Hoppa till innehåll

E-smoke gets in our eyes

smokeeyesJag har slösat bort halva dagen (lätt överdrift: det var alls inget slöseri faktiskt) med att leta efter cigarettbilder i mina fotoalbum. Någonstans ska det väl finnas en person som puff… näe. Man ser att mamma på ett misstänkt sätt kryper in under fläkten på en bild och jag minns hur vedervärdigt det var att åka bil med min amerikanska familj där pappan rökte och rökte och rökte under bilkörningen. Och inte fick jag öppna fönstret heller. (Air conditionen skulle ju ha saboterats då.) Hemskt. För att inte tala om snögrotteincidenten 1977.

När jag för ett par veckor sedan var i England hos min kusin, dök de där konstiga, relativt nya rökpiporna upp. Kusinbarnen (som är jättevuxna även om jag kallar dem ”barn”) bolmade på för fullt och ja ba:

– VAVA… va gööööör ni, hur funkar det, jag måste fotografera å så spännande, kan jag få testa?

ecigg_man
Här är den: e-ciggen.
e-cig
En manlig variant.
ecig_kvinna
Och så den lite smäckrare, kvinnligare modeschangen.

Man puffar alltså på den precis som på en vanlig cigg, men det är bara vattenånga som kommer ut ur munnen. Nikotinet kommer ur manicken och in i kroppen precis som ur ett helt vanligt rökverk, men man drar inte ner skadlig rök-rök i lungorna. Och så kan det smaka precis vad som helst.

Tänk er nu de allra vanligaste 300 smakerna som ni kan komma på från ptja, en grön banan till en gammal dansk ost; alla smaker ni kan komma på, finns som e-ciggs-smak. Det finns även t.ex. ”kubansk cigarr”, ”jordnötssmör” och ”söt-sur kyss”. Och så är de ju så snygga …cigg_olika

Man vill ju börja röka bara för att vara cool. Och färggrann. Precis som förr i tiden: ciggen som snygg accessoar [aksesoar]. Om man inte väljer en fulare usb-variant förstås …

Ecig_USB_charger
Sexig design, va?

Men vad händer då i e-ciggen? Jo. I patronen finns smak/nikotin-vätskan. När man ”tänder”, nuddar en liten vätskeindränkt vaddtuss (eller en liten veke) en batteridriven glödtråd. Puffelipuff, kom min mun och sög in och drog ner ånga i lungorna och gääääsp, så var det inte mer med det. Så jag återgick till champagnen.

Och nu ska ni få vara med om en liten tidsresa.

Cigarett-vett och -etikett från 1961!

eatsmoke partysnugga sverigegatusmoking smoke_men_kv

Det här med att rökare inte ska slänga fimparna på marken, brukar däremot och tyvärr sällan påtalas när det gäller rökningsuppfostran …

1922
Om jag hade levt på 1920-talet hade jag gått omkring med en äkta cigg i långt munstycke hela dagarna, eftersom det ju ser så coolt ut.
Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Christer tLDPT

  Och så kan du säga att du har vejpat. Bara en sån sak.

 2. PGW

  De verkar spännande, de kan explodera också har jag förstått!

 3. Ooooh, så om man vejpar och kollar sin mobil samtidigt, kan allt smälla! (Särskilt när klockan slår, tuppen gal och vinder vänder förstås.)

 4. Detta bås är helt enkelt inte komplett utan Anita Lindbloms låt ”Cigarettes” … försökte jag visa men se, då kom Big Brother och sa att min kommentar är spam. Så jag har tagit bort länken till sången.

  **suck**

  För övrigt håller jag fortfarande på att plocka upp mig själv från golvet, dit jag ramlade ner i skrattparoxysmer när jag läste de där etikettråden. (”Inte heller anses det artigt att komma rökande in i ett rum.”)

  //
  Så kan vi inte ha det. Här är länken!
  Cigarettes
  Puff! från Lotten
  //

 5. LupusLupus99

  Gomorron Gomorron.

 6. Cruella

  Såg dem verkligen överallt i England. Och det blir en helkonstig känsla när folk a) tar upp något som ser ut som en SPRUTA och b) RÖKER i tunnelbanan. Ej tillåtna i Sverige vad jag vet. Dumt, tror jag. Men vi måste kanske skydda vårt snus?

 7. Morrn!

  Fast jag tror att de är tillåtna nu i Sverige … var läste jag det? Aha, Läkemedelsverket och andra instanser är inte överens!

  Och jag säger som du, Cruella: de finns verkligen överallt i Storbritannien.

 8. De verkar tillåtna i Sverige. Jag skaffade en för snart två veckor sen. Tobakisten på Nacka Forum tog 350 spänn för cigg och 10 ml ”classic tobacco”, vilket nog inte var väl valt. Puffarna är otroligt starka och det känns som när jag tog mina första halsbloss en gång i världen. Jag till och med drar(!) mig för att använda den.

  Annars är bildsatta rökvarningar på G även i Sverige. Den här, spanska, behöver nog ingen översättning.

  Rokvarning340

 9. Den där bilden visar inte alls hur det ser ut. Det hänger från roten – om man säger.

 10. Mina e-ciggskontakter i ytlandet säger att man kan köpa ampullerna (heter det nog inte) i olika styrka, LarsW. Du fick nog händerna på en muskelknutte.

  Åh, vad jag är glad att mitt knark heter basket!

 11. och

  När min bästa vän fyllde 21 – vilket inte var igår, eller ens i förrgår – med fin middag i hemmet och fadern höll tal, bjöds det runt cigaretter vid bordet efter desserten. (Eller om det var VID desserten, minns inte riktigt). Och de bjöds verkligen inte från paketet! Det var födelsedagsbarnets bror som gick runt med dem.

  Vi får väl hitta på nya stiliga saker när de långa munstyckenas tid sedan länge är förbi. (Min mormor tycks ha använt dem.) Och en iPhone eller pappmugg med kaffe räcker sannerligen inte, om ni frågar mig. Och inte kan vi ha förtjusande små hattar heller. Vi är elegans-utmanade!

 12. När det gäller avskräckande bilder på cigarrettpaket och andra nikotinprodukter tror jag det vore mycket effektivare om man lät/tvingade begravningsbyråerna annonsera på förpackningarna.

  ”I Vita arkivet kan dina efterlevande se hur du vill ha din begravning.”

  Jag tror varje ny tjusig nikotinprodukt som lanseras för att hjälpa rökare sluta är ungefär som att släcka eld med bensin. Hur många vänner har ni som tuggar nikotintuggummi eller snusar OCH röker efter ett tag?

  /Niklas som slutade röka 2/1 1993 och är väldigt glad att han fick ont i magen av nikotintuggummina.

  Fonus

 13. Jag har nämnt det i ett tidigare bås, men det förtjänar att upprepas: Man slutar inte röka bara sådär. Nikotin är ett vanebildande gift som ger abstinens när det går ur kroppen. Jag har försökt sluta ett antal gånger genom åren (styvt 50 som rökare) utan att lyckas. Den bästa metoden att sluta verkar vara Cold Turkey för de flesta, men det funkade inte för mig. Snart var jag där igen.

  De som säger att det bara är att lägga av, liksom de som säger att ”jag ba’ slutade” gör det lätt för sig och bör ta det försiktigt med att döma andra efter sig själva. Nu har jag fått en läkarorder ”in no uncertain terms”, som det heter, att sluta. Cirkulationen i ben och fötter står på spel. Rollator eller till och med amputation hotar (men detta skrev han inte).

  Detta är mer piska än morot och jag har inlett en nedskärning i stället för att lägga tvärt av. Mitt mått är hur ofta jag behöver öppna ett nytt paket. Den gamla vanliga noteringen på minst varje dag är just nu 1½ dag, bl.a med hjälp av e-garren. Hoppas trenden håller i sig.

 14. Jag börjar bli lite trött på din självupptagna känslighet, LW.

  Det är ingen som har dömt dig. Hittills. Men du tolkar ett allmänt resonemang som om det vore riktat mot dig. Vilket det inte är.

  Jag har hittills följt dina önskemål så långt det varit möjligt. Den där grejen med mellanslaget (det får det inte vara) mellan L och W trodde jag först var ett skämt. Men, nej. Det var blodigt allvar. Därpå följde ett antal egendomliga episoder med allmänt fördömande av medresenärer, medbåsister och de som tyckte om vissa tv-serier etc etc.

  Det blir ganska tröttsamt i längden att behöva ta speciella hänsyn till helt oväntade surreaktioner. Blöt filt, liksom.
  Vi har alla våra problem. Men vi behöver väl för sjuttsingen inte dra med oss hela båset i våra respektive eländen?

 15. LW! Allt cirkulerar inte runt dig. Jag tror du behöver påminnas om det ibland. Men du ska få några fakta:

  För många inbitna rökare är det väldigt svårt att sluta röka. Tyvärr är det så, och det tror jag alla här som slutat kan intyga, att det finns bara ett sätt att sluta: MAN MÅSTE BESTÄMMA SIG FÖR ATT SLUTA! Man kan inte ens ha en liten liten tanke på att kanske ändå inte sluta i alla fall för då misslyckas man. När motvinden kommer måste man stå fast och ta en minut i taget. Varje minut du inte rökt är ytterligare en nikotinfri minut.

  De första tio åren är värst, sedan lugnar det ner sig.

  Bryt inte bara nikotincykeln! Byt vanor! Hitta alternativa strategier när kaffekoppen kommer fram. Promenera, baka, skaffa en ny hobby eller gör vad som helst som inte är förknippat med rökning.

  Undvik under den första tiden situationer när du idag slentrianmässigt röker.

  Att kall kalkon inte fungerar för dig beror på att du bestämt dig för att det inte fungerar. Bara på det. Bryt nikotincykeln!

  Livet kommer att vara som en dåligt inställd liten svartvit TV de närmaste månaderna men det går över.

  Alla dofter och smaker du inte känt de senaste 50 åren är inte angenäma men man vänjer sig. Det tog några år innan jag kunde äta ägg eller purjolök igen

  Och eftersom du antagligen undrar, jag rökte två paket Camel om dagen när jag slutade. I förra inlägget glömde jag skriva att det var klockan 9:50 på förmiddagen mina cigarretter tog slut och jag fimpade min sista. Så noga kommer jag ihåg det; gissa varför!

  Lycka till!

 16. ”Varje minut du inte rökt är ytterligare en nikotinfri minut. De första tio åren är värst, sedan lugnar det ner sig.”

  Hihi! Så jäääävla många minuter!

 17. Javisst ja: Nu är det ganska många år sedan jag vaknade kallsvettig och trodde att jag hade rökt. De mardrömmarna går också över så småningom.

 18. Maj Korner

  Skrattade mig fördärvad åt SGs rotkommentar!

  Det är inte svårt att sluta röka, det är bara svårt att låta bli att börja igen. (om halvtimme eller så)

  Jag slutade röka för snart 30 år sen. MEN jag började snusa istället. Har aldrig riktigt velat sluta snusa och därmed har det inte funkat. Har väntat på att jag skulle vilja sluta. Så råkade jag ut för en operation för ett drygt år sen. (som inte alls hade något med nikotin att göra) och när jag väl vaknade upp ur narkos, hade ont och var förvirrad av morfin så bestämde jag mig för att passa på. Jag hade ju redan varit utan i ett par dygn då.

  Det var inte lätt, det var det inte. Och jag letar fortfarande efter snusdosan med högerhanden på skrivbordet. Men det går. För att jag har bestämt mig. Det som är bäst är att slippa vara beroende. Att slippa tänka på om man ”har hemma”.

 19. PK

  Ett mycket bra skrivet inlägg Skogsgurra! Jag skriver under till 100%.

  När jag slutade röka, ca 1988, så bestämde jag mej för att det inte var bra för mej. Det smakade fan men hjärnan hjärnan ville att jag skulle fortsätta. Så jag sa åt hjärnan att dra åt skogen och slutade tvärt. Det var svårt men att trappa ner hade aldrig funkat. Jag är för svag för det, det blir så lätt att hitta orsaker att ta en till. Så för mej tvärstopp som gällde. Och det funkade.

 20. Nu ber jag om ursäkt om jag förstör stämningen lite grann. Men jag har diskuterat det där med rökning med olika drabbade fd rökare. Några av dem anser att de inte har så lång tid kvar bland de levande. Någon säger: ”Lungcancer är så lågstatus – man får liksom skylla sig själv.” Någon annan säger: ”KOL är den o-coolaste sjukdom man kan tänka sig. Vet ni vad det första som händer är, när syreupptagningen sviktar? Bortsett från att man behöver syrgastillförsel dygnet om. Man kissar på sig!” En tredje säger: ”Strupcancer kan bero på lite av varje. Men rökning är i alla fall en klart bidragande orsak.”

  Så jag tycker att det är en bra idé att sluta röka. Helt och hållet. Genast!

 21. Just prexis vad jag menar, PK!

 22. PK

  Lotten, Smoke made of water? På tal om rökmusik.

 23. Instämmer till hundra procent med SG och PK, det är jädrans tjatigt att hålla på att ta hänsyn till dig, Lars W, hela tiden.
  Sparkar man i högen så skriker den som känner sig träffad. Sluta gapa är du snäll.

 24. Min djefla man, som jobbar för Cancerfonden (han skriver Cancerfondsrapporten), vet att berätta att även urinblåsecancer hänger ihop med rökning.

  Det är helt enkelt ett jävla skit, detta med rökning. Om vi kan motarbeta tobaksbolagen, gör vi det. (Har dock inte nån patentlösning.)

 25. Tittar just på Netflix, och den serie med filmade Maria Lang-böcker. Det röks konstant. Av alla, vid alla tider på dygnet, oavsett plats och övriga aktiviteter.
  Gör man sån i Sverige? Eller gjorde man det då, på 40- 50-talet?

 26. Jag minns mycket tydligt hur alla rökte längst bak i flygplanen och att det fanns rökkupéer på tågen – rökkupéer som ju nästan alla var tvungna att gå igenom på väg till restaurangvagnen.

  Och alla lärare luktade 1) kaffe 2) rök. Blärk.

  Men vi hade många trevliga askkoppar av rolig design hemma. En såg ut som en toalett, en annan som en sko. Och så var det den där som snurrade när man tyckte på en knapp …

 27. HK

  När jag slutade att röka gjorde jag tvärt om!
  Jag hade alltid rökgrejor med mej, oftast pipan som jag tyckte bäst om. Och jag fick gärna röka men bara om jag var säker på att det skulle smaka riktigt gott. (Det gör det verkligen inte alltid.) Annars fick jag vänta tills jag var säker. Men det dröjde allt längre mellan gångerna och efter ett par månader glömde jag ofta alltihop hemma.
  Nu är det närmare 25 år sen jag rökte senast och jag är närmast förvånad att jag inte vill börja igen. (Det var en del av dealen att jag kunde få börja igen som pensionär.) Men det är mig fullständigt främmande, eftrrsom jag tycker det luktar så illa och troligen smakar det illa också. Tråkigt nog, för jag gillar bilden av mej själv med pipa.

 28. HK, det hade jag aldrig vågat. Jag ser mig fortfarande som en ”nykter” nikotinist trots hur illa jag numera tycker att det luktar. Och hur illa än rökare luktar.

 29. HK

  Kanske jag inte skulle ropa Hej förrän jag kommit över ett bäcken, som man säger.
  Sedan jag skrev senast har jag suttit i solen vid en kalkstensmur vid Sebyläge på södra Öland och småpratat och skådat fågel tillsammans med en piprökande ny bekant …

 30. Min pappa slutade röka flera gånger och den sista gången lyckades det (peppar peppar, inga återfall på rätt många år nu).

  Groomen hälsar att inte alla rökte på 40-50-talet heller, men de flesta i kultureliten gjorde det.

  Annars är vi ute i skogen och har iakttagit kabbleka vid stranden. Groomen kallade den först för kabeljo, och sen fick vi lov att förklara för grabben vad det var för något.

 31. Finns det uppgift om vem som har tecknat de rökande damerna på gatan?

 32. Ninja, tack för fortsatt fågelsökande! Strandskata? Kanske, kanske – jag såg ett strandskatepar tillsammans med ett gäng råkor för bara någon vecka sedan. De sökte föda på en gräsmatta och eftersom jag aldrig sett denna fågel tidigare slog jag upp den vid hemkomsten. Så den finns ju i krokarna.

  Min nattflygande fågel låter mer arg och upprörd dock. Hörde den senast i förgår natt. Mellan kl 0.50–01.00 flög den snabbt och skriande i cirklar över vårt hus och jag lyckades skymta den några gånger i nattmörkret. Större än en trast. Något vitaktig på undersidan.

 33. Agneta uti Lund

  På annan fågelsida läser jag:
  »Under hela häckningstiden uppför stranskatorna ett slags spel. En strandskata inleder, stelnar till, böjer huvudet framåt – nedåt, reser hjässfjädrarna och utstöter långa serier av ”kubik” –lätet i allt snabbare takt. Det blir en ström av högljudda toner, men då och då saktar rytmen av och lätena kommer i stackato, som om spelverkat hakade upp sig. Medan konserten pågår för fullt börjar någon av fåglarna springa fram och tillbaka. Andra exemplar ansluter sig, och med underliga nickande huvudrörelser löper snart flera fåglar efter varandra. Ibland tar hela sällskapet till vingarna och fortsätter förföljelseceremonin i luften. Ibland stannar fåglarna i ring i löjligt kutryggig attityd och drillar med näbben mot marken. Från denna ring kan två stycken avlägsna sig och para sig.

  Strandskator kan bli väldigt gamla. Ända upp till mellan 27 – 30 år. I Sverige uppskattas beståndet av strandskator till ca. 15.000 par.«

  Ska lyssna noga nästa gång jag hör den om det är »kubik« den skriker.

 34. Försök spela in med mobilen.
  Jag la upp din fråga i facebookgruppen Fältbiolog emeritus, och om nån kan indentifiera din fågel är det de.

 35. Min mobil är av urgammalt slag. Möjligen skulle jag kunna filma med min lilla vanliga digitalkamera och på så sätt fånga ljudet. Det är ju sent om nätterna ”min fågel” får spel. Oftast ligger jag och läser då, men jag ska ha kameran beredd och kanske att jag hinner ut på balkongen för att fånga ljudet.

  Sistlidna natt bjöds inte på någon fågelsång mer än de vanliga så här års: koltrast, näktergal och något läte som jag tror kommer från talgoxar. Skatorna hörs upprört skälla om natten om det är någon katt ute. På morgnarna sätter duvorna i gång. Men då sover jag mestadels gott. Det blir inte så mycket fågellätelyssnande i veckan som kommer. Tisdag till och med söndag är jag bortrest.

 36. Brid: Jag ska göra mitt allt för att hitta tecknarens namn!

 37. och

  Jag tror inte LW riktigt kan hjälpa det där, SG. Men LW: Lyssna på folks reaktioner, så blir det enklare. Det är faktiskt ingen som är emot dig! Vi gillar dig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.