Hoppa till innehåll

Mästarnas mästare och Superstars

SVT hade chansen att göra världens mest Lotteniga tv-program. Koka en soppa på gamla idrottsstjärnor, tävlingsmoment och vindrickning och servera mig Mästarnas mästare any day!

Men tyvärr spökar det där förbaskade hemskickningsmomentet hela tiden. Som bara förstör. Om den som i Mästarnas mästare ligger sist inte lyckas fånga en blå istapp mitt i natten åker h*n ut. Pföh! Så dumt! Jag vill se alla deltagarna i alla program jue. De fokuserade blickarna, tårarna i ögonen när de får se sina bedrifter igenåigen, de nyfikna frågorna och alla skavsåren. Läs mer om deltagarna.

Men ok, vi börjar med lite historik.

År 1975 tittade vi i familjen på den första säsongen av Superstars. Detta program satte så djupa spår i min elvaåriga själ att jag till och med ville börja friidrotta eftersom stavhopparen Kjell Isaksson bara var så … bäst. (Jag hoppade 130 cm i höjd, var nöjd med det och friidrottade aldrig mer.) Utan några som helst problem kan jag nu lista minnena. Men för att göra det enkelt för mig kopierar jag bara dem jag mindes redan här:

 • Ricky Bruch dängde medicinbollen i väggen när de andra klarade att hysta den blott tre meter. Funktionärerna mätte i en vinkel upp på väggen.
 • Kjell Isaksson bad Ricky Bruch om teknikhjälp med medicinbollen och lyckades med hans goda råd komma tvåa i denna gren.
 • Ricky Bruch kallade Guy Drut för ”Drutten”.
 • Drutten hade så dålig kondis. Och skadade sig i ett avsnitt och fick avsluta sin karriär i och med denna skada.(Liksom Patrik Sjöberg, väl?)
 • Kjell Isaksson vann allting. I två år.
 • Ingemar Stenmark hade harpofrisyr och var helt bedårande.
 • Malcolm Macdonald kallades ”Supermac” och hade gigantiska polisonger. Himla populär var han.
 • Ricky Bruch sprang som en kråka, men var explosiv och snabb trots det. Han var hela tiden besviken. (”Äh detta konne jao ha jårrt bettår.”)
 • Johan Granath, som egentligen åkte skridskor, var en väldigt duktig cyklist. Låren, låren.
 • När Ricky hade simmat och låg som en utslagen säl på bassängkanten, begrep han inte att han skulle simma en gång till.
 • Kjell Isaksson gick på händerna upp till prisutdelningen.
 • Den värsta disciplinen var dips på barr, där en och annan hjälte knäcktes.

Eftersom stavhoppare inte var ovanliga som totalvinnare i tävlingarna, som pågick i nästan hela världen, har vi sedan dess sett på just dem som de mest vältränade av alla idrottsutövare. (Basketspelare är intelligentast.) Att Kjell Isaksson numera är elitbowlare är dock bara ett bevis på att bollen är rund. Förlåt – klotet.

Om SVT nu inte utesluter och på studs skickar hem Ara, Wassberg, Gärderud eller galne Gunnarsson (Susanne, som vann VM två veckor efter en förlossning), kan detta bli så himla kul. Nästa säsong förväntar jag mig en kamp mellan Stenmark, Borg, Haglund, Ludmila, Holm, Edberg och Sörenstam. Och min favvo Frank Andersson. Det enda kravet på deltagarna är att de inte får vara aktiva eller planera en come back. (Men … buhu … Ara då …)

Deltagarna 2009, där endast två är lag- och bollspelare. Ara är jättesmidig, jättestark och jättehjälpsam och Wassberg förvånansvärt sprallig. Stackars Gärderud blir nästan alltid vald sist när lagen bestäms. (Ja, på det där gamla hemska gympasättet.) Se första programmet här. Bild: SVT.

Men när kommer tävlingsprogrammet där deltagarna är avdankade, mediokra basketspelare som snyter barn och bloggar?

Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Kändis-spottar-råttan

  Nu kommer jag som alltid ska vara värst: Mannen längst till höger på bilden har en bostad i gårdshuset bredvid vårt hus. Han har en etagevåning där och vi kollar noga om han är där, om hans dame är där och om babyn skymtar. Vi KUNDE ringa Sbensk Damridning (felstavat med flit, hehe). Men det gör vi inte.

  Och först är jag också i dag, tror jag.

 2. I mitt minne var det konstigt nog Ingemar Stenmark som vann allt! Jag förstår att det är fel, men jag tycker det är lustigt att jag kan minnas det så bestämt. Jag kommer inte ens ihåg att Kjell Isaksson var med!

 3. Superstars var mitt favoritprogram också. Det pratades en del i skolan om stjärnornas prestationer.

  Frank Andersson hade varit ett roligt inslag i Mästarnas mästare. Snacka om osäkrad revolver. Han hade nog inte vunnit men han hade antagligen vunnit tittarnas hjärta.

 4. Präktighetsfaktorn är hög bland deltagarna i MM. Researchgänget verkar ha försäkrat sig om att alla revolvrarna i lådan ska vara säkrade den här gången.

 5. Björn Borg hade kraftig slagsida på barren, minns jag.
  Han var betydligt starkare i högerarmen; vänsterarmen var inte till någon större nytta.

  Gjordes det inte en säsong med internationella stjärnor också?
  En av dem avled innan serien sändes, SVT fick familjens godkännande att visa programmen ändå.
  Något sånt var det.

 6. – Hur mår du?
  – Ptja, kraftig slagsida i barren, annars är det ok.

  Vi måste börja använda detta uttryck! Varje dag!

 7. Översättarhelena minns inte helt fel.
  Det fanns en variant för kanske 10 år sedan som jag tror var inspelad i Halland (Falkenberg/Halmstad/Varberg?). På något sätt var det den tidens stjärnor mot dåtidens.
  Det var lite mer triathlon med en hinderbana (om inte JAG minns fel). Den vanns på herrsidan av Stenmark. Vem som vann på damstdan har jag ingen aning om.

 8. Översättarhelena:

  Du har faktiskt lite mer rätt ändå. För jag minns ett superstarprogram från min barndom (på 80-talet, nån gång) som Stenmark också tog hem. På bollekarna var han i stort sett chanslös (McEnroe och Borg var desto bättre), men på övriga moment var han ostoppbar. Om jag minns rätt var också Floyd Patterson med i programmet, och han visade upp svindlande (för en okoordinerad 9-åring) hopprepsfärdigheter.

  Den där tävlingen som Bengt pratar om tror jag gick på TV3. Stenmark var nog kring 40 och pensionerad från elitidrott sedan läääänge, men ändå utklassade han alla stjärnor som var mitt uppe i sina karriärer. Mycket imponerande!

 9. Jag vill se dem jaga bovar, och alla ska ha olika KRAFTER!

  Bovarna springer ut på en myr — Elofsson tar Peja Lindholm på ryggen och springer ifatt dem, Peja knockar dem med ett välriktat stenblock och sen kommer Ara och buntar ihop dem och bär dem under armarna och sätter dem på polisstationens trappa.

  Det kan bli jättespännande!

 10. Hjälp, vilken djefla bra utveckling av programidén, min djefla man!

  Fredrik I: du minns helt rätt. Det var i den tävlingsvarianten som Sjöberg sprang sönder sig och aldrig kom tillbaka till hoppningen.

  Men vilken boxare var det?

 11. Men när kommer tävlingsprogrammet där deltagarna är avdankade, mediokra basketspelare som snyter barn och bloggar?

  får mig osökt att tänka på:
  Tysken i London frågar:”When shall I become a beefsteak?
  Kyparen svarar: ”Never I hope”.

  DVS
  Tänk på vad som hände Gunnarsson och ev Sjögren. DAMB (=den avdankade mediokre basketspelaren) är ju REDAN justerad.

 12. NU har jag sett programmet! TACK för länken. Jag har sett 45 trailers och gått och väntat på dessa program; och så missar jag första. MEN, digitaliseringen av TV:n kanske har NÅGOT gott med sig alltså…
  Minns även Isaksson och Bruch, men mest dem. Speciellt var medicinbollen från Ricky ( pratat med honom i telefon i PUMPEN en gång ) och så Isaks grymma allround fitness. ( Såg hans sista finnkamp i Helsingfors 1986 )

 13. Superstars rockar! Någon som vet om det finns att köpa på DVD? Mästarnas mästare är ju inte alls lika kul eftersom (nästan) alla är avdankade stjärnor. När det här gick första gången så var ju Borg, Stenmark mfl i toppform. Funderar på att göra en egen Superstars-produktion och köra det på YouTube. Vad tror ni om det?

 14. Anonymous

  Halloj.. programmet du refererar till heter Mästarnas Mästare. I höst kommer "riktiga" Superstars tillbaka. Hoppas att du gillar det upplägget. Deltagarna tävlar i riktiga OS grenar (samma som på 70 talet). Härligt eller hur! Och framför allt SPÄNNANDE!

 15. Anonymous

  Hmmm… kast med medicinboll är väl knappast en OS-gren?!
  Dom har väl med den för att hedra Ricky verkar det som. Trist bara att TV3 refererade till Rickys brags från 70-tals-Superstars men inte (kunde?) visa något klipp från händelsen. Tycker dock att dagens Superstars skulle ligga ner vid kastmomentet precis som på 70-talet. Var det en OS-gren då?
  Stenmark inponerar STOOORT nu också.
  1996 vann han ju så överlägset att han nästan var duschad och ombyt när tvåan kom i mål.
  Att dom tar med Gunnarsson i Superstars efter att hon gjort bort sig fullstänfigt i Mästarnas Mästare är ofattbart.
  Det känns dessutom konstigt att Fosshaug och Ara också är med i båda programmen. Är det inga andra som vill ställa upp?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.