Hoppa till innehåll

Corona: Stäng! Öppna! Tyst! Säg nåt!

Det absolut jobbigaste jag har gjort var att springa ett millopp i bedrövliga skor. Vilket kan jämföras med att föda barn, men då slapp jag i alla fall skavsår.

Lite jobbigt var det när vi hade så ont om pengar att de fem barnen fick nässelsoppa från trädgården och stulna rabarber från grannarna. (Det finns dock ett och annat att säga om det minnet. Vårnässlor skördas sällan samtidigt som rabarber, och varför skulle jag palla rabarber när jag har egenodlad? Well.)

Men nu blir det jobbigare än jobbigt. Idag klockan halv tre tog nämligen regeringen sig samman och ställde sig med kollektivt rynkade pannor och sa att vi skulle sluta gå på biblioteket.

Källa: DN.

De föreslagna restriktionerna var förstås fler än så, och beror på att corona galopperar värre än nånsin genom befolkningen. Framför allt bör vi inte samlas fler än åtta personer i ”allmänna sammankomster”. Detta är bara förslag från regeringen (men som förmodligen kommer att klubbas igenom på torsdag).

Men … bibliotek? Jag kliar mig på hakan, tänker på biblo och funderar på hur farlig den miljön egentligen är när det gäller virusspridning. Jag går in, letar upp min bok, lånar den i automaten och går ut. Men okej. Jag ska göra mitt bästa.

Så. Vilka får problem nu?

Ajajaj, alldeles för många.
Helt och komplett olämpligt.
En ska bort.

Restaurangnäringen lider och vill att restriktionerna ska vara slappare. Skolungdomar vill ha mycket hårdare restriktioner. Några vill ha tydligare anvisningar och striktare krav på att reglerna följs medan åter andra tycker att laissez-faire-mentalitet är rätta vägen att gå.

Ingen är helt enkelt överens. Jag är fullständigt oöverens med mig själv eftersom jag

 • väl borde få träna basket i jättestora hallar där vi kan hålla tio meter mellan spelarna
 • aldrig i livet skulle gå fest eller ens glöggvisit
 • är komplett obekymrad när jag handlar mat med folk som inte vet vad avstånd är
 • inte åker bil med folk utanför familjen
 • gång på gång biter i handskarna när jag ska ta av dem
 • hellre går i en timme än sätter mig i en buss full med skolbarn.

Men okej.

Basketträningen får vänta.

Nu stundar nya tider. Om vi blir coronasjuka ska vi med gott samvete kunna säga ”jag gjorde ändå mitt bästa”. Som i våras:

Så här firade vi påsk med söstra mi (Orangeluvan) i april 2020.

Julklappsutdelning ute på en av stans alla konstgräsplaner kanske hade varit nåt?


Uppdatering! Emanuel Karlsten har översatt den här fimsnutten som den tyska regeringen har gjort. Den visar på allvaret vad gäller smittspridningen – och gör det mycket väl.

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Gitta

  visst – EN DEL låntagare beter sig som du, andra stannar hela dagen…. många sitter och läser tidningen eller läser för säkerhetsskull första kapitlet på bibblan om nu boken inte skulle vara bra. bortsett från att varje bibliotek har låntagare med olika vanor, så skiljer sig beteendet i stort från bibliotek till bibliotek. När jag jobbade i Rosengård var det många som använde bibblan som vardagsrum – det var där man träffades och snackade, spelade schack, ungarna kom för att läsa läxorna ifred mm. Efter Rosengård jobbade jag i Varberg. båda biblioteken hade ungefär lika många besökare om dagen, men den stora skillnaden var hur länge de stannade. tror helt enkelt inte att det ens FANNS tillräckligt med plats för att ha en och en halv meter emellan de samtidiga besökarna i Malmö. tack och lov så var inte det nödvändigt då, men gissningsvis har besöksmönstret inte ändrats…

 2. Jag ska ju sätta igång att skriva Julkalenderluckor snart – så jag får smita in på biblo å det snaraste och låna på mig ett gäng böcker för inspirationens skull.

 3. Dina

  Berätta sen vilka böcker du lånade! haha…

  Det blev tydligen någon kompromiss i gårdagens diskusser; affärer i utomhus-köpcentra får öppna fr o m idag samt mellanstadieelever får gå tillbaks till skolorna fr o m nästa vecka. (Lågstadie går redan och gymnasiet får börja gå i December. Högstadiet är inte nämnt.) Vad säger det om vårt samhälle? Sorgligt!!!

 4. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Men Barbafamiljen är ju just en familj, knappast en offentlig sammankomst!

 5. Jo, det bör ju vara tillåtet för familjer med sju eller fler hemmavarande barn att behålla alla. De är väl inte så många. Ingen i bekantskapskretsen. Jag känner två mödrar som har fött 6 barn vardera och kommer just nu på fyra som har fött 5, och då får jag ändå tänja en del på det där med ”känner”. Och ingen har alla hemma – en skulle nog ha haft det om den som föddes först hade fått leva.

  Smet in på biblis idag iallafall och lånade ett halvdussin böcker. Ifall hundratalen här hemma skulle ta slut, eller så.

 6. Ökenråttan

  Nu vill man ju undra vad Hans Rosling hade haft att säja i tider som dessa. Vad tror ni? Vilket par han och Greta Thunberg kunde hade blivit. Hans och Greta, va!

 7. Barbafamiljen Bergman består i dagsläget (och skulle ha firat jul tillsammans) av

  • mamma och pappa Lotten och Olle
  • Erik med fru Frida
  • Ida med spanjoren, aka ”maken”
  • Oskar the gotlänning
  • Moa med sin fysiker-Arvid
  • Sigge the tonåring
  • Pablo – spanjorens spanske broder.

  Elva tokar i ett hus. Okej eller inte?

 8. skogsgurra

  Tänkte omedelbart på Hans Rosen…..

  Funkar till namnet. Men ”gagnet” ställer jag mig tveksam till.

 9. skogsgurra

  Aftonslasket:
  ”Elon Musk fick Covid i Eskilstuna”

  Det inspirerade Hyttis till en travesti på Olrogs kända låt.

  Samling på IVA, tunabergare hitåt
  Musken har fått covid och vi tror att han dör.

  Prov har dom taji å spruta’n dä har dom
  Å masken satt på’n men det halp inte alls.

  Buskhytteborna dom har också fått’et
  Di kvider och lider – vi bryr oss ej alls.

 10. Ninja i Klockrike

  Men. men, men voffo får Amerikats hambassadör ha tillställning som kräver Sundby slotts lokaliteter. Visserligen har vi hört och sett i bladet att hamerikaner är storväxta numera, men nån måtta är det väl ändå.?

 11. skogsgurra

  Kanske det satt en person i varje rum. Det finns ju rätt många där på Sundby. Ganska tråkig fest känns det som. Inte alls som en bal på slottet.

 12. Jag har varit på en bal på ett slott en gång! Det kändes inte alls som en bal på slottet, för jag hade en ful klänning och obekväma skor.

  Lite läskigt:
  Tre av varandra oberoende personer berättade idag för mig om hur de känner folk som har blivit covid 19-sjuka en andra gång trots att de var antikroppspositiva i somras.)

 13. Hm. Det här artar sig alltså till att bli världens största dagissjuka? Om och om och om igen?

  Själv testade jag 1 november. Min lågeffektiva förkylning som i slutet av augusti inte var covid hade ändrat form, och då tänkte jag att det kan ju vara bäst att kolla upp det. Det var inte covid den gången heller.
  När jag nu i helgen drabbades av starkare halsont, påbyggt med huvudvärk och kroppsvärk (och så mycket som 37,2 i temp tänka sig) så förstod jag att jag skulle hålla mig hemma, och testa mig igen.
  Men si det gick inte! Jo, hålla mig hemma går bra, men jag får inte springa och testa mig så ideligen då jag inte är vårdpersonal eller boende på institution.
  Jag är inte välkommen förrän 1 december.
  Intressant att de stänger ner testningarna när smittorna går upp. Suck eller nåt.

 14. Du skulle ha tagit till ytterligheter, Cecilia N.!

  – Nope, inga test förrän 1 dec. Komma här och komma!
  – Men … ser ni inte vem jag är?
  – Eh, nej.
  – Jag är prästen!

  (Gärna med ”Jag är döden”-tonfall.)

 15. Ninja i Klockrike

  Men labbpersonalen går ju också på knäna!!
  Och vitsen är ju att vi ska hålla oss hemma vid alla symptom av förkylningstyp.
  Huddinge kyrka har stängt ner alla sina aktiveter, även utomhus. Ingen promenadgrupp, ingen prästträdgårdsfrukost, ingenting, nothing, nada.

  -Vem är du?
  -Jag är döden.
  -Har du kommit för att hämta mig?
  -Allt handlar inte om dig ….

 16. Test beställer man hos oss på 1177.se. När jag klickat enligt alla konstens regler fanns bara antikroppstest och klamydia att välja på. Ingen visste varför. Så småningom fick jag tag på en som inte heller visste, men som under vårt samtal satt och scrollade sin epost och då hittade ett mejl om att det skulle vara så.
  Man Kan tycka att om de kunde plocka bort alternativet ”testa pågående covid”, så skulle de kunna lägga till en informationsrad istället. Det tyckte hon också, så kanske att det finns en sån rad nu.

  Och nej. Vi hade precis lika många dödsfall att tända ljus för den här allhelgona som vanliga år, så nån gräddfil som samhällsviktig kan jag inte hamna i. Även om jag av begravningsskäl nog räknas in där. Och nu ska ju typ allt ställas in. Första advent ska vi ha två gudstjänster i pastoratet. Sedan blir det en per kyrkdag, och då får bara präst, kantor och vaktmästare vara med irl. Resten får kolla på nätet.

  Allt utom promenad med prat och öppen kyrka (utan fika numera) ställs in för församlingen. Ja, och så dop, vigsel och begravning förstås, där de två första kategorierna nog kommer att drabbas av att många vill skjuta upp dem till … sen nån gång.

 17. Ja, man ska hålla sig hemma även med små förkylningssymptom. Men hade jag följt det till punkt och pricka så hade jag varit hemma sedan slutet av augusti. Nu kunde jag, efter testning, vara till nytta i 2½ månad på jobbet och inte belasta mina kollegor. Vi är fem. En är långtidssjukskriven, ergo fyra med mig.
  Så lite småsnorig, halvtimmesil av kroppsvärk då och då, ingen feber och i övrigt pigg har jag gått till jobbet. Med en inre övervakningskamera som haft koll på om symptombilden ändrar sig.
  Nu måste jag alltså vara utan symptom, antagligen även dessa, i två dagar innan jag får jobba igen. Tur så mycket är inställt.

 18. Magganini

  Gårdagens fopollsmatch förbigås med tystnad.

  Jag har städat bokhyllan nu när jag har blitt pancho. Det tog sin rundliga tid.
  Jag äger en faslig mängd (med mitt mått mätt dårå) olästa böcker, vilket innebär att jag tyvärr nästan aldrig går på biblioteket. Tänker då och då att jag borde gå dit för att hålla upp statistiken för jag har fått för mig att det behövs, men det blir inte av.

 19. Örjan

  8 pers maximalt vid ”allmämn sammankomst”?
  Stämmer inte.
  3 av dem upptas av kyrkan.
  Präst
  Orgnist
  Vaktmästare
  (Ingen av dem får utelutas)

  Återstår 5 platser för släktingar/familjemedlemmar

 20. Man kan pruta på vaktmästaren har jag hört.
  Men jag hoppas att biskoparnas remissvar om 20 anhöriga plus personal går igenom.

  Beklagar frånfället, Örjan.

 21. skogsgurra

  Örjan

  Vi hade tänkt åka dit vid klarlagt datum.

  Får väl bli distansmingel på parkeringen då.

  Jäders kyrka förmodar vi. Har du länk till annons?

 22. Sedan i mars har fem av mina vänner anordnat begravningar för närstående – inte covid-19-relaterade dödsfall. Sammanlagt åtta begravningar har jag sett planeras i dessa absurda tider och jag har lidit med mina kompisar. Fy faen helt enkelt.

  Örjan: Vi kan komma till kyrkans parkering och vinka på avstånd en liten stund när det är dags.

 23. Beklagar, Örjan. Tänker på dig.

  (Fick just besked om att en av familjens äldsta vänner (i alla bemärkelser) är borta, vid 100 års ålder. På grund av lång väg har vi inte träffats personligen på länge, men det har skrivits brev. Och det känns tomt.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.