Hoppa till innehåll

Att göra en länk

Att tillaga en tjälknöl, att impregnera sina mockaskor eller klämma en finne på rätt sätt utan att drabbas av sepsis må vara användbara kunskaper. Men hur många gånger ombeds jag att föreläsa om detta?

God morgon, pojkar och flickor! Sitt ner! Denna lördagslektion handlar om att tillverka en länk i en kommentar. Då måste man göra en kod. Det är som att man måste lägga upp maskor innan man kan börja sticka eller som att man först måste bygga ett ståltrådsskelett innan man kan börja kleta på papier-maché. Eller att man ju måste öppna snusdosan för att på in en ny fräsch prilla under överläppen. Om jag vill göra en länk till mig som ser ut så här:

… så ser den ut så här i koden:


Passa på att testa i kommentarerna här. (Glöm inte det lilla mellanslaget efter a:et i början.) Länka till intressanta sajter eller till rolig information som ni tror att jag behöver. Eller till er egen sajt. Kanske blir det i detta exempel ännu tydligare?


Bonuskunskaper: när man vill skriva fetstil eller kursivt i sina kommentarer använder man små koder i början och slutet av det som ska kursiveras eller fettas till. (Kursivt ska man dock vara sparsam med, det blir ofta svårläst på skärm.) Nu vill jag kursivera:

Jag tycker om Brown Brothers.

Och nu vill jag verkligen deklarera följande:

Jag tycker inte om spindlar i maten.

 

Ser ni? Det är som att man öppnar ett kaffepaket och sedan återförsluter det. Koderna börjar alltid med en ”mindre-än-hake” och avslutas med en ”större-än-hake”. På samma sätt börjar ett toalettbesök alltid med att man tar av sig brallorna och avslutas med att man tar på sig brallorna. Själva toalettaktiviteten är det som står inom hakarna.

Share
Publicerat iBloggen

92 kommentarer

 1. ”På samma sätt börjar ett toalettbesök alltid med att man tar av sig brallorna och avslutas med att man tar på sig brallorna. Själva toalettaktiviteten är det som står inom hakarna.”

  Min fru är ett geni. Nobelpris i pedagogik till henne!

 2. Ulla

  Nu skall vi se om hennes pedagogik lyckas i praktiken också, och inte bara i teorin. Nu skall jag försöka länka till en bra blogg. Undrar hur det går?

 3. Ulla

  Det lyckades! Olle har rätt. Hon är ett geni! Detta pris borde hon verkligen få.

 4. Ica

  jag blev trött i huvudet bara av att läsa.

 5. Jag tycker inte heller om spindlar i maten.

 6. Jag har faktiskt aldrig hört talas om sepsis eller Brown Brothers. (Det senare gissade jag var en musikgrupp. Det skulle allt låta det!)

  Lite html kan jag däremot sen förut, men så pedagog jag är hade jag aldrig kommit på det där med toaletten. Men Nobelpris? Jag vet inte… Finns det inget Tage Danielsson-stipendium hon kan få istället. Det skulle kännas ännu finare.

  (nbwajyse – bror till A. Weise?)

 7. Ulla

  Unnar du inte Lotten de tio miljoner kronor Nobelpriset skulle ge henne?

 8. Ullla grälar med hakke! Det bränner till! Smockorna far genom luften! Tjooooff!

  (Om jag hade tio miljoner skulle jag köpa nya gummistövlar och anordna bloggöl varje torsdag.)

  newzykid = New Kids on the Block fast i nyhetstappning?

 9. Oj, hoppsan, hakke, din länk till Brown Brothers funkar inte. Bakläxa!

 10. olayfek!
  Jag sa väl att jag kunde lite hmtl?

  Visst unnar jag Lotten de tio miljonerna. Bloggöl varje torsdag låter som en krögares våta dröm. Det vore nog bra för tillväxten också. Vad jag menar är bara att toalettliknelsen minde mer om klokheten hos en östgötsk humanist än en värmländsk krutgubbe.

  (Bakläxa)

 11. Tack, hakke! (Jag ville, jag vore den fantastiske östgötske humanisten!)

 12. Jag har redan länkbombarderat Helena idag, så nu borde jag sansa mig lite. Tänk om länkarna tar slut?!

 13. Vilken lyx, jag har den absolut bästa lärarinnan!

 14. Ulla! Klockan är mitt i natten, men jag vaknade alldeles kallsvettig — har just drömt att jag tilldelades ett Nobelpris.

  Men … i något av de andra ämnena, inte i litteratur. Vi fick alla pris — av någon som jag inte kände igen — och priserna var inte den lilla lådan med medalj som de brukar få, utan färgglada, inslagna paket med snören och allt. Den som fick litteraturpriset fick en bok, den som som fick medicinpriset fick ett stetoskop. Jag fick ett par högklackade skor i en skokartong.

  Svettigt, ja. Drömtydarexperten här bredvid mig i sängen snarkar högt.

 15. jmptjuup, tagg är ett bra litet ord att lära sig.

  Fast som f d basgrupps åttas css-master måste jag säga att toalettmetaforen var fullkomligt lysande. Jag ska vidarebefordra den till Bertil, vår datalärare.

 16. Ulla

  Lotten! Jag drömde att jag och min familj var tvungna att tränga in oss i ditt hus tillsammans med Bästisgrannen och hennes familj. Det var jättetrångt och alla skulle sova i samma säng. Till sist gav jag upp och lade mig på golvet. Har jag läst för mycket bloggar från Eskilstuna?

 17. Är det bara jag som reagerar på att ”byxor av och på” är den osynliga aktiviteten som sker inom hakarna, medan själva toalettaktiviteten är det som står till allmänhetens beskådande?

  Idag låter jag bli att lämna mitt avskräde här, jag är förvirrad och generad. 😉
  yqxpet
  Både pedagogisk och en gnutta obehagligt, Lotten! 😀

 18. Emi

  M’ååh, kunde ingen bara ha sagt att man kunde använda html-kod i kommentarerna? Jag känner mig sådär dum-som-har-femton-poäng-i-webbdesign-från-den-tiden-då-det-innebar-html-programmering-och-ändå-inte-listar-ut-det-själv, som man gör ibland. Jag skyller på amningsförvirring. Sådetså.

 19. Emi! Vad trevligt att du är amningsförvirrad! Det finns sådana som är helt normala när de ammar. Jag var helt väck! Målade en halv säng och såg inte att andra halvan fanns, t.ex.

 20. Bästisgrannen

  Ulla – Snarkar ni?

 21. emi

  Lotten – du kan känna dig lugn, du är inte ensam! Jag virrar på här som om jag aldrig gjort annat – lämnar vattenkranen på när jag går från köket, lämnar ytterdörren öppen när jag går ut (och blir jätteförvånad när jag kommer hem och den står på vid gavel, för det kan ju inte vara jag som har glömt den?), glömmer att använda grytlappar när jag tar saker ur ugnen… Ja, såna grejer. Går det över sen eller blir det bara värre för varje barn?

 22. Emi: Det går inte över, men det blir lättare. Man borde helt enkelt inte få vara förstagångsförälder utan istället få hoppa på barn nr 2 direkt.

 23. Louise

  Jag ska laga Högerrev i helgen!

 24. Aha, vad kul att ni är här och övar på länkar! Hihi!

 25. Jag tycker att det är synd att target-taggen (den som styr vilket mål länken ska hamna i) inte går att använda i bloggers kommentarer. Exempelvis kan man inte använda target=”_blank” för att den här sidan ska laddas upp i ett nytt fönster och inte i samma fönster som här…

 26. Rigg: Men! Det har jag aldrig tänkt på! Å andra sidan brukar jag nästan alltid klicka med äpplet nertryckt så att jag får upp en ny flik. Men så gör ju inte alla.

  Nu ska jag mejla blogger och fråga varför.

 27. Lotten: Jag har inget äpple att trycka på (kör pc) men tänker man innan man klickar kan man ju högerklicka och välja ”Öppna länk i nytt fönster” eller ”Öppna länk i ny flik”, men det blir ett extramoment att komma ihåg – innan man klickar 😉

 28. Tjena, måste testa detta. Fick tipset av C på min blogg.

 29. Jonna: Du testar … hm … ah, du testar att länka i kommentarer?

 30. Coolt att ni lyckas! Jippie!

 31. Fått något svar från blogger ang frågan om hur nya länkar öppnas (target=”blank”)?

  Irriterade faktum!

 32. Oj, jag har inte fått svar och glömt hela alltet!

  Återkomemr!

 33. Jag är lat och låter min blogg-editor göra jobbet:

  * Skriv det du nu vill få fram och klistra in länken som om det vore på den egna bloggen, utan att publicera förstås

  * Växla till HTML-läget, markera hela texten och gör Ctrl+A (Windows) för att fånga upp texten med länkkoder och allt i urklippsminnet.

  * Byt sida till kommentarfältet och gör Ctrl+C.

  Klart!

 34. Nämen Plastfarfar … det har jag aldrig tänkt på!

 35. ab

  Trycka på äpplet…? Kan man det för att få ny flik? Hade jag ingen aning om!

  ”Växla till HTLM-läget” – fattar ingenting…

 36. AB: När man skriver ett inlägg i sin bloggmaskin (min heter Blogger) kan man välja att skriva hej vilt och markera ord och klicka på knappar när man t.ex. vill kursivera. Lätt och simpelt.

  Men om man hellre tillverkar kursiverna genom att skriva avancerade koder, gör man det liksom i en annan ruta = ”man växlar till html-läget”.

  (Hur man väljer sätt att skriva i andra bloggmaskiner vet jag inte.)

 37. ab

  I min kan jag göra vilket som – markera och trycka på knapp eller koda själv.

 38. Hej Lotten.

  Har du en ePostadress till supporten på blogger.com. Den vill jag ha.

  Jag vill ha en vettig förklaring på layoutförändringen vad avser kommenterandet.

 39. Bert Bodin

  Sedan kan man ju använda en fristående kommentarsfunktion också. Det är väl ett sätt att visa sitt missnöje.

  Jag använder Haloscan på min blogg. Funkar utmärkt! Och man kan även använda ”target=”_blank” där och andra finesser.

  🙂

 40. Aha, Bert, det har jag aldrig tänkt på. Hm. Tål att tänka på!

 41. Lena

  Tack, Lotten, nu har jag lärt mig att göra en länk!

 42. Wickmanskan

  Jag testar bara om jag fattar:

  test

 43. W

  ny test
  Läs Jan Granbergs recenssion här. Han uttrycker det hela mycket bättre än jag kan. Alla ledtrådar förklaras ingående.

 44. Anonymous

  Då måste jag testa att trycka in en länk med det här sättet…

 45. Mikael linser

  Vad kul att veta hur man gör en länk. Tack så hjärtligt. Nu vet jag hur man billigt Färgade linser kan köpa färgade linser.

 46. Samuel

  Hej, ska bara testa så att det funkar…. Youtube

 47. Madeleine

  Vila i frid Tusen tack!

 48. Det var minsann ett oblygt sätt att göra reklam på, Anna Jansson.

 49. Helena E

  Åh, visst ja, det finns ju en länkskola här! Så bra! Nu ska jag öva!
  Dessa herrar kommer jag att missa ikväll, ty maken jobbar annorstädes och kommer inte hem i tid!

 50. Helena E

  Hurra, det gick!

 51. L.
 52. Hurra, det gick. Tack för tipset!

 53. Jag ropade hurra lite för tidigt, tydligen. Får upp namnet men det går inte att länka.

 54. Musikanta: ge inte upp, försök få till det igen!

 55. Tack för snabbt svar! Jag ska försöka igen om en stund – ska iväg och handla nu. Ha det gott!

 56. Kerstin utan blogg

  testar lite bara
  höj volymen

 57. Barkborren: var jättenoga med alla citattecken och mellanslag: gör EXAKT som det står i beskrivningen! Ta med http:// för säkerhets skull i urlen också!

 58. Barkborren

  Tack Lotten ! Jag får vänta till i morgon när ögonen fungerar bättre. Det är tufft i skolan men ack så lärorikt, och hoppas jag försenar demensen.

 59. Både Barkborren och SaraH. ni blandar in nofollow, vilket är överkurs … och då blire fel.

 60. Barkborren

  Nytt försök. ”>Lotten

 61. Barkborren

  Fel igen! Lotten

 62. Barkborren: ditt sista försök var helt rätt, förutom att urlen var fel — den skulle inte ha haft ett www. Bravo!

 63. Barkborren
 64. Barkborren

  J W
  Lutfisk igen.

 65. Barkborren

  brask
  Varför spökar det hela tiden?

 66. Barkborren

  Nu ska väl alla fnuttar vara med.
  café

 67. Tilde
 68. Tilde
 69. Ingela

  Hej Lotten!
  Vi har kört fast på ordet trångaste parkeringsplatsen, heter det trängsta eller trångaste parkeringsplatsen?

 70. Helena E

  Nu ska vi se då om detta funkar. Dessa gossar kan ju sjunga.

 71. Bra guide, helt klart! 🙂

 72. Johanna! Välkommen! Du har ramlat in i ett 15 år gammalt inlägg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.