Hoppa till innehåll

Protestera mera?

Igår gjorde USA:s 80-åriga talman Nancy Pelosi något som fick mig att tappa hakan; hon rev inför kamerorna, bakom Trumps rygg, sönder hans tal på ett oerhört effektfullt sätt.

Hon rev sönder hans tal på ett sätt som jag river sönder papper som ska till återvinningen: rakt av, en gång. Stilfullt. (Jag vill nu inte alls påstå att mitt pappersrivande här hemma är ett dugg stilfullt. Men det görs inte i affekt, inte för att stöka till och inte som sabotage.) Hon sa efteråt:

– Det var den artigaste jag kunde göra … om man ser till alternativen.

Protesten kom sig inte av att hon är demokrat och arg på honom för allt (vilket hon är), utan för att talet var så fullproppat med lögner och dumheter att hon bara inte stod ut. Hon fick naturligtvis skit för det av folk som tycker att Trumps brottsliga gärningar är okej – men att riva sönder papper är brottsligt.

Det är helt enkelt en fånig sandlåda, den amerikanska politiska världen. (Synd bara att sandlådan styr och ställer utomlands.) Här får ni se:

Det som nu följer i kölvattnet är uppmaningar till protester – gärna lika stilfulla och utan affekt. Själv tänker jag på mina egna protester, som inte alls har varit lyckade. Några exempel:

 • I nian stal flera lärare i lärarrummet det fikabröd som vår klass sålde under ett helt år för att samla pengar till en klassresa (till Rhodos!). Jag blev förbannad. När det var som flest lärare närvarande, gick jag in i lärarrummet (vilket INTE var tillåtet) och ställde mig på en stol och höll ett Martin Lutherskt tal om tjuvar och banditer till vuxna människor som ska föregå med gott exempel. Min mamma var språklärare på skolan och höll enligt henne själv på att dö av pur stolthet. Men ujujujujuj vad jag fick klagomål; inte av de skamsna lärarna, utan klasskompisar och deras föräldrar. Någon sa till och med att jag hade förstört stolen som jag stod på.
 • Häromåret for jag ut mot en idiotisk ungdomsidrottsledare som verkligen var olämplig på alla sätt och vis (utan att för den skull bryta mot någon lag). Jag rekommenderades då att hålla mig långt från personen i fråga och ”stå ut” samt inte ställa till med mer tjafs.
 • Under tiden på Nationalencyklopedin slog jag flera gånger näven i bordet och protesterade mot arbetsbördan. Ingen orkade ens lyssna, tror jag.

En gång har jag däremot lyckats! Det var när den nuvarande Tjugosjuåringen Erik blev så rysligt mobbad och slagen samt sparkad på i skolan – även inne i klassrummet. Vi var på möte efter möte där han blev tillsagd att ta mobbarna i handen och så var det bra med det. Till slut höll jag honom hemma från skolan i protest.

Då tog det hus i helvete! (SKOLPLIKTEN, LOTTEN! SKOLPLIKTEN!) Rektorer, kuratorer och lärare flockades i vårt vardagsrum och pratade om ”det är inte ens fel att två träter” och SKOLPLIKTEN! samt idiotiska förslag om hur Erik inte skulle vara så glad, för att han då irriterade mobbarna.

Efter en månads protesterande, löste sig allt på ett magiskt sätt och Erik kunde gå i skolan igen utan att bli slagen.

Och nu till den häftigaste protesten av alla, den som här knyter ihop protestsäcken. Varje månad får sedan 37 år alla 535 medlemmarna i den amerikanska kongressen den här porrtidningen i posten.

Det är skaparen av Hustler – Larry Flynt – som har fixat det. Från början mest som ett skämt eftersom han var så kontroversiell och det pryda USA inte ville ha honom på gatorna utan till och med skickade honom i fängelse. Sedan blev det en stor grej och till och med rättegång eftersom The White House ville förbjuda honom att skicka dessa 535 tidningar dit en gång i månaden. (Han friades.)

Larry  Flynt är så nöjd så. Hur lite jag än njuter av porrtidningar, så uppskattar jag protesten.

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Dina

  ”Inte vara så glad…” Vet inte om jag vill skratta eller gråta! Hur mähäig får man vara?

  Kommer ihåg i högstadiet när det kom någon och pratade om pacifism. (Kommer inte ihåg i vilket sammanhang.) Iaf, han gav som exempel hur de i Prag tydligen hade tagit ner alla gatuskyltar så det sovjetiska tankförarna inte skulle veta var de var. Skulle inte fungera idag.
  (Och vet än idag inte om detta är en skröna eller sant.)

 2. Jag tror det är sant Dina; men jag har hört att det var i hela Tjeckoslovakien och inte bara i Prag.
  (För övrigt vet jag att svensk underrättelsetjänst hade tillräckligt bra antenner för att höra radiokommunikationen mellan Sovjetiska stridsvagnar så invasionen var ingen stor överraskning för militären.)
  ;

 3. Niklas: Diskret firande av dagens datum, ser jag.

 4. Zozzo

  Liten hämnd är också hämnd… eller hur man nu kan beteckna Flynts gratisprenumerationer. Anar att många ledamöter fnyser när de tömmer sitt postfack den dagen tidningen levereras, och att många andra lite förstulet stoppar ner den i portföljen för senare studium.
  Mitt eget försök i litet hämndbegär kändes, när det begav sig, mycket subtilt. Vi hade en granne som kom och ringde på sin första höst som villaägare nära oss, ärendet var att vår tomts björkar och ekar hade fällt merparten av sina blad på grannens tomt. Lätt ordnat, sa maken, gick och hämtade en soppåse och sa Varsågod, lägg löven i den här. Grannen surnade till rejält och kontrade med att klippa bort alla grenar på syrenbusken (fina, lila torparsyrener) som stack över staketet och befann sig i luftrummet över hans tomt. Det störde varken syrenbusken eller mig, den sidan syntes inte från oss. Mitt motdrag var att så lupiner längs med tomtgränsen. Nu sålde vi huset innan de kom ur jorden. Så jag vet inte om och i så fall i vilken utsträckning fröna tog sig, men gläds lite illigt åt tanken på att grannen fått lupiner i sin gräsmatta… inte snällt men lite kul ändå. Han ansade kanterna med nåt som liknade en nagelsax.

 5. Man vill ju inte sticka ut ;–)

 6. Om jag vore rådgivare åt Nancy Pelosi skulle jag nog ha avrått henne från den demonstrationen (även om den är fullt förståelig). Nu kablas hennes rivande ut i USA och hela världen. Om hon inte gjort det, hade i stället Trumps vägran att ta hennes framsträckta hand varit huvudnyhet; det skulle ha blivit en mycket effektiv uppvisning av hans småttighet.

 7. ALLA världens rådgivare hade gett henne rådet att inte riva sönder Trumps tal. Det hade definitivt varit mer väluppfostrat, listigare, diskretare att inte göra det, och lämnat mer plats åt rubriker som handlar om Trumps lögner.

  Men då hade vi varit en protest fattigare. Jag är Nancy Pelosi.

 8. Ja, jag tycker det var tufft, uppfriskande och mycket begripligt. Men som ex-politisk rådgivare (politisk ex-rådgivare?) gråter jag blod över att det inte är scenen med hennes utsträckta hand och hans vägran att ta den som blivit huvudnyhet. Där visar han vilken drummel han är. Det är riktigt dålig PR.

  Den här Guardian-artikeln är ett försök att analysera vad karln egentligen sa:
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/04/freedom-unifies-the-soul-trumps-state-of-the-union-speechwriters-have-thrown-in-the-towel?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR13iLzat79pWlCB6T1qHFnkBItsXvtsI3PY_SHo35JkuCJpD8PE1j1LIic

 9. Ninja i Klockrike

  Det är sant, Dina.
  Förr i världen var det dessutom ett utomordentligt sätt att förvilla den lede fi. Britterna gjorde likaledes under andra världskriget, och det var otroligt effektivt, eftersom de inte ens hade börjat tänka tanken på att börja räta ut och modernisera sitt vägnät, och alla vägar dessutom gick mellan höga häckar i medeltida nedsänkta vägsträckningar. Britterna själva körde fel så det
  stod härliga till, men lärde känna sitt land i grunden.

 10. Dina

  Där ser man! Som ung trodde jag ju på det men med åren blir man ju mer luttrad.

  Är det säkert att fru Talman är 80 bast? Som hon ser ut är det ju en väldigt fin protest mot talesättet att gamla blir fula.

 11. Ninja i Klockrike

  Nej, det är inte sant. Hon är bara 79. Fram till den 26 mars i alla fall.

 12. Lille Maken

  Den paranta Pelosi har jag träffat. För 100 år sen i Kalifornien, i nåt sammanhang som hade med fred att göra. Kunnig och smart, var mitt intryck.
  Och nej, Karin. Trump hade inte hamnat på första sidan om talmannen Pelosi avstått från sin demonstration. Hans oförskämdheter och drulligheter är ju vardagsmat; ingen lyfter ens ett ögonbryn längre.

 13. Åååkej, då säger jag väl som Fröding:
  ”Som dröm var den vacker att få…”

 14. Ökenråttan

  Karin, det var väl också så att din erfarenhet härrör sej från arbete för åtminstone normalbegåvade och normalhyfsade människor?

  Och Dina, att gamla blir fula: Rynkor är väl ändå snyggare än finnar?

 15. Uppmärksamhet och diskussion blev det i alla fall av pappersrivandet, frågan är väl vem som tog hem poängen. Eller så spelar det ingen roll, för ingen byter väl planhalva så lätt?!

  Jag protesterade INTE igår när jag temporärt delade kontor med en gubbe som högljutt klagade på att man var tvungen att ta hänsyn till jämställdheten hela tiden (han skulle söka forskningsmedel och motivera hur projektet uppfyller denna punkt.) Orden som föll var så otrevliga att min puls gick upp rejält. Men ingen protest kom. Jag orkade inte förklara för gubben, att han med sin inställning till kvinnor är anledningen till att punkten ens finns.

 16. Lille Maken! Vad spännande! Och Paranta Pelosi var ju ett utmärkt nick – vi borde se till att hon kommer hit och kommenterar!

 17. Dina

  ÖR, håller helt med!
  (Det kanske bara är min mamma som säger så för hon gillar inte sina rynkor…?)

 18. Ökenråttan

  Vem gillar sina rynkor!

 19. Ninja i Klockrike

  Jag har inget emot mina rynkor, vem vill se ut som en lyft bimbo i nyllet?
  Jag är bra som jag är, med rynkor, mustasch och graviterade kroppsdelar.

 20. Ja, varför får man inte se hans nonchalerande av hennes hälsning?
  80?! Imponerande.

 21. Magganini

  Det har gått flera år, men jag har fortfarande svårt att förstå att Trumpen är på riktigt.

  Rynkorna är okej, men inte mustaschen. Mina resp min dårå.

 22. Rynkorna (hur vi nu kom in på det) är helt okej på mig, och som blondin syns ju inte mustaschen. Om jag bara får ha samma inställning till livet och formuleringsförmåga samt starka nypor som Pelosi när jag är 80 år (okej, 79 år och 10,5 månader) så kan jag stå ut med att se ut som ett elefantöra i ansiktet!

 23. Nu är jag ju ingen expert, men har inte PP haft viss experthjälp med utslätandet av rynkorna? Och de experterna använder vassare saker än klädnypor.
  Och om jag får välja mellan rynkor och ansiktslyfta drakar är valet lätt. Men som sagt, jag är ingen expert men jag har varit over there och sett de mest rysansvärda exemplar.

 24. Hjärnskrynklare och rynkutslätare – va di håller på.

 25. Ökenråttan

  Ansiktslyft är verkligen inget lyft! Förskräckliga exempel kan beses även här hemma.

 26. Vad tror vi om nästa val då? Det har börjat intressant, med något system som har gjort det extra svårt att räkna röster i Iowa. Jag minns inte vad DNs expert jämförde det med, men det var inte smickrande.

 27. Det är ett helt gaaaaaalet system, the caucases! Jag ska se om jag kan beskriva det på ett vettigt sätt!

 28. Dina

  Man skall tydligen springa hit och dit med flaggor. Helt galet.

 29. Och singla slant! Det roliga var att de lät en ung kille som nog inte hade hållit i en peng sedan han var liten göra det. Han hade ingen aning om vad han höll på med.

  (Utredning kommer. Jag ska bara.)

 30. Ökenråttan

  Låta Lotten avgöra, kanske?

 31. Magganini

  Ypperlig lösning, Ökenråttan.

 32. NATURLIGTVIS! Lotten borde ha fått avgöra hela det amerikanska valet!

  Så nöjd.

 33. Ninja i Klockrike

  Det är inte för sent än, ett primärval är bara ett primärval.
  Vi får lobba som galna tills november.

 34. Precis, Ninja. Våra kampanjer brukar ju gå strålande …

 35. Ökenråttan

  Man undrar ju om inte USAnerna skulle tycka att det börjar kännas nog med överTrump nu.

 36. Någon tidning hade idag en analys som visar att väljarkåren i USA är uppånervänd. Det ”vita mittskiktet” (ja, allt är indelat i färg) som var demokratiskt förut, älskar Trumpen och är helt enkelt frälsta. Det intellektuella, mer brokiga überskiktet med mer pengar har blivit demokrater för att de tydligt ser att Trumpen är galen.

  (Orden här är mina; jag har kortat och komprimerat en kilometerlång artikel i någon engelskspråkig tidning. Ja, jag är alldeles för intresserad av dessa tokerier.)

 37. Ökenråttan

  För en mesig typ som jag faller det sej inte så naturligt att protestera på nåt spektakulärt vis. Men NÄR jag har sagt ifrån har jag alltid varit J*VLIGT NÖJD! En gång var när jag tentade allmän rättslära. Man tenterade muntligt, tre åt gången och vi hade själva fått välja ett antal böcker från en lista. Jag ville showa och hade bl.a. valt ett verk på franska. Så satte professorn i gång och frågade oss om allt mellan himmel och jord men utan anknytning till vad vi hade läst. Efter en stund blev jag arg och sa att här har vi läst in olika verk som vi gärna vill få redovisa. Mina medtentander, två gossar, såg ut som om dom ville svimma alternativt strypa mej. Professorn hajade till; ’OK, då kan kandidaten komma tillbaka vid ett senare tillfälle.’
  Han och ynglingarna fortsatte, jag fick en ny tid, tentade och fick högsta betyg. Yippppie! (Det var förresten en professor som var känd för att anse att fruntimmer inte hade nåt på juridicum att göra.)

 38. Sedärja, Ökenråttan! Så ska en slipsten till professor dras!

  Nu kom jag på att jag protesterade (utan nämnvärd succé) när min professor på Nordiska språk i Lund hävdade att jag i min C-uppsats skulle ha minst tre decimaler till alla mina resultat. (Det handlade om uppslagsverk, kan ni tänka er. Jag räknade ord, meningar, LIX, satsdelar i fem olika artiklar i fyra olika uppslagsverk och kom till ett ”jaha”.)

  – Varför tre decimaler? sa jag.
  – För exaktheten, svarade professorn.
  – Vilken exakthet är det du tänker på då? sa jag.
  – VAD?
  – Varför räcker det inte med en decimal när felmarginalen ändå är s…

  Då avbröt han mig och pratade om exakthet och noggrannhet samt precision i en kvart medan jag sa ”men …” och ”fast …” lite då och då. Han fick sina tre decimaler, men jag begrep aldrig vad han skulle med dem till.

 39. Ninja i Klockrike

  Mina protester har inte varit så där akademiska, utan mer av typen civil olydnad.
  Som fältbiolog i tonåren blev man rejält upplärd i denna ädla konst.
  Jag har varit med och stoppat besprutningståg på Roslagsbanan, helt enkelt genom att sitta på spåret när besprutningståget skulle ut från lokstallarna.
  Vi lyckades, de bestämde sig för att röja slyet manuellt, och inte spruta tiotalet meter från Vallentunas vattentäkt.

  Jag har suttit i älvfåror och på övergångsställen, skickat ölburkar i plåt till Valfrid Paulsson, gd på Naturvårdsverket, affischerat olagligt i tunnelbanan och haft hejdlöst roligt och uppnått mycket.
  Det var Fältbiologerna som lanserade ordet ’resursslöseri’.

  Idag inskränker sig mitt protesterande till att utan problem eller blygsel säga vad jag tycker om folks korkade beteenden.
  Mitt sällskap blir för det mesta generat förtjusta, men å andra sidan har jag barn som också protesterar mot dumheter. Så det är det värt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.