Hoppa till innehåll

Gåtfulla män på väg mot Sundsvall

Jag är på väg mot Sundsvall per tåg och lyssnar på två killgubbar i 35-årsåldern som ses för första gången på tio år. En har håret kvar, den andra inte. En av dem har slips och kavaj och den andre har skinnpaj. De succéfajtas så det står härliga till genom att berätta om hur de på bananskal halkade in i bransch 1 och 2 och hur de lyckades sälja t.ex. en pluttlägenhet för fjutton miljoner och köpa en megavåning för nästan ingenting trots att jag tycker att det låter som fjutton miljoner det också.

Och jag kan inte begripa vad de har gemensamt.

De rabblar namn som Spiken (som hade spikfrilla), Mackan (som var sjuk alla måndagar och fredagar), Kagan (som lånade ut sin lägenhet i sjunde hand), Kenny (som krävde farthållare i bilen som han sedan körde sönder i 180 knyck) samt Tscheff som förmodligen är död. (Han kanske inte alls stavas så. Tjef? Tjifen? Kjeff? Tzcech? Chierf?) När tåget rasslar igång hör jag bara enstaka ord trots att jag som en hund vänder öronen mot de pratande.

– Systemet … inventeringar … programmera — DVG!
– Fusen … knappa in  … sju-förbud.
– Vapentäkt … drog ur … loppet var fritt …

Aha? De gjorde lumpen ihop?

– Immobiliseringsförsvaret … omsätta vapenarsenal … vapenrörelse …
– Vådaskottet … cementväggen … kasun … projektiler …

Jaså. De är gamla yrkesmilitärer? Tåget stannar till så att jag plötsligt hör allt som sägs:

– Jag känner mig yngre nu än för sju år sedan. Åren går så jävla fort.
– När sas vi upp? Ja jäklars, det går så fort.
– Jag tänkte på det där du sa om att lyssna på sitt inre.
– Mhm. Ja. Eller så får man göra som alla andra och komma in i branschen via kontakter.
– Höhö. Fan vi borde ta en fika — fan, slå en pling när du är i stan!

Öh? Va? Talar de militärhemligheter och lumparminnen när jag inte hör dem och babblar vanligt floskelprat när jag kan tjuvlyssna som en helt normal människa? Upprörande! Jag vill höra mer om vådaskottet! Hallå!

Och det är här jag borde komma med lösningen och berätta hur allt ligger till och hur jag genom att böja mig fram och ställa en intresseväckande fråga fick dem att öppna upp och målande beskriva sina livsöden. Men icke. De steg av och försvann.

Jag steg också av och mellanlandade på SJ:s lounge på Centralen där jag i detta nu sitter med 23 karlar som nästan mangrant knakgnager på finn-crisp trots att det finns vetebröd. Förvånansvärt många står och hänger eller vandrar omkring i cirklar trots att det finns sköna fåtöljer. I ett hörn står en man och talar i mobiltelefon så att 22 personer hör allt om hur den nyanställde killen omedelbart måste avskedas pga. säkerhetsproblem på IT-avdelningen.

Mina ärvda kängor är fula som stryk men nog bra att ha i Sundsvalls snö.
I Centralens lounge. Mina gamla kängor är fula som stryk men nog bra att ha i Sundsvalls snö.

Förbaskat, jag har som en noob glömt långkalsonger!

___

Hotellrumsuppdatering!

Ni ser väl att jag är ordentligt klädd i kylan? (Och framför allt att jag dokumenterar omedelbart utan att passera gå eller ens ta av mig jackan.)

Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Jodå centralen är jag lite bekant med. Jag var där senast i lördags med anledning av ett litet Stockholmsbesök.

 2. Jag hade ett par ungefär såna där kängor förut (ärvda av sonen, som växte ur dem i femte klass). Otroligt bra vinterskor, men verkligen väldigt fula! Tyvärr har jag tvingats kassera dem nu, och det bär mig verkligen emot att lägga pengar på ett så trist plagg, men jag blir nog tvungen.

 3. Tack, Ullah, för att du frågar! Noob = newbie = nybörjare. Och när man skriver noob ska man egentligen (tydligen) göra det med nollor: n00b. Egentligen.

  Telefonmannen var ett säkerhetsproblem. Fast kanske var det bara jag som hörde eftersom alla andra knaprade på finn-crisp?

  Mina kängor har jag ärvt av barnens kusin och de är säkert tio år gamla redan. Jag måste kanske köpa både långkallingar och dojjor i Sundsvall? Burr, hutter, ska-ak, som det står i Kallijanka.

 4. Dojorna tror jag duger bra. Men jag är imponerad över hur de har kunnat bli så gamla.

  Jag borde nog köpa nya vinterskor däremot. Nu har jag gått i stallskorna både förra och den här vintern och det är inte så bra. Det står en air omkring mig … Iofs i avtagande fram till onsdagkvällarna då den fylls på ,men likväl …
  Dessutom kyler stålhättan och de börjar bli slitna även som stallskor.

 5. örjan

  I förra artiklen fick du skelettdelar.
  Idag kött till benen.
  Underlag till din kriminalistoria, skriven under färden till Sundsvall?

 6. Ja, Örjan, tid finns det alla fall — vi kommer att bli minst en timme sena till Sundsvall. För nåt på banan har gåttisönder.

  (Jag skriver inte alls på något vettigt; jag gör ett träningsschema och kollar om det är realistiskt att jag springer en halvmara i mars. Hm.)

 7. Kära Sextonåringen — kan man alltså inte skriva noob med ooooo någonsin? Aldrig? Hur ska man då alfabetisera det — n-nollnoll-b funkar ju inte i ett uppslagsverk.

 8. Tänk, då har jag lärt mig något nytt denna dag också. En bra dag!

  Men Lotten, du har verkligen förmåga att hitta små hotellrum. Hoppas att de åtminstone är billiga.

 9. Mer om hotellrummet:
  • Badrummet är det brunaste badrum jag någonsin har sett! (Men jätterent, inte en mögelspor.)
  • Det finns ju inget fönster! (Vilket tog mig bara en timme att upptäcka.)
  • Väggarna är jättesneda! Hörnen är inte 90° utan mer 70° och 110°!

  Och ja, det var snorbilligt — 800 kr. (Det är min uppdragsgivare som betalar, men de bad mig hitta ett ”billigt rum”. Så då gjorde jag ju det. (Vinner jag billigahotellrumstävlingen nu?)

 10. Luna

  Det går nästan inte att sova i hotellrum utan fönster. I Sundsvall har jag bott på Fokus. Träffade Stefan Nilsson, den riktiga pianisten/kompositören, till frukost. Annars rekommenderas Sidsjö, den gamla psykanstalten, betydligt trevligare boende än vad man kan tänka sig. Och billigt.

  Vad är det för äventyr man missar, förresten?

 11. Ok, då ska jag be om övernattningstips nästa gång — ju knäppare desto bättre. Gamla psykanstalter låter alldeles ljuvligt!

  Du missar inte något, Luna. Det är bara en såhärskrivermansåfolkfattar-kurs på en dag.

 12. Christer

  Tack för länkservice (man ska inte ge sig på att skriva finlänkar samtidigt som man är på väg ut genom dörren)!
  Vad gäller alfabetisering så kommer väl siffror före bokstäver, så n00b (hur skriver man versala nollor, förresten?) borde väl komma strax före nabo?

 13. Zindell

  Rätt stavning av n00b är med nollor istället för o:n som Lotten mycket riktigt skriver själv.

  Av någon anledning syns inte skillnaden på siffran 0 och bokstaven litet o i denna blogg. 🙂

  Why not? Konstigt teckensnitt?

 14. Christer

  Gemena siffror är jättesnyggt, tycker jag. Tyvärr blir som sagt lilla O och noll likadana med det här teckensnittet. Man får väl vara lite extra tydlig med vilken av dem man menar i sammanhang som det här där det har betydelse.

 15. Humlan

  Hotellrummet var så litet att jag var tvungen att spela upp Hotellrumsuppdateringen två gånger.
  Varför är det så svårt att sova i ett rum utan fönster? Eller är det bara jag som har problem med det?

 16. I augusti var jag och mina körkamater på körfestival i huvudstaden. Vi bodde billigt, och det fick vi så att säga betala för. Vi sov fyra i varje rum, i källarplan, utan fönster. Det var tjugoåtta plus ute den veckan och drygt det i våra rum.

  Från början var moralen hög och vi sov med stängd dörr och nattskjorta. Andra natten öppen dörr och nattskjorta. Tredje natten öppen dörr ingen nattskjorta. Fjärde natten funderade jag på duschrummet (lite svalare), öppen dörr ingen nattskjorta. Men jag behärskade mej.

 17. Nu haver jag bloggat om hotellet igen. Men här kan jag tala om att det inte i beskrivningen av rummet när jag bokade inte stod ett dugg om fönster eller nattskjortor. (Förlåt, nattskjortan hör ju inte alls till det här, jag bara gillar ordet.)

  När det gäller typsnitt på bloggen: hm. Bestämmer jag över era typsnitt? I era datorer? Hm.

 18. Luna

  Till och med ett pyttefönster på sjuttiosjätte våningen ger en känsla av reträttväg. Och det vill man ju gärna ha ifall det börjar brinna, svämma över, regna kackorlackor eller så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.