Hoppa till innehåll

Sopor

Jag tror att hela tunnelbanan och Centralen i Stockholm har en ny drive. Jag tror att den vill säga ”känn dig som hemma”. Det är sopor överallt! Jag tror även att jordens undergång är nära mitt hem, som också är fullt av sopor.

[försvunnen bild på sopor]

Jag har tidigare berört det här med sopjävlasorteringen som inte funkar. Vi har ju huset fullt av kalvar som hinkar mjölk och fil i floder. Jag har kontaktat Arla och andra bönder och bett om att få köpa storpack – t.ex. 20-litersdunkar med mejeriprodukter – men de säljs inte till privatpersoner. Jamen jag har ju företag! (Det är förvisso inte företaget som ska äta fil och flingor tre gånger per dag.)

[försvunnen bild på hallen, där de 375 skorna har fått sällskap av kartonger]

Ni ser? Påsarna i hallen har bott in sig sedan så många dagar att de till och med har slutat lukta havarti. Nu har jag inte kollat, men jag tror att det bor kartonger även i bilen. De är nästan rumsrena de också.

Vardag och fest i en härlig blandning.

Vi kör på försök sopsorteringen under diskbänken sedan en tid. (Själva slaskpåsen bor i en fiffig soptunna med fotpedal, omkringglidande på köksgolvet.) Behållare för kartongerna, säger ni? Mhm, vilken bra idé, det ska jag fixa. Imorrn.

Apropå sopor. Jag var på ett hamburgerplejs i förra veckan. Killarna (i 23-årsåldern) som satt bakom mig pratade politik, och då särskilt ”pigavdrag” och ”rika som inte orkar städa sin egen skit” samt ”respekt för de svaga i samhället”.

Någon annans skit?

 

När de gick, råkade de glömma något. Tur att jag hade munnen full av mat och kände mig asocial och ickepedagogisk och framför mig såg tidningsrubriken:

Medelålders kvinna
attackerade ynglingar
med hugg och slag.
–Hon var helt galen!

Ur Svenskt Husmoderslexikon, 1957.

 

Men i den allrakäraste dåtiden var det inte bättre. Ser ni den ”bekväma och hygieniska avfallsuppsamlingen”?

———–
Sopor är en film jag inte minns. Har jag ens sett den?

Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. desperate housewife

  *suck*

  Jag glömde köra ut den ena sopsorteringstunnan till tomtgränsen för ett par dagar sedan… Nu dröjer det två månader tills de hämtar just DEN sorteringstunnan nästa gång.

 2. Orangeluvan

  Jag såg Sopor på bio tre gånger, ett fortfarande oslaget rekord. Har inte du skrivit om den förut?

  Jag ser framför mig hur husmodern böjer sin rygg i en obekväm ställning för att pricka den lilla fina papperspåsen med sina små rester. Resterna var nog så små på den tiden. Ni som läser SvD har förstås lärt er att vi slänger hälften, eller en fjärdedel eller sjuttiofem procent (det varierade genom hela artikeln, lite förvirrat) av vår mat. Och då förslår inte den lilla papperspåsen.

 3. Aha, då ska man ju länka till den artikeln?

  Måste fixa.

  (Nu kan jag förresten LÄSA mejl, men inte skicka svar.)

  Desperate Housewife: Min djefla man har mer än en gång, jagat sopbilen med vår tunna.

 4. Orangeluvan

  Jag ringde precis och pratade med Arla. Du kan beställa hem 10- eller 20-litersförpackningar direkt till din butik om du frågar dem. Problemet är bara att de är anpassade efter en speciell behållare för att man smidigt ska kunna använda pipen. Men om du löser det på eget sätt så är det fritt fram. De skickar också vidare mitt önskemål om storförpackning till marknadsavdelningen. Häpp! 🙂

 5. Orangeluvan

  Det var härligt att utge sig för att vara fembarnsfamilj och sitta och beklaga sig över hur mycket som går åt i hushållet. Jaaa, oj vad besvärligt det blir, de dricker som kalvar allihopa. Och så har vi ju återvinningsproblemet, kartonger i hela hallen. Kundtjänstpersonen var mycket förstående.

  Så slog det mig: varför sitter jag här och påstår att jag har just fem barn, jag kunde ju ha sagt sju, eller tio? Se bara hur högarna växer i hallen. Jag försöker till och med tala sanning när jag ljuger, liksom.

 6. desperate housewife

  Jag tror dig orangeluvan… jag lyckas t ex aldrig koka lagom mycket med pasta. Så jag gör lunchlådor av en del, men när köttfärssåsen/korven/whatever är slut så står jag fortfarande där medd pasta kvar.

  *öser i soporna*

  (Skämmas nu?)

  Lotten: Haha, jag kan se honom framför mig löpandes med soptunnan i släptåg.

  Vi får våra ”vanliga” sopor (restsopor?) hämtade en gång varannan vecka. I tisdags morse vaknade jag tiiidigt av sopbils-väsen därute och hör hur bilen kör iväg.
  ”F@n, jag glömde köra ut den vanliga soptunnan till tomtgränsen också!”

  När jag senare går ut och upptäcker att våra kära sopgubbar minsann har stövlat in på vår gård, släpat ut tunnan och tömt den iallafall blev jag så lycklig och varm om hjärtat att jag nästan fick tårar i ögonen.

  Nja.. nästan. Inte kul om vi hade fått stå med en full soptunna i sommarvärmen i ytterligare två veckor 🙂

 7. Nå, här har vi ett ämne som berör. Har själv varit på gång att sätta tänderna i det flera gånger, men nu hann du före, så jag slapp.
  Skulle tro att det finns en annan möjlighet för dig och den djefla mannen att åtminstone få nån liten förmån av att vara Sveriges nya hjältar (egenföretagare, alltså), nämligen att skaffa konto hos någon snabbgross typ Martin Olsson, Servera eller Axfood Närlivs. Ni kanske till och med kan få grejerna hemkörda.
  Sedan ska jag passa på att även tipsa om bunkra.se, en e-handelssajt som Servera driver där man säljer basvaror (inte färskvaror, som mjölk och sånt, alltså) till rimliga priser (priserna på sajten är exkl moms). Dock med ett villkor: handla för minst 4000 spänn per gång. Men ändå…

 8. cruella

  Mäh! Precis en sådan hygienisk avfallsanläggning har jag hemma! Och precis som Orangeluvan säger har jag ont i ryggen OCH det ligger matrester lite här och där i misstänkt närhet av soppåsen.

  När jag bodde i Dublin för sju evigheter sedan hade vi en mycket rolig midsommarfest med allt som hör till, det vill säga, företrädesvis alkohol och en mängd sill som endast 30 utlandssvenskar kan trycka i sig. Det blir lite kvar på tallrikarna även om man är väldigt sugen. Soporna efter den glada festen ställde vi på den vanlig platsen. Eller. Vi ställde dem två decimeter för långt in från den kritiska hämtningspunkten.

  En vecka senare kom en blyg men galant italienare på besök medförande en bukett liljor i ett format man brukar se i begravningskapell. Som de doftade. Sött, tungt och aningens förruttnelse. Och så den veckogamla sillen.

  Fluglarverna kan jag berätta om en annan gång.

 9. Förresten kan jag upplysa om att det inte verkar gå att skicka mejl till adresser under domänen bergman.com (varken info eller olle, således).
  Pust, jag måste snart lägga in mig för parentes-avvänjning.

 10. Dunno, men om du vill ha nördteknisk information får du säga till. Jag kan skicka en brevduva. Eller röksignaler, kanske.

 11. C

  Nu kommer jag säkert stenas eller nåt för…jag sopsorterar inte.
  Jo glasflaskor och PET flaskor, och så tidningar. Men jag sköljer inte ur mjölkartonger, sparerar metalburkar osv OCH så har vi sopnedkast i trappen så jag behöver bara öppna ytterdörren, ta två steg och slänga soppåsen.

  Men å vad jag är tacksam över att slippa blöjpåsarna…

  Däremot tänkte jag genast på de behållarna för mjölk de har i skolorna. (i de skolor barn fortfarande FÅR dricka mjölk).
  När jag för länge sedan beställde mejerivaror till besinstationen vet jag att de gigant förpackningarna var med på beställningssedeln. Så det borde vara smutt att få levererat till sin närmaste butik.

 12. Problemet här i huset (kanske samma hos dig? är att kartongerna kommer in i huset, men har svårt att ta sig härifrån. Och ändå finns det kartongcontainrar (m fl) vid affären och även på vägen dit.

  Av någon anledning funkar inte den logistiken.

 13. C: Du behöver inte sortera, bor du i Karlskoga? Där bor nämligen jag och vi ”får” inte sortera. Den här udda stan värms nämligen upp med sopor. Vi får sopor från hela Sverige och om jag inte minns helt fel var det pågång att vi även skulle få sopor från något grannland.

  Desperate houswife: Våra ”sopgubbar” är också världens gulligaste, de fixar allt, vi får kaste hur mycket extrasopor vi vill. Vi har haft tömning varje vecka, nyligen fick vi sophus att slänga i men nu tömmer de två gånger i veckan och det blev till och med 600 kronor billigare.

  Dessutom har vi en biomalfabrik som maler ner och eldar upp olika djur(hoppas jag)kadaver. Man kan ju bara gissa hur det stinker där?!

 14. desperate housewife

  Uhm… ska man skölja ur mjölktetrorna? *rodnar djupt*

  Jag har bara plattat till och lagt i återvinningsbehållaren jag.

  Kommer jag att straffas i nästa liv nu? Jag visste faktist inte! :-/

 15. C

  Sparerar = separerar
  metalburkar = metallburkar

  cecilia: Tack. Nej jag bor inte i Karlskoga utan strax sydöst om Stockholm…

 16. Jag röstar för att de inför mjölk i bag-in-box. Vi har i och för sig bara tre barn som än så länge inte hinkar i sig som kalvar men jag tycker redan att mjölkkomsumtionen är hög. Här i Skåne finns en 1,5-litersförpackning, men det förslår ju inte!
  Jag ska mejla Skånemejerier!

 17. Jag har samma problem som du Lotten, fast jag bara är ett enmanshushåll, det finns alltid något som måse bäras i väg till återvinningen. Värst är tidningarna, den kassen blir ju full på ett litet kick, fastän den lokala dagstidningen understundom är ganska tunn.

  Här i Borås sopsorterar vi de vanliga förpackningarna, men också i svarta och vita (eller allt annat än svarta och mörka) påsar. Svart = komposterbart, vit = allt annat. Vi slänger båda påsarna i samma tunna, så finns det någon fiffig maskin som sorterar det på sopstationen sedan. Kompostjorden kan man sedan köpa och soporna eldas och värmer upp delar av staden tror jag.

 18. Anonymous

  På tal om sopor så har Camilla Läckberg en ny webbsida…

  Leta fram den själv – vill inte besudla min dator.

  /P.O Enqvist

 19. Jag tror att tipsen som har haglat här idag med bl.a. Orangeluvans samtal med Arla och Stellans bunkra.se samt Tiilas idé om bag-in-box-mjölk kommer att sätta igång något stort i vårt hus.

  Jag är nu minutrar från att börja kunna mejla och läsa bloggar som vanligt … på nydatorn.

 20. Vi sorterar våra sopor som sjutton. Vilket är just de antal fraktioner vi ska hålla reda på.
  Inom området har vi en ”miljöbod” – kul namn…
  Visserligen är vi bara 32 fastigheter anslutna men minst fem stycken är så kallade soppoliser.

  Tänk er personen som sätter upp lappar i den gemensamma tvättstugan fast värre. Jag vet inte vad som driver dem att rota igenom kärlen efter en mjölktetra som hamnat bland restfraktionen eller ett köttfärstråg i hårdplasten och klaga på en pappkasse bland tidningarna.

  I en påse bajsblöjor går det att gömma vad som helst, där vill ingen rota. Synd att Minior, 2,5 år, kommer sluta med blöja i sommar.

 21. Anonymous

  Hej L

  En undring, vem släpar hem alla
  tomma ölburkar o vinflaskor?
  Hälsning från,
  ”Tvillingmamma funderars ”Pappa”

 22. Korrekt undring, C:s pappa, vem i hela friden är det som ideligen fyller alla våra skåp med tomma alkoholförpackningar?

  Bengt: Soppoliserna, tvättstugepoliserna och … i största allmänhet … ordningåredapoliserna är mumma för alla kåsörer.

  Ulrika: Ert färgsystem hade passat mig perfekt!

 23. Vi har en pappkasse under diskbänken till returkartong. Bara att tömma i förbifarten när man cyklar till affären. (Dit vi har max 200 m.)

 24. Emi

  Förbaskade pappersåtervinningar och små päckliga glasbarnmatsburkar och petflaskor och den där j-kla DN som kommer varenda dag och proppfulla återvinningsstationer där aldrig mina saker ryms… BLÄ. Lika bra jag erkänner: ”Hej, jag heter Emi och jag är miljöbov. Jag kastar ett 20-tal små glasburkar med rester av olika pastarätter, i soporna varje vecka”. Imorrn är det lördag – släpa-till-återvinningen-dag. Jippi!

 25. När jag för en evighet sen var på studiebesök på värmeverket i Umeå fick jag vet att de inte ville ha glas eller sand i soporna för det blev glasklegg i … nåt, och då blev de tvungna att kyla ner den avdelningen och hacka bort geggan.

  Så antingen har kemin ändrat sig på 25 år, eller så har de en annan teknik i Karlskoga som inte får kleggstopp.

  Här måste vi kasta mjukplast i soporna eftersom de eldas och behöver den energin. Jag är inte säker på om soporna ”exporteras” till annan stads fjärrvärmesystem eller om de eldas här.
  Däremot har jag för mig att jag läst att man inte får kasta jord i soporna (glasklegget?), men det glömmer jag väldans effektivt när jag behöver det.

  Sedan … ett år(?) får man inte heller kasta glödlamor i soporna utan de ska lugnt och försiktigt läggas ner i soptunnan vid huvudsopstationen, som ägg ungefär.

 26. Cecilia N: Jag fullkomligen vadar i glad-, sand- och jordklegg där jag går och står upp till knäna i konfirmationsförberedelser.

  När jag konfirmerades var det minsann ingen uppståndelse. (Fnys och rynkad näsa.)

 27. Uppståndelsen har väl mer med Påskdagen att göra, har jag för mig.

  När jag konfirmerade mig gick jag, maken och barnen på restaurang efteråt.

  (Hur hamnade vi i detta från ämnet sopor?)

 28. Stockholms tunnelbana, busskurer och övriga reklamskyltssponsrade miljöer (läs papperskorgar) har faktiskt en drive just nu på temat ”Du har alltid nära till en papperskorg”. Där berättas bland annat att det finns 10 000 offentliga papperskorgar. Av din bild att döma vore det bättre om de var offantliga. (Eller om dagstidningarna inte var reklamfinansierade utan folk var tvugna att betala för sin tidning, och därmed satte värde på den.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.