Hoppa till innehåll

Baklänges- och uppåner-noter?

I förra kommentatorsbåset ställdes en fråga som inte lämnade någon oberörd.

– Hur gör man med musiknoter och text när man skriver på arabiska?

Ska man läsa

  • noterna på västerländskt vis från vänster till höger
  • texten på arabiska från höger till vänster
  • rubbet från höger till vänster och vänster till höger samtidigt?
Ben Turpin försökte, och då blev det så här.

Eller är det så få som sjunger och spelar samtidigt att det inte är något problem egentligen? Vår obildning visste inga gränser! Och i Wikipedias huvudartikel stod inget!

Efterforskningar i ämnet visade att det är vanligt att man som hebreisk och arabisk musiker får lära sig ”vårt” sätt att läsa musik och bita i det sura äpplet när de vänder bakåfram och uppåner på sitt inlärda läsesätt. Men … lo and behold!

Det finns höger–vänster-noter även för araber!

Musiker från Asien måste även de bli flerspråkiga framför notstället, för de använder olika sorters notskrift där man läser uppifrån och ner.

Den här kallas Guqin, och just detta blad är från 1400-talet – men det används fortfarande.

Eftersom jag spelade piano för olika elaka pianofröknar i hela grundskolan, kan jag läsa noter. Men inte spela piano, om jag ska vara helt ärlig. Det sägs förresten att dessa tio grabbar inte kunde läsa noter:

  • hela Beatles
  • Clapton
  • Elvis
  • Eddie van Halen
  • Robert Johnson
  • Michael Jackson
  • Jimi Hendrix.

Må så vara, men de lider nog inte av det idag. (Okej, bara tre av dem lever, men hos dem kan man i alla fall inte ana så stort notokunskapslidande.)

Vad skönt att vi fick detta utrett! Nu ska vi bara se till att skapa ett coronavaccin och få till världsfred.

Fredsmärket här ovan skapades av en Gerald Holtom den 21 februari 1958 strax före en demonstration mot kärnvapen. Han förklarade senare:

”Jag var djupt förtvivlad. Jag ritade bara en bild av mig själv, som en representant för all världens förtvivlade människor – händerna utsträckta på samma sätt som Goyas bonde.”

Fast det lär visst också ha haft att göra med semaforering. Oh dear, nu måste vi börja utreda fakta och kuriosa igen.


Hur mår ni för övrigt? Vi får inte spela basket inomhus även om vi håller avstånd och bara är fyra i hallen, grannarna ligger sjuka i covid-19, julen verkar brinna inne och knäna knastrar. Men annars är det bra!

Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

  1. skogsgurra

    Uppochnerbakochframnoter. Där blev jag så pass förvirrad att jag kom att tänka på toner. Inte ljudliga. Såna där som finns i skrivare.

    En skrivare där man har en bakochframfunktion, ungefär som gamla Tippex, det vore smaskens. Så här ska det fungera:

    1. Man producerar en text, bild, ett diagram eller bara kludd.
    2. En skriver ut.
    3. En tittar igenom.
    4. Man, eller kvinna, är inte nöjd med delar av kluddet.
    5. En funderar om det är värt dyyyr toner att rätta och skriva ut igen.
    6. Nu närmar vi/en/man/kvinna oss ösningen… Rör inga rattar som amerikanarna säger. Stay Tuned, alltså.

    Koppla gärna av med kall eller varm dryck i väntan på lösningen. Eller städa på vinden. Det finns alltid något att göra. Kanske peta näsan. Men det får man ju inte göra numera. Det ska vara skyddskläder och utbildning för sådana aktiviteter.

    Nu, snart.

    7. Den nya generationen skrivare HAR raderingsfunktion! Och i många fall kan befintlig hårdvara moddas så att den också kan sudda. Den använder en av många skrivarappar som kan (snart) laddas ner från nätet. Eventuellt måste skrivaren förses med lite extra minne och en AI-accelerator.
    8. Så här funkar det:
    a. Släng i bunten som ska korrigeras i kopieringsfacket
    b. Skicka ner det rättade dokumentet till skrivaren
    c. Skrivaren söker upp de delar av dokumentet som ska korrigeras och
    avlägsnar tonern.
    d. Skrivaren fyller i den rättade texten/bilden.
    9. Bra, va?

    Funktionen kommer förstås att ha en del barnsjukdomar så att man snart ger upp och skriver ut dokumentet på nytt. Visst ger det extra mycket åtgång av toner. Men det var ju det som var meningen med övningen. Gamla instrumentföretaget Hewlett-Packard (HP) kom ju fram till att det inte var skrivarna man tjänar pengar på. Utan tonern. Det var därför dom blev ”toner peddlers i stället för att bygga fantastiska instrument för tekniker.

    Låter det som ett aprilskämt? Nej, det är det inte. Möjligen ett misslyckat novemberskämt.

  2. Ninja i Klockrike

    Den som skriver ut (nr 2) är det samma en som sen tittar igenom (nr 3)?
    Får flera skriva ut samma sak( nr 2)?
    Kan man be flera titta igenom (nr 3) eller får det bara vara en?
    Vem är denna en? Ejenklien.

  3. skogsgurra

    En = Man, mandrom, en annan etc.

    Diskussionen om man, en och andra sätt att skriva ”jag” har ju rasat rätt länge. Så jag tyckte det kunde vara bra med lite olika varianter.

    Och dessutom var/är jag fortfarande förvirrad av alla sätt att skriva noter. Det gjorde inte saken lättare.

    Alla får. Kan man sammanfatta det.

  4. Vi städar. Jag har hittat en massa syprojekt som jag skulle ta itu med. En liten bit om dagen, så kanske något blir klart någon gång.

  5. Ohoj, ÖR! Vet du att du troligen haft en kuffruptur? Det låter rätt gulligt, men gör ONT! Det kan bero på att supraspinatussenans fäste är skadat. Cortisonspruta hjälper. Om jag också har det kommer vi att få veta inom kort. Jag skickades in i ett rymdskepp i går och där var det ett förfärligt oväsen medan jag magnetröntgades. Jag låg alldeles still hela tiden. Kuffruptur på er!

  6. Magganini

    Jaha, Sverige spelade rätt bra och vann alltså, men inte med tillräckligt mycket tydligen. Aldrig får man vara riktigt nöjd.

  7. Åh, Magganini! Tack!

    Jag tittade och led under matchen (som vi alltså vann, men inte med tillräckligt mycket), fast jag hade inte möjlighet att simultanrapportera eftersom jag kom in sent – i början av andra halvlek.

    Både hörnläggaren Sebbe Larsson och målgöraren – den svårstavade Marcus Danielson – kommer alltså från Eskilstuna. (Danielsons brorsa jobbar på mitt P4!) Så när Lennart Ekdahls son Albin från dagisligan missade öppet mål skyllde vi allt på Stockholm som inte vet hur man sköter fotbollsspelarnas målprecision.

    (Det handlar alltså om målskillnad och bortavinster samt hemaförluster. Och Sverige drog inte rätt strå. NU är vi bittra och förargade i säkert en kvart.)

  8. Magganini

    Ska man stava fel ska man visst göra det på dom enklaste. Och inte visste väl jag att han var från E-tuna. Bemuschäkt.
    (Inte mycket till referat direkt, men målredovisning i alla fall.)

  9. Dina

    Bemüschäkt!!!! Har inte tagit mig online för nästan något alls de senaste dagarna eftersom jag mest plockat ihop hundratals spel samt stickat (vinterkjol utifall att det skulle bli någon vinter i år) så såg inte tillropet förrän jag läst ikapp nu.
    På hebreiska läser man noter (och även mattetal) från vänster till höger så texten under lb-ri ås h-rä.

  10. Dina

    Snyggt golv och underbara smålådor!
    Bra med allas knän som blir bättre.
    Ang vä-hö, är det inte på spanska som vä heter sinister eller nåt just för att det är dåligt?(Enligt tidiga kristna spanjorer då’ra.)

  11. Christer, the Long Distance Personal Trainer

    Kul med bakvända noter! Jag antar att det är särskilt praktiskt om man ska sätta arabisk text under. Annars vete tusan hur man bär sig åt.
    Låter också fantastiskt med den skrivare som SG rapporterar om.
    Vad gäller toner har jag faktiskt varit med om att kopiera en notsida för att klara en bladvändning och fått beskedet ”Snart slut på toner”. Men noterna hann jag få ut!

  12. Ökenråttan

    Kuffruptur – det låter som nån konståkningsterm. ”Dubbel Salkov med kuffruptur.”
    Jag behövde inte åka i månraketen med min ruptur; för mej räckte det med att grymme Tomas knådade och ryckte och så en liten shot med kortison på slutet.

  13. Ökenråttan

    Vänster heter ju izquierdo på spanska. Yngste sonen trodde att det var en svordom ; vi frågade om vägen och nån snäll människa sa ’a la izquierda’ (vad detta är trassligt att stava!). VI använder i-ordet som svordom här i Råttboet.

  14. Ökenråttan

    Ja, det var när vi bodde i den spansktalande tropiken, alltså. Som vi konfronterades med ordet.

  15. Senaste släktforskningsfyndet var en dam som egentligen inte alls var släkt med oss, men hon och hennes bror var vänner med min morfarsfar och hans syster och de finns på en del foton. Hon blev sjuksköterska i Danmark och vårdade bland annat en ung fransk soldat tillbaka till livet när han hade drabbats av spanska sjukan. De gifte sig senare. Han hade suttit i fångläger och räddat sitt förstånd genom att teckna det han såg. Sök på Maxime Bourrée för att se en del av bilderna! (Det finns text också, men bara på franska, vilket väl inte alla här läser flytande.)

  16. Christer, the Long Distance Personal Trainer! Hur mår du? Är du återställd efter coronaattacken?

    Jag har en trevlig rapport! Puta madre! som vi säger här i huset.

    Idag sprang jag utomhus utan boll för första gången sedan Eldkvarn brann. Och klarade av det utan att svimma av tristess eller tröttma.

    (Nu hoppas jag att CtLDPT kommer tillbaka och berättar hur han mår så att jag inte står här och skriker i blindo.)

  17. Dina jag tror du tänker på italienska, där vänster är sinistra och (tror jag) också otur och lite dåligt i största allmänhet. Som sinister på engelska och svenska.

    Den där rymdfärjan var inte såvärst trivsam, Ökenråttan, så du har inte missat något. (Fast det var inte heller så otäckt som jag befarade.)

    Sprang utan boll, Lotten!? Joggade? ? Heja knasterknän!

  18. Ja, Karin! Jag är lika förvånad som du! Men har ingen att berätta för!

    – Jag sprang utan boll!
    – Och?

    – Jag sprang helt frivilligt trots knävärk i höstrusket utan att nån gav mig order!
    – Order? Varför gjorde du det?

    – Jag sprang helt frivilligt trots knävärk i höstrusket utan att nån gav mig order!
    – Självklart. Det är ju underbart.

    – Hallå! Jag kan springa!
    – Okej. Själv har jag inte kunnat springa sedan skottskadan 1945, men njut du.

    – Jag sprang! Det gick bra! Jag orkade!
    – Mmm. Jag trippade en mil på 24 blankt häromdan. Pfft liksom.

    – Jag sprang! Idag! Utan åthävor!
    – Så varför berättar du det för mig?

  19. Christer, the Long Distance Personal Trainer

    Härligt att du kan springa, Lotten!
    Själv är jag återställd sedan länge. Lyckligtvis inga bestående men, vad jag kan märka. Jag går och väntar på besked från Blodcentralen om senaste mätningen av antikroppar. Det är ju lite intressant att få veta hur fort nivåerna sjunker, med tanke på den senaste tidens utveckling.

  20. Vad bra att du mår bra! CtLDPT är ju en av få här i båset som verkigen har varit jättecoronasjuk. (Än så länge.)

    Bemuschäkt vill jag nu säga hela tiden, men hittar inget att verkligen be om ursäkt för.

  21. Dina

    Italienska var det nog ja, för det passar med ordet jag tänkte på: sinister.

    Kul att du kan springa igen Lotten!
    (Även om jag är en sån som mest undrar ”men varför?” Promenixa är dock trevligt. Och vandra.)

    En annan trevlig rapport? Iaf för mig – Skall bli farmor i vår! Tjoho! Helt ny status. Är’e för tidigt att börja brodera en namntavla?

  22. Gratulerar till det blivande barnbarnet, Dina!

    Om namntavlan är gjord så att vilket namn som helst kan sättas in kan den väl påbörjas i god tid. Eller om nästa generation redan har bestämt och avslöjat namnet. Det finns ju ett gammalt skrock att man inte ska göra saker i förväg ifall det skulle gå galet med barnet, men jag tänker att om det skulle gå galet (vilket Gud förbjude) så är det bra att åtminstone ha några konkreta minnen. Men där vet du bäst hur de blivande föräldrarna kan tänkas resonera, om de har tänkt tanken.

  23. Inte gå på biblis! Waahhh!!

    Nåja, det finns några hundratal böcker här hemma som jag inte har läst än. Det ska väl gå att klara. Hoppas jag.

  24. Ökenråttan

    Brid, likadant hos oss. Gyllene tillfälle att läsa ikapp. Jag hade länge en komplett idiotisk vana att ställa in nya, olästa böcker i bokhyllan, där många glömdes bort. Passar bra nu när bibblan är utom räckhåll.

  25. Ninja i Klockrike

    Jag har roat mig ute bland folk en enda gång sen i februari, så jag tycker det går rätt utmärkt. Folkmassan hade ansamlats på vårdcentralen, så jag kände mig i alla fall bland likar.
    Böcker finns det här hemma, både olästa och sådana som mitt stressade minne har fullkomligt glömt bort, så läsning har jag. sen har jag fem vävstolar, två bordsvävstolar, ungefär 75 kilo vävgarn och tyg till trasor (till mattor) och vid pass 50 kilo yllegarn att sticka och brodera med.
    Youtube visar 20 säsonger av Time Team, SVT har en massa lustiga program som dyker upp som pärlor på en tråd när man börjar botanisera, och så finns ju Öppet Arkiv.
    Sonen handlar så sent det går nån kväll i veckan då det inte är så mycket folk i affären.
    Näe, jag klagar inte på att bibblan stänger ner.

  26. Men om man smyyyger in på biblan? Jag brukar kolla först genom fönstret att det är folktomt, sånär som på bibliotekarien och biblassen; om kusten är klar går jag till min lilla väl avskärmade hörna och plockar upp dagens tidningar på vägen. Den rutinen skulle jag nog sakna.

  27. Dina

    Restriktioner som att man ’bör inte gå’ eller biblan är stängd?
    Någon annan ”intressant” restriktion?
    Här tjabblar de för tillfället om vad som är/kan vara viktigast, huruvida skolungdomen skall få gå tillbaka till skolorna eller att affärgalleriorna skall öppnas. Tydligen går det inte att göra båda. Det är så klockorna stannar!

  28. skogsgurra

    ÖR, som ju sägs vara en fin flicka, undanhåller oss den verkliga orsaken till att vänster hand fått sina nedsättande benämningar. Eftersom handen inte användes för annat än toalettbestyr av det grövre slaget så heter den därefter. FYI: Vattenkannan på ståmuggarna är en rätt så ny förbättring av förhållandena. Men jag skulle nog inte ta couscous i vänster nypa i alla fall. Inte ens med karbol i kannan.
    Franskans à gauche är inte bara en riktning utan också en beskrivning av hur man känner sig. Lite bortkommen, kanske vilsen och obekväm rent generellt.

  29. Jag öppnade ett nytt coronabås! Dina: alla restriktioner handlar egentligen om ”råd” – sedan kan man hamna under en annan instans som utfärdar förbud. Exempel: Vi lyder vårt basketbollförbund, som har förbjudit all inomhusträning för alla ickeproffs födda före 2005.

    Jag gnisslar tänder, men lyder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.