Hoppa till innehåll

Äckelpäckel

Läs inte detta om ni är äckelmagade och rädd för … eh … hrrrm. Småkryp.

Bästisgrannen åt räkor häromdagen. Nu ligger de stackare som blev över och deras kläder i hennes soptunna och guckar till sig lite. Det stinker. Det luktar verkligen riktigt illa. Soptunnan är flyttad från solen, men eftersom intaget av räkorna inte planerades och matchades med soptömningen, kommer de att få ligga där i 13 dagar. Tretton dagars stank.
Herr Fluga och hans gröna kompisar surar runt soptunnan. De är arga för att de inte får komma in till godiset där inne. När man närmar sig soptunnan, reser de ragg och skäller ut oss efter noter … men är ändå lite försiktiga. Herr Flugas närmaste släktingar ville inte vara med på bild trots att jag väntade ut dem som en orangeklädd man i ett torn under älgjakten.

– Höhö, skrockade jag och pekade på Bästisgrannens tunna.
– Jag veeeeet, svarade hon och pekade in mot köket, dit några tydligen hade förvirrat sig.

Men. Man ska inte höhöa innan man har hoppat i sin egen galna soptunna.

Se där, tänkte jag. Riskorn. Någon har drällt riskorn på kanten av vår soptunna. Så tokigt, det lockar ju hit fåglar och det brukar grannarna inte gilla.

Jag ska bara hämta vattenslangen, tror jag. Med den kan man spola bort det andra kletet, det som ser ut som filmjölk. Ska bara slänga den här soppååååå… Uuuäääääh.

Svälj.

Eller kanske inte svälja. Kanske vill jag spotta. Kanske kommer jag inte att kunna svälja något på flera timmar. Varför tänker jag plötsligt på Max von Sydow och Monica Zetterlund?

Vad i hela friden har vi slängt? Ett kilo rutten biff? Femton öppnade burkar med fiskbullar? Den där mopedisten som sparkade omkull en kvinna här på gatan häromdagen? Eller kan gammal pasta och skrynkliga potatisar generera detta?

Är detta månne maskarnas gathörn dit de samlas för att snacka lite om väder och vind? Är det tonårslarver som står utanför tjorren och jämför kysserfarenheter och flirtar lite med det motsatta kö… Nejvisstja.

Nu är det bara åtta dagar till tömning. Ska vi sätta de små liven på fastekur eller ska vi tvärtom fylla soptunnan med laxerande vatten?

Om jag hade varit en popstjärna som jagades av paparazzifotografer och sensationsjournalister hade rubriken i morgondagens tidning varit:

Lotten i stor sanitärskandal: maskkränkning!
”De var överallt!”

Share
Publicerat iBloggen

19 kommentarer

 1. Johnny

  Jamen skit i att tömma den nästa gång. Då kanske det blir mysig, välluktande matjord.

 2. Min avfallsgeneral har siesta.
  men jag TROR att han brukar:
  1.skölja vid tömning
  2. hälla i KLORIN som får ”verka” några timmar – sedan ny sköljning.
  3. Sedan är det viktigt att alla sopor binds ini TÄTA plastpåsar

  ITY Rötmånaden närmar sig:

  ”Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. ”

  eller snarare – p.g. av väderleken redan här

  Låtom oss glädja oss åt att vi inte, som i t.ex AFRIKA har rötmånad året om!

 3. Pernilla

  Urrk…Ännu ett argument mot ”14-dagarstömning” och för varmkompostering.

 4. Här på våran gata i staaan (som Stina sa) så är vi så omoderna så att vi har sopnedkast. Det har sina fördelar.
  Förresten tycker jag att det ser ut som likmaskar. (Inte för att jag nånsin har sett likmaskar alltså.)

 5. Lotten, får jag vara allvarlig? Jag fick ett liknande problem. Då hänvisades jag till böndernas butiker, som heter Granngården tror jag. Där finns en spray (eller heter det ett). Det har som syfte att rensa lagårdar från flugor medan djuren är på bete. Jag fick rådet att spruta med det i mitt hus och sedan stänga och vara borta över dagen. Sedan vädra en timme eller så. Och believe you me. Om man tar den sprayen (det sprayet) och spolar på Eskilstuna Zoo kan ni plocka elefanter och vita tigrar efter en dag. Jag hade inte en fluga, myra eller annat som tidigare fanns rikligt. Jag hade ditt problem bland soporna. Lyfte locket, höll andan och sprayade ner i tunnan.

  Min slutsats är att levande väsen och speciellt insekter inte gillar det. Iväg och köp således. Och köp lite till Solgrannen också. Solgrannen – den tysta.

 6. Anonymous

  Urrrrk! för några år sedan bodde vi i samma område som ni och hade således 14-dagars intervall på sophämtning. Två dgr efter tömning hittades en död skata på tomten och i ett anfall av … ja… inte vet jag…. sveptes skatan in i tidningsppr och slängdes i soptunnan av ordningssam blomvakt. Jaha. Och varmt var det. Och lika som i er tunna krälade det i vår när vi efter 1 vecka kom hem efter lyckad fotbollscup. Spatt och spader fick jag och slängde mig på telefon till Renhållningsverket som förbarmade sig och kom ut extra. De tog 500 spänn för besväret men det var det värt… När maken sedan sköljde soptunnan var barnen o jag så lämpligt och badade…… Läbbigt var det!

 7. Det mest tankeväckande, tycker jag, som inte drar mig för att vara riktigt morbid och gräslig, är att de där maskarna bara UPPSTÅR. I såväl sopor som döingar. I mig, en vacker dag (den måste vara ganska vacker tror jag för att maskarna ska uppstå). Varför? Ur vad? Varthän? Vart tar de vägen sen? Om detta vet jag intet.

 8. Anonymous

  Hur blev det nu då??…. Det var ju inte ”läbbigt” att bada…… det var ju själva maskeriet som avsågs…. Ja ja.

 9. Alltså. När jag ser sånt där tänker jag med kärlek och ömhet på Gil Grissom i CSI (mannen i mitt liv). Det finns för övrigt ett CSI-avsnittet med det lysande namnet Sex, Lies and Larvae.

  Annars är jag mest rädd för utedass och vad som kan tänkas bita en i rumpan, lite ironiskt eftersom jag snällt gått på utedass i en vecka nu.

 10. ja det må jag säga…..annars minns jag med vämjelse när jag drömde en gång för länge sen att jag tuggade i mig en stor skalbagge. Jag vaknade med ett fasans ryck mitt i natten och kunde lättad konstatera att det var just en dröm….
  tills jag vaknade följande morgon och först kände några egendomliga ”kvistar” i munnen….reste mig och såg en på mitten avbiten stor skalbagge nedanför min säng!!

 11. Lustigt! I går ställde vi fram den bruna håliga soptunnan, för tömning på morgonen.

  På morgonen tar maken tunnan tillbaka och ser en massa larver på bottnet av den. Han sprutar bort dom med vattnet.. Han säger att det var ääääckligt!!!

  Jag skulle ha fotat och så vi kunde jämföra:-)

  Här i Leksand har vi tre olika tunnor:

  1. Brännbart avfall i den grå tunna. Töms 1 ggr/mån
  2. Komposterat avfall i den håliga och bruna tunna. Töms varann vecka.
  3. Tidningar i den gröna tunna (som tidigare var komposterat avfall, men dom bytte till bruna och HÅLIGA!) Töms vet jag inte när och ofta, dom har börjat med det nyligen.

 12. Ha! Jag är Torgny Lindgren! Eller Nikanor Teratologen!

  Nu är vi (hallå alla tjuvar och banditer) inte hemma för tillfället, men något ska nog sprejas ner i det gröna hååååååålet.

  Olle säger nu: ”Men vänta, det var nu något jag slängde i fredags, vad var det?”

  Nu väntar jag bara på att få drabbas av spatt och spader som Den Anonyme. Det är kul att bli upprörd.

 13. Nej men fy. Nu ser jag verkligen inte fram mot vår soptunna. Jag konstaterade igår att den luktade väl mustigt. Men gick inte närmare för inspektion. Vi har precis bytt till 14-dagarstömning. Det kanske inte är det bästa på sommaren?

 14. Tror vi ska ställa vår tunna på vädring… Det bruka dröja några dar (nästan en vecka) efter tömning innan något åker i. Det är förfärligt vad de luktar illa.

  Något för wunderbaum att ta till sig? Soptunnefräschör?

 15. Petra

  Vår soptunna har stinkit i flera dagar. I dag tömdes den och då upptäcks att vi har precis likadana larver i botten av tunnan!

  Blir storrengörning ikväll!

 16. Jan

  Urk jag har också larver i köket idag. Äckligt. Men gift, som någon skriver här ovan. Hur fel kan man tänka? Varför sprida än mer gifter? Vad händer i ens kropp, och barn och barnbarns? Nej, skura och hålla rent får duga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.