Hoppa till innehåll

Hur är det att bo i kollektiv?

Nu har Bästisgrannen med maken (Skotten) och två barn bott i vårt hus i en månad. Hur går det då att bo i kollektiv? Grälar vi om matkassan? Städning? Våra barn och deras ungar?

Nope.

Det här går löjligt bra. Men livet är faktiskt förändrat, för plötsligt har jag en handy man. Jag ber Skotten fixa en basketplan — och hinner inte ens tänka efter, så sitter det en korg där på 3,05 meter och precis där trottoaren är som bredast och minsann har han inte fixat så att staketet går att plocka av så att man verkligen kan göra en tvåtaktare utan skrubbsår.

Det finns alltid en barnvakt. Alltid. Men går vi på bio, besöker stadens krogar och vattenhål och slår klackarna i taket? Nej – för det är så mysigt att vara hemma. Hemma sitter det ju folk i varenda hörn, man vill liksom vara hemma för att inte missa något som kaaanske händer. Som i högstadiet, när vi drog ut med våra cyklar och stod och hängde vid Midsommarvägen/Vårvägen för att tääänk om det händer något. (Det gjorde det ju aldrig.)

Visserligen hittar jag ölburkar här och där (Olle är nykterist, medan Skotten är en skotte), visserligen vill de ha prickig korv, visserligen är det kaos i hallen, visserligen försvinner alla strumpor på ett helt nytt, mycket snabbare sätt och visserligen vill de att kläderna tvättas med något som heter sköljmedel som jag aldrig har använt förut och som göra att handdukarna liksom tappar sin sugförmåga, men … men … men … jag tycker att det här livet är toppen.

När Bästisgrannen och jag var 20 år bodde vi i kollektiv på Skånegatan 66 i Stockholm. Det klarade vi inte alls. Hon stökade, medan jag städade. (Nej, jag begriper inte heller hur det blev så.) Hon gav till slut upp, slog sönder mina vinglas och flyttade hem till Luleå, där hon utövade ett partypromiskuöst leverene – medan jag hittade min Olle och flyttade till universitetsstaden Lund.

Nu slår vi sönder vinglasen tillsammans och letar dagligen efter strumpor. Snart börjar vi säkert sitta på toa med dörren öppen. (Hjälp. När kommer första grälet?)

Några frågor? Ska jag ge tips på maträtter för elva personer? Eller berätta hur man fyller ett kylskåp effektivast? Ta foton på allas omatchande strumpor? Visa upp sängplatserna?

Share
Publicerat iBloggen

21 kommentarer

 1. Jag vill absolut dementera att jag på något sätt levde ett partypromiskuöst leverne. Party-ja … promiskuös- nej. Jag reste runt i världen och hade kul. Nu tänker jag INTE laga middag ikväll:) Sådetså!

 2. Jomen. Man SKA inte använda sköljmedel till handdukar. Åtminstone inte om de är av frotté. Det har jag minsann lärt mig någonstans. Kanske av mamma, kanske av tvättrådslappen, kanske av HEMKUNSKAPSBOKEN. Men nej, icke, aldrig. Ibland har jag liksom stortvätt, tvättar alla mina två badlakan och badrocken, som samtliga har söndergnagda hörn (en liten ovana jag har) och då hälls det banne mig inte i nåt sköljmedel, något som jag säkert överdoserar annars eftersom jag gillar när det luktar nytvättat. Ungefär som att slänga i lite allrengöring i skurhinken, dra några tag över golvet och dra in doften som en riktig Ferdinand och låtsas att man har storstädat. Man kan visst spraya rengöringsmedel på elementen också, om man gillar att fuska…

 3. Vem diskar när 11 personer ätit och druckit? Säg inte att idyllen också innehåller hjälpsamma barn som utan anmaning är lysande små askungar som bara städar och diskar.

  Bästisgrannen: Promiskuös? Enligt Svenska Akademin ett helt normalt beteende:

  BETYDELSE: förhållandet att män o. kvinnor leva i ett sexuellt samliv som icke regleras av äktenskapliga band l. en motsvarande form av sammanhållning; kvinnogemenskap; dels om förhållanden i primitiva samhällen där äktenskapet över huvud iCke förekommer ss. institution, dels om lösliga sexuella förhållanden i ett modernt samhälle.

 4. nyblivna tolvåringen

  Mamma och Bästisgrannen skrattar, dricker vin, och lagar god mat. Vi andra dricker ljummet dricksvatte och surar, eftersom vi vet att de kommer aldrig ens tänka på att de ska städa undan efter sig. Självklart blir det vi andra som måste städa undan, medans mamma och Bästisgrannen, sätter sig i en soffa, greppar tag i en dator, stänger dörren till köket, och tar med sig vinlådan in.

  Jaa, jag ljög, men att vi andra måste städa är sant. Regeln är: ”De som inte lagar mat, får städa köket sedan”.
  Hallåå, räknas det inte att städa köket om man hjälper dem att äta upp alla chips och nötter de äter?

 5. Ami

  Maten skulle väl i och för sig vara intressant att få detaljer om men inte slår det SÄNGARNA! Jag vill absolut se hur ni sover! Elva människor i ett och samma hus och ändå finns det sängar över för Lotten att vandra runt i när hon är sömnlös. Här bland mina vänner i storstadens lägenheter finns det knappt sängar till dom som bor där konstant. Visa mig den Eskilstunska overkligheten!

 6. Bäst att jag skyndar mig att bädda sängarna. Sedan får jag väl slänga ut sköljmedlet. Näe förresten, jag gillar kläder som är mjuka. Kanske är det vattnet i Eskilstuna … har man inte sköljmedel så går det knappt att vika ihop kläderna:)

 7. margareta

  Bästisgrannen,sängbäddning med eller utan skakning i öppet fönster? Själv tillhör jag skaran som skakar och vädrar i fönster, varje dag. Vet en del som gör det en gång i veckan, några som motvilligt byter lakan ev. någon gång i kvartalet!(?)Bra fördelning mellan matlagning och städning av kök tycker jag. Men efter mys & pys med vin och annat, städar man väl själv? Bakar ni bullar och matbröd och rabarberpajer ihop, eller har var och en sin specialitet?

 8. Nu håller jag tal till

  1) The Source, som lyckades få partypromiskuisitet att verka helt ok
  2) Kristina, som har gett mig antimjukmedelspropaganda
  3) Alter Ego, som vill veta hur vi spiller och dräller och kladdar till elva på en gång
  4) Ami, som vill gå på sängsafari (det kommer!)
  5) Anne-Maj, som vill veta allt.

  Tack!

  (Hjälp, vad händer nu när jag kommer att skriva om fotboll vareviga dag …)

 9. Jag vill gärna veta hur man fyller ett kylskåp effektivast. Vi är i och för sig bara fyra, snart fem, i familjen men eftersom vi bara handlar en gång i veckan så är kylskåpet halva tiden överfullt och halva tiden nästan tomt.
  Bra tips på organisation av en veckas fruktskål vore också bra!

 10. cruella

  Jaaaa, maträtter för elva. Hitåt. Jag håller på att revva upp inför sommarens skånevistelse, då är vi 12 vid bordet för det mesta nämligen. Spisen har tre plattor varav en funkar toppen, en sådär (tålamod är fiskarens bästa vän) och en inte alls.

 11. Kicki

  Jag är avundsjuk på kollektivet, sällskapet, huset, tomten, sällskapet, stora middagarna, barnvakterna, måltiderna, sällskapet, diskmaskinen, fungerade tvättmaskinen… Basketkorgen givetvis. För att inte tala om trådlösa internetet. Å sällskapet förstås.

 12. Erica

  Jag fattar bara inte hur ni fixar det….. alla dessa saker…alla dessa måltider…städning… tvätt… Umgås ni verkligen hela tiden och äter alla tillsammans alltid? Jag vill också se sängarna, kylskåpet och huset… ja ALLT! Trevlig helg på er

 13. Oj! Jag som just tänkte föreslå att jag och mina tre näraste och käraste skulle komma på besök i sommar! Fast vi lagar ju bra mat så klart.

 14. Hjälp! En matlagningsquinna som jag de facto inte har träffat i verkligheten vill laga mat till mig!

  Any day! Koooooom! Koooooooom! Vår spis vinglar, gör det något?

 15. Jag kommer över och lagar mat också. Så snart jag kommit ner från Skellefteå. Fram tills avfärd är knökat. Palt ska lagas alltså. Är väl enda sättet att få sällskap till paltmiddagen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.