Hoppa till innehåll

Frankensteins gångstil och en panna samt pommes

Jag har äntligen slängt kryckorna – liksom tagit min säng och gått. (Fast nu är den ju 120 cm bred och sitter ihop med en annan säng som är lika bred, så det är inte lätt.)

Vänsterfoten ser ut som en ännu inte tillagad fläskfilé. Inte helt renrasig är den, för ibland ser den ut som en korsning med en falukorv. När jag nu är ute och stapplar har jag på min min djefla mans stora kängor och är smidig som en Frankenstein. (Associationsbana: Boris Karloff, som spelade Frankenstein på 1930-talet, spelade även Mumien. –> Mumien har hela kroppen lindad. –> Min fot är lindad.)

Eftersom kroppen tydligen längtar efter mer smärta, gick jag i söndags ner i källaren och fick femton panelplankor i huvudet. (Lärdom: När man sätter upp panelplankshyllor i hålbetong ska man ha speciella pluggar eller ankare eller expanderprylar. Men nu slänger jag mig egentligen bara med termer som jag inte behärskar. Egentligen vill jag bara ha goda råd av någon som vet hur man hanterar hålbetongsväggar i en överfylld källare. Andas.)

Plankorna landade mest i pannan, där hjärndelen som helt logiskt heter pannloben, sitter. Jag ber att få citera Nationalencyklopedin:

I pannloben finns bl.a. motoriska centra. [—] I pannloberna finns minnesprogram för kroppsrörelser, sammansatta handlingar och beteenden. Kortvariga sådana program kallas arbetsminnen och används för att t.ex. hålla ett telefonnummer aktuellt. Sammansatta pannlobsprogram styr vårt sociala beteende, våra värderingar och livsmål.

Därför har jag sedan jag slängde kryckorna och fick panelbrädorna i pannan

 • glömt bort ett föräldramöte (dock blivit påmind i tid)
 • glömt bort klipptider till mina långhårigaste barn (dock blivit påmind i tid)
 • misslyckats med att programmera en fjärrkontroll (nej, jag visste inte heller att man kunde programmera fjärrkontroller)
 • bytt livsmål (från ”vara lycklig” till ”komma ifatt tvättsorteringen”).

Blåmärket i pannan är så litet och fjuttigt att jag inte ens bryr mig om att lägga mig i skannern för att visa upp det. Istället ska jag ringa vårdcentralen eftersom jag behöver botoxinjektioner för att slippa kunna rynka den onda pannan.

(Lärorik associationsbana: Botox är den förr så glada Meg Ryans panna numera förgiftad av. Meg Ryan är blond, blåögd och 172 cm lång som jag. Fast jag är lik Fredrik Lindström, som är bra på svenska. Pommes frites borde på svenska stavas pommfritt.)

—————
Nytillkomna tittare och ovana bloggläsare som kommit hit från tidningsartikeln: klicka på ”ANTAL REFLEKTIONER” här nere för att läsa alla kommentarer. Vanligtvis kan man klicka på klockslaget för att läsa kommentarer, men där syns inte alla just idag. (Diskriminering och censur samt kränkande?)

Share
Publicerat iBloggen

32 kommentarer

 1. Kär Lotten! Vi, dina bloggvänner, ser med oro på hur du har sönder dig bit för bit. Visserligen metodiskt och med schwung, men vad ska det bli kvar av dig? Nu påminner jag om bok-kalaset idag och ber att du ska hålla dig undan från källaren tills dess.

 2. C

  Nu undrar jag; har ni bra olycksfallsförsäkring i familjen?
  Då speciellt du , Lotten.
  Inte för att jag säljer försäkringar utan för att det känns som om du för tillfället är olycksbenägen och har en panel som faller in.

  Ska jag sjunga ”stackars Tulle” det hjälper alltid när mina barn har slagit sig.

 3. Det är lite mysko i bloggerbludder idag. Det rasslar in kommentarer som sedan inte syns … förrän efter jäääääääättelång tid.

  Ligger de och skvalpar någonstans tillsamans med bilderna på pannorna?

  Förresten. Tullelille och bokkalas har nu fått mig helt smärtfri.

 4. Jag lyckades få in makens strumpa på min blogg i går kväll? Blogger måste ha varit knäpp. jag skrev först ”knäll” men insåg att jag skrivit fel. Jag tror du ska undvika källaren i fortsättningen. Det verkar vila en förbannelse där. Vi fick ett brev från Folktandvården i går ”Glömt tiden” och Emma som skulle varit där i onsdags! Jesus! Lappen på kylen hjälpte inte, vi behöver ju läsglasögon och så..

  mnjeg

 5. /ingrid

  Det syns ju tydligt på bilden att Meggan inte är glad. Eller är det läppförstoringen som krånglar till leendet?

  Jag har också en ”ta din säng och gå”-upplevelse i mitt liv: när jag var 19 bröt jag benet i Alperna och fick ett jääääättestort gipspaket. Hemma i Sverige hoppade jag på kryckor till Blocket i Lund för att röntgas och få nytt gips, men när de tittat på plåtarna sa de att det där lilla underbensbenet som var av låg så fint ihop och så vidare bla bla och så tog de av gipset och lät mig halta hem bäst jag kunde. Vad jag minns mest var att jag bara hade en sko och så en blå platspåse på andra foten. I februari.

 6. Mellan Tranås och Mjölby googlar jag efter fakta om babianguden Hapy, lyssnar på en snarkande dam och fryser infernaliskt om fötterna.

  Det är så surrealistiskt att jag utbrister ”Ceci n’est pas un tågresa!”. Livet har blivit en dröm, och vi är alla lyckliga skuggor som flyter in och ut ur varandra. Allt medan dimman står över de frusna dikena på fälten och morgonsolen förgyller granarna på kullen.

 7. Lotta

  Du är också lite lik Emma Hamberg, såg jag på tv igår. Men inte Björn Skifs, som Emma är lik. Mystiskt?

  Brödet möttes av ovationer både hemma och på jobbet. Super! Väl värt allt skit – nej slit skulle det vara.
  Jag är dock lite osäker på om jag kom ihåg salt – smakar brödet salt eller osaltat i original?

 8. Jag tycker INTE Du är förvirrad, Lotten.
  Denna erfarenhet:
  ”bytt livsmål (från ”vara lycklig” till ”komma ifatt tvättsorteringen”).”
  har inte med något huvudtrauma att göra utan tyder på att Du nu lunkat in i den ”gyllene” medelåldern.

  På avstånd(=pensionärstillvaron) är den inte så pjåkig!

 9. Lotta

  Apropå pommfritt lever jag i en nybliven skrivares värld och ser dagligen prov på hur vi egenligen borde ha stavet, om det funnits någon rim och reson:
  jagharprövat min snoreser den va
  jetebra jagvil at den ska heta bliksten
  till exempel.

 10. Nu kom jag äntligen på varifrån jag har snott stavningen pommfritt (vilket jag har funderat på sen jag skrev inlägget som du länkar till). Jo, det är från bilderboken ”Sunkan flyger” av Barbro Lindgren. En favorit på flera sätt.

 11. cruella

  Jag tycker det verkar som om associationsbanorna fick lite extra hastighet i och med plankträffen (eler vad man ska kalla den).

  wv: tosgnxzo – det nya botox (när man passerat 43)

 12. A L V A S - P A P P A !

  har du en tvåhundraförtio centimeter bred säng? två komma fyra meter???

 13. Pernilla

  Helt utanför dagens ämne har jag en fråga till hugade språkpoliser: Vad står det i punkt 163 i svenska skrivregler? Hamnade i en lunchdiskussion om hur telefonnummer ska grupperas/skrivas och fick nu efter lunch ett svar med en hänvisning till just punkt 16. MEN jag har inget exemplar av boken. *frustrerad* Så snälla hjälp mig.

 14. Lotta

  Helt sant, d.o., inte är det Meg Ryan. Jag hade gissat på Ally Mc Beal, som ju gjorde misslyckade läppexperiment.

 15. d.o

  Jag har då alltid sagt att man skall låta utbildade experter ha hand om alla kirurgiska ingrepp i ens ansikte och inte frestas att köpa ”Do it yourself botox-kit” som Meg och Ally gjort.

 16. Pernilla

  Jag tackar språkpolisen för den snabba utryckningen och hoppas att saftblandaren och sirenerna fungerade.

 17. Ingen har ännu frågat min fråga: Kan man komma åt tidningsartikeln elektroniskt? Tycker inte om ifall det är enkelriktning: att man kan komma till bloggen från artikeln, men inte tvärtom.

  F ö har jag idag använt semikolon på ett korrekt sätt. (Dock på annan plats än här.)

 18. Ica

  Cecilia n: Om du menar länken till Evelina så ja, den finns. Ligger på min blogg 🙂 Se där, nu kanske nån går dit i nyfikenhet.

 19. Påm fritt existerar ju inte, bortsett från i enstaka frysboxar och enskilda hushåll.

  Äter man på lokal finns det numerna uteslutande strips, iallafall där jag bor! En lokal observation.

 20. Se där, full fart i kommentatorsbåset. Jag har varit borta hela dagen, träffat Anne-Maj, inte druckit sprit, nej, åkt tåg hit och dit, gått i vinterväder, ätit renskavskebab, sett basket på tv, druckit gammalt vin (1998) och avslutat med amaretto i ett 10 cm långt glas.

  När det gäller påmmes, så är det det det heter i min värld. Och gott är det. ”Allt som är gott är nyttigt.” (Citerar mig själv där, ja.)

  Det var en förfärlig bild på Meg Ryan, D.O. Huga. *ryyyys*

  Lotta och Den Blyga har tillsammans idag konstaterat att jag är medelsålders och lik Emma Hamberg, men inte Björn Skifs. Synd, jag gillar ju Björn Skifs’ humor.

  När det gäller sängen: ja. Den är 2,40 meter bred. Och den dyraste från Ikea. Och jätteskön. Och full med papper. Och böcker och datorer. Samt (ibland) barn.

  Tack, Roomie! Kom gärna hem till mig och förfäras!

  Nu ska jag dricka te, äta glass samt knäckebröd i den breda sängen!

 21. cruella

  Lotten – 10 centimeter amaretto lät smaskens! Själv fick jag nöja mig med en halv flaske husets rosé, en wunderbar carpaccio med DRIVOR av ruccola och parmesan och en larvigt god olivolja. Sedan en pastarätt med korv. Då kände jag mig själv som en korv och var tvungen att beställa in lite chokladtryffel och grappa.

  Konstigt att man kan vara så hungrig nu då?!

 22. Här kommer en kommentar som inte alls har med detta inlägg att göra.

  Lotten! Vart tog din jättebra kommentarskrivarskola vägen? Jag hittar den inte och det var ju bara några dagar sedan jag läste den. Nu har jag en som alltid svarar i MIN blogg när jag kommenterat hos henne, så jag tänkte skicka henne länken till dig.

  Jättesnällt om du (eller någon av alla andra människor som hänger här) kunde hjälpa mig.

  Jag kommer in och kikar här lite senare, men det går också bra att mejla mig: therese@supergrafik.se

  Tack tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.