Hoppa till innehåll

Förbaskade fullmåne

Näe, det är tydligen så att fullmånen inte alls påverkar oss människor. Jag sover dåligt såpass ofta att fullmånen förr eller senare sammanfaller med en dålig natt – men ändå står jag där och ylar mot fullmånen att den ska ta på sig all skuld.

Fullmåne.

Men nu har jag upptäckt nåt intressant. När det är fullmåne tappar jag bort saker! Jag tappar förvisso bort saker såpass ofta att fullmånen förr eller senare sammanfaller med något borttappat, men det är i alla fall månens fel. Tror jag.

Däremot är det vetenskapligt bevisat att jag får oerhört kassa bokstäver i Wordfeud när det är fullmåne. Men gah, jag påstår ju att jag lägger dåliga ord pga. dåliga bokstäver såpass ofta att fullmånen förr eller senare sammanfaller med Dr. Feuds ogina och påstått slumpade bokstäver. Som nu mot hakke: IIIUUZE. Vabaha?

Här på bilden står Tage Danielsson och läser ”Andersson i nedan”, som sedan blev skol-tv. Så här lät det:

”Ni skulle bara kunna titta in på expeditionen för bortglömda effekter här nere. Där ligger det t.ex. 30 000 satsdelar som vi har glömt när vi slutade skolan, och 70 000 stycken 1718 som vi har glömt att Karl XII dog då, och 7 miljoner vallöften som har kommit bort, och en biljon flickor som folk har lovat att aldrig glömma, och åtta biljarder ifyllda blanketter som de har glömt att ha någon glädje av – och så en liten flaska konjak, fast den kan de inte förstå hur den har hamnat där. Det måste vara någon utlänning som har glömt.”

Och allt detta dravel drog jag alltså till med för att få anledning att berätta att högtiderna avlöser varandra på löpande band just nu: fullmåne, vårdagjämning och Världspoesidagen. Det var faktiskt UNESCO som 1999 beslutade att en poesidag behövdes för att främja, tja, språket, läsningen och bokstävlarna.

Ekelöf!

Viktor Rydberg skrev att månen vandrar sin tysta ban, men även att kossorna står och drömmer om sommaren när månen lyser på dem, muuuu. Ferlin skrev att den bussiga månen var hygglig som lyste, medan min absoluta favorit Anna Maria Lenngren skrev att hon minsann hade sett solen och månen prata med varandra.

Oj, vad jag här borde illustrera min aversion mot fullmånen med en kristallklar och ung Ted Gärdestad som vill ha en egen måne, men si jag hittar ingen sådan där han sjunger live. Så ni får något helt annat med honom – och Tommy Körberg som grädde på moset.

Glad poesidag på er alla! Båset håller extra öppet för alla poesianalfabeter, alla rimmare, haikuister och rappare!

Share
Publicerat iBloggen

22 kommentarer

 1. Att komma och vara fullmåne preciiiis före vårdagjämningen. Det kan bara betyda en sak:
  Sen påsk!

  Annat var det för 30 år sen.

 2. Ökenråttan

  Jamen tack, Litteraturbanken. Jag som hade på min lista att göra nån sorts register till alla mina Bang-böcker, så att jag lätt kunde hitta nåt visst ämne. Och så har dom gjort jobbet åt mej! Snyggt ’monogram’ där också, LB:et.

 3. Flera bekanta klagar månatligen på att de inte kan sova/drömmer mardrömmar när det är fullmåne. Men det kan finnas ett visst mått av självsuggestion där, eftersom det tydligen inte beror på att månen lyser in.

  Poesi, var det. Stiernhielm, På månan som en hund skäller oppå:

  Månan i tysthet går sin gång och aktar ej hundglafs.
  Så gör en lastlös man som ärliga lever i stillo:
  ler åt gabbareglänts och klaffaretunga föraktar.

 4. Christer. the Long Distance PT

  Förutom sockrockardagen (jag äger tyvärr bara svarta) så är det också europeiska dagen för tidig musik tillika J.S. Bachs födelsedag. Kolla harmonigeneratorn på Google!

 5. Egentligen borde inte någon i hela världen bry sig om matchande strumpor. En dag 2002, tror jag det var, gav vi upp och sorterade strumpor blott i ungefärlig storlek. Liksom:

  • under stl 30
  • under stl 36
  • resten

  Jag tjänade 1 500 kr på det direkt eftersom jag skrev ett kåseri om ”strumplådan”.
  Alla sju gick vi sedan omkring med omatchade strumpor och sparade så mycket frustration.

  Om barnen fick kommentarer i skolan? Japp, men bara av de vuxna!

 6. PK

  Någon dag de närmaste veckorna kommer jag att resa till Skebokvarn å tjänstens vägnar. Meddelas endast på detta sätt.

 7. Agneta uti Lund

  Stiernhjelms »På månan« som Brid citerade härovan, tillhör mina favoritmåndikter. Jag har inga fullmånebesvär, mest blir jag bara glad då fullmånen visar sig. Bland alla måndikter dyker just nu denna vaggvisa upp:

  Guter Mond, du gehst so stille durch die Abendwolken hin;
  deines Schöpfers weiser Wille hieß auf jener Bahn dich ziehn.
  Leuchte freundlich jedem Müden in das stille Kämmerlein,
  und dein Schimmer gieße Frieden ins bedrängte Herz hinein.

 8. Agneta uti Lund

  Jag tror Audrey var dubbad då det gäller sångliga inslag i filmerna.

 9. Jaa, Debbie Reynolds! (Jag har sett Singin’ in the Rain kanske 20–30 gånger.)

  Vet ni att Debbie Reynolds avled en dag efter sin dotter Carrie Fisher? ”Jag vill vara med Carrie”, sa hon – och dog.

 10. Magganini

  På tal om Skebokvarn så var Orlando Bloom och handlade i min mataffär i dag. Bergis.

 11. Om man befinner sig på Gotlands sydspets 16:e juli klockan 21.30 kan man se solen gå ner i horisonten i väst samtidigt som fullmånen går upp ut horisonten i öst. Jordens rotation blir väldigt påtaglig.

 12. Ninja har rätt, dålig research från min sida. Sorry! Får skylla på att det ju är fullmåne och jag har också sovit dåligt. (Fast egentligen beror det nog mest på åldern och jag borde ta mig till läkaren men har ingen lust.)

  Däremot så sjöng Audrey i Breakfast at Tiffany’s, det hör man ju dessutom att det är hennes röst. Tydligen dubbades hon dock över i My Fair Lady.

 13. Magganini

  Månen då. Jag har aldrig märkt att den påverkar mig det minsta. Utom att det är så förbonkat vackert när det är fullmåne att jag kan drabbas av sån där awe di kallart, och vill bli stående ute och bara titta. Då sover man förstås inget vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.