Hoppa till innehåll

Bakåtsträvare Bergman

Jag tycker om gamla hus – tinnar, torn och fönstersmygar samt stuckatur. Därför blir jag lite ledsen när man river Klara-kvarter och drar feta motorvägar rakt genom städer som Karlskoga. I morse blev jag lite ledsen när Stadshotellet här i Smedstaden brann och brann tills det bara var ett ihåligt skelett kvar.

Det brann som attan därinne, men brandbekämparna (genuskorrekt ord) koncentrerade sig på byggnader som kunde räddas. Den här var redan utom allt hopp.

– Men Lotten, alla nya, arkitektoniskt intressanta och stilistiskt perfekta hus med miljötanke och … tycker du inte om dem?
– Gäsp. Näe.

I morse klockan 05:57 ringde min programledarkollega Jonas och sa att jag skulle åka ner till Statt och ta lite bilder. Ja, som en hyena. Nu vet vi att alla hotellgäster klarade sig bra, så jag förlåter mig själv för fotograferandet. Och jag förlåter mig själv för hur vi sedan under morgonen pratade nästan som vanligt i radion och att vi till och med skämtade och associerade till olika brand-ord. För det får man väl?

Se, så det brinner. Och se, vad står där nere i högra hörnet?

 

Aha, brandbilskaffe.

Förutom kaffe kan jag meddela att det dracks mängder med vatten, att brandvattenslangar är tjocka som vader, att man om man inte ser upp kan bli instängd innanför avspärrningarna och puttad på av en (snäll och förstående) polis och att alla nu är överens om att det är gangsterligor som sätter eld på fullbelagda hotell mitt i natten. Ja, det är mordbrand.

(Mordbrand heter det även om ingen dör, vilket ju är intressant. NE: ”Människor eller egendom behöver inte skadas, utan brottet är fullbordat redan när de genom branden är utsatta för konkret fara att skadas.”)

Det är enligt rykten samma busligor som förra året eldade upp en restaurang och som slet bort två toalettstolar på just Statt och orsakade enorma vattenskador … som i förra veckan äntligen var bortrenoverade.

Tvi vale, bovar och banditer.

Aftonblaskan har som vanligt lite extra piff på nyheterna:

Eftersom jag kastade mig över en polis och frågade om just detta (”flås, flås, ursäkta, sprang nakna personer omkring här under evakueringen?”), vet jag att alla var påklädda och att nästan alla dessutom hade haft tid att ta med sig hela packningen.

Nu vill jag att Statt byggs upp igen av gangstrarna själva. I randiga kläder och med kanonkulor fästa vid smalbenen. Allt måste förstås byggas i sekelskiftesstil (ni förstår vilket sekelskifte) och inredas med röd sammet. Bakåsträvare var ordet!

Share
Publicerat iBloggen

14 kommentarer

 1. Visserligen var det akutfall….
  MEN
  Jag la´märke till tillkomsttiden 23.48.

  Icke desto mindre var det en utomordentlig skildring.
  I synnerhet som vi sörlänningar på grund av nyhetsinkilningen mellan Daniel Westling och flygolyckan i Amsterdam fick bläddra länge för att få information om Eskilstunabranden!
  wv morsiv
  En kontamination av morsk och mors iver?

 2. Nu har jag fortsatt lyssna på ert radioprogram och hört din ”tjuv”-intervju också.
  Håller med, det verkade vara en ganska stor kulturkrock.

 3. Ska man tro na.se så var det Gunilla herself som var ute i pyjamasbyxor och jacka.
  Varför hantverkare skulle bulta på hennes dörr 04.10 framgår inte, tyvärr.

  Forsell är ju rolig! Varför har det börjat brinna? Jo, för någon har gått in och tänt på. ”Det är i alla fall vad jag tror, och jag är brandutredare.”
  Sådetså.

 4. ab

  En strålande idé. All gammal rättsskipning gick ut på ersättning och jämvikt. Har du haft kål på en familjeförsörjare? Sätt igång och försörj änka och barn! Har du bränt ner ett hotell? Varsågod och bygg upp det igen!

 5. Vet ni, det kom kritik från några arga radiolyssnare — för att vi hade varit för glättiga under sändningen igår. Må så vara att ett fint hotell brann ner, att många människor förlorar sin arbetsplats, att enorma värden har gått upp i rök och att det i största allmänhet är förfärligt med kriminalitet.

  Men måste man spela sorgemusik och vara dyster och undvika roliga ämnen då? Frågan ”kan man skoja om allt?” har just fått sitt svar:

  – Ja, utom hotellbränder.

 6. Nejnejnej, inte skoja om chipsbränder! Bränt chips luktar illa och alla chipskonsumenter kommer ju att lida av chips-shortege vilket höjer priserna på chips, vilket ju i sin tur är illa för chipsarbetarna som ju står utan arbetsplats.

  Och vem har tänkt på chipsförsäkring?

 7. Min hund var mycket upprörd igår kväll när det fortfarande var avspärrat framför Statt. Alltså även trottoaren på andra sidan gatan! Hela hans kväll blev förstörd, men trots det hade han nog inte velat ha sorgemusik på radion.

 8. […] Händelse 1: Den 25 februari 2009 brann Stadshotellet här i stan ner. Jag var där som radiojournalist och fotograf samt hyena. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.