Hoppa till innehåll

Vad händer månne under en basketspelares lördag?

Alldeles tokigt – det där är ju inte en korrekt basketsko.
Korrekt basketsko. (Dock togs bilden under min studentmottagning 1984.)

Jag tänkte bara berätta hur det går till när man är basketspelare fastän ”folk” anser att man är på tok för gammal för sådant trams. ”Folk” säger att det där, det kan bara inte vara nyttigt. Sedan påtalar de mina två sydda ögonbryn, på mina krokiga fingrar och svullna knän samt knastrande fotleder. Och säger att jag borde motionera på något annat sätt.

Då slänger jag på luren, stänger av mejlen eller vänder på klacken och knycker på den likaledes knastrande nacken och avslutar samtalet med mitt långsinne. Och så gläds jag åt denna helgs match!

Äntligen lördag. Vi samlades i arla morgonstund och klämde in oss i två gamla bilar, åkte fnittrande iväg och såg till att vi när det var ungefär 70 minuter till matchstart drack termoskaffe eftersom det anses vara lämplig doping på vår nivå.

Domarna på bilden är korrekt klädda och sekretariatet riktigt kompetent. Ibland är det inte så, och ibland är det så.

I omklädningsrummet berättar vi alltid gamla minnen om tjejen som dök upp och skulle träna med oss fastän hon var barfota och hade jeansshorts. Och om matchen när vi var fem utfoulade, två skadade och bara tre spelare kvar på planen (man är fem i vanliga fall) och om när jag fick åtta foul i en match (man åker ut efter fem foul). Samt om strumpmodet på 70-talet.

Strumpmodet 2009 är inte särskilt strikt. Man kan spela i långa knästrumpor eller korta fjollsockor. Annat var det när vi alla hade tredubbla tubsockor med olikfärgade ränder.
Jag är ballast av alla för jag spelar fortfarande i Wigwam-tubsockor från slutet av 1980-talet. (Märket är inringat för alla strumpkännare.)

Vi bytte om och kände oss omåttligt coola och sa saker som:

– Vi måste svinga bollen minst två varv.
– Fast snabba uppspel är ok, Mirre.
– Vi byter till zonförsvar om de inte skjuter bra.
– Eftersom bara Lotten och Bell är centrar, får Louise och Malin hoppa in i den positionen.
– Bigge och Marie turas om att spela guard idag, va?
– Näe, jag tänker inte ta upp bollen! Jag vill vara forward!
– Ok. Har nån mer tejp?

Så tog en spelare på sig pannband, och så kan man ju inte ha det idag. Hon ställdes i skamvrån och förbjöds spel tills hon satte upp håret med klämmor istället.

När matchen idag skulle ha inletts, var motståndarna bara fem till antalet. Och domarna noll. Vi väntade tålmodigt (det är i alla fall bara division III), och så dök en redan svettig domare upp och bad om några minuters dispens medan han värmde upp och letade upp en kollega. Javisst sa vi, och såg motståndarlaget fyllas med stressade ungdomar som måste ha fått fel tid för sig. Och så stretchade vi lite till.

Jag stretchar de stela baklåren. (Jag kan nästan gå ner i spagat! Kolla! Vänta, hur kommer man upp? Uhuuuf.)
– Ett-två-tre: kämpa! Det här kallas pepping och görs flera gånger per match. Bästisgrannen står där med en ispåse på ögonbrynet. (Hon fick nämligen en foul när hennes öga hamnade på en annan tjejs armbåge.)
Och så duschar vi. (Ni förstår att hurraropen skallade när jag tog nakenbilder på mina lagkompisar?)

Vi vann matchen, analyserade den bedrövliga fjärdequarten (man spelar 4×10 minuter effektiv tid), stretchade lite mer, berömde Jenni som skällde ut tjejen som spelade som en ryggsäck, jämförde skador och skrapsår och invaderade sedan närmaste affär i den vilda jakten på återhämtningsmål som vi alltid glömmer att ta med oss.

Detta har jag hållit på med i 30 år. Och jag kommer att hålla på i 30 år till. Rollatorbasket, anyone?

____________
Språklkorigerigsuppdattering
:
Jag hade kallat strumporna där ovan för ”sockar” i plural. AB påpekade helt korrekt att det inte var korrekt, och att endast gamla skånska präster säger ”sockar”. Jahapp. Så nu vet ni vem som döljer sig under min pseudonym – en gammal skånsk präst i korrekta sockar.
____________
Uppdatering: Jag har fått tips från USA: Granny-basket! (De finns på Youtube också, men min lidande basketsjäl vill inte skicka d
it er – de skjuter nämligen förfärligt dåligt.)

Share
Publicerat iBloggen

28 kommentarer

 1. ab

  -or. Sock-OR, inte sock-ar. Sock-ar säger bara gamla skånska präster, det är jag säker på.

  Det är allt jag har att säga om basket. Utom att man får ont i knäna av moonwalk också.

 2. Men du har ju "domarskor"på dig.
  På 70-80talet fanns det inte på kartan att lira i svarta skor.
  Jag tänker fortfarande så,inte du tydligen.

 3. Ack Thomas, hur rätt har du inte.

  När svarta basketskor kom på modet i slutet av 90-talet vägrade jag hårdnackat att ens komma i närheten av dem.

  Men sedan drabbades jag av den ena hälsporren efter den andra, kroniska inflammationer i hälsenorna och allmän skröpplighet. Och så bor jag i en stad utan tillgång till basketskor.

  Skam till sägandes, spelar jag alltså i *svälj* aerobicsskor. Som bara finns i svart. Visst, jag hade kunnat dammsuga nätet eller ta tricken till Stockholm och investera i femtonhundrakronorspjuck. Men de här svarta funkar rätt så bra, även om jag skäms.

  MEN JAG HAR I ALLA FALL DUBBLA, VITA STRUMPOR!

 4. När man är trött läser man fel. Jag läste att ni invandrade i en affär och trodde för en sekund att ni varit utomlands och spelat.
  Det är dumt när ögon hamnar på armbågar, tur att du har bildbevis på att det hände på matchen så inte Bästisgrannens man får dåligt rykte!

 5. jag är inte den som ska kasta sten i glashus. så jag gör inte det. Jag bara köper att man stavar

  Språklkorigerigsuppdattering

  med L som sjätte bokstav.

  Fastän jag var säker på att det var utan. Men. Stava har ju aldrig varit min starka sida.

 6. Och när man har L som sjätte bokstav måste man ta bort nästa R och N i nästkommande ng och sedan dubblera en ickedubblerad snartkommande konsonant.

 7. Lo

  Jag är skånsk, men inte så gammal och inte präst, men säger sockAr ändå. Fast hellre strumpor. man kan okså säga "gå på strumpsock", dvs i strumplästen.

 8. Du är alls inte grinig, AB. Men som gammal skånsk präst tar jag mig numera stavningsfriheter och påstår mig utnyttja min konstnärliga (om än felaktiga) frihet.

 9. Jaha, sån status! Jag som inte gett mig in i Facebookvärlden måste nog börja lära mig att det finns sån status också.

  Nu säger verifikationen pressid. Den kan nog inte stava till precis.

 10. Det var väldigt vad jag fick in ordet "sån" i förra kommentaren. Det ser ju väldigt märkligt ut. Fast egentligen skriver jag det här eftersom verifikationen nu uppmanar mig att skriva "proutesi",
  något man kanske skulle behöva när man fått ett öga på armbågen.

 11. ab

  Men rent etymologiskt och ogrinigt – varifrån kommer sockar, månne?

  Socka-sockor, flicka-flickor, komocka-komockor, klocka-klockor,ju.

  (Ja, jag har annat att göra, det är därför jag är här. Helt logiskt!)

 12. Lo

  Ja, inte ens en skåning skulle säga flickar eller klockar, tror jag. Men det heter ju bock-bockar
  och lock-lockar, och i Skåne säger man faktiskt en sock också (jfr "en kass" istf "en kasse"). Så det kanske är logiskt egentligen?!

 13. Jag uttalar ju även andra ord knäppt — efter åren 9-17 i Luleå och sammanlagt 23 år i Lund, är jag lite förvirrad.

  De flesta uttalar tussarna på himlen (moln) så här: [måååååååln]. Jag säger [målln] med världens kortaste å-ljud. Om mållnen skymmer stjärnorna på himlen, är stjärnorna [dållda] enligt mig. Ni andra tycker nog att de är [dåååååålda].

 14. ab

  Jag har lyssnat på ett TV-program där det talades om hur fiznt det är med flyztande faundejsjen på hyzn.

  Usch, språket får inte förändras rakt framför mina öron så där! Målln och dålld har i alla fall tradichooon (fast det låter knäppt).

 15. Det är väl inte "sockar" som de gamla skånska prästerna säger, det är väl snarare "socknar".

  Säger jag förtrytsamt, som — på högst uppsvenskt vis, liksom hela min uppsvenska familj — sagt "en socka, flera sockar" i hela mitt liv och inte förrän för några få år sen fick veta att det inte är korrekt entligt ordböckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.