Hoppa till innehåll

Källaren är ju himmelskt bra!

Kolla! En basketbalett i solnedgången!!

Jag har fullt med plastblommor i håret för att pigga upp omgivningen.

I morse vaknade jag i svinottan mitt i en verklighetstrogen dröm. Västtyska ambassaden brann för fullt och ambassadören hängde ut genom ett fönster och ropade på hjälp:

– Hilfe-hilfe! Hilfe-hilfe! Hilfe-hilfe!

Orsaken var naturligtvis att jag nämnde ambassaden häromdagen och hade sovit med öppet fönster och att en duva satt och hohoade rakt in i sovrummet.

Ni som inte minns för att ni har blivit glömska – eller ni som inte vet för att ni inte vet: här kommer en förklaring.

Våren 1975 ockuperade plötsligt ett gäng ur Röda armé-fraktionen (RAF) Västtysklands ambassad i Stockholm. Väl där krävde de att vissa medlemmar ur Baader-Meinhof-ligan skulle släppas ut ur ett västtyskt fängelse, men det hela gick åt pepparn. Nära midnatt exploderade (av misstag, trodde man senare) en bomb inne i ambassaden, som började brinna. På tv-bilderna fick vi se eldhav, poliser, panik, brandkår – och genom allt hördes ett tyskt rop på hjälp. Väldigt olikt en duva.

– Hiiiiilfeeee! Hiiiilfe! Hiiiiiilfe! Hiiiiiilfe!

Jag somnade om, och vaknade igen när min djefla man trampade omkring och var otålig för att han skulle hålla en Zoom-föreläsning med massa polacker – och allt var fel.

– Bilden laggar, ljudet knastrar, jag måste byta rum för att få bättre mottagning och där är det jättestökigt och ljuset är helt fel.

Jag har ju numera inte ett enda jobbuppdrag, så jag hade all tid i världen att sprinta ner i källaren och

 • leta fram ett snyggt tyg fullt med bokstäver
 • snabbt sy ihop två längder och till och med sicksacka kanterna
 • skruva upp en gardinstång i bokhyllan
 • hänga upp alltihop
 • ta ett steg tillbaka och säga: Faaan va bra det blev!
Tyget, som har samlat damm i kanske 15 år.
En mycket nöjd djefla man!

Polackerna blev också nöjda. Och jag insåg då att vår källare – den ökända – ju har förberett sig på en coronakris i 20 år! Jag har idag (när jag letade efter material till en pergola) hittat njurformade rondskålar i papp (efter en fest med sjukhustema), 15 tegelstenar, massvis med ouppackade vinglas och en kaffeperkolator. Men om vi insjuknar kan vi inte bara kräkas, kasta tegelstenar på monster samt dricka vin och kaffe, utan roa oss med massa annat! Se bara!

Jag kan distribuera medicin i därför avsedda små plastbägare. (Eller dricka nubbe ur dem.)
Jag trodde handskarna var kastade! Jag kan nu dela ut plasthandskar till 200 enarmade personer!
Med dessa gångjärn kan jag sätta upp nästan hur många dörrar som helst i huset.
Jag kan framför allt bjuda alla sjuklingar på åtta skivor rostat bröd!

Men var är alla sakerna som man bygger en pergola av?

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. HallonE

  Åh, så härligt med källare! Önskar att jag hade en, men när man bor 4 meter ovan havsnivån är det då och då ganska vanskligt med rum under mark. Vilka bra fynd, absolut tjusigt med bokstavsbakgrund. Min syrra som jobbar med IT pratade härom dagen om att man kan välja filter och bakgrund i vissa mötesprogram. Tex hade hon en kollega som helt plötsligt befann sig på en härlig strand mitt i mötet.

 2. Ökenråttan

  Den Lille Maken är ju vacker på alla vis och hår har han, över hela huvet. Nu kan han inte gå till frisören. Vad ska vi då göra? Det växer som 17 och blir han för långhårig ser det sorgligt ut; som om pensionen inte räcker till frisörbesök. Så nu får väl jag klippa … Hjälp, hur gör man?

 3. Ökenråttan

  Nja, riktigt så långhårig har han inte hunnit bli. Bara så där panschispatetisk. Fransig i kanten liksom.

 4. Åh brödhållaren! Älskar! Vi har en likadan på landet i Kalmar, det är barndomsminnen det, när mormor fixade rostat bröd på den där knäppa brödrosten man fäller ut galler på och sedan te och marmelad vid brasan. Även om det var varmt ute.

 5. Mitt frisyrtips: lägg fingrarna längs skulten och klipp av det hår som sticker upp mellan fingrarna.
  Vill man ha längre kvar än en fingertjocklek så får man komma på ett knep.

 6. Ninja i Klockrike

  Men alla har ju långt coronahår!
  Kan ni inte leka -68 igen och göra revolution och uppror? Ba’fatt, lixom.

  Jag kan hänga min hundtrimmer på dörrhandtaget, med ett par saxar med olika, trevliga längder, allt från 0,3 till 13 mm. Den använder sonen till både hår och skägg.
  Salig Maken var övertygad om att den var paj när han skulle pröva den för första gången. Den låter nämligen inte i närheten av vad Julas billighetstrimmer gör …

 7. Haha, tandsvärta! Hurra, nu skrattade jag högt!

  Cecilia N:s tips är bra! Jag äger en trimmer som jag har fått av spanjoren, som under två år gick till salong Lotten. Till en början var jag fullkomligt livrädd för att använda den – men det gick bra!

 8. Magganini

  Vi har ingen källare nuförtiden, men diverse uthus och vindar. Understundom bygger herr M ett nytt skjul, som är fullt omedelbart efter färdigställandet och vi har lika omedelbart en massa grejor som inte får plats nånstans. Hur går det till?

 9. Ninja i Klockrike

  Du tror inte att det är ringduva då?
  Det är väldigt sent på säsongen för ugglor. De brukar ropa i februari-mars typ.
  Ringduvorna däremot driver en till vansinne med sitt envetna, tjatiga hoande.

 10. Magganini

  Nix, kattuggla. Den hoade då när den skulle också. Jag vet inte vad den fick för sig i natt.

 11. Ökenråttan

  Här är fåglarna tydligen svårt alkoholberoende. Dom sitter i träden och skriker ’sprit, sprit’.

 12. Ökenråttan

  Ninja: Då, på 1968-tiden, hade Lille Maken en frisyr som en kollega beskrev som ’välfriserad humla’. Nåra polisonger och hockeyfrilla har det aldrig varit tal om för Den Lilles del och inte vill han ha det nu heller. Så jag får fatta mod samt nagelsaxen …

 13. Man ska helst ha en frisörsax. Textilsaxar kan bli förstörda, och mindre skarpa saxar kan skada hårtopparna. Sägs det.

 14. Ni har sett att både älgarna och fiskgjusarna har fått speciallänkar som sitter fast här i högermarginalen längst upp?

  Vilket inte hindrar att ni i alla fall lägger upp länkar när det händer nåt – som Kråkan nu när ägget dök upp i bild!

 15. Åh, jag gillar när fiskgjusemamman (har hon något namn?) lägger sig tillrätta på ägget, makar sig hit och dit tills det känns bra, sedan städar hon lite runtomkring sig, där hon kommer åt: ”Men, det där lövet ska inte ligga där och skräpa och den här kvisten gör ingen människa – eller fågel, menar jag – glad. Bort med den!”

 16. Jag också, Karin! Men jag blev bekymrad över att det bara var ett ägg. Man vill ju gärna ha fler, liksom. (Säger jag, som önskade mig massa tvillingar.)

 17. VI HAR INGA INTERNETVÅGOR!!!

  (Men, säger allmänheten, hur kan Lotten i så fall kommentera?)

  JAG KAN SKICKA RÖKSIGNALER!

  (Men, säger allmänheten, hur kan Lotten i så fall kommentera?)

  HÖRBARHET NOLLA!

  (Men, säger allmänheten, hur kan Lotten i så fall kommentera?)

  INGET FUNKAR! GOOGLE HAR DÖTT! INTERNETVÅGORNA ÄR I STILTJE!

  (Men, säger allmänheten, hur kan Lotten i så fall kommentera?)

  ÅH! HÄR KOM EN VÅG!

  (Men, säger allmänheten, hur i helvete kan Lotten i så fall kommentera?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.