Hoppa till innehåll

Notre Dame-katedralen i Paris

När jag stod i baskethallen denna måndagskväll och försökte bära fem bollar på en gång, kom en av mina lagkompisar långsamt gående. Hon stirrade ner i mobilen när hon sa:

– Notre Dame … är det den där … jag måste goo… den brinner.
– Notre Dame brinner? sa jag och en annan basketspelare i korus.

Det är ju förunderligt – att vi blir så påverkade av sådant här. Jag har sedan jag var liten tvingats beundra kyrkor i hela Europa, vilket naturligtvis var hemskt under tonåren. Det handlade aldrig om religiositet, bara om arkitektur och konsthistoria. Åh, så uttråkad jag var – otacksamma unge.

 

Men nu uppskattar jag det; jag har ju (förvisso ibland mot min vilja) varit i den 900 år gamla Notre Dame i Paris flera gånger.

Jag har nu förstått att i början av 1800-talet var katedralen smutsig, trasig och allmänt nedgången både på in- och utsidan. Sedan renoverades den rejält och de satte då upp spiran som idag föll så att hela Paris drog efter andan.

Om en minut faller spiran. (CC BY-SA 4.0)

 

Under befrielsen av Paris i augusti 1944 fick den fantastiska byggnaden småskador av förlupna kulor, och vissa blyinfattade fönster från medeltiden splittrades. Då ersattes de av (här drog jag efter andan) fönster i modern, abstrakt design. (Hu!)

Nu flyter den här bilden upp och det finns de som påstår att det är ”Notre Dame, som bombas under andra världskriget”, men det stämmer inte.

Detta är Cathédrale Notre-Dame de Reims (Cathedral of Notre Dame at Rheims), som bombas under första världskriget.

Just nu när jag skriver detta får jag höra att 400 brandmän kämpar för att släcka … nehej, nu säger de att de måste fokusera på att se till att elden inte sprids till närliggande byggnader.

När elden upptäcktes, var kyrkopersonal och räddningsarbetare snabba med att få fram flera lastbilar och sedan kämpade alla med att få ut så mycket vacker konst som möjligt. Vilket kommer att bli en bra scen i den framtida dokumentären om denna tragedi.

Men de här har inte brunnit upp!

Det fanns 16 sådana här på taket – men de hade tagits ner för att renoveras och skulle ha satts upp igen år 2022.

Ack.


Uppdatering med bild på hur det kan se ut i en kyrka längst upp under taket.Bilden kommer från en fantastiskt informativ brandman på Twitter.


Uppdatering morgonen efter!

Trevliga nyheter mitt i bedrövelsen: branden är under kontroll och alla är överens om att kyrkan ska byggas upp igen med stöd av det som fortfarande finns kvar.

Taket före branden. (Carlos Delgado; CC-BY-SA)
De två tornen till vänster klarade sig tydligen förvånansvärt väl! (CC BY-SA 4.0)
Kyrkor brukar brinna. (Riddarholmskyrkans brand 1835.)
Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Jag är också alldeles tagen av detta, och då har jag inte ens besökt Notre Dame.
  Men det är ju en del av allas vårt kulturarv, allt från gotiken, yttre valvbågar, Solkungen, Napoleon till Disney.

  Man undrar förstås vad som kommer hända med kyrkan när allt är släckt. Kommer man låta den stå som ett monument över vår tid, kommer den återuppbyggas till sin forna glans eller bli något helt annat.
  Att man har försökt rädda skatterna inuti berättas redan, och man undrar hur det gick till. Vad fick man ut och vad fick man lämna?

  Det känns som om apokalypsen närmar sig.

 2. Det svindlar, att något så gammalt och stort och liksom evigt kan förstöras av en liten glödloppa.

  Men, som en kompis skrev nyss, ”Notre Dame och andra så gamla byggnader måste ju ha brunnit flera gånger innan. Jag menar: det brinner. Man bygger upp och älskar det igen. Bara ingen dör.” Så känner jag också.

 3. Magganini

  Man tänker ju att det bara är sten alltihop, det kan väl inte brinna. Det visar sig tydligt att man tänker fel där.

 4. Exakt så, Magganini! Så fel tänkte jag också. En av de brandmän som förklarade svårigheterna med släckningen och det faktum att man inte kan skicka upp helikoptrar som bara öser ner vatten i katedralen, beskrev bjälklagret dess bjälklag – som tydligen var från hundraåriga trän som höggs på 1400-talet.

  – En sådan vill du inte ha i huvudet, sa han lugnt.

 5. Ninja i Klockrike

  Fast Trump föreslog just vattenbombning och talade dessutom om för fransmännen att de borde handla snabbt.
  Vilken kille, va!!

 6. Ökenråttan

  Man kunde tro att nåt sånt där tungt bjälklag redan fallit ned på Trumps huvud.

 7. Anders GM

  I tragiken vill man inte vara för mycket språkpolis, men snälla Lotten – bjälklagret? Inte ens min iPhone vill låta mig skriva det.

 8. Ökenråttan

  Anders GM: Titta på min diskreta rättelse …
  Den gotiska arkitekturens lätthet och elegans är en svaghet när byggnadsverket är under attack. Bilderna ovan visar hur de tunna valvkapporna, som byggts över trästöd som sen avlägsnats, brister när byggnadsdelar fallit ned på dom eller helt enkelt spricker som äggskal när hettan blir för stark.

 9. Christer. the Long Distance PT

  Läste just ett tweet om att den som tidigare har föreslagit att man ska kratta skogen borde hålla snattran när det gäller råd om brandbekämpning (fritt översatt, det engelska uttrycket skulle egentligen kunna förkortas STFU)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.