Hoppa till innehåll

Censurera mera!

När jag var liten och plöjde alla Wahlströmsböcker (Kitty, Biggles, Tvillingdeckarna, Bill, Dante & Tvärsan, Fröken Sprakfåle och andra), ansågs det som ”dålig litteratur”. Det var ju ingen som slet böckerna ur händerna på mig, men ville jag läsa dem blev det till att köpa eller låna av kompisar eftersom de inte var tillåtna på biblioteken. Däremot fanns bedrövliga Hans Hellberg-böcker och böcker om kapitalistsvin och arbetarförtryck att låna. (Dem var jag mindre intresserad av, vilket kanske jag kan bli förlåten för såhär 35 år senare?)

Och nu ska alltså Tintin bort från Kulturhuset i Stockholm. För det som inte syns, finns inte.

 

Tintinböckerna speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv, anser Behrang Miri som leder arbetet med utvecklingen av Kulturhusets barn- och ungdomsverksamhet.
– Afrikaner är lite dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor, säger han.

 

Kan man tro. Om man inte tar bort allt som är som det var förr i tiden. För vi måste ju tänka på baaaaaarnen. Stackars barnen som lever i en liten bubbla och kan drabbas av den plötsliga insikten att allt som händer i böcker är sant. Krabbor kan prata och man kan se vad hundar tänker om man bara fokuserar lite på bubblan som ju alla hundar går omkring med strax ovanför öronen.

Alla som tänker efter, begriper ju att allt som har hänt är en del av historien och att allt som har hänt bör dokumenteras för att allt som ju har hänt är viktigt att känna till för alla som ska tänka och uppfinna teleportering i framtiden. Negerkungar, cigarrökande araber, snedögda kineser och … oj, förlåt. Trampade jag någon på tårna nu? Och är det i så fall någon med ovanligt långa fötter – och får man nämna det i så fall?

Frågan är nu – vilka böcker får egentligen vara kvar? Om vi hårdrar det? Inte Pippi Långstrump, inte Ture Sventon, inte Tintin, inte Emil (supa en gris full!!!) och verkligen inte Pojken med guldbyxorna, för baaaaaaarnen kan ju tro att man om man tar på sig ett par slitna manchesterbyxor och har pottklippt frisyr kan plocka ut gamla tiokronorssedlar ur högra byxfickan.

Nä, nu ska jag skriva en barnbok med olämpligt innehåll.

Uppdatering

Via Niklas Ejve påmindes jag om denna snutt (som man bör lyssna på ända till slutet).

Uppdatering igen

Kulturhuset meddelar att nu åker Tintin upp på hyllorna igen trots Behrang Miris initiativ. Och alla medier som har ägnat dagen åt att leta upp personer att intervjua angående skandalen, får ändra frågorna så att de blir hypotetiska.

– Om det här med Tintinalbumen hade gått igenom, vilka böcker tror du i så fall hade fått åka ut nästa gång?

Och alla både säger och skriver de:

”Behrang Miri har inte gått att nås för en kommentar.”

Uppdatering 8 oktober 2012:
Mången seriehjälte har tydligen utövat smisk på vanartiga kvinnor, visar det sig nu. Kolla!

Share
Publicerat iBloggen

35 kommentarer

 1. Örjan

  Min omedelbara reaktion vid läsning av tidningsrubrik.
  -Mediekåt biblioteksansvarig, som vet vad han skall säga för att skapa rubriker, och göra sig ett namn. Tänk så många intervjusoffor han nu kommer att bli inbjuden till.

 2. Man Grey

  Jag blir så trött. Det mesta jag läste i min ungdom måste uppenbarligen rensas ut och brännas. Dante-böckerna som var min största källa till gapskratt skildrar ju Dantes storasyster som en korkad bimbo och det måste ju uppfattas som sexistiskt och kränkande. Ture Sventon som har en god vän som är arab och tror att man kan flyga på en matta måste ju vara kränkande för någon. Gullivers resor måste ju kränka väldigt små människor och listan skulle kunna göras så oändligt lång. Jag bara påminner om vad Heinrich Heine sa för väldigt länge sedan. Men det är ju klart – det kanske kan uppfattas som kränkande av pyromaner.

 3. Vänta nu. Lilla Anna och Långa farbrorn! Skandalbok!

  Ja, huga vad vi kommer att få höra talas om detta i ett par dagar.

 4. Ökenråttan

  Vare inte nåt sånt här som dom syssla me i gamla Sovjet? Va vare de hette? Censur … Dom klippte och klistra i gamla historieböcker å så där. Så folk slapp läsa sånt som inte var PK.

 5. Håller med Ökenråttan.

  OT: tvättskåpet kan behöva skjuts över vattnet. Finns det händelsevis någon som åker med samma färja som jag på söndag (kl16.00-19.15 Visby-Nynäshamn) som har plats över skulle det underlätta väldigt. (76 X 59 X 33 cm). Eller har en pirra att låna ut för det borde gå att forsla på en sån. Om man har nån. De tog slut i affären i Visby innan mamma hann inhandla.

 6. Och jag kör Eskilstuna–Örebro–Göteborg–Lund–Eskilstuna de närmaste sex dagarna.

  Måste bara sova middag först.

 7. Christer

  Antar att flera har sett att de ångrade sig om Tintin.
  Undrar om det var ett uträknat pr-trick redan från början?

 8. Martin Jönsson, SvD, har en bra kommentar. Annars kan man ju fundera på Pippi Långstrump, som det ju ska satsas på nästa år. Hennes pappa är ju en vit kung i Söderhavet…

 9. Såvitt jag minns finns varken flygande mattor eller vattenpipor i Tintinböckerna.

  Ang.Pippi: pappan är inte bara vit kung utan t.o.m. ”negerkung.” Mamman är en ängel vilket väl får ses som religiös indoktrinering.

 10. Det roliga är att det i DN står att han på tisdagseftermiddagen ångrade sig. Läst kl 11.25.
  Inte bara människor springer i storstan, tiden också … tydligen.

 11. Jag tycker det känns bekymmersamt att en bibblachef alldeles på eget bevåg kan besluta en sådan här genomgripande sak.

 12. PK

  Dagens ungar har ju aldrig ens sett en tiokronorssedel.

 13. Marianne

  Cruella, kan han det? Måste inte karln ha överskridit sina befogenheter?

  Man Grey, Dante och Tvärsan var det roligaste som fanns! Undrar om beskrivningen av ”klassgubben” skulle passera PK-nålsögat idag?

 14. Christer

  Har din syrra postisch, köp lim i ett svisch!

 15. För undrande ungdomar: Christer citerar Dante (eller Tvärsan).

  Nu sitter jag i Conventum och Göteborg och lär mig allt möjligt om sociala medier av en man som föreläser i en one-piece. (Jumpsuit, overall eller pyjamas.)

  För övrigt får vi ju minnas denna korta episod av Tintin-förbud som ett av många exempel på ”person som överskrider sina befogenheter”. Jag hörde Kulturhusets informationschef intervjuas nyss, och han sa att nu var alla rörande överens om att man inte tar bort böcker från Kulturhuset.

  Hm, tänkte jag och såg ett visst flygplan framför mig.

 16. PK

  Mitt nålsöga är stort nog att låta skära elefanter passera igenom.

 17. På förra årets bokmässa (i Nairobi) hittade jag en instruktionsbok om hur man ska skriva om Afrika.

 18. O(f)T: Läste inlägget ganska hastigt och fick plötsligt en bild av allas vår Tage.

  O(n)T: Kan inte annat än hålla med er alla, hur tänkte de egentligen? Är det i så fall inte bättre att använda böckernas som utgångspunkt för samtal kring fördomar, människosyn etc.?

 19. Vad kul — alla i hela Sverige enades om en sakfråga och gick i taket, men plopp, gick sedan luften ur hela grejen och alla ba … hrffn.

  Själv tar jag just nu på mig randiga strumpbyxor för att gå på baluns på Conventum i Örebro. Jag bor på ett vandrarhem som är rena drömmen, förresten.

 20. Conventum i Örebro? Nyss var du ju på Conventum i Göteborg?

 21. Vandrarhem i (hur var det nu) Örebro som är bra — inte för att jag någonsin kommer att ha användning för egen del (jag åker ju normalt hem om jag är i stan) men det kunde vara bra att veta för andra jag känner, som råkar vara på trakten, så nu blir jag nyfiken. Vicket?

  Och sedan tänker jag förstås på censur, och på vartåt det leder om man låter en eller annan enskild som inte gillar det ena eller andra, få bestämma vad andra får läsa. De har nu Banned Books Week i USA, och jag ramlade över den här artikeln. Läs gärna hela.

 22. Ökenråttan

  Vare inte nåra som gjorde en brasa och brände böcker också?

 23. Men Göteborg är jag ju inte i än! Vad tokigt jag skrev — jag är i ÖREBRO idag.

  Vandrarhemmet heter som sin adress: Hagastrand 10. Jag lägger ut foto på handfatet strax!

 24. jag trykcer om tintin allafall, med vänlig hälsning från lilla milou

 25. PK

  Censur är för ——- tycker—.

 26. Christine i Frankrike

  Jag är uppvuxen i Frankrike med fransk pappa och jag hörde hela min barndom att Tintin inte var bra eftersom det var väldigt racistiskt. Vi läste massor hemma men aldrig Tintin.
  Jag läste Tintin min pappas moster som var militärfru, hade bott i kolonierna och betraktades som en mycket inskränkt person.
  Mina barn fàr läsa Tintin men tycker det är màttligt intressant. Har inte öppnat en sàdan bok sen 35 àr sà jag vet inte om de har àldrats bra eller ej.

 27. Bosse

  På den tiden jag lånade på barnavdelningen (filial 2, Folkets Hus i Malmö) – och nu pratar vi 50- och 60-tal – censurerade bibliotekarierna personligen böckerna när man ville låna dem. Jag kommer fortfarande ihåg att jag hittat en bok med julsånger som jag ville låna. Problemet var bara att på varje uppslag fanns sångtexten på ena sidan och noterna på den andra. Jag blev tillfrågad om jag kunde spela något instrument och var dumt nog ärlig och svarade nej. ”Då får du inte låna den eftersom någon som kan spela har bättre glädje av den”, blev svaret. Hoppas barnbibliotekarierna har slutat med sådana dumheter idag.

 28. ÅH! BOSSE!

  Det där var bland det sorgligaste jag har hört.

 29. Billböckerna! (Bill den förskräcklige, Bill erövraren, Bill spränger slottet, Bill och atombomben etc) hittade vi för en tid sedan och fick för oss att dottersonen, nu tio år, kunde vara intresserad.
  Hans omdöme om billböckerna: ”Vilken skitunge!”

  Vissa böcker klarar inte tidsandan. Kanske bra i detta fall.

  Jag känner en kille som är ”Regional Manager, Australia and the Pacifics” dvs Söderhavet med omnejd. Han kallas alltid ”Negerkungen”. Pippi är ju internationellt känd och referensen funkar bra.

 30. Margits märkvärdiga

  Och jag vill hävda att det mest är tröttsamt att skrika censur i onödan. I intervjun med den utskällde kulturhusmannen så sa han att han inte alls ville slänga ut böckerna från huset, han ville bara inte ha dem i avdelningen tiotretton. Tintin skulle finnas bland annat i serieteket.
  Några steg tillbaka och lite perspektiv och kanske inte gå på alla tidningsrubriker som vore de sanning.
  ……..och i Peking har den största bokhandeln i dagarna plockat bort alla böcker från, om och av Japan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.