Hoppa till innehåll

Julklappstips!

Det är absolut helt korrekt och miljömedvetet att inte köpa massa pryttlar, prylar, skräp och trams till julafton. Fast kan vi inte bara köpa några få? Jo!

Mina julklappstips nedan kommer att hjälpa er att chilla, andas, sluta snegla på grannens fina ljusslingor och istället ta en ägghalva till.

Men placera dem för jösse namn inte på en blåmålad, torr planka.

Upplevelser

Köp en timme på en häst åt lillbrorsan!

Boka en timmes biljardspel med pappa!

Köp två timmars städhjälp åt lilla barnfamiljen!

Champagne

Ja, det var inte mer än så: köp champagne. Till alla. (Men särskilt till mig.)

Prylar

Jag har idag läst om ”gadgets” såpass att Googles alla sökalgoritmer har blivit tokiga. Reklamen som dyker upp på min skärm vill att jag främst ska fokusera på …

… små, coola och platta verktyg …
… soffprylsorganiserare …
… och handskar med inbyggda LED-lampor.

Andra saker som man sällan ger bort men som kanske uppskattas kan vara

 • en basket basker
 • en drulleförsäkring
 • en brickupphängare som man kan stoppa in nåt kul i
 • foton som är framkallade på gammalt vis
 • raggsockor (alla vill ha raggsockor).
Men köp inte en baconupphängare.

Viktiga råd till alla som fortfarande vill ha riktiga granar som dör på annandagen eftersom de huggs redan i början av december:

 1. Köp granen så fort de dyker upp utanför mataffärerna så slipper du leta upp barn som inte är straffmyndiga och tvinga dem att hugga en gran på kvällen den 23 december.
 2. Ha alldeles för mycket glitter i granen – det hänger kvar så vackert när alla pumlorna strax efter barren har ramlat ner på golvet.
 3. Sätt nåt roligt och distraherande i toppen – en godzilla, en leksaksbil, en vitlökspress.

Fotnot till alla ungdomar:

En 1970-tals-brickhängare.
Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

 1. Niklas

  Mitt råd till alla som tröttnat på barrande granar: Köp (eller för all del hugg) en tall istället. De barrar nästan inte alls. (Skulle den mot all förmodan göra det, eller om du glömt slänga ut den i april och barren ligger i drivor på golvet, ANVÄND INTE DAMMSUGAREN! Barren är tillräckligt långa för att bilda en effektiv och svårrensad propp i slangen. Ungefär som ett bäverbo fast lite mindre och torrare. )

 2. Vi hade en brickhängare i stugan. Med fyra brickor i. Jag har hittills kallat det brickband men inser att det nog är något annat.
  (…)
  Kanske inte, förresten – det där andra ska rätteligen heta brickvävda band, enligt Wikipedia.

 3. Christer, the Long Distance PT

  Vill man förlora sig i häftiga, knasiga och nördiga prylar är coolstuff ett bra ställe.
  Och när det gäller gran har vi kört med kungsgran ett par år. Den är tät, har ofta snygg form och barrar väldigt lite. Klockrent!

 4. HK

  Jag hänger små ljuslyktor i en gran vid en stig i skogen i närheten och tänder dem varje dag. Börjar 27 nov. Vid lucia ungefär hänger jag i lite kulor och sånt. Plundrar på tjugondagknut.
  I början var folk lite undrande.

 5. Magganini

  Lamphandsken, är den till för bra belysning vid pillerillarbeten? Men alltså lyser den verkligen just där man pillar just när man pillar? Om den gör det är det ju en lysande uppfinning.

  Såge man någon som gick omkring och belyste sin väg med pekfingret trodde man väl att det var en bandit som siktade med något belysningsförstärkt handeldvapen.

 6. Ha! Vi slipper köpa julgran men har ändå en riktig en inne, ingen plastis här inte! Eller riktig och riktig, det är ingen brungran eller ädelgran utan en rumsgran i kruka och den växer sig större för varje år. Snart måste vi nog hitta ett ställe att plantera ut den i. Vacker året om, dessutom. Intill stammen sitter det en liten mjukisråtta!

  Vem f-n kommer på tanken att servera ägg på en rutten planka …?

  Verktyget väcker habegäret!

 7. Ökenråttan

  Emma, Sol som sol? börjar känna sej hemma i båset tror jag … Trävligt! Och hon har berömvärd koll på …
  Vi promenerade över Gärdet i dag och passerade Granservices område med uppstaplade julgranar. Det var såna mängder att tanken på att skövla Amazonas verkade snarare lite tafflig.

 8. Härmed döper jag … (vilket man kanske inte får göra på annat ställe än i kyrkliga rum och av en prästvigd) Emma, Sol som sol? Hm … Härmed meddelar jag att jag vill kalla nya Emma nåt annat!

  (Många är de omnamnade här i båset. Ett tag hade vi tre–fyra Helena, t.ex. Och PK, han döper om sig hela tiden och heter just nu JB. Ninja, som ju bara kallas Ninja, heter annat ibland. Ett frågetecken i namnet är opraktiskt eftersom allt låter som en fråga och CtLDPT är jättekrångligt att skriva!)

  Emma Sos
  SOS-Emma
  Emmasos

  Eller nåt annat? (Jag gillar Emmasos bäst, för det är lätt att skriva!)

 9. Brid

  Dop i krissituation får förrättas av den som är döpt. Men jag tror inte detta räknas som krissituation. (Cecilia N?)

  Jag gillar Emma Sos bäst, men inte Bipaddan som vill ändra till SOS. Frågan är ju vad Emma själv tycker.

 10. Ja, låtom oss alla kalla på Cecilia N., den enda prästen i båset! Får JAG döpa någon om krissituation uppstår eftersom jag som jättetjock halvårsbebis döptes i augusti 1964?

  OK, PK är PK, inte JB.

  Emmasos, what say you?

 11. Ninja i Klockrike

  JA, Lotten, du får döpa någon i en nödsituation. Därom kan man läsa längst bak i psalmboken, som ju bör finnas i varje väl rangeradt hem.

  Brickband och brickvävda band är vanligen två olika saker, men man kan använda brickväva band till brickband.

  För övrigt tycker jag att Emma, Sol som sol? ska betros att veta vad hon vill kalla sig själv. Tids nog nöts namnet ner till ett behändigt smeknamn, i likhet med HK, SG, ÖR och så.

 12. Ninja i Klockrike

  Här ligger mitt brickvävda linneband och pöser, ovanpå vävbrickorna.
  Rackarns kul är det.

 13. Christer, tTLDPT

  Man får gärna kalla mig Christer, jag heter ju det. Det där andra var mest för att särskilja när vi ett tag var flera.

 14. Heter HK inte HK?

  Åter till jultemat: hur gör ni som kör med tall eller kungsgran för att pynta? Våra hundratals julgranssaker, delvis ärvda i generationer, har hängsnören som ofta är svåra att hänga kring en vanlig grangren. Och man kan ju inte hänga runt tallbarren, då glider de av.

 15. Haha, vilken diskussion! Hade ingen aning om vad det hette men jo, jag har koll på de där punkterna. Med och utan mellanslag.

  Jag tänker på aliaset där … Emmasos låter som att det osar (kanske jag gör, särskilt just nu för jag känner att fleecen jag har på mig även var med i köket när jag stekte pannkakor i går). Solemma? Äsch, det låter så himla puttinuttigt. Äsch, ni får kalla mig vad ni vill. Nästan.

  Brid, om julgranspyntet. Hängsnören är pest! Man sticker sig på barren och det är svårt att lirka på. Sedan ska de av också så oftast blir fingrarna som igelkottar, fulla med torra granbarr. Ta en bit stadig ståltråd och böj fast i tingesten och sedan en böj i andra änden att kroka fast med i grenen. Julgransgrenen. Har sett i kinabutikerna (butiker som har ALLT i prylväg men inte just det man är ute efter) här i Spanien att det finns att köpa färdiga, har ingen aning om det finns i Sverige. Kan ju vara trevlig att sitta en kväll hela familjen (om sådan finns) och böja ståltråd med lite glögg och pepparkakor. Ja, alltså glöggen och pepparkakorna har ju inget med tråden (förutom att det är lite jultema i den) att göra men det blir lite trevligare för det kan inte vara kul att sitta och göra hundratals böjar. Vill man inte ha silverfärgat kan man säkert sprayamåla dem i önskad kulör innan fastsättning i prylen. Rekommenderar inte att spraymåla efter placering i granen.

 16. Tack Ninja. Prästen är sjuk och har inte läst.

  Men när det skett, nöddopet utfört av annan döpt, så ska man kontakta kyrkoherden i den döptes församling och berätta det. Exakt vad som händer sen vet jag inte. När jag döpt ska jag fylla i en blankett så det hamnar i kyrkobokföringen. Nånting sånt anar jag ska göras hos kyrkoherden också.

 17. Wow Ninja, vilket brett brickband (brickvävt band)! 4-5 centimeter? Jag är supernöjd om jag lyckas få till någon decimeter av ett band som är 8-10 mm.

  Cecilia, är det fortfarande kyrkoherden man ska kontakta vid (efter) nöddop? Bra i så fall, för det känns liksom lite närmre och personligare än att försöka jaga upp skattemyndigheten med ett sådant ärende. Hoppas du är frisk nu, och om inte: bli det så fort som möjligt!

 18. Magganini

  Jag har oroat mig ett par dar och vill nu vädja till alla att hörsamma båsmors uppmaning så ingen köper en baconupphängare till mig.

 19. HK

  Nja, initialt vill jag bara säga att jag heter väl nåt med vokaler.
  När jag häromsommaren skulle uppge ett användarnamn försökte jag med en annan akronym som en lätt dyslektisk rektor hade pådyvlat mej: hkkr; men det godkändes inte. Det verkade bara ”några random bokstäver” tyckte man. Och ändå är det min epost adress före snabelaet.

  Om ni nu vill veta vad jag heter ejenklien, så måste ni titta på några av alla mina ballongbilder. De finns här på Flickr.

 20. Mäh!
  I det här båset finns det många talanger!

  Jag dristade mig att även se på quiltarna. Jag blir matt! Det sägs att jag har tålamod. Men de som gjort dem har ju tålamod till månen och tillbaka!

 21. Ja, vad trevligt med brickbandsvävningsgettogether i Horndal i sommar! Alla är hjärtligt välkomna!

  Men Cecilia N, nu fattar jag ingenting… eller jo… aha! Det är det där med själva dopet som ska meddelas prästen. Ursäkta, jag blandade ihop med födandet och bokförandet (och det sorgliga avförandet) av en ny människa! Skyller på mina hedniska föräldrar.

 22. Stoppa pressarna (eller vad men gör nuförti’n)! Jag har bästa julklappspryltipset! Zestjärn! Möjligen är jag lite sen på bollen här; kanske alla välordnade hushåll redan har ett zestjärn? Men i så fall kan jag tipsa om ett användningsområde som inte så många tänkt på, nämligen som byggverktyg vid pepparkakshusbyggen. Bättre än vanlig fil och definitivt bättre än sandpapper. När skorstenen har gräddats brukar den stämma dåligt mer ursprungsritningen. Kanterna bullar ut så att skorstenen inte sitter som den ska. Det är då behöver man justera med ett zestjärn.

 23. Ja vars ä han, John Blund? Jag som har som har tiosnåret som normalläggtid, vad gör jag här så här dags (natts)? Kan det möjligen bero på att jag sov 13 timmar sistförliden natt (with a little help from finfinaste hostmeducinen och efter en sömnlös hostvecka)?

 24. Ninja i Klockrike

  Finfinaste julklappstipset kommer här;
  Köp bara saker som nån önskat sig. Köp inte bara för att det ska köpas till jul.
  Ett år önskade sig ena ungen fem par billiga hörlurar och den andra ett playstation. Och både fick sina önskningar uppfyllda.
  När folk växer ur legoåldern är det så jämra svårt att hitrta på något som verkligen blir uppskattat, så då infördes den regeln.
  Funkar skitfint.

 25. Ha! Jag har ett zestjärn! Att det sedan ligger magasinerat i Sverige gör mig ju inte direkt lyckligare. Men å andra sidan var det inte ett verktyg som användes varje dag, inte ens en gång i månaden.

  Karin, har du redan byggt pepparkakshuset?!

 26. Ökenråttan

  Julklappar som nån önskat sej är ju perfekt. I går var yngste sonen på middag i barndomshemmet och varseblev då mina mockasiner, sockor med påsydd sula med mockakant som jag hasar runt i. Han blev eld och lågor: ”Va mysiga. Såna där kunde man önska sej i julklapp.” Mina är tjejstorlek, men var finns det dylika i herrstorlek? 44-45 har han. Hjälp, allkunniga bås!

 27. Vårt sällananvända zestjärn ser inte alls ut sådär.

  Vi brukar ge mer eller mindre exotiska matvaror i julklapp till alla som inte önskar sig något särskilt. Det är i alla fall rimmen som är viktigast.

 28. Ahaaaa, Sherlock Holmes har nu räknat ut att Peztis inte bor i Sverige längre!

  Strax åker jag tåg (varning, alla!) och föreläser i dagarna tre, men visst måste vi väl kunna hitta mockasiner till Ökenråttans son?

 29. Nej, Peztis bor ju i Spanien! Flyttade från vårt hus som kallades Solbacken och flyttade till Solkusten, därav Sol som Sol?

  Mockasiner för vuxna …? Hmmm… Söker man på det så är det mer en mockasko som dyker upp. Köp ett par raggsockor och en bit mocka, ta en sula i lämplig storlek som mall och rita av på mockabiten, klipp ut. Eller köp en mockasula på en gång, förresten! Varför skutta över ån, liksom? I alla fall. Limma fast på sockan och sy med en bit garn i önskad kolör lite snygga stygn runtom så att det ser så där mockasinigt ut. Kanske behöver man med en syl stansa små hål först i sulan. Har man inget bra verktyg till det så kan man säkert gå till en skomakare och få hjälp. De kanske till och med kan fixa en bit mocka som är så där stor så att det går upp som en kant runt foten, som det gör på en ”riktig” mockasin.

 30. Ökenråttan

  Upp som en kant runt foten – det gör det på mina mockasiner. Var får man tag på sula med kant, om nu inte färdiga dylika fotbeklädnader går att köpa?

 31. Niklas

  ÖR, här

  Zesten använder vi dagligen. Sedan vi upptäckte underverket för sådär 15 år sedan har vi slitit ut två. När vi köpte Fattigstugan på Gotland var det det första husgerådet som införskaffades. Vad river ni okunniga vitlök, citronskal och parmesan på?

 32. Vitlök plattas till och hackas med kökskniven, citronskal skärs och strimlas med kökskniven medan parmesan köps färdigriven! Eller så använder jag helt enkelt osthyveln.

  Osthyveln är förresten utmärkt att hyvla hårt smör med. Då tinar det fortare och kan bres lättare.

  Ökenråttan, du får köpa en mockasula i storlek 50! 😀 Annars finns det skinn i bit att köpa på ställen som Slöjddetaljer och Panduro, tror jag. Eller som sagt, skomakaren.

 33. Ökenråttan

  Niklas du räddade mej! Tack!!!!! Jag har en hel påse med korkar till Fia. Kom och hämta dom, så jag får pussa dej! – Nåja, jag får behärska mej Men ändå.

 34. Örjan

  Karin00.28. Zestjärn tillpepparkakskus? Hur kan det över huvud taget fungera, var min direkta tanke.
  OK den var kvar i traditionella restaurangköket alt baren där redskapet användes för att skala/strimla skinnet på ex.vis citroner. Typ https://barshopen.com/bartillbehor/ovriga-bartillbehor/citrus-zestjarn-vin-bouquet/
  Skulle knappas fungera på pepperkakshus..

  Men efter googling inser jag att laserslipade köksfilar med små hål även kallas zestjärn. Älskar den och tror på positiv användning i samband med pepperkakshusbyggen. (Äger även två för grövre (grönsaks-)rivning)
  Liten bakgrundshistoria till Microplane.
  https://kitchenproject.com/history/Microplane/index.htm

  Notera speciellt följande rader i ovanstående text.

  ”The big moment came in 1994, when Lorraine Lee, a homemaker in Ottawa, Canada, was making an Armenian orange cake. Out of frustration with her old grater, she picked up a new tool her husband, Leonard, had brought home from their hardware store, Lee Valley Tools. She slid the orange across its blades and was amazed. Lacy shards of zest fell from its surface like snowflakes. The Lees marveled at the tool, ate the cake, then promptly changed the product description in their catalogue. The Microplane® grater had earned permanent space in the kitchen.”

 35. Aha! Zestjärnet är en variant av en laserslipad köksfil! Jag funderade lite på om inte en av de kraftigare filarna i verktygslådan skulle funka bättre, men det visade sig att zestjärnet var perfekt för att slipa bort bulliga kanter för att få pepperkakshusbygget att funka.

 36. Niklas

  Gärna Ör! Men det får vänta en stund. Jag åker till London på torsdag (på jobb) och veckan efter är hektisk men sedan kanske? Och det där med pussandet kanske vi ska ta det lite lugnt med. Min fru blir så upprörd när jag tar betalt i natura.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.