Hoppa till innehåll

Det gäller att inte ha för mycket tid

I april skrev jag om vårt sju år gamla köksgolv – som är av breda furuplank:

Ett fulare golv har sällan skådats. Det blev snabbt missfärgat och ingrott med kökssmuts, skrapat av rangliga 50-talsstolar utan tassar och glipigt av allt vatten som jag hällde på lite då och då i förhoppning om bättring. Golvet gav igen för misskötseln och sprutade ut små stickor som borrade sig in i våra hälar. Min favoritrörelse – Sprint Medelst Glidstopp – har alltid varit helt utesluten i köket. Pincetterna bor i en kökslåda, need I say more?

Bildbevis från när vi höll på att slipa golvet inför uppfräschningen:

Rågolv upptill, cirka 14-karatsgolv nertill.

Vad hände sedan? undrar allmänheten. Jo, vi tog av oss huvudena och placerade dem under armen och fattade beslutet att måla golvet vitt.

Låt mig bara upprepa så att ni inser vidden av detta: Vi ville måla trägolvet vitt!

Tur var det att vi inte satte oss att planera framtiden i samma minut, för då hade vi säkert slagit ut bärande väggar för att uppnå öppen planlösning, dragit ut varandras naglar eftersom de inte verkar göra någon nytta och sedan åkt till Pajala och startat citrusfarm i det fria.

För vita golv må vara hur snygga som helst – men man ska inte ha dem i hus där det bor människor. Maken till irriterande golv lär vi aldrig få se, för det kommer aldrig att få gifta sig eftersom det är så irriterande. Jag har lagt ut mattor i omgångar, men de far omkring och lägger sig i bakhåll och fäller både gammal och ung.

Ni ser att mattorna är på glid? Tänk er då hur alla som är det minsta lilla runda under fötterna måste jumpa omkring som på isflak. Fast tvärtom.

Efter ett par dagars ljuvlig ensamhet när jag inte bytte ut fula gardinstänger, inte målade den blommiga plasttrappan, inte klippte gräsmattan och verkligen inte plockade upp mina egna kläder från golvet, skred jag till konstverket.

Jag beslöt mig för att måla en trasmatta på golvet.

Nu är det ju så att jag får många bra idéer som jag aldrig genomför. Och många dåliga som jag genomför. Om jag mot alla odds påbörjar något, så är de ovan nämnda oddsen för att jag ska avsluta projektet mycket låga. I morse var det dessutom bråttom; att måla golv med en hemvändande förvirrad make och fem barn i hasorna är otänkbart.

Klockan 09:23 började jag med att med tuschpenna rita ”mattans” konturer. (Det syns på bilden med de riktiga mattorna.) En minut senare slog jag mig som med lie i en djungel fram tilll målarskåpet i källaren och hittade målartvätt och tre färger: koboltblå, grå och vit. Klockan 10:07 tog jag ett svettkladdigt steg tillbaka och hurrade högt för mig själv.

Hurra! Hurra! Hurra!

Jag är Carl Larsson! Fast hans köksmatta var lite mesigare, va?

Carl & Karin Larssons kök.

Sensmoral: Ha ont om tid och bråttom, så får du saker gjorda i ett nafs, men kliver du då i otorkad färg så faller du kanske själv däri.
Share
Publicerat iBloggen

51 kommentarer

 1. PGW

  Fantastisk idé! Inte minst för alla hundägare vars kompisar gör rivstarter hela tiden. Jag avskaffade mattorna helt när jag hade jycke, och ni kan ju gissa hur mina golv ser ut …

 2. Guuuuud vad snyggt, Lotten! Vill också ha en sådan där fin matta!

  För övrigt – det där om vita golv – mina föräldrar lade in ett vitt köks(!!!)golv när jag var liten. Mycket bra. För mig. Min månadspeng förhandlades raskt upp med tvåhundra kronor om jag skrubbade dess för jämnan grådaskiga yta en gång i veckan. Slitgöra. Men jag blev rik på kuppen. Efter något år bytte de. Golv alltså. Endast barnlösa pensionärer bör satsa på vita golv!:-D

 3. Vår hund skulle blivit väldigt besviken över att man inte kan knöla ihop den där mattan till en liten hög som man kan lägga sig på. Eller att man inte kan klia sig vällustigt mot den. Men han kommer ju aldrig att få hälsa på hos er.

  Jag tror det är bra att du inte målade den med veck, dem försöker folk nog bara släta ut.

  Jag har för övrigt inteköpt en tvättmaskin som hade felstavad instruktionsfront. En knapp hette ”Styka lätt”. Ett program hette ”kalt”; antagligen betyder det ovarmt vatten.

  Det fick bli en annan.

 4. ab

  Fullständigt genialt! Bara nu inte folk som inte bara är runda om fötterna utan dessutom våta om desamma, blir blårandiga? Fast det är en futtig invändning mot en snilleblixt, tycker jag.

  Alldeles väldigt off topic: Det har försports att min blogg inte har synts till sedan i söndags. Jag ser den, men nu tänkte jag helt fräckt fråga härvarande församling: Kan ni se den? Med ett soligt inlägg från idag?

  Tack på förhand! säger Vän av bloggordning och reda.

  (Klicka på mig!)

 5. ab

  Alltså, det som ska poppa upp när man klickar på mig, är två nakna fötter på ett trädäck.

 6. Örjan

  Nästa besök på Mälarsjukhuset.
  Kolla entrehallen, mattan i (inte på) stengolvet.
  Hoppas Du fick lika stor lön som den konstnären.

 7. Endast barnlösa pensionärer bör satsa på vita golv!

  Såsom barnbarnsförsedda pensionärer satsade vi 2000 på ett golv avsett för offentlig miljö – dagisTYP – och det ångrar vi ej.
  ab: Du syns ända ner till Skåne.

 8. ab

  Den blyga: Tack!

  Vi löddrigt e-mail har jag nu också fått reda på att bloggen ploppat upp, så man behöver inte klicka på mig om man inte längtar efter det.

 9. Vitt och blått! Det är så fint. Hoppas det håller. Himla kul idé iaf. Önskar att jag hade sinne för sånt där.

 10. Guuuud vad fint och vilken toppenbra idé! Önskar jag hade ett skabbigt trägolv att förnya. Känns inte som resultatet skulle bli lika lyckat på en sliten linoleummatta som är vad jag har i mitt kök.

 11. Wow,vad fin! Jag blir alldeles blårandig av avund och habegär! Misströstar dock. Kommunala bostadsbolaget lär ju INTE ha något i närheten lika snyggt i sitt utbud av plastmattor den dag de ringer och säger att det är dags att byta. Och nåde mig om jag skulle få för mig att måla på golvet.
  Men igen. Så fin!!! Heja dig, Lotten.

 12. Hurra, vad snyggt! Nån gång tänkte jag måla källargolvet, äkta persiska mattor eller kanske bara enkel fransk klinker, får se…

 13. Genialt!
  Snyggt!
  Heja!

  (…fast jag håller inte med cecilia n om det där med vecken. Lite trompe l´oeil i vardagen är aldrig fel!)

 14. Morrn Lotten.

  Du var smartare än min gamla
  svärmor, hon hade spikat fast
  mattan i parketten.
  (Vi köpte huset och la ny parkett)

  Ha de bra

  Hasse

 15. Det var det roligaste idag! Spika fast mattan! Ha!

  Och det där med att måla finmatta i tvättstugan, det lät inte helt fel. Men sicket jädra pillerill!

  Nu är huset fullt igen. Åttaåringen stannade strax före mattkanten och utbrast:

  – Men vilken platt matta.

  (Tack för berömmet, förresten. Jag hade aldrig kunnat skapa trompe l´oeil — men kanske kan man anlita någon att måla mattor med veck?)

 16. Anonymous

  Köksgolvsdags lite överallt, tydligen.

  Värre än vita golv? Marinblå. Vi hade ett sånt i vårt kök på Tomtebogatan. Marinblå linoleum, inte sån där flammig, utan bara alldeles blå. Det var snyggt, men … man måste svabba golvet varje dag; det räckte inte med att dammsuga. Varje minsta dammkorn avtecknade sej tydligt i allt det vackra blå. Turligt nog var det ett bra litet kök.

  Det kök som vi nu har är betdligt större. Detta erfor Lille Maken när han i förra veckan la in ett nytt golv där. Linoleum igen, svart- och vitrutigt. Vi har redan konstaterat att allt vi spiller hamnar på en vit ruta, för där syns det mest. Lille M själv är dekorerad med stora sår på knäna, till formen som små Sverige-kartor. Vi satte honom i solen på min mellansysters land i fyra dagar. Då slutade såren slutade blöda och vara sej.

  Mattglid blev det också. Vi har en morots- och rödbetsmönstrad liten matta i köket, vid balkongdörren. Denna rotfruktsmatta låg så stilla på det gamla, fula golvet, men nu har den blivit flygande. Antingen får vi måla av den på golvet eller spika fast den. Tur att vi har fått lite god råd att leda oss i nödens stund, säjer Ökenråttan.

 17. Svart-vitt golv där man alltid spiller där det syns …

  påminner mig om vår hund som har såväl mörkbruna som vita hårstrån. Så att de alltid ska synas oavsett vilka kläder han hårar på.

 18. Anonymous

  Promenad genom nationalstadsparken till träshopen i Kräftriket där vi köpte lister till köket. Som ofta sker när vi vistas under himlen bland träd, gräs m.m. invaderades vi av lösning på problem. Mattor som far runt kan man förankra vid närmaste vägg eller tröskel eller annat fast föremål. Man syr fast några gardinringar i mattkanten och så trär man varje ring över en motsvarande krok/hake/vadheterdet? som man har satt fast i det fasta föremålet. (Det här kan bli lösningen för den som inte är så konstnärlig som Lotten.)

  Wv: qyagned Så kommer det att låta när mattan sen försöker slita sej loss.

 19. Oj….Sommaren är inte bra. För alla får tid och ideer om att börja med sin projekt. Jag och maken pratade om att slipa det breda furuplank i vardagsrummet och måla vitt.. Men när? Sen vill maken göra ett hål i väggen mellan hallen och köket, efter jag fick se bilden hos bästisgrannen…. Sen pratade vi också om att måla tegelväggen i gillestugan helt vitt, köpa ett platt TV till hösten….. När ska vi göra det? Sen har jag bett maken att göra lite vardagliga saker men det hinner han inte med pga semester. Att jag ber honom att göra beror på att jag jobbar hela sommaren och hade använt mina endast vå veckor semester som jag började med när jag började jobbet. Det ska bli spännande att följa er.

 20. Vilka bilder Plastfarfar länkat till! Undrar om man kan få någon som målar något sådant på vårat vardagsrumsgolv? Det behöver nämligen slipas om och målas eller lackas.

 21. hihihohohohahaha! nu MÅSTE vi bara komma på besök snart. Lotten, du och min mamma har mycket gemensamt. Hon har handmarmorerat ett helt kök med billig akrylfärg i ärtgrönt och azurblått. Typ.

 22. Länken som Plastfarfar skickade var fin, men under det skrev han NSF.

  Ysch! Får andra associationer. Antar att det kan ha flera betydelser…

 23. Jag bröt loss ’Work’ från den gängse förkortningen NSFW och ersatte den med ’familjen’, Studiomannen. Engelska Wikipedia har åtta olika på NSF, och svenska Wiki några till.

  Suite yourself.

  …annars skäms jag något oerhört för min NSFW(-Family) länk. Vänsterhänt är jag, men därför inte vänsterögd. Borde ha sett mera till höger, om man säger.

 24. Lotta

  Snyggt!
  Vi har faktiskt vita trägolv, och ett rutigt – och det funkar ganska bra. Men så har vi hyfsat hög toleransnivå också…
  I köket har vi dock en vansinnigt ful plastmatta. Förutom i ett hörn, där vi har ett trägolv som får ert gamla att se ut som direkt sprunget ur hus&hem. Vi bröt upp lite plastmatta i förhoppningen att hitta något fint därunder, men nej. Och det var tre år sedan nu… Inga lister har vi heller, än.

 25. Det är lugnt, Plastfarfar. Trodde inte heller något annat om dig, men det kanske säger en del om mitt kunnande att den enda associationen jag fick av förkortningen var till de där du vet…

 26. Oj, förlåt att jag inte har varit här som värdinna och bjudit på små snittar ur verkligheten. Men ni roar er ju jättebra själva!

  Jessikas akutfråga måste ju få ett svar: Den Djefla Mannen snarkar på som vanligt eftersom hans snarkutredning fortfarande pågår. (Jag tror det är semester på sjukhuset jag.)

 27. […] Ni som tycker er känna igen känslan, minns detta från 2008. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.