Hoppa till innehåll

Då tog jag mig åt hjärtat

Jag såg EXTRA och att det var McEnroe på bilden … och jag som lever till hälften i dåtiden och hälften i nutiden (och aldrig funderar på framtiden) blev en liten, liten stund knäckrädd och förde ena näven, knuten, mot mina gnisslande tänder.

För att jag fick för mig att John McEnroe var död.

Han, som ju gillar Björn Borg, som levde rövare och som jag inte alls tyckte om eftersom han ju ibland slog våran allra allra bästaste tennisspelare. Såg ut som Harpo gjorde McEnroe till och med. Med pannband som gjorde den röda krullfrisyren atombombslik. Skulle han vara död? Och jag då, varför skulle jag bry mig om det?

Men nu var han ju inte död, han ska bara spela Stockholm Open. Pfuuh. (Men va, nuuu, 47 år gammal? Har inte han ont i knäna och hälsenorna som en annan?)

Share
Publicerat iBloggen

24 kommentarer

 1. För mig är detta INNEHÅLL trivialt (I vår ålder reagerar man motsatt = LEEEVER han/hon!?). Jag fäste mig mera för det stilistiska:
  1. knäckrädd ?
  2. … och förde ena näven, knuten, mot mina gnisslande tänder.. Har Du ”lånat” detta eller är helt eget? I det senare fallet – det är ju BRA – Har Du någon file med formuleringar för Din framtida spänningsroman!?

 2. /ingrid

  Min barska ridlärare var ungefär i hundraårsåldern när jag var tolv. När vi ånyo sågs på livets stig (i ett stall i Eslöv för att vara mer specifik) var hon 39 och jag 33. Det där med ålder är märkligt.

  Lotten, hemma på vår gata när jag var liten bodde en gammal man som varit hög chef nånstans nångång. När han fyllde 80 råkade Sydsvenskan ta in fel text och publicerade hans i förväg skrivna dödsruna istället för födelsedagshyllningen.

  Oj.

 3. Vad som är mysko för mig är, att när jag publicerade min kommentar det var bara den där djäveln som kommenterat 04.59, och nu havar vi plötsligt 3 med en minuts mellanrum
  .. samtidigt i etern…( formulering för den moderna generationsromanen)

 4. Man har ju hört en del om fiffel med dopattester. Förmodligen kan man mot en extra avgift dra av tio år eller så när man flyttar till Monaco. Därför tror jag att vi inte ska bli förvånade om t.ex Björn Borg som fyllde femtio för ett tag sedan, nästa gång fyller fyrtio. Mot en liten kostnad lyfter man ansiktet och andra valda kroppsdelar och sänker åldern. Villken var din trevligaste födelsedag. Gör en repris……..Fiffigt!!!!!

 5. …ja och så var han ju gift med dynamiska Tatum O´Neal ett tag också…
  Onkel Fester var Chaplins pojke ja!!
  Men vet du nåt om det där enviosa ryktet om att Clint Eastwood skulle vara son till Halvan – har någon grund??

 6. Den Blyga, tack för berömmet, men nej. Jag samlar inte på formuleringar. Jag samlar på skor och gamla jeans. Dem kan jag låna av andra, men formuleringar lånar jag inte. Det är som Bästisgrannen, som inte vill låna andras tandborstar.

  Själv tycker jag att det är ett underligt kroppsspråk jag har när jag både tar mig åt hjärtat i rubriken och i nästa sekund är uppe och krafsar vid munnen.

  Knäckrädd … jo, associationsbanan är: ”skita knäck” (nej, för trivialt), ”jätterädd” (nej, alldeles för tamt) … knäck … rädd … ja!

 7. Ingrid — det där med dödsruna gjorde ju en av tidningarna näääästan när Frank Andersson fyllde år i maj. Jag tror att de tog dödsrunan och tänkte:
  Äsch, nu har den gode Frankie Boy ju lugnat ner sig, han dör nog inte på ett tag. Vi får ta dödsrunan till hans femtioårsdag.

  Dåligt blev det i alla fall.

  Ni som blev förvirrade av Petras kommentar om Onkel Fester: hon skrev om Familjen Addams på sin blogg igår.

  Och nej, jag har precis läst en artikel om att Clintan (som ju är en hel karl) inte är Halvans son.

 8. Ulla

  Apropå Tatum O’Neal, hon verkar ju ha haft ett ganska hårt liv. Vad som dock mest gjorde intryck på mig när jag läste om henne i tidningarna på 70-talet, var att hon drack Coca-Cola till frukost. Höjden av dekadens. Sedan har man ju fått veta att det gick lite värre till än så under hennes barndom. (Hoppas jag inte blandar ihop henne med någon annan nu.)

 9. Ulla, du har helt rätt, det är Tatum O’Neal som har haft det … eh, hrrm … lite tufft. Fast ibland blandas hon ihop med Jodie Foster — de var lite lika när de var småstjärnor i början av 1970-talet.

  Jodie

  Tatum

 10. Ulla

  Jodie Foster skulle jag aldrig ha blandat ihop henne med, även om jag gillade båda två på den tiden. Särskilt Jodie som Tallulah i Bugsy Malone – en toppenfilm!

 11. ”Clintan (som ju är en hel karl) inte är Halvans son.”

  Jag kan ju vara Din Boswell och lägga upp databasen!

  När man blir äldre sviker ibland inspirationen, och då är det bra att ha litet på lager!

 12. Men gud vad söt Jodie Foster var på bilden. Svårt att tro att hon är tre år äldre än jag. Nu är hon tydligen precis elva tolftedelar så gammal som John McEnroe. Det blir hon aldrig igen.

  Och nog har väl McEnroe ont i hälar, höfter, med mera. Det sa han i alla fall i någon reklam för Wasakronan, och reklam brukar ju vara pålitliga grejer.

  WV = bbxtndp, vilket jag tolkar som Björn Borg extended Power. McEnroe får nog passa sig i Stockholm Open.

 13. blev en liten, liten stund knäckrädd och förde ena näven, knuten, mot mina gnisslande tänder.

  Det finns ju möjlighet att ta sig för hjärtat och sedan….
  Alt
  ”Då tog jag mig åt hjärtat” är en METAFOR för en känsla som IRL hos Dig manifesterar sig som
  förde ena näven, knuten, mot mina gnisslande tänder.

  Vi har nog var till mans omedvetna åtbörder ”kroppsspråket” som är unikt, personligt – jfr rösten som ju kan användas för identifiering!

  Vad gör jag när jag blir rädd?
  Ja, EN sak är att jag drar in andan och håller den – återkommer efter research

 14. Blir alltid lika nedstämd när jag återser namnet Familjen Addams. Översättare är verbala våldtäktsmän. Tänk er en tecknare som heter Addams. Han skapar en udda familj som helt enkelt får namnet ”Addam´s family”. Hans familj således. En enkel äversättning till svenska borde ju bli Addams familj. Men ack nej……i denna utarmningens tider (fast det var ju ändå ett tag sedan) ska det vara lite klatchigare. Helt plötsligt skriver man Familjen Addams. En helt annan sak som dessutom tappar det roliga. Tänk dig att du skapar världens roligaste serie av dina tankar och döper dem till Lottens familj. Du skulle ju inte bli så glad när dina tyska läsare helt plötsligt kallade dem familjen Lotten.

 15. Off topic:
  Det är så konstigt, för jag får besked om att du länkat till mej – fast inte från nån enskild post. På framsidan länkar du till Sentenser, och den kan du gärna få ta bort – eller ännu hellre byta ut till Saltbloggen.
  WV håller med! ihlabyt kan väl inte betyda nåt annat?

 16. /ingrid

  The Source: apropå översättningsmissen familjen Addams kom jag att tänka på filmtiteln Schindlers List som inte översattes men som alla trodde hade med Schindlers listighet att göra, inte med någon lista …
  Och tv-serien för tusen år sen som på engelska hette The Brothers och som i folkmun blev Bröderna Brothers.
  Fast här beror det ju inte på klantighet från översättarhåll. Det blir tokigt i alla fall.

 17. det var någnon som dog

  vilas guierllmo hur stavrar man det

  guiellrmo vilas

  var det han som dog jag vet inte

  ibland känns det som om allan ska dö till okcså med gud

  ibland känns det som om livet är döden

  oj oj

  man vet inte när man som bäst behövrer en treo

 18. Och jag vill bara säga att jag satt bakom en kille på bussen en gång som avslöjade för sin kompis att hans tjejs pappa var Tommy Lee Jones, som råkat göra henne med en svensk tjej under ett besök här, och han visste inte ens om det.

 19. Oj oj (=yo yo?) embryo, nej, det var Vitas Gerulaitis som dog. Han var Björn Borgs ”bästis”, sades det. Och så dog han när han blev förgiftad av en gas som läckte in i ett gästrum när han var på besök hos någon. Precis som Dan Andersson!

  Vad hade Agatha Christie gjort av denna mystifikation?

 20. jag var nära att gå fram till en tjej jag såg på stan igår som hade en ”Björn Borg” tröja och skryta med att jag oxå är svensk… lyckligtvis hann jag hejda mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.