jag var på bio…
  (Det kan kanske bli en schmuppmaning? Men det funkar nog bara på oss Pre-TVgenerationer…)

  I varje fall:
  Första gången jag var på bio var jag alldeles för ung.
  Min pppa tog med mig på en Tarzan med Johnny Weissmüller och jag blev tydligen alldeles vettskrämd när denne ropade sitt apvrål.
  Men tydligen blev jag påverkad ändå, jag föll ju för en simmare!

 23. Ökenråttan: Det är förstås inte enbart personen Tage det handlar om, utan ett sätt att skapa humor. Skämt och trams och skoj och djupaste allvar i en blandning som aldrig aldrig gick ut på att någon skulle skämmas ut för att roa de andra.

 24. Anonymous

  Ingela: Personligen älskar jag allt som Tage gjorde. Men inte tror jag att hans och Hasses verk kommer att leva for ever bara för att det var bra. Allt har sin tid, menar jag. Har ni läst Lennart Hellsings senaste? Där framför han samma lätt pessimistiska syn på tillvaron, fast på vers och spirituellare än vad jag stackars Råtta förmår.

 25. Att se ut som Zeb, Tage och en babianrumpa samtidigt, det var ingen dålig bedrift. Får vi inte se bild på mutationen? 😉

  * Zeb njöt jag av hela sommaren, då vi såg serien på VHS i sommartorpet.

  * Hasse och Tage var och är underbara.

  * Det är skandal att inte fler känner till ovannämnda personer.

  Så, nu var det sagt!

 26. Det är mycket få författare, artister eller andra personer som sysslar med någon form av kultur som hamnar i kategorin klassiker. Och inte ens om de gör det är det säkert att någon läser/lyssnar/tittar på dem eller deras verk.

  Allt är färgat av sin tid, precis som du skriver.

  Jag tycker nog ändå att det är synd att det inte finns några ”nya” Hassar och Tagar som kan göra den typen av humor/underhållning/samhällskritik i så många skepnader och genrer som de lyckades med.

 27. Jag har unga medarbetare som inte känner till Jan-Öyvind Svahn. Det går ju inte att skämta om roliga glasögon för en sådan publik. Och min om-några-veckor-sambo har inte hört Tages monolog om sannolikhet, trots att hon är äldre än 41 och yngre än 43. Kan ju vara åldersrelaterat det också, hon kanske inte minns…

 28. Nämen Pribus! Kom och bo i min ficka!

  (Jag höll för sju dagar sedan en utdragen monolog om J-Ö Swahns storhet. Ingen brydde sig.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.