Hoppa till innehåll

Etikett: nervositet

Nervositetshantering

Jag är finklädd i sprillans ny t-shirt.
Jag är finklädd i sprillans ny t-shirt. Ba så ni vet.

Hur hanterar ni nervositet?

Själv biter jag mig i tungan, vilket gör ont och medför talsvårigheter. Detta är i sin tur så förfärligt att jag slutar bita och istället kastar mig ner på marken och gör armhävningar eftersom ett bultande hjärta i en av fysisk ansträngning plågad kropp, känns bättre än ett bultande nervositetshjärta som jobbar på helt i onödan.

Nervös är jag inte när jag borde, utan när jag gör saker som jag inte gillar. Jag gillar att tala inför folksamlingar och jag gillar att spela match – men jag gillar inte att lämna barnen hemma ensamma och åka bort med min djefla man.

Romantiskt va?

– Kära du, låtom oss åka på en weekend till Paris!
– Är du helt från vettet? Vem ska ta hand om barnen då? Pengar kostar det också! Nä nu hyr vi en film och köper chips.

Men nu är vi på väg. Barnen tas omhand enligt ett synnerligen komplicerat schema där min pappa åker direkt från Arlanda (eller Portugal) till vårt hus, säger hej, äter Trettonåringens lagade mat och kontrollerar att alla kommer i säng och att huset är låst i kvällningen. Förhoppningsvis somnar han någonstans. I ottan – långt innan barnen vaknar – åker han till en bordtennistävling och barnen ser förhoppningsvis själva till att de kommer till skolan i tid. Sedan tar min mamma över trots att hon egentligen måste vara hemma och förbereda lektioner – och hur hon som inte längre kör bil ska få iväg barnen till träningarna är en fråga som jag inte riktigt har tagit tag i. (Vad hör jag? ”Hoppa över träningen!” Hm.)

Allt detta medan vi roar oss på Bokmässan i Göteborg. Jag vill vara hemma och curla barnen istället – och därför är jag nu nervös. Hoppsan, nu hör jag att Sextonåringen har feber och går hem från skolan. Är denna sjuka månne kompatibel med min pappas bordtennisspel och min mammas extraknäck på en gymnasieskola?

Jädra pensionärer. Har ni inte hört talas om gungstol?

Ett s.k. matschema.
Ett s.k. matschema.
Share
19 kommentarer

Om blygsel/blyghet, rädsla och osäkerhet

Ibland har jag tagit ett djupt andetag och kastat mig utför ett stup som egentligen bara var att ta ett steg framåt och säga hej. Någon gång har jag svalt nervositeten och klivit upp till en talarstol. En annan gång skuttade jag helt tvärtom ut på en scen helt utan tvekan trots att 600 personer väntade på att jag – jaaag – skulle prestera stordåd. Flera gånger har jag med kaffeskeden grävt hål i bordsduken i väntan på att the very avslappnade toastmaster skulle säga ”å så har Lotten förberett ett tal som ….”.

Man skulle ju kunna tro erfarenheterna efter mina flyttar och alla första skoldagar i ännu en ny klass har gjort mig hårdhudad och grym på att ta kontakt. Men icke. Jag spanar i nya sammanhang in den som ser snällast ut och försöker le mycket. Tyr mig till dem som pratar mycket. Och vips, är svetten borta, tunghäftan väck och svadan ymnig.

Och därmed går vi över till inbjudan till Bloggpicknicken i Rosendals trädgård på Djurgården, söndagen den 20 augusti, ungefär klockan två på eftermiddagen. Jag tänker ta med mig en anskrämlig rosarosig filt, en Bästisgranne och en jättestor baguette som jag ska kleta Boursin på. Sedan måste jag ta med mig lite champagne, för det har jag lovat att sippa på med Petra. Dock är jag förfärligt dålig på att hantera alkohol med bubblor på blanka eftermiddagar, så vad som händer sedan ansvarar jag inte för, men jag hoppas att ni andra tar hand om mig.

Ni som inte vågar komma och liksom jag vill hålla i någon: håll i mig. Jag är snäll.

Share
21 kommentarer