Hoppa till innehåll

Sånt man pratar om

Jag har tillbringat ett par dagar i Skåne – men inte på västra sidan (Lundasidan) som jag brukar, utan i Olseröd i öst. Min kompis Ami installerade mig i ett eget litet hus, där det ser ut så här när jag vaknar.

Så här ser det inte ut hemma. Inte på långa vägar.
Och så serveras jag sån här mat. Påminner inte heller om hur det ser ut hemma.
Men jag ser ut såhär var jag än är.

Vi har praaaaatat och pratat och pratat. Minnen, erfarenheter, barnen, baaaaaarnen, felsteg och bonntur samt ”tänk om”. Och så har vi örsökt örstå (jag har problem med en viss tangent) … försökt förstå oss på politiken eftersom vi ju måste ta vårt ansvar och rösta i september.

– Jag vet inte!
– Jag vet inte heller!
– Jag har aldrig förut varit så här osäker!
– Inte jag heller!
– Vem ska man tro på?
– Och vad ska man fokusera på?

Sa vi, ryckte på axlarna och åkte ner till stranden.

Politik? Näääää, jag är fullt upptagen med att gräva ner mig.

– Men kom igen nu. Hur ska vi tänka?
– Så här: tågförbättringar, cykelförbättringar, sjukvårdsförbättringar och skolförbättringar är prio ett, två, tre, fyra.
– Kan man baka in allt i ett ord? Miljö?
– Mjäh. Då tänker man mer på plastnedskräpningen i haven.
– Usch ja. Det kanske kanske kan sammanfattas i ”det var bättre förr?”
– Hihi.
– Och så måste man nog se på alla tv-debatter.
– Nä, fy fan. Gräl. Där går gränsen.
– Ja, kom så åker vi och badar!
– Matsäck!

Vi ryckte förstås obekymrat på axlarna och satte iväg.

Osvettig ost och knastrig gurka! Kylklampar is da shit!

Stärkta av ostmackorna med gurka och sand, fortsatte vi:

– Tänk om vi kunde på ett sätt att tjäna pengar.
– Ja, bara sådär TJOFF.
– En uppfinning!
– Alla uppfinningar är redan uppfunna.
– En bok.
– Alla böcker är redan skrivna.
– En låt som spelas av alla i femtio år framåt.
– Ja. Det kan ju inte vara så svårt.

Sedan skrattade vi rått åt vår egen dumhet, ryckte på axlarna och satte oss att njuta av solnedgången.

Bild att ta fram i november.

– Men tänk om ett politiskt parti kunde koncentrera sig på just det som just vi bryr oss om.
– Mmmm. Pengar.
– Nej, cykelvägar!
– Förlåt, javisst.
– Och tåg.
– Tänk om de kunde lägga räls på alla gamla tågsträckor som fanns förr i tiden!
– Och tänk om alla snygga skor var foträta och hade inbyggt skoskavsplåster!
– Ja! Hm. Där har vi ju en uppfinning.

Sa vi och ryckte på axlarna för 300:de gången denna vecka. Jag gav mig iväg för att åka hem och sitta på försenade tåg. Tankar på politiken, pengabekymren och plastnedskräpningen for all världens väg och livet lekte samtidigt som solen lyste och alla blommor blommade.

Men så hann verkligheten ikapp.

Jag tappade min stora temugg och såg allt te rinna ut på perrongen.

Ack. Det var bättre förr, när jag inte hade kommit på tanken att resa med en stor temugg i handen.

Share
Publicerat iBloggen

24 kommentarer

 1. Magganini

  Men hörredu nu måste jag omedelbart ut och leta efter en sån där baddräkt!

 2. Ökenråttan

  Men vilka råa materialister ni är, damerna där i Skåne!
  Hälsa l´amie Ami från Råttboet.

 3. Försenade tåg! Vilken lyx. I mina trakter har vi bara inställda tåg. Vilket i och för sig är trevligt, för då stannar gästerna en natt till (ja, det är mycket trevliga gäster).

 4. Magganini

  Nu har det faktiskt varit en Viktig Fopollsmatch igen. Den utspelade sig som så att Sverige stod och sköt mot Belgiens mål hela tiden utom några små enstaka gånger när Belgien knöck bollen och petade den åt andra hållet. Men I mål gick den inte förrän i nittiandra minuten av nittitre. I Belgiens alltså, för Sverige. Så nu spelar vi ( … jaja ) semifinal på tisdag.

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Vad gäller politik tycker jag att det är tydligare än nånsin vilka partier man inte kan rösta på.

 6. Baddräkten, Magganini, är så förtjusande att ibland vill jag åka och bada bara för att få visa upp mig lite!

  Vi tittade på fopollen samtidigt som vi åt, så jag fick prioritera att tugga framför att rapportera. Och det var precis som du beskrev det: spark på ett mål, sedan lite trippande på andra sidan, och så en jädra massa tjongande i målbur och strax utanför samt rakt på målisen. Men det ska jag säga eder alla, att det där jädra rullandet och stånkandet och den oerhörda smärtan som de manliga spelarna måste utstå, det ser man inte mycket av när damerna lirar.

 7. Dina

  Även om man tar bort de partier man inte vill rösta på, så måste man välja bland de som finns kvar. Förr kollade jag för skojs skull de där valbarometrarna som fanns. Gav mycket underliga svar. Iaf för mig. Och så behöver jag helst bestämma mig redan i Augusti om jag skall rösta.
  Men varför är valet den 11:e? Brukar det inte vara den 3:e söndgen?

  Gillar utsikten från stugan. Kan man bo så hela tiden, varje dag?

 8. Ökenråttan

  Jag vet inte heller vilket parti jag vill rösta på. Jag kommer att rösta blankt. Även blankröster räknas som röst och ingår i valresultatet. Blankrösterna är alltså med och påverkar valutgången.

 9. Snälla Ökenråtta, förklara den matematiken för mig, som inte riktigt får ihop det. Om blankrösterna – vilket jag tror – räknas som ogiltiga påverkar de valdeltagandet, men inte valutgången, väl?

 10. Tyvärr tror jag du har fel ÖR. Blankrösterna räknas som Karin säger som ogiltiga och räknas inte mer än som just ogiltiga röster.
  Jag har många gånger argumenterat för att blankrösterna borde ge tomma platser i riksdagen om de kommer över fyraprocentsspärren.

 11. Ja, så har jag också uppfattat det. Alltså: även om många omdömesgilla och kloka personer ger upp om politiken och röstar blankt – låt oss anta att det rentav skulle bli 51% blankröster – då är det visserligen en kraftfull missnöjesmarkering, men när riksdagsmandaten fördelas tar man ingen hänsyn till blankrösterna. Mandaten fördelas enligt utfallet av de giltiga rösterna. Vad som skulle hända om det blir osannolika 100% blankröster vet jag inte. Omval? Undrar om någon statsvetare i båset har koll på det? Eller om vallagen ens förutsett en sådan situation.

 12. Ökenråttan

  Jag har tydligen funnit en vilseledande interlokutör och beklagar om jag nu i min tur har misslett andra.

 13. Dina

  Ja tänk om blanka röster skulle ge tomma stolar …
  Tyvärr tror jag inte speciellt många politiker skulle förstå piken fast den är grov.

 14. Igår vaknade vi innan väckarklockan skulle ha ringt, tog ut frukosten på balkongen och åt den där i godan ro. När jag gick in igen upptäckte jag att klockan inte hade märkt att vi gick upp utan hade stått och skrikit i närmare en halvtimme.

  Hade dåligt samvete halva dagen tills jag mötte grannarna ovanpå i trappan och kunde be om ursäkt. De hade inte hört något särskilt.

 15. Dina

  Det där med väckarklockor …
  Jag har min på ringning kl sju nästan alla dagar fast jag egentligen inte behöver och oftast (nästan alltid) även vaknar tidigare.
  Skall troligen börja jobba några morgnar fr o m September och är övertygad om att jag kommer sova som en stock tills klockan ringer kl sju varje gång jag behöver gå upp för att komma i tid.
  Varför är det så?

 16. Själv satte jag på en tv-serie uppe i sovrummet, men precis innan den skulle sätta igång kom jag på att jag hade en rabarberpaj i ugnen. Klickade på paus, rusade ner, tappade tråden, hängde tvätt, satte mig att dricka te och på det hela taget trivas. Om det inte vore för att grannarna grälade så inihelvete, hade det varit en perfekt stund.

  Ja, som ni redan har anat var det ju inte grannarna som grälade, utan tv-serien som skrällde på högsta volym – och eftersom alla fönster och dörrar var på vid gavel, fick ALLA i grannskapet höra det hemska skriiik-grälet.

 17. Jag är sjuk och ämlig (eftersom jag i förrgår sa ”det var länge sedan jag var förkyld”) och låg i halvdvala och kollade på fopollen. Men huga. Efter en stund i andra halvlek stängde jag av ljudet eftersom kommentatorerna var så tjatiga och gnälliga. Vi tittare behöver ju piggas upp i sådana lägen! De borde stämma upp till allsång och tjoa och tjimma och dra vitsar när det blir så trist som idag!

 18. AATTJJOO!!

  Vad är man allergisk mot nu då? Gräs? Men varför kommer det såhär helt plötsligt efter lunch?

 19. Brid:
  Gräset smyger sig på, tippetippetipptapp, och attackerar bakifrån!

  Rapport från vår nysfront: den i nionde månaden gravida Tjugoåttaåringen har konstaterad covid. Jag och DDM ligger komplett däckade i precis samma sjuka, men är inte testade. Men nu ska jag titta på den hajpade ”Clark” med Bill Skarsgård, vilket jag inte hade haft tid med utan corona!

 20. Magganini

  Men värst vad ni håller på i era luftvägar.

  Jag kollade fopoll fast inte Sverige var med utan bara Tyskland och Frankrike. Den andra semifinalen alltså. Tysklands tre anfallare hette Brand, Pop och Hutt, bara liìite annan stavning. Hett va? Och så vann dom också.

 21. Ökenråttan

  God bättring, alla tre. Måtte det vara någon mesigare variant av eländet. Var vid gott mod!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.