Hoppa till innehåll

På möhippa i Brighton!

I Sverige är ju möhippe- och svensexedatumen hemliga tills den blivande bruden och brudgummen plötsligt överraskas, kidnappas, får åka cabriolet på motorvägen, äta lunch med en Cary Grant-man, sy sina egna kläder, sjunga och strippa lite på gågatan i Malmö för att sedan äta och dansa halva natten lång. (Japp, det där var min möhippa 1991.)

Foto: Lotten Bergman 2019

Här i England är datumet inskrivet i almanackan av alla – även brudparet – redan ett halvår före bröllopet. Men det (och att alla pratar lite mer engelska här) är också den enda skillnaden. Ja, och en och annan brittisk egenhet.

Här kommer nu en liten bildrapport från denna möhippedag!

Brittiskt sågspån till frukost: Weetabix. (Fastän jag inte måste; jag skulle kunna välja rostade mackor med Marmite istället.)
Trekantiga dubbelmackor till lunch. (Fast numera finns de ju t.ex. på Pressbyrån hemma och är inte ett dugg exotiska.)
I detta hotells foajé samlades vi för att sedan glida iväg och dansa burlesk dans. Vad tror ni om stilen … 1987 kanske?

Brighton är en sommarstad med evighetslång strand och en nästan outhärdligt trist pir med spelarkad (Palace Pier) och en annan pir (West Pier) som har varit stängd sedan 1975.

West Pier runt år 1900.
West Pier idag. Den skulle upprustas, men brann och gick sönder och brann igen och gick ännu mer sönder.

Det enorma möhippegänget (drygt 20 tjejer och två tanter, där jag var en) fick under flera timmar dans ”burlesk dans” som går ut på att wiggle the bum, being seductive and pop up the boobs. (Hej alla spammare, nu slängde jag verkligen ut bete.)

Där i mitten med det stora leendet ser ni den blivande bruden, tillika mitt kusinbarn. Den lilla dansläraren sa att jag var bra på att wiggla med bummen i en avancerad halvmåne, så nu vet ni det.

Jag har hört förfärliga svensexehistorier som jag hoppas är osanna och överdrivna. Killen som söps full, ikläddes konstiga kläder, lades ensam på nattåget till Malmö och som sedan lämnades åt sitt öde. Eller killen som söps redlös och sedan när han hade smullit av fick ena benet gipsat.

Världens bästa bartender fotograferade alla tjejer hela kvällen samtidigt som han pep ”I just love this hen do, I really do”.

Visserligen flödade alkoholen på brittiskt manér under denna möhippa, men allt var verkligen bara oskyldigt och roligt. (Utom, och detta tar jag i en diskret parentes, när stripparen kom. Och näckade totalt och helt – komplett humorlöst. Gah, fnys och blä.)

Vi dansade så att jag dagen efter knappt kom ur sängen pga. huvud- och träningsvärk.

Prosecco, vin, piña colada, roliga människor, vackra kläder, intressanta diskussioner, YMCA-dans, Saturday Night Fever-dans, burleskdans och världens ostigaste pizza gjorde möhippan alldeles perfekt.

Men vad var det egentligen finaste på hela dagen?

Foto: Lotten Bergman 2019
Har ni nånsin sett något så brittiskt fulländat konstverk?
Share
Publicerat iBloggen

24 kommentarer

 1. Svensexa heter ”stag do” på engelska, och nu blire allmänbildning!


  A common misconception is that the terms ‘hen’ and ‘stag’ both originate from simple social stereotypes. In fact, it’s more likely that the word hen hasn’t always meant female chicken, in middle English, hen could mean the female of any bird and so a hen party was a party exclusively for ladies. Similarly, but going back even further, is the stag party, and you’ve guessed it, originally stag could mean the male of any animals, not just a male deer and so a stag party is one exclusively for gents.

 2. Den Djefla Mannen

  ”Hale knew, before he had been in Brighton three hours, that they meant to wiggle his bum.”
  ”Brighton Hen Do” by Graham Greene

 3. Ökenråttan

  Jisses vilken hippa! Var det ni som knöt omkring dom där rören eller var det bara så ändå? (Först skrev jag ’Ja jisses vilken hippa’, men då låter det som om det är nåt jag själv minns, som om jag var med. Eller hur?)
  I Brighton pluggar min lilla systerdotter Såg du henne, Lotten?
  Förra båset: Alla stora människor är små, det är vår erfarenhet. Vi möter ofta Marie Göransson på våra promenader. Hon når mej knappt till axeln och jag är 168.

 4. Jag såg minst en Ökenråtteliknande ung dam, men vi var jätteläskiga och högljudda, så ingen vågade gå fram till oss och fråga om vi månne var svenskar.

 5. Magganini

  Jag undrade varifrån ”do” kom, men det var ju inte konstigt alls, det betyder helt enkelt party.

  Men så skrev jag in ”hen do” i Googleöversättningen, och då blev det ”hön gör”. Ytterligare ett nytt pronomen? Vad står det för?

 6. Magganini

  Värst vad ödsligt det var här. Har det hänt nåt? Eller har det inte hänt nåt?

 7. Jag har i alla fall lyckats ta mig hem och ligger nu i min svenska säng med svensk mat i magen och lite väl svullna knän under täcket.

  Jag råkade idag snubbla över ett tåg som var så ini bänken praktiskt: Arlanda–Eskilstuna utan byte! Har ni hört på maken! Det tåget har inte funnits sedan det drogs in för en farlig massa år sedan. Jag bara satt och satt och njöt och njöt och klev inte av förrän jag var framme.

 8. Det kan vara tyst för att vi sett dokumentären på SVT om de där som säger sig på allvar mena att jorden är platt.

  Man blir stum inför sådan befängd tillkämpad idioti.

 9. Ninja i Klockrike

  Den kunskapsresistensen är mäktig, CN!

  Jag har inte skrivit nåt, inte för att jag tycker du skriver tråkigt, utan för att jag faktiskt inte förstår mig på möhippor. Eller svensexor.
  Jag var livrädd att bli utsatt för en sån där traditionell historia, det passar mig inte alls. Jag kan spektakla mig och drar mig inte för att kliva upp och elda massorna om det behövs, men inte på det sättet.

  Nu vurte det ju aldrig aktuellt, eftersom jag höll det hela hemligt tills det var dags.
  Hade nån velat hade det blivit världens absolut snabbaste möhippa på ungefär fyra sekunder.

 10. Magganini

  Det verkar onekligen förstummande, Cecilia N.

  En liten fångst i håven får vi väl ge Lotten i alla fall: Nähä det är väl inte tråkigt, du skriver så trevligt så om både möhippor, England och tjusiga rörinstallationer.
  (Nu blev det sådär igen. Tre saker efter ”både”.)

 11. Ja, men det är fullt tillåtet, Magganini! Både har förlorat lite av sin innebörd av ”två”.

  ”Min begravning ska bli både billigare, roligare och dyrare än min möhippa.”

 12. Mina möhippe- och svensexerfarenheter är few och far between och liksom sekundära, men ändå på sitt sätt minnesvärda. Möhippan ordnades av dottern och hennes kompisar för en av kompisarna. I stället för manlig striptease ingick en krokilektion, där jag inkallades som lärare och oj vilken professionell modell och vilka hängivna elever. Det var kul!

  Svensexan begicks av ett antal killar som samlat pengar till en garageport åt en kompis och dessutom monterat den, med fjärrstyrning och allt (händiga killar). När de festat hela natten var det tänkt att festens clou skulle bli en presentation av presenten. ”Men”, sa festföremålet ”det där är inte mitt garage. Jag har det där längst bort i längan”. De gossarna vann en tävling som handlade om klantigaste reparations- och bygginsatsen. Jag kom tvåa med mitt bidrag och missade välbehövliga 10.000 kronor. I stället fick jag ett par snickarbyxor.

 13. – Är det saaaaaant? sa jag nyss högt och tydligt till ingen.

  Vilket garagedörrsäventyr!

  Men nu vill vi ju gärna höra om ditt bidrag, Karin!

 14. När det gäller plattjordingarna småler jag då och då åt organisationen ”Flat Earth Societies Around the Globe”.

 15. Ökenråttan

  Nån möhippa hade jag inte och knappt nåt bröllop heller. Det var den blivande Lille Maken, jag och varsitt vittne.

 16. När jag tänker på det ståhej som vårt bröllop blev och alla dukar som skulle fållas och alla långväga gäster och när en gammal man behagade skälla ut Broder Jakob för att han hade hål i örat, ja då känner jag att ett sådant bröllop egentligen hade varit lite trevligare, Ökenråttan! (Men vi hade kul, jävligt kul. Till slut.)

 17. Kråkan

  Ingen svensexa och ingen möhippa, för någon av kontrahenterna. Men det blev ett hemligt trippelbröllop som håller bra ihop ännu m(förutom att jag blivit föränklad då).

 18. Ninja i Klockrike

  Jag överraskade Salig Maken med ring och präst ute på Riddarfjärden och vi är fortfarande gifta, även om han råkar vara lite död.
  Även jag är föränklad.

 19. Christer, the Long Distance PT

  Kära Hustrun blev ivägdragen av sina kompisar till Sturebadet. Bara mysigt, inget offentligt förnedrande. Jag blev nästan lite stött av att ingen av mina kompisar gjorde sig besväret att hitta på nånting.
  När en f.d. jobbarkompis gifte sig var det bara brudparet, prästen och Freskkvartetten i en liten ölandskyrka.

 20. Våra kompisar kidnappade oss tillsammans och bjöd på middag i en liten stuga ute i skogen.

  Paret före oss i gänget firade vi likaledes tillsammans, med en båttur till Finland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.