Hoppa till innehåll

Sparkcyklar med el, studentexamen och lurar som inte finns

Jag fick en fråga om vad jag anser om ordet ”elsparkcykel”, och snöade direkt in på hur ofattbart dumma de är, de som lägger dem mitt på trottoaren och mitt på cykelbanan. Dessutom är de dumma som far fram så inihelvete snabbt utan hjälm eller ens kudde på rumpan. Dumma, dumma!

De kanske bara ligger och vilar? (Foto: Per Andersson.)

Fast det var ju inte alls det jag skulle fokusera på, utan ordet. Men vad tycker jag om ordet? Hm. Hmmm. Jag satte mig på cykeln och gjorde några ärenden för att under tiden tänka efter. (Min gamla begagnade cykel är egentligen bedrövligt tungtrampad, men jag gillar den för att jag har utrustat den med tre stora korgar så jag skulle kunna forsta 15 basketbollar på den om jag det skulle vilja.)

Och där! Pang! Mitt på cykelbanan satt en tjej med bruten arm bredvid en liggande elsparkcykel! Två poliser och två hjälpande människor var redan på plats och så kom ambulansen precis när jag cyklade förbi. Hade hon åkt omkull? Hade hon snubblat på en liggande sparkis? Hade någon åkt på henne och sedan smitit? (Jag motstod frestelsen att stanna och fråga samt ta en bild, förstås.)

Bara en slängbild. (Unsplash.)

Det förnicklade fordonet (som egentligen är helt okej som fortskaffningsmedel) heter ”sparkcykel” för att man fordom sparkade i marken för att få fart och ta sig framåt. När den sedan blev eldriven blev den ”en med el driven sparkcykel”, och häpp – då blir det ju en elsparkcykel även om man har slutat sparka för länge sedan.

Men vad kommer den gamla vanliga sparkcykeln att kallas om några år? Exempel på retronymer som har fått ett tillägg i namnet är

 • tjock-tv
 • akustisk gitarr
 • papperstidning
 • snigelpost.

En sparkcykel utan el kanske kommer att benämnas … sparksparkcykel? Vid närmare eftertanke sparkar man ju inte; man skjuter ifrån! Och inte fasiken är det en cykel!
Med andra ord kan vi krångla till det ytterligare: det är en ”elskjutifrånskateboard med styre”.

Eller kommer den som ungdomarna här hemma säger att kallas scooter [sko´ter] och aldrig nånsin blandas ihop med vattenskotern, snöskotern eller … skotern?

En skoterskoter? Sittskoter? Bensinskoter?

Hoppsan. Enligt Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien kan man tydligen sparka både framåt och bakåt – observera ordet ”vanligen” här nedan:

… ge (någon/något) en hård stöt med foten genom att med kraft svänga benet vanligen bak­åt och sedan fram­åt.

Jaja.

Sedan fick jag en annan fråga: ”Kan man ta studenten när studentexamen faktiskt avskaffades 1968?”

Ja!

 • Kan man ”lägga på luren” när man har en mobiltelefon? Ja!
 • Kan man ”rulla ner bilrutorna” när man bara trycker på en knapp? Ja!
 • Kan man ”gasa” i sin Tesla? Ja!

Så: ”ta studenten” betyder idag helt enkelt blott ”gå ut gymnasiet”. Vilket minstingen Sigge – aka Artonåringen – gjorde denna vecka.

Så här såg Sigge ut när kommentatorsbåset lärde känna honom 2006.
Så här ser han ut nu!
Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. Jag har en synskadad granne som bara HATAR dessa tvåhjuliga järnskrot med hur mycket kadmium som helst som folk ställer i från sig. Det är bara en tidsfråga innan hon skadar sig på en.

 2. Sanna

  Mötte en kille på min kvällspromenad igår som åkte på en bränslemotordriven sparkcykel. Det var oväntat.

 3. Ökenråttan

  Gratulationer till studenten Sigge. Och dinosaurier ska de va, tydligen. Antyder det en framtida karriärinriktning?

 4. Otecknad film sa mina barn. Om vad kan ni nog gissa.
  Och hurra för Siggestudent! Jag lever med ett dinosauriefreak men det är bra med lite återväxt!
  Vill ni fortfarande höra den förskräckliga historien om kajorna i Fattigstugan?

 5. Nej, inte alls, Ökenråttan! Det är en (av många) Godzilla, som han sedan tvåårsåldern har älskat. På bilden tar han just denna i handen och säger goddaggoddag.

  Karriärriktningen går åt musikhållet … vad det nu månde bliva!

  Och jaaa, Niklas! Hit me with the kajastory! (I förra båset, hörni, berättade Ökenråttan om ett syskondrama.)

 6. Känsliga läsare varnas!

  Kajor bygger gärna bon i skorstenar. För några år sedan rykte det in när vi tände årets första brasa och det pep förtvivlat i skorstensstocken. Det var bara att släcka brasan och värma upp huset på andra sätt den försommaren och sedan rensa ut ungefär en sopsäck pinnar ur skorstenen när ungarna flyttat ut. Gallret som suttit i den skorstenspipan hittade vi på marken.

  Något år senare skulle jag ner till Gotland och hjälpa till med en utställning på ett galleri i Visby. Planen var att jag av någon anledning, jag minns inte vilken, skulle ta med mig Fia men jag gjorde i alla fall inte det. Jag kom till ön, jobbade på galleriet och åkte över ön till Fattigstugan framåt elvatiden på kvällen. Det var ungefär vid den här tiden på året så det blev aldrig riktigt mörkt.
  När jag kom fram till Fattigstugan, låste upp och gick in, såg jag en fågelsilhuett i ett fönster. Min första tanke var Fia men henne hade jag ju inte tagit med och jag hade inte varit i huset på två veckor. Ett ögonblick senare lyfte fågeln och flög förbi mig och ut genom dörren. Strax därefter flög ännu en fågel förbi mig och ut.
  När chocken hade lagt sig kände jag att det luktade konstigt i huset. Jag tände en lampa och insåg att fåglarna måste ha varit instängda ganska länge. Det var fågelskit överallt. Det var blodstänk på fönsterkarmarna efter flyktförsök genom glasen. Det var koppar och andra saker som stått på hyllor som låg trasiga på golvet.
  Och i min verkstad låg det halvt uppätna liket av en tredje fågel. Två fåglar hade överlevt genom att äta upp en tredje. Riktigt jävla skitäckligt!
  Jag skulle upp och jobba i Visby nästa morgon men det var bara att sätta igång och akutstäda det värsta. Det blev inte så många timmars sömn den natten och sedan tillbaka till Stockholm. Helgen därpå åkte vi ner båda två och skurade igenom hela huset.

  På bilden ser ni var den döda kajan låg. Liket är utburet.

 7. Ökenråttan

  ”… åkte vi ner båda två och skurade …” Fia och du då, förstår vi, hehe.
  Ja, hade jag kommit till mitt hus mitt i natten och fåglar kommit flaxande mot mej därinne, då hade jag väl fått slag. Duvslag.

 8. Det var i sanning en bra historia, Niklas! Just detaljen ”Min första tanke var Fia men henne hade jag ju inte tagit med” känner jag igen; hjärnan har blixtsnabbt en solklar förklaring till något absurt.

  Igår – efter detta blogginläggs publicerande – såg jag en ambulans som hämtade ännu en fallen elsparkare.

 9. Jag hörde på radion att Oslo svämmar över av sparkeländena, det finns tydligen 20 000 sparkcyklar där (14 000 i Stockholm som är bra mycket större). Jag har en buksvåger (detta vårt mest poetiska ord) som för en kamp mot dem på medicinska grunder; han är överläkare på den centrala olycksmottagningen, Legevakta.

 10. Ninja i Klockrike

  Här i Stockholm svämmar det över av regnvatten. Isses, vilket regn.

 11. Ja, Karin, sannerligen! (Ni som inte kollade: Danmark mötte Finland. En av de danska stjärnorna – Eriksen – föll ihop livlös strax före halvtid. Matchen bröts. Den återupptogs och vi fick veta att Eriksen efter hjärt- och lungräddning hade kvicknat till och bett lagkompisarna att lira. Danmark hade 700 skott på mål, inklusive en straff, men lyckades ändå inte göra mål Finnarna sköt ett skott som gick in. Mycket underligt alltihop.)

 12. Och om vi nu ska gå helt off topic igen, så är det England–Kroatien på svt1 just nu – med bra kommentatorer. (Går faktiskt inte att ha på ljudet när det är dryga tomtar som kommenterar.)

 13. Vi hade en miniversion av kajdramat i boden till föräldrarnas sommarstuga en gång, fast med möss. En hink hade blivit stående på precis fel plats, så mössen måste ha promenerat längs årorna som låg där, tappat fotfästet vid den där grejen man sätter i årtullen och fallit ner i hinken. När vi kom dit innehöll hinken en död mus och ytterligare två svansar.

 14. Ökenråttan

  Själva tittade vi på tennis. Final i öppna franska. En blond ung vacker grek kämpade mot den gubbige Djocovic som är världsetta, ju. Greken heter Tsitsipa och ser ut – jag citerar Selma: ”Om man hade välvt en hjälm över hans huvud och hängt svärd och brynja på honom, skulle man ha kunnat hugga honom i marmor och uppkalla bilden efter den skönaste av atenare.”

 15. Ökenråttan

  Ja, det är väl bara på Isenheim-altaret som Jesus inte är klassiskt vacker i kyrkokonsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.