Hoppa till innehåll

Drottning eller proffs i en enda röra (uppdat.)

Bloggerqueen blev jag kallad igår. Jag blev även kallad proffs. Tyvärr hade det inte med idrott att göra; jag hade ju gärna varit basketproffs. Eller golfproffs som Annika Sörenstam. Kanske vill jag allra helst vara proffs med Foppa i Nashville Predators. Fast han haaar ju så ont i fötterna. Men ok, då är jag väl ett bloggproffs.

Men goddamn, show me the money i så fall!

När Ingemar Stenmark skulle delta i OS 1984, fick han inte det emedan han inte längre var amatör. Stackars Gunder Hägg som slog världsrekord på världsrekord, blev 1946 diskvalificerad på livstid eftersom han hade tagit emot pengar av tävlingsarrangörerna. Men nu stundar nya tider. Jag ger upp mitt amatörskap omedelbart om någon vill det!

(Ropet ekar tomt i fjärran. Ah well.)

Uppdatering: Måste bara klargöra – jag raljerar här. Jag vill inte få betalt för min blogg. Då hade jag inte skrivit om det som jag skriver om. Jag vill föreläsa, det är mitt yrke. Basta.

Om jag då inte är ett proffs, kan jag nöja mig med att vara drottning. När Elton John blev ”Sir” 1997, sade han till drottning Elizabeth II:

– From one queen to another …

Jaegers hovfoto, taget ur ”Tyg och otyg” av G. Pontén, 1993.

När jag adlas och träffar drottning Silvia kommer jag förmodligen att spilla champagne i hennes dekolletage ([dekålltaaasch], inte [dekålletaaasch], konstigt va?) och råka tala om att jag 1976 ansåg att hennes bröllopsklänning var trist utan spets och puffärmar.
Hon skulle ha sett ut som Gunilla Pontén gjorde i sin dubbelbubbla 1955, tyckte jag. Lutar hon sig bakåt mot något? Har hon på sig slalompjäxor? Eller lade jag bilden snett i skannern?

Den mest drottninglika jag kan tänka mig är nog ändå Greta Garbo. Drottninglik blev Kristina däremot inte ens när hon dog 1689 eftersom hon abdikerade redan 1654. (Man skulle nästan kunna tro att jag är göteborgare idag.)

Nej, nu är jag trött på att vara majestätisk. Jag vill hellre slå världsrekord på 1 500 meter.

Gunder Hägg leder här före Arne Andersson.
Share
Publicerat iBloggen

24 kommentarer

 1. Äntligen!
  Äntligen får jag användning av ett tidningsurklipp jag sparat i samband med Gunder Häggs bortgång:

  På halv stång
  Det är Sven Rohlén, Häggs chef på brandkåren, som är speaker på Strömvallen och han läser från resultatlistan ”Tyvärr, det blev inget världsrekord. Gunder Hägg vann på världens bästa tid i år, med åtta minuter och niokommafyra sekunder”.

  Det blir tyst på Strömvallen.

  En besvikelsens tystnad. Förväntningarna var ju så stora.

  ”Inte en applåd fick jag från läktaren. Hade jag varit frisk hade världsrekordet åkt”, skriver Gunder Hägg själv.

  Förlorade i stafett-SM

  För han är inte frisk. 2 augusti förlorar han slutsträckan på 4×1.500 m i SM mot Örgrytes Lennart Nilsson.

  Hägg borde inte ha tävlat, men han har ställt för att springa i Gävle och för att springa för kamraterna. Men det höll inte. Alla resorna i tågkupéer, alla loppen, har krävt sin tribut.

  Tidningarna spekuleras det om att Hägg är slut.

  ”Jag är inte utbränd, men jag är sjuk” noterar han själv i sin dagbok.

  Gunder Hägg tar sjukledigt och åker till Jämtland, till Vålådalen, för att vila upp sig. Han säger nej till en tävling i Helsingfors och till SM, men kan efter några dagar börja träna igen i fjälluften.

 2. C

  I min värld Lotten är du redan den obestridde bloggdrottningen. En majestät, en gigant och du behöver inte ens ha en puffig klänning på dig, det räcker med jeans, huvtröja och omaka strumpor.
  Du vet ju att kläderna inte gör mannen och det borde ju rimligt vis vara så även för drottningar.

  Själv har jag alltid önskat att jag var lite mer Grace Kelly och lite mindre noshörning i porslinsaffär. För begreppen ”cool, calm and collected” samt ”poised” kommer aldrig sättas i samband med mig annat än som motsatser.

 3. Ja, igår vann jag (eller Ica?) den mest utstående tävlingen, för att inte tala om den enda som igår svarade på frågan. (Se gårdagens kommentarer.) Idag vann IT-mamman ”först-tävlingen” och Den Blyga leder (än så länge) vad gäller Gunder Hägg-trivia.

  C tillägnas härmed i sin porslinsfabrik (där vi tydligen huserar tillsammans) en bild på Grace Kelly.

 4. Anonymous

  Fyrabarnsmamman SA:

  Duktig drottning!
  OCh så skönt att det var du! Jag är lättad att det bara finns EN Lotten därute.

  (Till IT-mamman vill jag bara säga; Skaffa ett liv!)

  /Fyrabarnsmamman (som HAR ett liv-Fan också!!!)

 5. /ingrid

  Igår kväll tog jag med nioåthalvtåringen till min braiga frisör för här skulle det klippas rejält (oftast hackar jag fram frisyrerna i familjen men ibland krävs proffshjälp). Vi gick på kvällstid, lugnt och avspänt och nästan tomt i den mysiga lilla salongen i Gamla Stan. Dock var en annan mamma och hennes dotter där samtidigt (en mamma-dotter-hobby?) och denna mamma var … ja, drottninglik. Hon pratade nästan oavbrutet i mobilen om skidresan till Verbier i förra veckan, varvat med ”lilla hjärtat”-kommentarer till trumpen ungtonåring i stolen bredvid, och så reciterade hon ur minnet ett komplicerat (tyckte jag som tjuvlyssnade så örona glödde) italienskt recept: ”den kokar du i vin och några lagerblad, jaa, och sen … och kapris … och mixer … sa jag salt å peppar?”
  Isa var inte lika förstummad över denna drottninglika varelse, hon såg inte mobilen utan trodde att det var en av alla dessa halvgalna prata-för-mig-själv-personer i Stockholm.

 6. Gräddbakelsen som Gunilla Pontén var klädd i är noggrant beskriven i hennes bok. Bubblorna är ”upphängda” och fyllda med tyll-liknande material. Ska kolla.

  Ingrid: Jag har också träffat en drottninglik människa nyligen — fast den snälla drottningen. Hon var cirka 100 år gammal och stod med rollator och enorm pondus på vår busshållplats. En kille grimaserade som Elvis och släppte ut sin portionssnus i handen och gick till en papperskorg och slängde den. Drottningen lyfte huvudet i en förvånad snedvridning, spärrade upp ögonen, log pyttelite och nickade mot snusgrabben.

  – Mycket trevligt väder! sade hon och kisade mot solen.
  – Huh, sa grabben.

  Och Drottningen log.

 7. ”Den Blyga leder (än så länge) vad gäller Gunder Hägg-trivia

  TRIVIA- my foot
  Det här är allvarliga saker.
  När jag har ”suttit”(nu med bruten ankel går jag inte omkring…)med mina saker här på förmiddagen har det undermedvetna ploppat fram minnen:
  Jag har faktiskt SETT både Gunder Hägg och Arne Andersson ”live”
  Det var på Helsingborgs idrottsplats Olympia en stillsam kvällstävling på -40-talet!
  Det måste jag blogga om!

 8. Ica

  Proffs är väl aldrig fel att kallas. Bloggproffs skulle minsann jag blivit väldigt glad av att höra. Annars skulle Tiger Wood-proffs vara bra för budgeten att bli.
  Eller någon form av proffs. Kanske inte i fisar eller strumvikning dock. Den enda proffkänsla jag kan få är när jag stressar och cyklar i medvind, för då går det fort… eller nån form av proffs i onödigt vetande. Eller, jag vet inte.
  Jo, jag är proffsig på att vifta på öronen!

 9. Ica

  …och ett tillägg: JAG vann. Vi kan mäta nästa gång vi ses. Så det så. Om jag förlorar lovar jag att fladdra mina dumboöron och flyga hem till Småland.

 10. /ingrid

  Översättarhelena: Vitello tonnato! Just det, det sa hon ja. Och receptet kan jag ju nu. Ska testa det vid tillfälle. Med en god italiensk lättkokad pasta till, eh?

 11. cruella

  Mer politiskt korrekt än i förtid döda och blödda kalvar är KYCKLING eller FLÄSKFILÉ (fram med bilden igen Lotten!). Om man nu vill hälla tonfisksås på kött.

 12. Åh, Moster Mjölgumpa, den som ändå vore i Borås!

  (Se där, en mening jag aldrig trodde att jag skulle skriva.)

 13. Sprid nyheterna, jag kommer idag
  för jag vill bli en del av dig
  Borås, Borås.

  Här sjunger jag! (Ätandes mörk choklad, drickandes vin som alls inte smakar mumma.)

 14. A L V A S - P A P P A !

  men helt seriöst; låt säga att en online tidning betalde dig en vettig lön för att skriva exakt som du gör men de fick publicera dig i tidningen – hade du då inte tagit den mackan???

 15. Helt seriöst: för en ohemult och groteskt stor bunt med massa pengar hade jag till och med kunnat gå på glödande kol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.