Hoppa till innehåll

Dag: 1 juni 2007

Kycklingföräldrar

Ja, vi är kacklande hönor och galna tuppar hela bunten!

Jag minns – efter att ha läst om IT-mammans känslor idag – när vår äldste son var fyra år och skulle gå hem till en kompis.

Ensam.

Tre hus bort.

Med andra ord till en helt annan del av världen.

Jag stod på ovanvåningen och spionerade med den ena handen på det klappande hjärtat och den andra över min egen mun för att stoppa skriket som ville ut: ”KOM TILLBAKAAAAAA”. När han hade svängt runt hörnet ringde jag till grannen för att höra att han hade kommit in i huset. Det hade han. Pfuuuh.

När samme grabb (idag 15 år) åker iväg på ett läger i tre dagar, är jag kall och luttrad. ”Redan hemma?” säger jag slappt när han dundrar in och slänger sig på köksgolvet och med målbrottsröst exploderar ”Jag har inte sovit sedan i torsdags!”.

Jag vet att vi idag kanske måste vara mer beskyddande än vad våra föräldrar var när vi var små. Vi måste skydda barnen mot bilar som kör i 90 på 30-vägar, EU-moppar i 70 på gångvägar, mördare och banditer i buskar samt knivbärande mobbare i skolan. Att jag överlevde till vuxen ålder är ett mysterium, trots att jag ju var en mespropp som varken knarkade eller rymde hemifrån.

Jag cyklade utan hjälm tills jag var 33.
Jag hade inte säkerhetsbälte i baksätet förrän jag var 20.
Jag hade jeans som var så snäva att hovtång behövdes till gylfen.
Jag sattes på tåget i Luleå kl 17 för att i liggvagn med fem andra helt främmande karlar och kvinnor sova mig till moster Kickan i Stockholm och vara framme 15 timmar senare när jag var 11 år.
Jag sov sittande i torkskåpet de nätter som jag hade astma eftersom jag inte hade någon bra medicin.
Jag jobbade varje måndag i gymnasiet kvällsskift på ett bageri som låg så långt borta att jag inte var hemma med buss och tåg förrän efter midnatt (och därför var väldigt trött i skolan på tisdagar, men det dör man ju inte av).
Jag åt bröd utan fibrer.

Om utvecklingen fortsätter, hur kommer då våra barn att minnas sin oskyddade, livsfarliga barndom? Kommer de att blogga om att de

  • inte hade hjälm och knäskydd i bilen
  • var tvungna att dricka läsk med konstgjort socker utan reningsfiltrering
  • helt ohämmat serverades mat som hade grillats på öppen eld
  • tilläts se på bio utan öronproppar
  • fick ha datorn i knät utan plastgiftsisoleringsskydd för låren
  • tvingades till genustänkande i alla situationer
  • fick ta körkort redan i 18-årsåldern
  • bara behövde borsta tänderna två gånger om dagen
  • faktiskt fick äta mat med bestick av livsfarlig metall som skapade slaggprodukter i kroppen som sedan blev magnetisk och därför började stråla i kombination med s.k. mobiltelefoner som man bar med sig överallt?

Tänk om anledningen till att jag idag har så ont i knäna är att jag som liten hade så väldigt korta, inte alls värmande klänningar. Att de inte tänkte på det, mamma och pappa.

En 18 månader gammal Lotten.
Share
31 kommentarer

Dumburksfråga

Fråga:

Hej!

Jag har haft en genomgång om våra skrivregler för mina arbetskamrater idag. Det kom upp en fråga om hur man skriver tv i olika sammanhang.

Skriver man en tv, flera tv-apparater?
Heter det tv:n eller tvn?
TV eller tv?

/S.R.

Svar:
Du, det konstiga är att SAOL vill få oss att skriva teve. Och det gör ju nästan inga. Om vi gjorde det, skulle vi dessutom skriva tevear och teven. Fast jag tror inte att det blir så. (Nu pratar vi alltså om pråkets utveckling – hur SAOL genom att föreslå nya varianter kanske kan få oss att börja använda dem. Som guss och keff, t.ex.)

Men tillbaka till dumburken nu. Skriv inte TV med versaler – det är i och med senaste upplagan av SAOL helt ute!

Så är det med förkortningar; när de dyker upp och är nya för oss, har de versaler. När vi har blivit vana vid dem (i detta fall efter endast 50 år, hrrm), duger det finfint med gemener. Se bara på AIDS, HIV, DVD och SMS, som ju idag skrivs med små bokstäver.

I klarspråk:
Skriv tv och tv:ar samt tv:n – och om du vill, är det helt ok med tv-apparater. (Lika ok är det ju faktiskt att skriva teve, men det ser man inte så ofta.)

———
Plattv är förresten ett på alla sätt roligt ord.

Share
Lämna en kommentar