Hoppa till innehåll

Respiratorn, ventilatorn och ”coronavirussjukdom 2019”

Fakta som är bra att känna till

En av Trumpens stollar till medarbetare over there, tyckte att vaccinet hade tagit alldeles för lång tid att framställa eftersom det ju var den 19:e varianten – ”it’s not like it’s the new Covid number one”. Sa Trumptokan och fnös.

Eftersom denna missuppfattning inte får spridas, kommer härmed NE:s definition:

covid-19 (av engelska coronavirus disease och 2019), luftvägssjukdom orsakad av ett virus i gruppen coronavirus; viruset identifierades första gången hos människa i Kina 2019.

Och som ni ser: det ska vara gement c på både corona och covid-19. Såja! Nu går vi vidare till den i dessa dagar så uppskattade respiratorn, som lika gärna kan kallas ventilator. Men respirator är lite bättre eftersom även ett stort ventilationssystem kan kallas ventilator. NE:s definition:

respirator (en bildning till respirera, ytterst av latin respiʹro ’andas’)ventilatorapparat för konstgjord andning vid nedsatt eller upphävd andningsförmåga.

Kuriosa som är kul att känna till

Respirator var för 130 år sedan inte alls en apparat för konstgjord andning, utan ett simpelt munskydd. Eller ett mer komplicerat munskydd.

Reklam för respiratorn ”Lungenheil” ur SvD 1920. ”Mot damm, giftiga gaser och syreavdunstning. Överträffar alla andra i industriellt bruk. Patenterad i alla kulturstater. I bruk över hela världen.”

Respiratorn kunde skydda hårt arbetande stenbrottsmän från damm i lungorna och skydda unga målbrottspojkar från kyssarnas farliga baciller.

[Ni lyfter blicken och undrar om jag skrev ovanstående bara för att få klämma in orden stenbrottsmän och målbrottspojkar i samma mening. Ni suckar. Och läser vidare.]

Se här vad man vet att berätta i en artikel i SvD 1891!

”En vetenskapsman i Berlin har sysselsatt sig med att analysera de faror som lurar i en kyss. Han har bl.a. räknat och klassificerat de bakterier som håller till i människans mun – över 20 olika arter. Han tycks ha kommit till den slutsatsen att de, som inte kan helt avstå från ett så livsfarligt bruk som kyssandet, åtminstone bör använda en respirator.”

Jag såg omedelbart framför mig hur folk kysstes med munskydd.

Betty Furness och Dennis Morgan repeterar en kärleksscen i ”Mama Steps Out” från 1937. Väldigt många källor säger att Dennis Morgan heter Stanley Morner, men det hette faktiskt hans rollkaraktär. (Foto: Keystone-France/Gamma-Keystone.)

Men förstod snabbt att det han – den icke namngivne vetenskapsmannen – menade, var att alla som envisas med att kyssas, till dagligdags bör använda munskydd. Vilken statussymbol (eller varningssignal?) munskyddet då skulle kunna bli. ”Jag har munskydd. Alltså är jag en människa som ofta blir kysst.”

Artikeln i gamla SvD fortsätter att berätta hur olämpliga kyssar faktiskt är, och att vi bör vänja oss av med dem. Men att det ju blir svårt.

”Om några tusen människoåldrar kan man möjligen ha utfunnit ett passande surrogat för kyssen. Men då är kanske bacillteorin föråldrad och doktorerna tillåter oss att gå tillbaka till en njutning, som vi då inte längre bryr oss om.”

Uppfinnare som kanske borde få mer cred

Man är i världen inte riktigt överens om vem som uppfann den moderna respiratorn, men vi i Sverige är av den bestämda uppfattningen att det var svenskar som gjorde’t.

En av dem är Bo Sahlin (SvD 1932). Föregångaren tillverkades av Torsten Thunberg 1924.

Och apropå att sluta kyssas: Anthony Fauci i USA (deras Anders Tegnell, liksom) tycker att det är dags att helt sluta ta i hand.

”I don’t think we should ever shake hands ever again, to be honest with you. Not only would it be good to prevent coronavirus disease; it probably would decrease instances of influenza dramatically.”

Stackars sydeuropéerna som kanske bör tvärsluta med puss på kind. Och åååååååååh så skönt för mig – jag som inte gillar att krama okända människor!

”Vi rör oss lite grann … på två meters håll …”

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Och här är en annons från 1939! (Men sedan hittar jag mest ”skyddsmasker”. ”Ansiktsmask” är dels en maskeradmask, dels en ansiktsbehandling. Men det hör ju alls inte hit.)

 2. I lumpen fick vi öva med gasmask mot tårgas. Det gick sådär. Dessa masker är nu undantagna från CE-certifieringen och i brist på annat åter tagna i bruk, vad jag har läst.

  Såsom varande i riskgruppen (ålder, blodtryck och rökning) samt boendes i Stockholm sitter vi nog allt hemma ett tag till.

 3. Ninja i Klockrike

  Jag blev helt distraherad av Björn Skifs, gudihimlen vad bra han är. En pipa av gudsnåde och så bra skådis.

  Men åter till ordningen, vad är syreavdunstning?
  Menas det att man i och med brukandet av Lungenheil (ett sånt namn!) får behålla mer av syret i lungorna under längre tid? Trist att man inte kommit på att vår andning inte är styrd av syrenivån i blodet utan av koldioxid innehållet i sagda medium.

 4. Jag propagerar numera för att vi ska övergå till namaste-hälsningar. Enkelt, hygieniskt och smidigt. Dessutom vänligt och inte kan man gömma något vapen bakom ryggen heller.

 5. Ja, jag är helt inne på namaste!

  Idag kom två av DDM:s orienteringskompisar och de gick en lång promenad och köpte kebab och satt på en kulle i skogen åt och sedan gick de en vända till. När de kom hem till oss, satte de sig i trädgården och fortsatte att prata – rödkindade och frusna.

  Jag gick ut och låtsashälsade ett goddag på tio meters håll, vilket kändes alldeles lagom.

  – Det här var fantastiskt! sa alla tre efter fyra timmars samvaro. Utan corona hade vi ju bara suttit inne vid köksbordet och ugglat!

 6. Min egen rapport: jag har ont i halsen idag. Bara ont i halsen, inget annat. För ett halvår sedan hade jag förmodligen inte ens reflekterat över det.

 7. Ninja i Klockrike

  Jag har nu tittat på länken som finns prexistamente ovanför skiffsen, och jag har insett att mitt liv alltid har saknat en cykel med excentriska nav.

 8. Jag har haft alla symptom utom feber, ett i taget, utspritt över en månad. Men som du, Lotten, i en så ringa omfattning att jag inte hade reflekterat över det ett annat år.

  Kanske att jag haft Corona flera gånger? WHO har ju funderingar om man blir nåt immun.
  Men om vi inte skulle bli immuna så blir ju hela världen som en enda lång dagissjuka tills vi alla faller av av utmattning.

 9. Magganini

  Hallström generalagenturer, Östersund hade telegramadress ”Monopol”. Var det som nuförtiden när man skaffar en mailadress där man heter ”geten57” eller nåt för att man vill vara hemlig? Men vad är listigt med det för en generalagentur?

 10. Magganini

  De där som repeterar kärleksscenen – har de munskydd alltid vid repetition eller är det munskydd på riktigt i filmen? Eller inte på riktigt då alltså det är ju bara på film.

 11. Ja, hallå, hallå, hörbarhet nolla!

  Obegripligt detta, hur man lyckas fylla dagarna med att göra ingenting. Idag klev jag upp, gjorde te och kokade fem ägg. Rätt som det var, hade jag druckit upp alla äggen och ätit upp teet, och då var klockan tjugo i två.

  Därefter sorterade jag tvätt, hängde tvätt, tränade (45 min på motionscykeln, 45 minuter i styrketräningslokalen som vi numera har i skrotkällaren) och då var det dags att titta på Sverige-Ryssland i VM 1994. Under tiden sorterade jag mina oäkta smycken och lyckades frigöra en hel låda genom att slänga alla ringar som hade dödskallar och ormar på.

  Sedan lagade jag tydligen mat i tre timmar och gick på promenad i en timme, och vips är klockan 21 och nu tänker jag dammsuga.

 12. Ökenråttan

  Är inte alla på fejs-stället numera, Ninja? Utom vi då, du å ja å Lotten. Kanske.

 13. Ökenråttan: Säg till om jag ska skapa en profil på Facebook åt dig! Du kan vara min och Ninjas kompis, det räcker! Eller kanske också resten av båset. Och dina barn. Samt några av Blommans polare. Ja, sen är du uppe i 100 personer. Man måste inte heta ”Ökenråttan” – man kan heta Nisse Persson.

 14. Här va’re hektiskt värre! Vaknade, åt lite hö (müsli), tittade på Maj-Ros (= målade dagens akvarell), gick en rask skogspromenad, fick välkommet på-behörigt-avstånd-besök av barnbarn, gjorde smör (eftersom jag klickade fel på beställningen häromdagen = inget smör, men 2 X 5 dl grädde), åkte och hälsade på behörigt-avstånd-på en kompis på hennes gård, lagade middag OCH dessutom för kommande behov en Janssons frestelse bara för att ansjovisburken närmar sig slutdatum (trodde inte ens att de hade något sådant …). Helt utschasad. Godnatt!

 15. Du ser, Ökenråttan! Just say when!

  Jag kan varmt rekommendera alla att besöka Karins blogg och kolla in hennes vackra akvareller! Klicka bara på hennes namn så hamnar ni där!

 16. Dina

  Åh, Björn Skifs! Och denna sång. *suckar av välbehag*

  Något jag undrade häromdagen, finns Svensktoppen fortfarande?

 17. Dina

  Här får vi nu gå ut upp till 100 m från boendet. Såvida det inte gäller sport för då kan vi förflytta oss 500 m. Eller om vi demonstrerar för då kan vi vara på vilket avstånd som helst, även åka till andra städer.

  Vi får sedan igår, eller idag, tydligen även gå och köpa datorer och annat elektroniskt samt husgeråd men inte skor och kläder. I ”vårt” snabbköp har de lite av allt möjligt så även lite sockor och underkläder. Tur det.

  Det är meningen att skolungdomarna skall sitta 5, eller 9, timmar framför datorn och ha undervisning. När alla (föräldrar, hälsomyndigheter mm) för upp till ca en – enochenhalv månad sedan klagade på att de sitter alldeles för länge framför skärmar.

  Förvirrande dagar minst sagt.

 18. Nästnärmaste blomsterhandeln har burit ut halva lagret utanför butiken och satt upp swishnummer på väggen. Vi har nu inköpt en större påse jord och ett halvdussin blandade penséer för vidare befordran till balkonglådan. Fast först mer arbete.

 19. Nä – fopollsmatserna är bara på helgerna!

  Idag när jag var och handlade mat (Lidl) och hämtade paket (Ica) samt besökte ett stort brädlager (utan att köpa nåt), var det lite läskigare än vanligt: alla hade munskydd. Och alla gamla människor hade plasthandskar. Så var det verkligen inte för en vecka sedan.

 20. Vafalls! Vad är nu detta? ”alla gamla människor hade plasthandskar” Här avstår jag solidariskt från mina favoritnöjen, som att besöka brädgårdar och byggvaruhus, medan ALLA ANDRA förlustar sig där. Sa du inte åt gamlingarna, Lotten, att de borde pallra sig hem? Eller att de åtminstone borde ha vett att be brädgården lägga varorna i en ihålig ek?

 21. Ja, Karin, jag tänkte också ”vafalls”, men vågade inte göra mer än så. Jag höll dock oerhört stort avstånd till de plasthandskförsedda. De munskyddsbärande var av medelåldersmodell, men av alla de sorter.

  Däremot är det tydligen så att de unga i stan sköter sig och rumlar inte runt på krogen som man har sett på bilder från andra städer.

  Imorrn ska jag försöka bygga ett insynsskydd. (Trots att det snart är två år sedan grannarna kapade vår tre meter höga häck, har den inte riktigt tagit sig än.)

 22. Ninja i Klockrike

  Jag rekommenderade gullregn, som förökar sig som Egyptii gräshoppor.
  Måla nåt vackert på sidan mot grannen.

 23. Lite märkligt är det att yngre människor går i cirklar runt oss äldre. Mötte en extrem typ på trottoaren i dag som klev ut i körbanan med livet som insats. Tror de att det är vi som är smittspridarna, eller ägnar de sig åt någon slags beskyddarverksamhet?

 24. LarsW: vi ägnar oss åt beskyddarverksamhet. Jag försöker gå i cirklar kring alla mötande, särskilt äldre, och försöker också le så vackert jag kan så de ska förstå att jag bara vill väl. Somliga ler tillbaka. Många gör det inte.
  Dock undviker jag att gå ut i körbanan. Men det där med att hålla till höger/vänster på gång- och cykelbana blir mer än vanligt beroende av vilken sida mötande befinner sig på.

 25. Ja, det handlar om beskyddarverksamhet. Jag håller stort avstånd och ler och vinkar och ropar ”allt väl?” när jag möter folk – oavsett ålder. Fast inte barnen – de kommer fram till mig och vill låna basketbollen, vilket de får. Och så pratar vi och studsar lite.

  Jag har säkert pratat med 100 främmande barn sedan jag började gå på basketpromenader med bollen! (Det är inga djupa samtal. Mest öh va där bra och så.)

 26. Ninja i Klockrike

  Om det inte är bristande hygien hos karantänslöa åldringar, så är det antagligen vanligt folkvett och hänsyn.

 27. Brid, Lotten och Ninja har nog rätt. Men se det från min vinkel: Folk kliver åt sidan och tar ut avståndet när de möter mig. Ett rent flyktbeteende som gör en fundersam. Ser jag så hotfull ut? Luktar jag så illa?

  Då är det lätt att koppla fel. (Bildens förlaga känner väl alla igen. En klassiker från det som MÖP-are kallar VK 2).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.