SOOOM ni har väntat på äggrörerapporter! Ni har längtat, ni har saknat, ni har undrat hur det egentligen står till på äggrörefronten i den Bergmanska livet!
Nu har jag med den djefla mannen bott på ”fulhotellet” i Lund. (Vi säger så för att det ju är fulare än de allra fulaste husen vi har skådat. På insidan är allt supermodernt och jättetrist, men hissdörrarna är mycket effektiva.) Äggröran kommer sist i denna rapport, för först måste jag beskriva ett mycket annorlunda och oförklarligt hotellbäddande.
Vi påtalade detta snällt och väluppfostrat för personalen vid utcheckningen, noga med att inte var gnöliga. De såg förvånade ut och bad om ursäkt, så det handlar nog inte om någon tidsbesparingsbäddning.
Men nu till frukosten! Som var full av volleybolllandslagsspelare! Överallt gick de på lite stela ben i plasttofflor och åt som vargar. (I mitt nästa liv ska jag spela i något slags landslag – redan nu vet jag ju hur går på stela ben i plasttofflor och hur man äter som en varg.)
Jag spionerade på spelarna, samtidigt som jag förstrött skar i en croissant.
Och nu till äggröran. För den var inte bara fadd och torr, utan på samma gång vattnig som en skogsmosse i mars!
Jag ska dock inte klaga – att bo på hotell är fortfarande en av mina favoritsysselsättningar. Och att på kuppen få något att skriva om, är tacknämligt!
Jag äter inte äggröra men den på Hotell Flora i Göteborg ser nästan ätlig ut. Ba så ru vet.
Om, vilket jag tror att det var, hotellet på bilden, så tycker jag det är fint! Borde såklart ha bodd där, då både Maskinteknik och kemicentrum ligger ett stenkast ifrån. Istället bodde jag tre steg från tågstationen där frukosten bestod av färdigbredda mackor och kokta ägg. Dumt i dubbelbemärkelse alltså, eftersom jag flög.
(Snygg klänning, Båsmor!)
Jag är nyfiken som en liten gnu – inte ett ORD kunde jag läsa om barnbarn 😢
Håller med Eva Ejdeklint.
Här kommer dagens okomplicerade recept, om man har en såndär vahettere food processor. Egenpåhittad cheesecake, som jag uppfann (d v s jag läste en bunt recept och tog den enklaste biten från varje) när vi hade ärvt en ask mandelkubb som svägerskan hade lämnat i stugan. Ingen av oss är vidare förtjust i mandelkubb som inte är pinfärska, och om man har en ask med 16 stycken kommer minst 12 att vara icke-pinfärska när man kommer så långt.
Sätt ugnen på 200 grader och leta fram en springform.
Mixa 150 g mandelkubb (eller kubb + digestivekex, det är 400 gram i asken så det går inte jämnt upp) med 75 g smör. Bre ut smulorna i formen och tryck till lite.
Mixa 300 g pingstvänsost (Philadelphia heter det, stor ask), 2 ägg, 1 dl socker och en ordentlig matsked vaniljsocker. Naturligtvis behöver happaraten inte diskas emellan.
Häll ut röran ovanpå smulet i formen. Det kommer att blanda sig lite men det gör inget.
Grädda en halvtimme eller så. Låt svalna, dra en kniv runt kanterna så det går att ta bort kanten. Ät som den är, eller med färsk frukt eller lingonsylt eller nåt annat som finns hemma.
Härförleden var vi norrut på barndop. Två små tvillinggossar som hunnit bli nästan tre år. Där gick det livat till.
Bodde över natt på Knaust i Sundsvall. Äggröran åts tillammans med gravad lax. Lyx! Massor av frukt och goda små kakor och wienerbröd till morgonkaffet. Man blev bortskämd. Utsikt från rummen mot Storgatans pampiga takträdgårdar av gjutjärn.
Nä, det gick inte att visa bild. Merde!
”Fulhotell” verkar vara rätt epitet även om hissdörrarna var bra. Asså bäddningen … wtf?
Jag ansluter mig till nyfikenheten på den där bisaksdetaljen barnbarn.
Här kommer Ökenråttans bilder!
Brid: Tack för recept! Och för ”pingstvänsost”!!!
Jo, den där sonen som heter Erik, som var 13 år när jag började blogga, har med sin Fru Frida fått en liten flicka som än så länge bara heter Fislisa och Stumpaploppen. Underverket ser ut som sin far 1992 och sa högt och tydligt ”HEJ FARMOR, JAG VILL FLYTTA TILL ESKILSTUNA” bara 13 dagar gammal. Mycket begåvat!
Och tack för den rapporten. Då får man hjärtligen gratulera alla berörda till den nya och särdeles begåvade släktingen!
Snygga järnbuskar, ÖR!
(Vem sa nåt om Wordfeud nyss? Jag har nu möjlighet att lägga ”ordsnut” vilket skulle ge mig 94 poäng. Men det anser domarn att det inte finns så det får jag inte.)
Grattis Farmor och Farfar! Visst blir det mycket trevligare om Stumpaploppen (härligt namn!) flyttar närmare tycker en farmor vars barnbarn (eller, ja, hela familjen då’ra) har flyttat tillräckligt nära för dagligt umgänge.
Fast just nu är denna farmor på Stockholmsbesök och har imorse inmundigat äggröra och bacon på ett litet hotell inte långt från ÖR. (Tror jag, iaf.) Tänkte på Båsmor när jag åt den. (Kan inte rapportera mycket för har inget att jämföra med. Slank ner gjorde den iaf.)
Vilket hotell är det, Dina? <
Grattis Lotten och alla andra inblandade! Trevligt med en flicka, som kan bli den ledande i den blivande kusinskaran. (Fast det kanske finns andra kusiner redan, på andra sidan?)
Grattis till ett så begåvat litet barnbarn! Jag är också farmor numera, en glad och stundtals mulen tjockis som heter Ture och hade förstånd att bosätta sig söder om Söder.
Åh, Ture! Det hette min älskade morfar. Han var också lite tjockis – fast på senare dagar dårå.
Nu minns jag! Den första kille som kysste mej hette också Ture. Vilka minnen …
ÖR: Best Western på Skeppargatan
Det är ingen äääände på hotellvistelser – imorrn ska jag sova över i Sthlm och prova äggröran nånstans i närheten av Odenplan.
Brid: Nej, Snutteflisa (kärt barn har än så länge många namn) är än så länge ensam kusin på alla fronter!
Ture känner jag ingen, men den ständige S-ture Allén, som ju dog idag, har jag pratat med flera gånger. När jag spelar Wordfeud och skriver ett i mitt tycke förtjusande ord, skyller vi på den ständige Horace, för vi tror att han har haft ett finger med i spelet och saboterar då och då. (Jag lade dock TVÅTUSEN för 136 poäng över både en dubbling och en trippel, och det godkände Horace.)
Grattis Farmor och Farfar! Själv blev jag mormor tidigare år till en liten flicka. Namnet är efter solens heliga krigare i League of Legends och mormors tilltalsnamn, det riktiga. En riktig gullunge med mörkrött hår i massor.
Mörkrött hår! Här har vi av lång tradition på sin höjd några spretiga, fjesljusa strån som påminner om Skalle-Pers.
Och varför rapporterar jag nu inte om äggröran på Hotell Hellsten (Luntmakargatan)? Jo, för si den var vattnig på ett lundensiskt sätt och hård som gammal havregrynsgröt. Till yttermera visso var de kokta äggen under all kritik med genomskinlig (stelnad) vita och grön gula.
Men flingorna var toppen! Och nu en spaning: varför finns det inte fil på hotellen numera? Bara yoghurt! Jag känner mig som svensk jättekränkt!
Jag är medkränkt!
Jag fick fil på Best Western i Värnamo i morse. Och rikligt med frön, nötter, flingor, frukt och bär att pryda den med. Samt välkokta ägg.
Tur för mig som tycker yoghurt är surt.
När jag i fånen lagom fort skrollar mig ner genom inlägget skymtar jag en brun groda som sitter i en gul pöl.
Ja, Magganini – bacongrodan! Vilket osökt leder tankarna till den stundande helgen. Glad midsommar allesammans! (Tänk bara på att en del grodor kan vara lite känsliga.)
Lustigt. Jag tycker det är fil som är sur.
Det fanns en fil som jag ännu saknar: den som producerades av Helsingborgsmejerier innan det blev en del av Skånemejerier. Ännu ett exempel på att ”Growth by acquisition” är ett djävulens påfund!
Nämen, vilken underbar klänning! Var kan man hitta en sån tro?
Tack Marie! Jag köpte klänningen i en affär på Strøget i Köpenhamn! Den hängde alldeles ensam och olycklig nedsatt till halva-halva priset utanför en ganska sunkig affär. Jag högg den, köpte den oprovad och har nästan BOTT i den sedan dess. Lappen på insidan säger ”Dy Design”, inte mer.