Hoppa till innehåll

Schmuppmaning: Första gången nånting

Jag vidhåller: dessa utmaningar är alls inte utmaningar utan bara uppmaningar. Som jag inte vill lyda eftersom jag är motvalls. Ibland är de hur trista som helst och lever ett underligt liv utan att leva upp till något alls. Ibland är de så intressanta att man egentligen borde ägna ett helt blogginlägg åt punkterna – en och en.

Nu har Lady Stalker (fint och kufiskt namn, eller hur?) givit mig order. Igen.

Första gången jag …

Vääänta. Åh. Så fint. Den som har skapat ordern vet att man ska ha mellanslag före de tre punkterna. Ok, då kör vi.

1. … åt tacos måste ha varit ett trist tillfälle emedan jag inte minns ett dyft av det. Men första gången jag åt wok minns jag, för då sa pappa att han skulle gifta sig.

2. … körde bil körde jag omkull familjens garagedörr. Det finns bildbevis någonstans – där jag stolt poserar vid en hög med brädor som vore den en skjuten tiotaggare.

3. … sov i tält var i tvåan i gymnasiet när jag fick sova mellan Erik Söderberg och Perre Norén utan sovsäck eftersom den var blöt av uthälld, varm choklad. Fast egentligen ville jag sova utomhus med Erik Nygren. Inne i hans sovsäck. (Egentligen ljuger jag som vanligt. Första gången jag sov i tält var ju helt ointressant.)

4. … drack alkohol försökte jag måla ögon, näsa och mun på ett synnerligen fult proppskåp i en okänd människas lägenhet.

5. … fick ett jobb satt jag utan att riktigt förstå det barnvakt hos en ökänd knarklangare och hans tjej. Två dagar senare smällde lokalblaskan med braskande rubriker upp nyheten att

XXX HAFFADES I HEMMET!

Ja … där jag och Bästisgrannen 48 timmar tidigare hade suttit barnvakt. (Jag tror att ”haffades” är fel ord i tidningsrubrikbranschen, men kan inte hitta originalet just nu.)

6. … stod på en scen kände jag förmodligen enorm lycka och framgång och fick en kick av guds nåde, varför jag där och då bestämde mig för att bli skådespelerska. Vilket jag alls inte blev.

Uppdatering – jag glömde tydligen sjuan.

7. … svimmade: Jag må ha fejkat mycket i mitt liv, men en rejäl svimning har jag kvar på upplevelsekontot. Jag vill med andra ord innan jag dör resa jorden runt, se ett OS på plats och bestiga Mount Everest samt svimma. Vilket ju är lätt i den tunna luften på Mount Everest. (A.k.a. två flugor i en smäll.)

8. … svarade på en fånig enkät var jag nog rätt nöjd eftersom fåniga enkäter med kryssrutor, MENSA-test och SIFU-undersökningar väcker tävlingslusten och speldjävulen i mig. Jag ska svara bäst!

Helt mot min vana tänker jag i novembermörkret go totally crazy och schmuppmana dessa, som måste schmuppmana någon i sin tur, moahahaha: Ö-helena, Studiomannen, Ulrika, Annika Bryn, Skriv med skruv, Antinomi, Den Blyga, Josh, Zoni, Ataharis, Britta, Bondhustrun, Ceveat Lector, Cessi (som dock bara stickar), Bengt, Anna, Min djefla man, Deep, David, Skägget, hakke, Flinn, R Skriverier (som skriver sällanest av alla), Salte Stellan, Huskorset, PGW, Miss Gillette, Aequinoxia, Mjölgumpa, TBFKAEM (som inte heter så, nej), Ingela, Sandra, Stationsvakt, Suvi (som kan få lägga till ”första gången jag skaffade hund”), Howdy Sailor och Mymlan. Att jag inte schmuppmanar de andra 173 på min läslista beror bara på att ni ju i så fall bara får modebloggare kvar att schmuppmana.

Fatta hur lång tid det tog att göra länkarna. De står inte ens i bokstavsordning jue.

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Men mäh. Inser just att jag har skapat ett inlägg som kommer att få ett kommentatorsbås fullt av ”nej tack”, ”inte nu” samt ”inte ikväll, jag har huvudvärk”.

  Förslag på kommentarer till er som behöver lite idéer:

  – Men Lotten, varför bromsade du inte före garagedörren?
  – Du som är fast i tacoträsket borde väl minnas första ätningen?
  – Var det inte du som skule hoppa i norra hamnen efter första ölklunken trots att det var i januari i Lule?
  – Men när sov du i tält första gången då?
  – Vart tog punkt 7 vägen?

 2. Lotta

  Jag är ju inte utmanad, så jag kan fritt välja att bara svara på nummer 4: …drack alkohol var på en fransk byfest. Man fick en plastmugg och i den fick man många olika sorters vin under kvällens lopp. Eftersom den franska byn låg (ligger) nära Bordeaux var det troligen inte survin precis, men av förklarliga skäl förstod jag inte det. Kvällen avslutades med ett makalöst fyrverkeri (mer ljud än ljus, typiskt hemmagjort) över en fullständigt kolsvart bygd (då alla som inte sov var på fest).

  Precis som Lottens tälthistoria är den förstås inte sann. Första gången var när min farfar gav mig ett glas whisky. Då var jag fem år och jag gillar fortfarande inte whisky…

  ps var TOG sjuan vägen egentligen?

 3. Alltså, liksom, sjuan bara försvann i tomma intet. Det var som strumporna i tvättmaskinen och 2003. Puts väck, bara!

  (Tack för att du kommenterar, Lotta, Du och Moster Mjölgumpa hamnar på Änglasidan i Nicolaus bok, alla de andra skrivs förstås upp på Bänglasidan.)

 4. Ska man minnas sånt? Jag minns första gången jag lyssnade på Simon&Garfunkel och första gången jag frågade mamma vad något hette på franska och fick en blank blick tillbaka. Men tacos? Svimningsanfall? Hm.

  För övrigt undrar jag vad wv tycker ska väcka mig. kywakeupe?

 5. Va? Har 2003 försvunnit som en strumpa i tvättmaskinen?
  At 2003 har förgått som en hel massa år före det, är jag med på, men att det skulle finnas nåt speciellt i försvinnandet känner jag inte till.

  Jag minns många saker från 2003.

 6. Pinsamt nog minns jag inte när jag första gången åt tacos trots att jag upplevde Katherine Mansfieldsk bliss med påföljande besvikelse när jag blott 20 år senare insåg att jag var bedragen av texmexjox.

  Ähum. Jag har egentligen druckit för mycket vin för att kommentera men nästa gång vi äter middag ihop blir det pulled pork och tacos har jag just bestämt.
  Hur blev skinksteken?

 7. Skinksteken blev delikat, och finns faktiskt delvis kvar som en rest här i mitt kylskåp.

  (Du stavar väl trots vinet, Lisa.)

  Cecilia N: Ja, 2003 är puts väck. Jag ammade ihjäl det året, tror jag.

  Aequinoxia: Det man inte minns, finns inte. Och då får man låna. (= Hitta på.)

 8. Precis som moster Mjölgumpa lägger jag uppmaningen (som jag hemskt gärna vill kalla bloggkavle) i högen och tar fram den en regnig dag. Och eftersom jag befinner mig i Göteborg kan det verkligen bli vilken dag som helst från och med nu och fram till första maj ungefär!

  Jag gillar förresten också enkäter! Ibland ljuger jag för att verka mer intressant, och det tror jag faktiskt inte jag är ensam om. Undrar om det finns någon statistisk finess som kompenserar för det?

 9. Dieva — kan inte du då anta uppmaningen som Moster Mjölgumpa och Ö-helena bryskt slängde i en trist uppmaningshög?

  (Ja, numera antar man uppmaningar eftersom de är bloggkavlar.)

 10. Ica

  Fy dig! Jag är rumptrött och måste verkligen sova. Knallade hit och nu måste jag verkligen skriva! Såååå kul ju!

 11. Jag har svimmat flera gånger! En gång i hissen (på väg ner) i Eiffeltornet, framför en massa förskräckta japaner. (Men strunta i att svimma, Lotten, det är inte roligt.)

 12. Jag har liksom bytt bloggadress, men det kanske funkar i alla fall.

  Ärligt: jag minns ingenting. Kanske ett julspel då jag var herde.

  Apropå tacos: Jag blinkade och så var en helt jävla nylla inklusive kortändarna fyllda med tacoprodukter. Resten av hyllorna var fyllda med olivoljor. Precis lika dittrollade.

 13. Jag var bara tvungen att komma in här och läsa dina svar efter att ha läst hos Ladyn;)
  Kul! Men lite skrämmande att jag hade hittat på mina egna ”förstagångare”.
  Det bidde nog lite fel där.
  *s*
  Du har absolut en blogg som jag gärna återkommer till.
  /Lallis

 14. Oj, sorry Bengt, jag visste ju att du hade flyttat. Fixat nu!

  Lallis — det är väl klart att man får hitta på egna ”första gången-rubriker”. Det är väl nästan coolare än att kopiera?

 15. Jag hade fattat det som Lallis också. Att man skulle hitta på sina egna förstagångsupplevelser. Antar att vilket som helst går bra.

 16. Sofie: Perre är mörkhårig, född -64 och spelade i sin ungdom volleyboll. Täby bodde vi i och Tibble gick vi i när vi inte satt i kyrkfiket och slöade.

 17. Härmed meddelar Lady Stalker, upphovskvinnan (ja, jag vägrar kalla mig ”mannen”), att det är fullt tillåtet att hitta på egna förstagångssaker. Vet inte alls varifrån jag fick mina, de bara ploppade upp i min vinfyllda fredagshjärna.

  Lotten, här kommer två tips på hur man svimmar (förutom att krossa tummen i en dörr):

  1. Festa rejält hela natten (och då menar jag rejält). Sov sedan en timme, stig upp halv sex och ta bussen för en timmes färd. Bussen ska kränga åt alla håll, samtidigt som du själv vinglar i mittgången då det helt saknas lediga sittplatser.

  2. Skaffa en svår maginfektion utomlands.

  Lycka till!

  PS. Wv = manic!

 18. Jag är utmanad och kommer att beskriva på min blogg när tillfälle gives punkterna 3,4 och 7 där intressanta svar finns lagrade i mitt minne.
  MEN
  Kommen till Lisas kommentar återupplever jag läsandet av Katherine Mansfields novell med Bliss (Den fanns i min engelska läsebok på gymnasiet)
  !. Tacos har jag ätit någon gång de två senaste åren utfodrad av barnbarnen under 16-åringens befäl!

 19. Lotten, om du vill svimma, men inte vill följa Ladyns råd, kan du i stället 1.) skaffa lågt blodtryck 2.) befinna dig på något väldigt varmt ställe (exempelvis en varm sommardag i en sydeuropeisk stad eller en bokhandel i under julhandeln i december) 3.) ha ätit alldeles för lite och ev. 4.) ha någon slags infektion i kroppen.
  Lycka till! Nu väntar vi på svimningsrapport.

 20. Lotten, din svimning kan säkert iscensättas enligt dina önskemål.

  Ta bara med en man (kanske en djefla?), luktsalt och fjäderboa

  1. på bussen när du är bakis
  2. utomlands när du får en svår maginfektion.

  Eller följ de enklare råden! Häpp!

 21. Eftersom du varit snäll och svarat på mina uppmaningar förut får jag väl offra mig.

  (Vem försöker jag lura? Jag älskar ju uppmaningar!)

  WV säger poorme, och det är sant för nyss ramlade jag av hästen. Ack ack, Poor me.

 22. Lotten, tack för utmaningen som jag tyvärr är för lat för att anta. I alla fall idag.

  En liten, möjlig rättese av din dock: Såvida det inte är min familj som knarkade så var du faktiskt barnvakt hos mig när du var 13 år. Var inte det tidigare? Det var då min tvillingbror snodde en hundring från din plånbok och fick lämna tillbaka den, rejält skamsen, dagen därpå.

 23. Korrekt, Howdy, men knarkarn nyttjade mina tjänster när jag var 13 år, så det kanske var i samma veva.

  Din dyre broder hade inte bara den gången problem med pengars ägare. Fråga honom om han minns ett visst brev som skulle postas av honom eftersom ni bodde bredvis brevlådan (som jag vill kalla postlåda) — ett brev som innehöll anmälningsavgiften till ett basketläger …

  (Stackars Howdys bror, inte var det meningen att han skulle bli uthängd på detta vis.)

 24. Hoppsansa! Tur att jag inte läste kommentarer och instruktioner förrän efteråt! Nu har jag iallafall svarat efter bästa förmåga.

 25. Oj, vad sen jag är. Men jag ska bara vara bortrest färdigt, blogga ifatt, läsa alla kommentarerna här och lite annat så ska jag ta itu med det här sedan, jodå.

 26. Jag menade ju inte på något vis att göra dig besviken.
  Efter att två gånger denna helgen fått äran att insupa lite Lundaluft kanske jag har styrkan att anta utmaningen någon gång i veckan som kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.