Hoppa till innehåll

Minns ni Porr-Per?

Luugn. Den mest oförargliga bloggen av alla är fortfarande barntillåten trots denna chockerande bild.

I förrgår blev jag intervjuad. Det är alltid lika kul, och – har jag nyss upptäckt – kan fungera som ett reningsbad eller en terapeutisk session. Den utfrågande sade:

– Hur skulle du beskriva dig själv?
– Glad, påhittig … vänta, något negativt också … eh, långsint! svarade jag fantasilöst.

När vi efter en stund återkom till hur långsintheten yttrar sig, försökte jag förklara att jag aldrig glömmer gamla oförrätter. Av mitt livs alla förrätter minns jag dock bara ett fåtal.

– Men kan du inte förlåta dem som gjorde något dumt för länge sedan?
– Jooodå, men jag glömmer det inte.
– Jamen är du verkligen långsint då?
– Hm. Hö. Jam… Eh. Här har jag gått omkring och trott att jag är långsint, när jag i själva verket bara har gott långtidsminne! Heureka! [hävreka]

För så är det. Jag minns ju allt från förr. Minnet är fullproppat med dåtid. Det kanske är därför som jag har så svårt att stoppa in nytt som kungalängder (förutom att Karl XII var lika lång som Peter Englund är), periodiska systemet, kortkommandon och att jag bör köpa nya skosnören?

Men nu är det ju bevisligen så att jag även lägger sådant jag inte minns, på minnet. Den 26 december 1966 klädde Per Oscarsson av sig till endast kalsonger i Hylands hörna. Det roliga var att han tog av sig kalsongerna … men hade ett annat par kalsonger under. Och ett till par. Och ett annat par. Och … så vidare i all evighet. Sedan kallades han Porr-Per!
Bloggen Nakenchock rotar fram nya ord i medievärlden – jag ber att få bidra med ett gammalt. Porr-Per! Porr-Per visar kalsongerna! Men inte nog med detta. Sedan var han ful i munnen också!
Tiderna förändras, och här går jag omkring och släpar på en massa minnen som jag inte har egentligen eftersom jag faktiskt inte kan minnas strippen 1966. Vad vill jag med detta? Jo, jag tycker inte om fnysningen:

– Äsch, hur ska jag kunna veta det, då var jag inte ens född!

Åh, idag ger jag självgodheten ett ansikte. (Det hade inte alls varit lika kul att ge t.ex. marmeladen ett ansikte.)

 1. Jag är alls inte långsint.
 2. Jag har bra minne.
 3. Jag gillar allmänbildning av alla de slag.
Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Minns inte heller Porr-Per, för jag var nog nätt och jämnt påtänkt. Inte född i alla fall.
  Men med tanke på vad som försiggått i till exempel Big Brother-huset bli man ju lite häpen över att Oscarsson skapade ett sånt rabalder. Kalsong-Per låter mer motiverat. Och Fredrik Ljungberg fick ju en stor hög med pengar för att göra samma sak som Porr-Per, typ. Det väckte mest beundran och avundsjuka. Och kanske lite åtrå, vad vet jag?

 2. Min djefla man: På engelska alltså pork nut?

  Stellan: Ja. Åtrå. Dregel.

  Nyss ändrade jag ett skrivfel i texten. Var det då porr-korr?

  Översättarhelena: Enligt den bok jag slog upp i gör man det! Hhhhhh. Gruff och pannkaka, jag ska kolla andra ställen! (Gruffet är inte pga. din fråga, gruffet är ”fan jag kan ju inte grekiska”.)

 3. Den utmärkt intressanta bloggen om faktoider skriver:

  ”På Arkimedes klassiska grekiska skrevs det ηυρηκα och uttalades ung. ”hevvrika”. På modern grekiska skrivs det ευρηκα och uttalas ung. ”evvrika”. U:et är ett grekiskt ypsilon som ofta uttalas som v eller f eller något mittemellan. På engelska kan man höra det uttalas ”joríka”, vilket är en styggelse, åtminstone så länge man använder det som ett bevingat ord och inte talar om någon av de många orter, företag m.m. som bär namnet.”

  Och NE skriver [h3´v-] …

  Kan det vara så att vi i Sverige har ett svenskt uttal? Någon där ute som vet?

 4. cruella

  Som det låter så klart: H-E-U-R-E-K-A. Med betoning på andra e:et.

  wv gillar King Arthur och säger xelebur (uttalas E-X-K-A-L-L-I-B-U-R-R)

 5. C

  Jag tänkte säga något klokt men har fastnat i tanken på Ljungberg i bara understället…

  Måste man säga heureka på svenska?
  I så fall så blir det väl Herr U Eka?

 6. Hylands hörna tittade jag alltid på när jag var liten. Fast i smyg, för det var sent och jag var mycket ung. Det gick alltså att sitta i hallen och titta på tv utan att de vuxna märkte något.

 7. Teaterråttan

  Nu får man inte låta alla hans stollerier dölja att Per var fantastiskt söt när han var ung och alla damer bara dånade när han visade sej. Han var också redan då en besvärlig pojke, men sånt gillar ju vi damer. Samt att han var en mycket begåvad skådespelare.

  Lite som Torsten Flinck i första sin ungdom. Minns honom som Romeo på Dramaten eller i enmanspjäsen Natten bortom skogarna av Coltès, högst uppe under Dramatens tak. Briljant!

  Synd att dessa gossars senare bravader får alla att glömma att de faktiskt var BRA också.

 8. Jag hade verkligen ingen aning om att man uttalade h på klassisk grekiska! Här har jag alltså troligen gått omkring och sagt [evvreka] till ingen nytta i alla år. En sån nesa för en besserwisser.

 9. Vet du, Teaterråttan — Per Oscarsson var 39 år när han strippade! (Jag trodde han var yngre.)

  Numera är han nästan mer känd som ”den där som Robert Gustafsson härmar”. Min favorit är när Per Oscarsson spelar Herr Andreas Blek af Nosen i ”Trettondagsafton”. (Hittar ingen bild!)

 10. Teaterråttan

  Jamen visst, Lotten, där är han ju makalöst bra. Och Toivo Pawlo, med strumpebanden i kors! Den måste jag se om när jag kommer hem på måndag!

 11. Ica

  Vad roligt att vi satt idag på fristadstorget och pratade om bra och dåligt minne. Jag minns saker från när jag var ett. Jag minns när jag skulle lära mig gå och hur mattan i min lekhage och sånt ser ut. Minns dock inget om gamla kungar förutom att han som blev skjuten på maskeradbalen hade en hund som hette Pompe.
  Var verkligen världen så oskuldsfull förr i tiden att en sådan harmlös man fick kallas Porr-Per??

 12. Förresten, Översätarhelena: En riktig besserwisser erkänner aldrig ett fel! Du skulle ha skrivit ”jamen min mormor var grekiska och jag är uppvuxen i sydöstra Grekland där det finns en svenskkoloni (för övrigt ättlingar från Bounty) som aldrig uttalat ett enda h i sitt liv och därför har jag än idag svårt att säga t.ex. hej!”.

 13. Ica: Om jag inte missminner var det Karl XII som hade en hund som hette Pompe. Han hade också tre andra som hette Snushane, Ceasar och Turk. Tror inte Gustav III hade hund alls. Fast jag kan ha fel. Däremot var nog Gustav III på något sätt släkt med tsar Peter den Store av Ryssland. Och Gustavs pappa hette Adolf Fredrik. Denna Adolf Fredrik var i sin tur morbror till Katarina II av Ryssland, även kallad ”Katarina den Stora”.

  På tal om bra saker att kunna.

 14. Ica

  Ja! Visst var det han! Jag vågade inte skriva det eftersom jag oc siffror inte går ihop jämt. Han som man sjöng hade hundratusen man.

 15. Sedan går det inte att komma ifrån att Porr-Per är en av våra största skådespelare genom tiderna, undrar hur mycket knuff hans karriär fick av avv chockera hela det svenska folket i Hylands Hörna?

 16. Du, jag berättade inte en sak när jag besvarade din inlägg om hår på kroppen. Han som sjöng i The Arks, när jag såg honom tänkte jag genast på Per som var naken i rutan. (nästan)

 17. Ökenråttan

  Rigg: Karriären var väl nästan avslutad när Hylandandet gick av
  stapeln. Per flyttade ut på landet och blev bonde och fick en massa barn.

 18. Ökenråttan: Jag körde lite faktakoll nu (jag har haft lite dålig koll på den svart-vita epoken) Visst har du rätt i att Per Oscarsson klev av teaterscenen strax efter H.H och födde upp kycklingar i stället. Men han har ju hela tiden verit väldigt aktiv skådespelare och medverkat i ett stort antal filmer / serier med vad jag tycker suverän insats. Som sagt var… Jag har inte insett hur mycket film och framförallt teater han gjorde före avklädningen 1966…

 19. Vad sade Per för ”s.k. fula ord” egentligen?

  (jag har hört dem men glömt bort…)

  WV bjuder på qimuxrhc, det är inte bara fult utan även helt outtalbart, inte ens anagram för något uttalbart…

 20. Ökenråttan

  Gun-Britt Sundström, ni vet, hon och hennes kompis var stora Pelle-fans. När han turnerade med en Unesco-pjäs, har jag för mej att det var, var deras plan att vid varje föreställning finnas på första bänk och dyrka. De liftade oförtrutet av och an i Sverige efter turnéschemat. Allt för Pelle, m a o.

  Sådan var hans inverkan på flickorna när han var i sin glans’ dagar. Han behövde sannerligen inte ta till några knep i TV för att få publik. Tanken skulle säkert aldrig ha slagit honom ö h t, säjer jag som inte känner Per O., men trots det utalar mej så här tvärsäkert.

 21. Fanråttan

  Och PO:s roll i Haaeåtages Picasso! Där spelade han Apollinaire. Vilken hatt och vilka repliker! Ingen annan är Pelle skulle ha klarat av dem!
  (Som ni hör är även jag lite fan …)

 22. Jag är UPPRÖRD!
  Jag är så UPPRÖRD, att jag inte har kraft att stödja -råttan för att läxa upp barnrumporna för deras bristane kunskaper när det gäller händelser före 1970,typ.
  (Per Oscarsson är född 1927 och kom in på Dramatens elevskola 1944, genombrott 1948 på Dramaten i Stig Dagermans pjäs Skuggan av Mart.)

  UPPRÖRD-heten handlar om NEDSUDLINGEN av den gamles förnamn PER.
  Först nämner de en orkan efter honom – den fridfulle – sedan allt detta prat om PORR!

 23. ica: You´ve heard nothing yet…:
  ”Var verkligen världen så oskuldsfull förr i tiden att en sådan harmlös man fick kallas Porr-Per??”

  När jag var tonåring (som f.ö var ett begrepp som då ej var uppfunnet) var det
  – uteslutet med bio på Långfredag och Juldag.(därav Annandagspremiär)
  – För att utmana kyrkan och etablissemanget behövde SSU inte ta till större artilleri än att anordna en danstillställning på Långfredagen!
  (Jfr kravallerna i samband med Ungdomens Hus på Nørrebro)
  – På söndagar, OM man utförde arbete, borde man inte visa det – således kunde man inte hänga ut tvätt eller piska mattor.
  – under högmässetid gällde ännu snävare restriktioner t.ex att inte spela grammofon för öppet fönster.

  Å andra sidan blev vi inte kallade för horor…

 24. Ica

  den blyga: Det har tack och lov inte jag heller blivt kallad. Fast jag jobbar söndagar och faktiskt i min ungdom festade på Långfredagen.

 25. rigg:
  Så när Du föddes var PO:S karriär 20 år gammal…
  Apropos rumpor
  Spännande att se hur det går för Tobbes o Martins i kväll!

 26. Fhlekråttan

  Nu har jag skrivit ”uttalar” med ett t. Kan det bli värre? Och är jag alldeles dyslektisk, nu plötsligt, efter ett långt liv av rättstavande? Deprimerande.

  Tydligen har jag blivit alldeles fhlekdum som WV nu föreslår. Det betyder att man inte kan stava i bloggkommentarer, en specialvariant av dyslexi, skulle man kunna anta.

  Nu blev det kzfap så jag måste fylla i WV en gång till. Mobbar du mej, Lotten?

 27. Agneta

  Ang. uttal av heureka.

  »På Arkimedes klassiska grekiska skrevs det ηυρηκα och uttalades ung. ”hevvrika”. På modern grekiska skrivs det ευρηκα och uttalas ung. ”evvrika”. U:et är ett grekiskt ypsilon som ofta uttalas som v eller f eller något mittemellan. På engelska kan man höra det uttalas ”joríka”, vilket är en styggelse, åtminstone så länge man använder det som ett bevingat ord och inte talar om någon av de många orter, företag m.m. som bär namnet.

  Ordet är heuriskein, finna, i första person singularis perfekt aktiv indikativ = jag har funnit det. Det är f.ö. samma ord som heuristik.«

  Misstänker att en del tecken inte blit rätt här så kolla i stället in texten som finns på denna sida

 28. ab

  Lotten, har inte orkat genom alla kommentarer, någon kanske redan har sagt det, men båda grekiska skrivningarna börjar med en vokal, i resp e.

 29. Anonymous

  Met Per Oscarsson in London, about ’61-’62, when the boxer, Bosse Hogberg brought several Swedes over to London to show them the ’big world’, now he had contacts in The Garrick Theatre (via me, I worked part-time there and also sparred with Frank Sinatra at Henry Cooper’s gym, where I met Bosse. Sven Bertil Taube, Ernst Hugo Jerregard, Sonja Hedenbratt, a young male jazz singer I can’t recall the name of but must have become very famous, and Lennart Hyland, a journalist/radioman. There was also a 16 year old boy who played the accordian and violin for us, ’Spelman’s music’, who might have been Benny Andersson.

  Chris Barber, the jazz-king in Britain, was very keen on Sonja joining him, but I don’t think she wanted to leave Sweden.

  I recall Per Oscarsson was a nice man, who had to entertain us in Swedish as his English wasn’t up to instant translation of the Swedish plays and books he knew, and he couldn’t sing a note! I recall he was working in Gothenburg and living in a wood house in the forest without electricity, a wood stove to cook on and a well for water. ”I like a simple life, and after my military service washing in cold water isn’t a problem! I have a flat in Stockholm, and when there catch up on some warm baths.” He raised eyebrows when he said he liked to walk about naked in the forest. I liked to do that too, used to posing naked for top photographers and a doctor into scetching and oils, so me and Per got on well.

  As to Hyland (it is the same man) not liking Per stripping on TV, Hyland had no objection to watching Mandy Rice Davies stripping at Peter Rachman’s club in Soho! Several times! She used to polish his head. Hyland mentioned there was talk in Sweden about a guy called Brostrom and a Soho dancer, Annabella, but let’s not go into detail here…other to say she was well-known in Soho.

  Per Oscarsson seemed a trifle excentric in his manner, ’an original’ in English, but, as said, in all a very nice man everybody liked.

 30. Dear Anonymous!

  Thank you for all this inside information! (I just wish you weren’t anonymous. You could perhaps call yourself ”the guy who likes to be naked”?)

  Please let med tell the whole world about you and urge them to read your comment.

  Had I met Hyland, I too would’ve polished his head.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.