Hoppa till innehåll

Vi är i sjätte corona-veckan

Plupp, flopp, sa det nånstans i en avgrävd kabel – och så stod vi utan internet i långa två dagar. Jovisst, mobilen funkade som modem – men det går lite halvknackigt när man är van vid wifi [wajfaj, wajfi] i klass med en nybyggd Autobahn.

Men den här sortens wifi är faktiskt inte helt fel.

Jag har tydligen hittat en ny sysselsättning – att reklamera både det ena och det andra, som t.ex.

 • den vingliga stekpannan som många avrådde mig från att köpa (”du måste ha hettat upp den för snabbt” säger Kitch’n, där jag köpte den)
 • en blombukett till mamma, där hälften av blommorna skötte sig, medan den andra halvan fick läggas på isoleringsavdelning och i kuvös samt förses med kryckor (Euroflorist är medgörliga)
 • bildningsresan till Cypern som naturligtvis ställdes in, men researrangören TSS går inte att få ett vettigt ord ur.

Om jag har räknat rätt, inleder vi nu den sjätte veckan med fysisk distansering och inställda föreläsningar. Och nu ska vi börja slåss.

Här kan man se att jag har satt öljetter i ett gammalt noppigt täcke, hängt upp det på en stor ek, samt hur spanjoren klipper ner en repstege som har hängt där sedan 2003.

Varför ska eken ha täcke? Jo, för vi ska hänga en boxningssäck på repstegens plats. Avreagerande träning!

Vad mer? Jag har lånat Decamerone på biblo, jag har tentat och blivit godkänd på konsthistoriekursen (7,5 poäng för en distanskurs vid Uppsala universitet), jag har anmält mig till en sommarkurs (svenska dialekter) och en höstkurs (filmvetenskap), lagat verandan, byggt en liten pergola, styrketränat, druckit massa gott vin, sytt ännu ett jättestort schabrak till fond som vi har bakom oss på Zoom-möten – och pratat i radio om hur vi inte ska distansera oss socialt, utan fysiskt.

Det händer så lite spännande att jag även filmade den jättelånga planka bräda som jag köpte igår.

Till och med en skruv som har böjts och massakrerats och som fick vridas ur med tång (enligt kommentatorsbåset en ”böjd låsringstång”), fick förevigas i brist på releasepartyn och basketmatcher.

Under dessa sex veckor har jag varit helt bedrövligt kass på att skriva dagbok och dokumentera hur vi har det – inte ens det faktum att Trumpen har föreslagit att vi ska injicera rengöringsmedel har jag antecknat. Men jag ska bli bättre; igår fotograferade jag allt corona-relaterat som syns om man tar en snabb göra-små-ärenden-promenad på stan.

Informationstätheten är kompakt på just denna kvadratmeter.
Formuleringen ”i denna oroliga tid” kommer vi att tröttna rejält på.
Lekytan (underligt ord, förresten) är nog avstängd för att barnens föräldrar inte ska bli oroliga. (Barnen leker ju med varandra relativt normalt hela dagarna.)

Slutsatsen jag nu drar är: när ska jag hinna läsa Decamerone och kolla på alla suveräna filmer som kan ses gratis hemma via stadsbiblioteken?

Med andra ord: vi har det bra. Och hur har ni det?


Livsnödvändig uppdatering. En kvinna i en mataffär i Cincinnatti har kommit på det ultimata sättet att shoppa – utan stingpinne och munskydd.

Jag är stum av beundran.

 

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Jotack, det får duga. Jag smittskyddsspanade på Södermalm igår och det såg bättre ut än väntat. Det var dock en mitt på dagen-spaning. Sedan tjocknar det tydligen mot kvällen för att urarta helt framåt midnatt. Alkoholförbud, kanske?

  Annars fortsätter jag mitt en-akvarell-om-dagen-projekt och eftersom jag var lite sen på bollen har jag kommit till nummer 40 idag. Quarenta! Då borde karantänen (som egentligen är en isolering) vara över, men jag tar i och siktar på hundra. Undrar om det ens räcker.

  Den där skruven ”som fick vridas ur med tång” – VAD är det för fiffig manick där? En tång med böjd nos?

 2. En tång med böjd nos är det – och jag har haft sanslöst stor nytta av den genom åren. Den heter säkert nåt. Niklas? Vet du?

  (Han har många tänger och pryttlar, den silversmeden.)

 3. Båthuspernilla

  Tången ser väldigt mycket ut att vara en vanlig böjd spetstång.

  Det får mig för övrigt att fundera över var jag lagt min egen, för den hänger inte på sin plats vid pyssel- och hantverksbordet.

 4. PK

  Det skulle kunna vara en låsringstång. Dom finns både med raka och böjda käftar och har som små tappar i ändarna som ska passa i små hål i låsringen. Svårt att se det på den bilden.

 5. Medger lång, men jag vet inte om den är bred och tjock nog att kallas planka. Ska kolla med far, som är uppvuxen i sågverksmiljö och aldrig skulle komma på tanken att förväxla plankor med brädor.

 6. PK har rätt! Det är en böjd låsringstång. När man tittar närmare ser man att det är en extra avsmalning vid spetsarna.
  Den böjda spetstången har flacka käftar vilket den här inte har.

 7. Enligt Wikipedia:
  En bräda är ett stycke sågat trävirke som är tunnare än 38 millimeter, och bredare än 63 mm. Om bredden understiger 63 mm benämnes trästycket läkt och om brädan är tjockare än 38 mm kallas den för planka.

  Jag tror det är en bräda du köpt.

 8. Min brädplanka är 38 mm tjock och 120 mm bred och därmed ett unikum. Om vi ska lita på Wikipedia hör ju 38-millimetersplankbrädorna varken till den ena eller andra kategorin.

  Nu ska vi konsultera Rikstermbanken.

  • planka: virke med en tjocklek om minst 45 mm och en bredd om minst 140 mm.

  bräda: virke med tjocklek mindre än 45 mm och bredd minst 70 mm.

  Det är DEFINITIVT en bräda!

 9. Ökenråttan

  Det finns en rolig engelska film som heter ’Plankan’. Vi har den på skiva men den måste väl också finnas på nätet. Rekommenderas. Och filmen handlar om en planka.
  Ja, den finns på Youtube i sin helhet, hann jag kolla.

 10. Ökenråttan

  Min kompis A. i Paris skickar uppiggande mejl. En del är inte så anständiga, men här är ett som går att vidarebefordra:
  Angela Merkel säger till Trump: ’Nej, man kan inte skicka astronauter till solen, då brinner dom upp.’
  Trump säjer: ’Man kan väl skicka upp dom på natten.’

 11. Gräns vid 1½ tum mellan bräda och planka, hävdar far som är av gamla stammen. Så då beror det på hur många millimeter som går på en verktum.

 12. Förr kallades det brädor till och med 44 mm och plankor från 48 mm, hälsar snickardottern.

  Men de där tängerna! Varför har ingen berättat det för mig? Här trodde jag att jag var väl bevandrad bland allehanda handverktyg men tydligen finns det oanade luckor. Kan det hänga samman med uppväxten på en sickarverkstad? Det limmades, sinkades, tappades och laskades, men skruvades sällan och spikades aldrig.

 13. Båthuspernilla

  Det var ouppmärksamt av mig att inte observera att tången hade runda käftar med ansats. Det var likaledes ouppmärksamt att inte observera att min böjda spetstång hängde bland sina kompisar.

  (Tängerna på bilden i min förra kommentar och några till använder jag när jag på högst amatörmässig nöjesnivå tillverkar diverse smycken av bland annat olika slags metalltrådar.)

 14. Magganini

  Ibland behöver jag en plattång. A l d r i g hittar jag nån sån. Däremot hittar jag ett otal böjda låsringstänger. Funkar inte bra som plattång. V a r f ö r har vi ett otal böjda låsringstänger men ingen plattång?

 15. Ska vi alla hålla ögonen öppna åt dig, Magganini? Behöver du en plattång, så ska här fan fixas fram en plattång!

  För övrigt kan jag berätta att vi har aprilväder: alla fyra årstiderna representerade på blott fem dagar.

 16. Jag har ett tjugotal flacktänger av olika modeschanger men ingen jag vill vara av med. De flesta är rätt värdelösa till vardags emedan de är för små och har blankslipade käftar.

 17. Jag ska se om jag med ett FB-inlägg kan bli viral: https://www.facebook.com/basketlotten/posts/10156857452001644

  Ni som inte har FB: så här står det – mejla gärna till era utländska vänner. För det är så kul!

  —–
  To all my foreign friends. Here’s an idea!

  The city park in Lund, Sweden, is usually filled with tens of thousands of students on April 30 every year. But during the current corona pandemic, they won’t be able to have their traditional spontaneous party. The city is now making the park completely inhospitable by spreading a 1,000 kilos (2,000 pounds) of chicken manure on the lawns to stop students from breaking the regulations.

  https://www.svd.se/honsgodsel-ska-stoppa-studenternas-fest

 18. Delat. Det är väl sent för Uppsala att göra motsvarande, tänker jag mig. Polisen hoppas att nio grader och molnigt ska ha viss verkan.

 19. Örjan

  Ang Lund: Gissar att några initiativrika studenter kommer att medföra stora rullar med byggplast som de rullar ut. OK de får stå ut med odören från hönsgödslet, men vara glada att kommunen inte sprider flytgödsel från svinstallar. Det om något stinker rejält. Något som vi landsortsboende väl känner igen.

 20. Som den sybarit jag är (har förvandlats till), kommer här en rapport från Sodom och Gomorra:

  Jag sitter i en nybäddad säng och äter ostkrokar samt dricker vin. Eftersom det brukar handla om knäckemacka och te, har jag verkligen utvecklats sedan den coronafredagen den 13 mars.

 21. Ninja i Klockrike

  Äh, det blir fläckar som går bort efter några tvättar. Eller så ser man på dem med ömhet och rörelse då man påminns om en extraordinär tid.

 22. SPILLA? Fläckar? Vem? Jag?

  Pah!

  (Om jag ska vara helt ärlig så hittar jag fortfarande ibland vällingfläckar på väggar och i tak. Från liksom 2003.)

 23. Hallå? Någon där?
  Jag arbetar lite eftersom allting ändå är inställt idag. Utom kvällens sill och snaps på två.

 24. Jag är här!

  Men jag jobbar inte – jag köper sjöodjur till kvällens paella! Och så skruvar jag i ett pingisbord! Och så cyklar jag motionscykel och tittar på en Michael Jordan-dokumentär när jag inte tittar på en Zlatan-dokumentär!

  Imorrn ska jag jobba satan: jag ska retoriskt analysera förstamajtalen och prata om det i radio!

 25. Örjan

  Var tunnt klädd i minnes-tröjan (utan jacka) Kallt.
  Som tur fann jag i bilens baksäte ytterligare en kalendertröja som kunde värma mig. (Wordfeud).
  Tur för det var 25 personers kö för att komma in på lokala glasbanken.
  Smidigt ändå – tog max 10 min..

  Signerat
  Dagens födelsedagsbarn

  Men min 95-åriga hemmaliggade mor fick tulpanbuketten plockad i hennes rabatter för att hon födde mig för 72 år sedan.

 26. Christer, tLDPT

  Det är så det kan bli när Uggla i Nalle Puh ska skriva gratulationshälsningar, Örjan.

 27. Örjan

  Tack Christer.. Måste erkänna att jag aldrig läste Nalle Puh i min barndom, och har inga egna barn , så jag fick aldrig anledning att läsa klassikerna ”på nytt”.

  För det är väl det som ”kulturöverföring” till mycken del handlar om.
  Sagor eller dans kring midsommarstång där föräldrar är med.

 28. Ökenråttan

  Hätila på dej Örjan och läs Nalle Puh nu, vetja. Det är möjligt att du kommer att gilla den. Det är aldrig för sent. Nu letar jag upp citatet för din födelsedag. Jag har en födelsedagsbok med ett Nalle Puh citat för varje dag. Ditt citat är ”Han kände sig ovanligt glad just i dag.”
  (Vårt favoritpuhcitat här i råttboet är ”Vad talar vi om, sa Puh?”

 29. Nalle Puh hör dessutom till de böcker som är minst lika bra i översättning (till svenska då, Brita af Geijerstam) som i original. Hätila ragulpr är t ex bättre än originalet, som jag aldrig lyckas memorera.

 30. Magganini

  Grattis Örjan!
  Tack Niklas för den milda tillrättavisningen, flacktång heter det. En plattång har man till håret, och det vore en överloppsgärning att använda en sådan på mitt.
  Det jag egentligen menar är nog en kombinationstång. Men det är den platta delen jag är ute efter.

 31. Vad bra att du fick massa grattis här, Örjan! Grattis igen!

  Vi har eldat i trädgården enligt alla konstens regler och sedan släckt med eftersläckning och postkontroll. Nu är vi dessutom paellamätta och rapar bläckfisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.