Hoppa till innehåll

Sädesslagen revisited

Jag var på promenad med några kompisar. Vi gick förbi ett sädesfält.

– Vete.
– Mmm. Vete.

Så följde en liten intressant resa på minnets stigar med ”Hemkunskapsboken” och ”min fröken sa alltid” samt ”nej, prata inte om kalopsen”. Vi kom till ett annat sädesfält.

– Havre.
– Mmmmm. Havre.
– Dingelidong liksom.
– Stökfladder.
– Havregrynsgröt med jordnötssmör.
– Jaså? Inte lingonsylt?
– Är ni helt galna? Sirap ska det vara på!

Så följde en komplett ointressant åsiktstävlan om vad som passar bäst på havregrynsgröt, men vi enades ändå om att det är superviktigt att komma ihåg kryddmåttet salt. Vi kom till ett tredje sädesfält.

– Korn.
– Mmm. Korn.
– Nej, råg.
Råg? Nej, korn. Kolla, långa strån.
– Borst, det heter borst. Långa borst, det har råg.
– Nej korn.
– RÅG!
– KORN!!!
– Jag googlar!

Den som googlade visade upp den allra första träffen. Ni ska nu få se bilden, men jag har gjort ett rött kryss på den … för det är ju fel!

Den tokiga bilden är väldigt, väldigt spridd. Jag gjorde en bildsökning – och här har ni några av sajterna som använder den …

Ujujuj, ajajaj.

Här kommer nu en egentagen bild på (något omogna) sädesslag här i omgivningarna; korn är ett lääängre ord än råg, alltså har det lääängre borst.

1. Vetestrå 2. Havrestrå 3. Rågstrå 4. Ett mer omoget rågstrå.
Ett vajande kornfält här i krokarna just nuuu.

Nu är frågan vad vi gör åt detta sädesslagsdebacle? Kan jag försörja mig på att åka land och rike runt och berätta om detta mitt sorgliga fynd? Ska jag ta med mig Hemkunskapsboken?

 

Eller … är det ens viktigt …? Kanske ska vi fokusera på den där sirapen på gröten istället?

 

Share
Publicerat iBloggen

68 kommentarer

 1. Magganini

  Herreminje, hur kan det bli såhär? Har ingen reagerat förut? Man slår sig ett (sädes)slag för pannan.

 2. Vänta bara, det kommer att bli som med var och vart som bytt plats. Snart blir det kornsiktslimpor för hela slanten.

  En annan fråga som dykt upp vid promenader och cykelturer i landsbygden:
  När sås och skördas vårvete respektive höstvete? Och är det någon kvalitetsskillnad?

 3. Magganini

  Om jag kan så kommer jag inte, men om jag inte kan så kommerjag. Har dock inga svar på Niklases frågor.

 4. Hohoooo, kom hit alla bönder och svara, för vi har säkert fler frågor!

  En sak vet jag, och det är att man måste så rapsen en specifik vecka i augusti, annars blir hela skörden bortitok.

 5. Trettioåringen

  Jag är imponerad att du hittade vete, råg, korn och havre inom promenadavstånd!

 6. Ja, Trettioåringen (alltså förstfödingen) – här bor vi ju underligt nog liksom mitt i åkersmeten fastän vi ju även bor i skogen och ändå bor i ett villaområde blott 10 minuter från centrum. Du är uppvuxen i ett himmelrike – fast det visste vi inte när vi flyttade hit! (Då låg fokus mer på ”kan man promenera till en affär som har blöjor?”.)

 7. Trettioåringen

  Jag sitter med tre sextiotalister omkring mig och bad dem peka ut korn och råg på två bilder. Alla tre hade fel och var väldigt självsäkra på sin sak. Vad har hänt???

 8. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Jag kunde ett tag ett ansenligt antal verser av sången John Barleycorn, där de personifierar kornaxet i en beskrivning av hur man framställer malt. Folk är rätt elaka mot honom, får man nog säga.

 9. Pysseliten

  Jisses! Det där var ju nästan det viktigaste man lärde sig i skolan, näst efter Hallands åar. Korn har långa strån och kornfält vajar vackrast.
  Havregröt äts helst med fil och lingon.

 10. Dina

  Men men men … Vi som åkte förbi så vackra gyllene fält i Östergötland och jag påstod att det var råg (efter googling) och så har jag lurat syrran. Ojoj!
  (Fälten var verkligen gyllene och även fyllda med vackra vallmo och blåklintsblommor. Fantastiskt vackert som jag bara läst om tidigare.)

  Havregrynsgröt med bananbitar och grädde. Fil? Jordnötssmör måste vara amerikanskt.

 11. Dina

  Apropå förra båsets sjukdomar – Jag har oförklarad frossa ca 1 dag var tredje månad. Någon som kan ge tips på vad jag skall fråga doktor google om? Ingen feber bara mycket ont i muskler och trött.

  Som barn trodde de jag hade hjärnhinneinflammation och behövde ligga isolerad på något sjukhus tills det blev bättre men senare trodde mamma att det nog bara var vanlig påssjuka för jag blev inte smittad när mina syskon hade det.

  Hoppas alla Covidare mår bättre!

 12. Ökenråttan

  Nu har jag en fråga som för en gångs skulle inte är OT här i båset. Varför anses rågbröd vara så nyttigt och vetebröd bara vara ’tomma kalorier’? Jag läser på mjölpåsarna i mitt skåp: Rågmjöl 7,7 g protein per 100 g mjöl. Vetemjöl 12 g protein per 100 g mjöl. Är det inte proteinet som gör oss stora och starka, jag bara frågar!

 13. Ökenråttan

  Havregryn 13 g. Alla slår rågen. Nej, det blev inte bra. Alla är bättre än rågen, ville jag säja.

 14. Brid

  Alltså sädesslagen kan jag. Fast korn syns sällan i Uppsalatrakten. Fortsättning följer.

 15. Pysseliten

  EUREKA!
  Jag har lärt mig något nytt och kanske kommit på varför det blivit så snett med informationen på nätet.
  Korn har korta STRÅN och långa BORST, dvs strån är det som blir halm. Råg har långa strån och är därför mer känsliga för slagregn, därav är rågvete så poppis, då det är kortare och inte lägger sig lika lätt.
  Så, jag gissar att fler kan ha gjort samma förväxling av strån och borst som jag gjort (se min post här ovan – så fel den är!) och ritat tokiga bilder med fel löngd på borsten. Vad tror ni?

 16. Pysseliten

  PS. Jag lärde mig också att korn är klara för skörd när borsten pekar rakt ner i backen. Anteckna!

 17. Dina

  ÖR, jag tror rågen är mindre mixtrad med. Det vete som finns idag är ett dvärgvete som kom till på sextiotalet om jag kommer ihåg rätt. Har ca tre gånger så många kromosomer än ursprungsversionen vilket även ger det mindre önskvärda egenskaper. (Det blev till för att bl a kunna ge två skördar om året.) Dessutom är ju det vita vetet naket på allt utom stärkelsen.

 18. Agneta uti Lund

  Sädeslagen tror jag mig sedan uppväxten kunna känna igen. Vi åkte till Landet i princip varje veckoslut och pappa saktade alltid in vid fält och åkrar och sa vad som växte där, eller höll på att skördas eller sås.

  Det talas även om gröt i tråden och nedanstående vers har jag sedan barndomen hållit högt! Jag har aldrig gillat gröt oavsett vilket sädesslag den var gjord av. En period fick mamma för sig att göra extra nyttiga grötsorter till oss. Svartgröt och annat. Hon slutade därmed efter att storasyster satt ner sin gröttallrik till vår hund med orden ”Nää tack, gröpe äter vi inte!” – ”Nä, det gör vi inte mamma, sa vi tre yngre i korus.”

  PORRIDGE

  I don’t like porridge,
  Skinny and brown;
  Waiting for breakfast,
  When I come down –
  Whatever happens,
  However late,
  Porridge is always
  Sure to wait!

  Nobody steals it,
  They clear the dish
  Of eggs and bacon,
  Or cheese, or fish;
  They eat the butter,
  And take the tea,
  And all the good things
  Meant for me.

  BUT
  Whatever happens,
  However late,
  Porridge is always
  Sure to wait!

 19. Ökenråttan

  Nu är jag inte OT igen! Kornmjölsgröt, mina vänner. Så gott. Med blåbärssylt. Och uppstekt kornmjölsgröt, ännu godare, men då utan blåbärssylt, bara mjölk.

 20. Ansluter till Ökenråttan 10:23 och framåt: Tomma kalorier är tydligen kolhydrater. Eller? ”Det innehåller ingen näring, bara tomma kalorier”, brukar det sägas. Men energi är väl också näring? Eller är det bara protein och vitaminer som är det? Förvirrad.

  Nu är vi hemma igen från stugan, utan att ha sett eller hört av någon snickare. Men vi (groomen) har vissa teorier om vad som har hänt med stolparna och om de är rätt är det nog inte övervägande farligt för taket.

 21. Jag skulle tro, Brid, att de lutande (och bärande) stolparna beror på att snickaren råkade använda en elastisk vinkelhake.

 22. En tant

  Wunderbar, har letat efter rätt fakta re sädesslag (man har i bakhuvvet men minns ej exakt när man swischar förbi förbi sädesfälten) tagit screenshot på teckningen.
  Höstvete sås på hösten och skördas samtidigt som vårvetet – tanken är att höstvetet (som är av annan karaktär frömässigt än vårdito) ska mofsa till sig=bli mer näringsmättat. Tror jag. Efter att ha läst bondebloggar.

 23. Örjan

  Korn el råg?
  Som bondson lärde jag mig att korn har olika långa ”spröt”/borst som slutar på samma ”höjd”.(Som om en sax varit framme) Råg däremot lika långa på alla sädeskorn, därför spretigt ax.

  Skillnaden mellan råg och rågvete i ax har jag uteendemässigt ännu ej lärt mig, trots att det senare tydligen blivit mycket vanligt här i Mäladalen.

  Rågen får besprutas med stråförkortningsmedel, för att minska liggsäd.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%A5f%C3%B6rkortningsmedel

  Men till halmbockar önskas långa rågstrån. Därför försöker man (enligt gammal läst artikel) odla ”halmbocksråg” råg på små skyddade inägor i vindstilla skog.

  Vill även påminna om denna bok (som filmatiserats). Moa Martinsson: Rågvakt
  https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5gvakt

 24. Tack, Karin, för ett stort gapflabb! Den elastiska vinkelhaken finns hemma hos Brid!

  Vi måste fortsätta att sprida denna viktiga borst-info till hela Sverige. Och jag måste (tack Örjan) inkorporera rågvete i sädesslagslistan.

  Men nu till En tant: Rekommendera gärna en bondeblogg!

 25. Örjan

  En tant:
  Nötvallning låter annorlunda,,Dock får,- har sett många otroliga filmer på You Tube.
  Sökte vidare bland filmerna om ”cow hering”
  Norrländska kulningen fanns då med

 26. Enligt Wikipedia behöver höstvetet en köldperiod för att kunna blomma. Det ger också större skörd än vårvetet men vårvetet är proteinrikare (tänk vetemjöl special).

 27. En tant

  Varit på Elmia Lantbruk, en av de bättre mässor jag någonsin besökt. Kokaruseller, unga kvinnor som låg och kramade kalvar i kättarna (jfr hästtokiga tonåringar) en mängd bönder med dialekter från dapertutto, fint minne. Bra kepsar helt gratis.
  Niklas:aha, då var det alltså tvärtom, vårvetet är mofsigare.

 28. Dina

  Brid, kalori är en måttenhet för energi, som gram är för vikt.
  Kolhydrater är ’släktnamnet’ på hela sockersläkten.
  Allt har energi t o m ett stolsben om man skulle vilja tugga på’t.
  Näring är kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer, mineraler mm.
  Tomma kolhydrater refererar till t ex vitt socker som ju bara har energi men inte ett gnutta näring.
  Hoppas det reder ut begreppen lite.

 29. Ökenråttan

  Protein är ju inte det allena saliggörande, så klart, men för vegetarianer är det ju särskilt intressant att hålla koll på protein-inneållet i olika födoämnen.

 30. Åkej. Kolhydrater ingår i näring, men om det bara är kolhydrater är det ingen näring. Klart som korvspad.

  Men den elastiska vinkelhaken verkar högst sannolik i sammanhanget. Det var väl en sådan de hade i Pisa också?

  Groomen hade en gång ett elastiskt måttband.

 31. Dina

  Jag gissar att kokaruseller är det som Temple Grandin hittade på? Om ni inte sett filmen så rekommenderar jag varmt.

  Om jag ändå varit kvar tills den 10/9 … Den här gången blir det kortbesök i slutet av Augusti för att kolla att dottern blir installerad ordentligt.

 32. Nämen vad kul, Båthuspernilla! Jag har dumt mycket att stå i 9-10-11 september, men omöjligt är det inte! Påminn oss i båset i början av september!

 33. En tant

  Båthuspernilla: är jag bara hemma så kommer jag, sketkul event, får jag säga. Och vilket roligt arbete du har. Hoppas på att få mjölka, har ett par eleganta lechameau-gummistövlar som bör passa. För det är väl civiliserat, gissar jag? Är ju ingen naturtyp vilket kan ses i min första kommentar där jag ”swischar” förbi fälten. Svischar! *skriverhundragångerpågriffeltavlan

 34. Ökenråttan

  B-pernilla. Vi har noterat 10 september i våra kalendrar. Hoppas båsbebisen dyker upp.

 35. Båthuspernilla

  Jag jobbar inte på gården, men på DeLaval. Min roll kallas på nysvenska compliance advisor. En dags praktik på gården ingår i introduktionen för nyanställda. Har inte hunnit så långt än då jag började två veckor före min semester.

  Båsbebisen, som slutade vara ettagluttare i juni och snart blir toalettdykare, stryper mig om hon inte får komma och träffa korna. Hon är en stor djurälskare, hästtjej, 4H-tjej och minimatte till morföräldrarnas hundar. Bildbevis bifogas.

 36. Agneta uti Lund

  Elmias historia

  I 60 år har Elmia med ett progressivt värdskap skapat och utvecklat de viktigaste mötesplatserna för en rad branscher. Redan från början med green tech – grön teknik – som drivkraft.
  60-talet

  Elmias historia 1960-tal

  ”På Rosenlundsfältet fick Sveriges lantbrukare sin första fasta mötesplats för att visa upp och ta del av affärsdrivande innovationer – Lantbruksmässan Elmia 61. Platsen var given. Två år tidigare hade RiLa, Rikslantbruksmötet, hållits här och fältet ansågs perfekt för ändamålet. Lantbruksmässan Elmia 61 blev en succé som skulle följas av fler mässor och hundratusentals besökare år efter år.”

  På RiLa hade jag sommarjobb då mässan pågick. Jobbade på ett lunchställe som Jönköpings mejeri tillhandahöll. Givetvis mjölkbaserat.

 37. Magganini

  Mer frågor.

  Lotten, med din erfarenhet av lånande och stjälande av bilder här på nääätet, skulle du säga att nån har tjänat fett med stålars på den där desinformationsbilden?

  Och så KAN jag inte släppa din egen sädesslagsbild. Den där lilla gröna kraken längst till höger är lite svårfångad, men de 3. Kornstrå och 4. Rågstrå som du har lagt på gruset, är det inte i själva verket 3. Rågstrå och 4. Rågstrå … eller rentav 3. Rågstrå och 4. Kornstrå? Jag KAN inte släppa det, förlåt.

  Havregrynsgröt ska ha lingonsylt och mjölk.

 38. MEN JÖSSES OCH PANNKAKA!MAGGANINI! NU VINNER DU EN HAMMOCK! TACK!

  Du har ju helt rätt! Det är råg och råg! (Ni ser: förvillelsen har nu gått ett helt varv.)

  Den felaktiga bilden tror jag inte har renderat i massa stålars för nån. Men: jag ska kolla i några bildbanker om den finns som köpevariant.

 39. Ökenråttan

  Råg i ryggen – finns det täckning för detta utrop? Samma kalori-innehåll i råg och vete. Råg har mer fibrer. Som bara far igenom och puttar på, om ja så säjer. Vissa magar tål inte ens en massa fibrer. Så vad är poängen med rågens rykte som mat för stora starka gossar?

 40. Enligt en grötförordning från Socialstyrelsen från 2 januari 1955 gäller följande:
  Havregrynsgröt – lingonsylt
  Råg och kornmjölsgröt – blåbärssylt
  Mannagrynsgröt – hallonsylt
  Risgrynsgröt – kanel och socker (kanelen underst)

 41. Örjan

  Havregrynsgröt var min normala barndomsfrukost.
  Med mor Ullas egenkokta äppelmos.( Mor, som firade födelsedag dagens datum-blev 98år))

  Obligatoriskt tillbehör var mjuk smörgås med heminlagd gurka.

  Smakkombinationen gäller fortfarande om/när jag kokar frukostgröt.

 42. Ökenråttan

  I Elska (våra barn sa så) Beskows Blomsterfesten i täppan talas det tydligen om råg men på omslagsbilden ser pojkarna ut som korn. Är det nån som har boken tillgänglig? När våra barn drog hemifrån fick dom med sej sina ”egna” barnböcker. Böcker utan nåns namn i stannade här i råttboet. Dit hörde inte Blomsterfesten då, tyvärr.

 43. Ooooh, nu måste jag leta i våra hyllor! Blomsterfesten i täppan! Hohohooo! (Ja, så ropar vi till bokhyllorna. Ibland svarar de.) Jag kan inte för mitt liv tänka mig att Elska Beskow gjorde fel, men här har vi en utredning att göra!

  Karins grötförordning uppskattas stort. Och ja, kanelen MÅSTE vara under sockret.

  Örjans kommentar får mig att fundera över gurkpriserna. Att köpa en gurka är idag en investering i guldtackeklassen. Att köpa en burk inlagd gurka gröper inte ens en grop i pluskan.

 44. ÖR, de är väl lite kraftiga, rågpojkarna, med råg i ryggen men spröten slutar ojämnt så nog är det råg Elska har ritat.

 45. Örjan

  Lotten:
  Gurkorna var egenodlade och dito saltade, Utan konserverande ättikslad mm.
  Så¨många preparerade Höganäskrukor innehöll ett överstalager med icke ätrbara exemplar vid koll senare under vintern

  Korrigering tidigare inlägg (efter personligt besök av lillebror Tomas med( nomalt boende i Melbourne)) Sällankommenterande men van läsare av blgogen

  Frukostbrödet vaar normalt hennes rågsitskaka. Aldrig att hon underlåt sig tii att köpa ”sirapslimpa” aka Skogaholmslimpa, trots oss bröders nyfikenhet på produkten.

  Förlåt faktauppgift.
  Idag vore mors 98-årsda, men hon somnade in slutet nov-20

 46. Örjan

  Hyttis
  OT.
  ”Opera på ’Skäret.
  i år Maskeradbalenhttps://esvd.svd.se/shared/article/maskeradbalen-starka-roster-och-fargprakt/xsGcWVrV
  Hyttis hem,trakter.
  Hur långt har du hemfrån tll virkesladan?
  (Har lycktas få 2 biljetter till söndagens (7aug ) föreställning

 47. ÖR, jag har inte boken här, möjligen i Mälarhöjden, jag hittade bilden på nätet. Jag skulle möjligen kunna fråga Elskas barnbarn men jag vet inte om hon har boken.

 48. Dina

  Men om kanelen är under sockret så smälter ju inte sockret och blir sådär härligt knaprigt.

 49. Ökenråttan

  Men då ryckte kornaxen ut. Med fällda lansar. Nämligen när ogräset ville tränga in i täppan. Jag trodde väl det. Dom där vakterna med sina ståtliga huvudbonader måste ju bara vara korn.

 50. Ökenråttan

  Jag har alltså konsulterat källan. På Akademibokhandeln är dom välsorterade i Elskas böcker. Och där stod det, svart på vitt, att det handlar om korn.

 51. Dina

  Konstaterar glatt att sädesslag berör. Mängden kommentarer når snart kalendernivåer.
  Glad söndag!

 52. Magganini

  En hammock! Man tackar! Det har jag aldrig haft nån, men en mormor jag hade hade, och den var jag förtjust i.

 53. Hela båset bugar och bockar för Ökenråttans raska utryckning för nu vet vi: korn är det! Fina Elska!

  (Jag målar husets utsida; det är därför jag inte är så närvarande här!)

 54. Maj i hörnet

  Jag har fått lära mig att korn har flest bokstäver och längst strån. Råg har färre bokstäver (eller färst, om vi blandar in alla de fyra) och därmed korta strån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.