Hoppa till innehåll

Brinner det?

Nä, det händer inte så mycket här när det inte är EM-fotbollsmatch. Jag redigerar en bok om vitaminer, lagar mat, promenerar med bollen i famnen, klappar får, svär åt myggorna och spanar på blommor och hus.

– Bäääääääää!

Allt som är lite, lite annorlunda är positivt.

 • Idag under promenaden såg vi ett hus som var rött nyss (för tio år sedan), men som nu var gult!
 • I morse fick jag vatten i örat, och det skvalpar därinne fortfarande.
 • Hettan utomhus avbröts av ett plötsligt, kort, otroligt överraskande regnväder som ångade bort på tio minuter.
 • Jag hittade en kall öl i kylen! Kan inte ha hänt sedan det där huset ovan var rött, tror jag.
– Öööööööl!

Därför är det roligt att få era rapporter i kommentatorsbåset om tokiga grannar, nytillverkad konst, fågelbon och vilka kändisar som går med rollator och inte. Men idag blev det livat värre här i krokarna. Plötsligt lät det som jordbävning på gatan utanför vårt hus – gatan som leder ner till Tjugosjuåringens och spanjorens hus. Lo and behold!

TRE STORA BRANDBILAR DUNDRADE FRAM!

I vanliga fall är det för mig bara fruktansvärt hyenalikt spännande med brandbilar. Jag sitter stilla och uppför mig väl. Fast den här gången blev jag livrädd. Bilarna tutade inte, så de hade inte bråttom. Men ändå, liksom. Ungdomarna var inte hemma, så jag kastade mig på cykeln för att kolla läget – kanske skulle jag behöva bryta mig in i ett brinnande hus för att rädda ett par skor, några sladdar och en t-shirt?

Så här såg det ut! Oh dear, oh dear!

Pil på huset, fyrkant runt en av de stora brandbilarna. Hjälp!

Framme vid huset sa jag förlåt och ursäkta och konverserade fyra brandmän som tydligen hade åkt i tre bilar. (Fast nu kom jag på att det kanske finns fler bakom krönet där borta …)

Det brann inte alls, tack och lov. Brandmännen var bara ute och rekade och kollade brandposter – som det heter fastän de ser ut som brunnar och jag i mitt huvud tror att de ser ut som i Kalle Anka och amerikanska filmer.

Den här snygga fotograferade jag i Belgien. Urläcker ju.
– Vattentrycket var dåligt. Ujuj. Det här ser inte bra ut. Nej, titta här på kartan.

Efter en stund visade det sig att det dåliga trycket inte alls var dåligt för att … nånting … och det var därför dags att posera för mig eftersom man ju måste ta bild på brandmän när man får en chans.

– Ska vi göra nåt speciellt? sa en.
– Ska vi dra in magen? sa annan.
– Jag kan spänna en muskel! sa en tredje.

Perfekt.

Det var det. Nån som vill veta nåt om nån vitamin?

Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Jag såg ett inlägg på ett annat ställe som gick ut på att olika utryckningsfordon har olika signaler och svarade att Polis och Ambulans hos oss söder om Söder låter lika, men att Brandbilarna har en djupare ton.

  Detta gav ingen respons, men nyfiken är man allt.

 2. Magganini

  Nä, här brinner det inte, men det har varit strömavbrott pga åska. Precis vid den tid hungern satte in och det var dags att göra kvällsmat.
  När man söker info hos e-*n låter de meddela att de har ”beslutat att inte koppla på strömmen igen efter avbrott”. Det blir man ju inte så lycklig av.
  Ja ja, de gör det så småningom men inte förrän hela ledningsgatan är patrullerad pga stor rådande brandrisk i skog och mark.
  Det blev inte så farligt ändå, vi svalt inte ihjäl. Men hela andra halvlek på de båda samtidiga fopollsmatcherna försvann.

 3. ACR

  Jag har en brandbilshistoria. Den utspelas dessutom vid midsommartid. Vi var på vårt lantställe, vi hade matrester över från midsommaraftonens firande och vädret var vackert. Utflykt! Familjen hjälptes åt att packa ihop allt i rask takt. Små paket och burkar från kylskåpet, badkläder och kaffe förstås. Nån laddar bryggaren, nån annan letar fram termos. Ånej och iväg!
  Vi ska ut till kusten, men stannar först och äter glass i den närbelägna lilla staden. Hm, det vore gott med en kopp kaffe till. Vem stoppade ner kaffet? Ingen? Var det nån som hällde på det på termos då? Ingen minns.
  Snabb överläggning. Bryggaren är sannolikt fortfarande på med det färdigbrygda kaffet. Potentiellt riskfyllt. Köket är den mest brandutsatta platsen i ett hem. Kvarglömda bryggare startar ofta bränder.
  Vi bestämmer oss för en kort utflykt. Vi hastar till kusten, kastar i oss en tidig lunch – utan kaffe – och skyndar tillbaka till stugan och den kvarglömda bryggaren. Måtte det ha gått bra?
  Äldsta dottern övningskör. Yngsta dottern och jag slumrar i baksätet. När vi svänger in på vår lilla väg på landet ser vi att där står TVÅ JÄTTESTORA BRANDBILAR! De spärrar vägen fram till vårt hus. BRYGGAREN, skriker jag. Mannen kastar sig ur bilen och springer mot stugan och brandbilarna. Jag försöker nervöst instruera dottern att flytta bilen – bakom oss dyker nämligen en räddningsbil upp. Hjälp, vad är det som har hänt?
  Mannen kommer tillbaka, släntrar oväntat lugnt och ser nästan road ut!? Jag är skärrad. Bryggaren? Huset? Nej, det är Sture, förklarar mannen.
  Sture? Grannen? Åh nej, han har släckt branden hos oss och själv blivit skadad! Mina katastroftankar far iväg.
  Men nej. Nån armatur hos Sure har fattat eld men allt är släkt, ingen är skadad. Jag tar mig skärrad förbi brandbilarna och låser upp dörren till vårt hus. I köket står bryggaren med en kanna bortglömd, fesljummen kaffe.

 4. Åh Lotten, du har pratat med brandmännen! Det har ett femårigt barnbarn också gjort. Vi skulle elda en liten brasa på tomten och grilla korv och marshmallows. Femåringen såg fram mot det och även jag (som den smygpyroman jag är). Men jag tyckte läget var lite osäkert, så jag ringde det lokala brandförsvaret, som avrådde. ”Oj, sa jag, då har vi en mycket besviken femåring här!” Brandmannen föreslog då att han skulle prata med femåringen och jag lämnade över samtalet till honom. Femåringen lyssnade andäktigt, nickade då och då och sa till sist ”Hejdå!” Så spände han ögonen i mig och sa: ”Vi ska INTE elda. Jag har pratat med brandmännen!” Heja brandmännen, säger jag.

 5. Ökenråttan

  Eldfängt värre här i båset i dag!
  Hos oss är det också dramatiskt. Duvboet på fjärde våningens brandbalkong i grannfastighetens gårdshus är nu i riskzonen. En beslutsam dam på en balkong på tredje våningen står på en köksstege och försöker med hjälp av ett långt spö puffa ned duvboet. Det går så där …

 6. Magganini

  Naa så värst hett går det väl inte till här direkt?

  Undras om vi inte har haft ett fågeldrama hos oss också. Jag nämnde häromsistens att vi och ett koltrastpar skrämde varandra när vi passerade en vedstapel för nära.
  Det slutade efter några dagar att hända nåt där. Inga små pip har hörts och inga fåniga ungfåglar har setts hoppa omkring.
  Så här ser det ut nu:

 7. Magganini

  Men hörreni, nu börjar man nästan undra om det faktiskt HAR brunnit hos er. Allihop??

 8. Nääää, här redigeras det vitaminer och kollas på fopoll!

  Men så är det ju: alla har jättemycket att göra! (Eller inte.)

  Jag har för jösse namn svettats i Stockholm idag. Jag har fått för mig att jag behöver en vit spetsklänning med klädda knappar, vilket tydligen är helt fel eftersom det inte fanns nån sån i hela stan. (Skriver jag som om jag har plöjt Stockholms alla butiker. Fnys.)

 9. Ökenråttan

  Lindesberg, Lotten, Lindesberg! Där har vi gjort mest fantastiska fynd på ortens loppis.

 10. Magganini

  Puh, ett par som lever i alla fall.

  Men du Lotten, har du inte ännu mer att göra egentligen? Mer sportbolls-em att hålla reda på?

 11. Jo, Magganini, det är ett evigt slit! Baskettjejerna slog (vilket Maggannii vet) Spanien, vilket är som om Sverige i fopoll skulle vinna över Brasilien med 10–2.

  Limdesberg säjeru, Ökenråttan. Hm. Det är ju liksom nästgårds … Hm …

 12. Brid

  Jodå vi lever. Är i stugan och har fått igång det solcellsdrivna kylskåpet, och just nu levereras diskbänken. Sen ska vi leva förhållandevis lyxliv.

 13. Magganini

  Ah, se det rör på sig lite, härligt. Vi får ju se till att inte sova vid 18-draget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.