Jag kan svära på att jag i skolan lärde mig att USA har 52 stater. När nu Canada enligt Trumpen ska bli den 51:a staten tar jag mig åt hjärtat dels för att det ju är horribelt, dels för att jag i så många år trodde att USA hade 52 stater.

Den magister som jag främst tänker på hade nederländska som modersmål och sa bland annat:
– Graviditetskrafterna runt jorden drar oss mot mitten.
– Flugdramat i Sovjet orsakade många människors död.
– Man ska inte lita på allt man hör, viss fakta måste ni ta med en nypa sallad.
Honom kanske vi skulle ha tagit med en nypa sallad. Men han var banne mig inte ensam om att yra om 52 delstater, för många av mina jämnåriga kompisar håller med mig. Just 52 är liksom ett bra tal dessutom, för
- det är 52 veckor på ett år
- en kortlek har 52 spelkort
- 1977 blev Djibouti självständigt från Frankrike och blev Afrikas 52:a självständiga nation
- The B-52s var ett ballt band redan när jag var en tonårspalt.
I min jakt på felfakta just idag, snubblade jag över sådant som har korrigerats – som planeten Pluto och livsfarligt smör – men även över myter som att vi bara använder 10 % av hjärnan och att Napoleon var pyttekort. Ack. Detta om de 52 delstaterna var säkert ett korrfel i en lärobok i sexan eller nåt. Tänk om jag ändå hade sparat fler skolböcker från anno dazumal!
(Förklarande parentes: ”fler skolböcker” är en korrekt formulering. Jag har förmodligen sparat fler skolböcker än någon annan nu levande människa. Fast i ingen av just mina bokhögar nämns USA:s 52 delstater.)
Men. Nu ska ni få se på fan. HEUREKA! En artikel i Svenska Dagbladet avslöjar att jag och mina pga. skolan felutbildade polare inte är ensamma.

Puh. Att skriva detta var som ljuv terapi. Nu ska jag väl äntligen sluta haspla ur mig ”52!” så fort frågan uppstår.
Uppdatering!
Kolla på Karins blogg! Hon skrev om ”52 delstater” redan 2014!!
Hmmm, men visst fick man väl lära sig att flaggan har 50 stjärnor, en för varje delstat? Men jag har på senare år hört talas om många fler som talar om 52 delstater. Frågan är varför, och varifrån fick SvD-journalisten det? Nånting om att staterna redan var 50 till antalet och sen kom Alaska och Hawaii?
Jag lyssnade som ung på 51st State av New Model Army, och ja, det var ju en logisk titel.
Hittade nu en rätt så tjatig diskussion där du sannerligen inte är ensam, och där en förklaring så småningom kan skönjas: att vissa felaktigt räknar Washington DC och Puerto Rico som delstater.
https://www.facebook.com/share/p/1FkuUEQ3Su/
Följande text bör eventuellt också tas med en nypa sallad. Dels för att inte heller jag har kvar någon joggebok att kontrolläsa. Dels för att min åsikt om skolämnet geografi redan på lågstadiet var att ”det är helt onödigt – man kan ju bara läsa på skyltarna när man ska åka nånstans!”. Med det nämnt minns jag också klart och tydligt att USA har 52 delstater, varav jag inte var i närheten av att placera ens hälften på blindkartan.
För att fortsätta på spåret ”Barbafjant minns sina skolämnen (och några provresultat)” måste jag småskryta om rättstavningsprovet som jag fick 61 poäng av 60 på. Med det i ryggen vågar jag påpeka att ”burkar” stavas just så, och inte på det vis som är gjort i SvD-texten. Visst innebär det att du får/ska använda dig av det festliga (sic!)? Och eventuellt också skriva någon intressant liten betraktelse om voffö man gör på det viset!
Jag häpnar! En hel Facebookdiskussion om dessa två extrastater!
Jag tror fortfarande på korrfel i lärobok. Och precis som den blogglösa Barbafjant skriver, borde jag ha kommenterat brukar/burkar – SvD har liksom två flagranta fel i en och samma mening.
Det är säkert nån konspiration som ligger bakom.
Lotten, det är inte en konspiration, det är en kompott!
Lite Flag spotting:
https://www.karinenglund.com/2014/01/stjarnor-och-rander/
Den här kompotten är fantastisk! Jag lyfter upp din länk till inlägget, för du är ju elva år före mig, Karin!
Jag kan inte räkna upp alla de USAmerikanska delstaterna, men jag tror mig kunna säga vad som är en delstat och inte, om de nämns. (Det kan tydligen inte alla USaner – förentastatare – statare – vad ska vi kalla dem?) Och bara i ett fåtal fall kan jag säga vad huvudstäderna heter. Grabbarna kan peka ut alla femtio på kartan, med huvudstad och allt. Vete katten om de inte vet hur delstatsflaggorna ser ut också. Detta utan att ha besökt landet.
Men kan vi våra landskap och deras residensstäder?
Samt landskapsvapen, landskapsblomma, landskapsfisk, landskapssten, landskapsfågel, landskapsdjur?
Om båsmor ids göra ett litet schema längst ner i inlägget kan vi tillsammans fylla i det, för att vis på vår överlägsna utbildning. Goggla inte, det blir roligare då.
Eftersom jag är sörmlänning säger jag att Sörmlands landskapsblomma är den vita näckrosen och landskapsfågeln är fiskgjusen.
Trevlig idé, Ninja, även om jag får svårt att delta. I Dalarna är vi ju som vi är:
– Jordglob? Nej tack, men gärna e lita kula mä bare Dalarna på.
Men vi kan inte bestämma oss för landskapsblomma. Striden mellan team Ängsklocka och team Blåklocka splittrar familjer, skapar livslånga fiendskaper och har fördärvat månget midsommarfirande. Landskapsvapnet är är det inte så många som har koll på, men vi vårdar ömt våra sockenvapen.
Men landskapsstenen borde ni ta, den är så typisk för landskapet som aldrig det. Och residensstaden förstås.
Va, har vi en landskapssten? Om det inte är slaggsten blir jag grymt besviken.
Å residensstad, va ä dä för dumheter? Hä ä väl nå märkvärdigheter uppåt Gördalarna, kan ja tänka.
Residentstäder finns det förstås, men inte i landskapen väl? (Ja de ligger säkert i ett landskap men hör väl till sitt län, eller region ibland). Ibland har en region två ”regionhuvudstäder”, har de två residens då? Somliga landskap saknar residensstad.
Ninja-idén är trevlig (jag ekar Karins kommentar) men jag klurar på ett sätt att pedagogiskt och solklart framställa denna information så att alla intresserade och till och med ointresserade kanske kan sitt eget landskaps alla djur och städer. Sedan fem till. Sedan några till.
Och varför ska vi kunna allt detta fastän informationen finns till exempel här?
https://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/sveriges-25-landskap/
Bafatt, förstås. Man mår bra av att kunna saker, är min devis. Här kommer som hjärngympa alla landskapsdjur i en alfabetisk lista – gör vad ni vill med den! Översätt till franska eller chansa på vilken landskapsblomma som hör till?
Berguv
Björn
Bäver
Ekoxe
Fiskgjuse
Fjällräv
Havsörn
Hasselmus
Igelkott
Knubbsäl
Knölsvan
Korp
Kronhjort
Lavskrika
Lax
Lodjur
Näktergal
Rådjur
Skogshare
Storspov
Tjäder
Trana
Utter
Varg
Älg
Men Karin! Slaggsten? Lyft blicken och låt den se skönheten i älvdalsporfyren! En av Sveriges absolut vackraste bergarter, jämte Dalslands kvartsit och Östergötlands kolmårdsmarmor.
Sörmlands landskapssten är granatådergnejs. Den kan man se på östsidan av Utö i Stockholms skärgård. Det är en av våra absolut äldsta bergarter, dryga två mijarder år. Granaterna är oerhört vittrade så det lönar sig inte att bryta dem till smyckestenar.
Det som är kul med alla dessa landskapsnaturalier är att det oftast är vanligt folk som varit med om att välja ut dem. Fiskarna valdes av Fiskeriverket i samarbete med sportfiskarna, fiskevatteninnehavare osv.
Sörmlands firre är braxen, och landskapsvapnet är en svart upprättstående grip med röda klor, tunga på en gul botten.
Här i Ståckhålm är det lätt:
Landskapsdjur – Brunråtta
Landskapsblomma – Maskros
Landskapssten – Asfalt
Landskapsträd – Eken
Residensstad – Gamla Stan
Landskapsvapen – Ett blått T på en rund vit lysande inåtbuktande platta
Tack Niklas! Jag satt och åt tomatsoppa ensam vid köksbordet och skulle precis logga in på ett möte via Teams, när jag läste din lista ovan och skrattade så att datorn och tangentbordet nu är sprutmålat rött!
Åkej, Ninja, porfyr duger också. Men för oss i Rumpdalarna är det nog ändå slaggsten som gäller.
Berguven hade jag i alla fall lite koll på, kanske mest för att folkrörelsearkivet i Dalarna kallas Bubo bubo (berguv på latin) .
Hi, hi, Niklas.
Bubo bubo måste jag komma ihåg.
När jag var nio år och bodde i Luleå hade mjölkpaketen en bild på en blomma. Den hette Rubus arcticus.
Punkt slut.
Att det var det latinska namnet på åkerbär och Norrbottens landskapsblomma gick inte alls in i intresseavdelningen i skallen – förrän kanske fyra år senare. Då pratade kemiläraren om tillverkning av åkerbärslikör, och alla bitar föll på plats.
Åh, åkerbär, denna fantastiska delikatess, som inte låter sig odlas, växer utspritt och är så gott, så gott. Min svärmor var en makalöst duktig bärplockerska och vi fick alltid åkerbär och hjortron i julklapp. Och löjrom förstås, eftersom familjen har fiskerättigheter.
Jag kan ett gäng landskapsblommor på grund av en plansch eller nåt när jag var liten. Djur kan jag bara för ett fåtal landskap (men kan ju gissa lite vilka som hör hemma i norr respektive söder) och fiskar, fåglar och stenar inte alls, utom just älvdalsporfyren då. Borde ju kunna Upplands efter alla dessa år, och Hälsinglands, men nej då.
Niklases lista gillar jag skarpt. Fast ek (i obestämt form) är väl också landskapsblomma i Blekinge eller där någonstans?
Brid, Eken är Stockholm på stockholmsslang. Ju.
Växte upp med denna på väggen i köken både hemma och hos mormor. När de byttes mot nya blev de gamla överdrag till prydnadskuddar.
Tänk om jag kunde minnas vilket år den vita landstoken byttes mot den gula solvändan hade jag specat det, nu får jag tala om jag jag var den enda i familjen som noterade förändringen
https://almedahlshome.se/outlet/landskapsblommor-kalender-2023/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwhMq-BhCFARIsAGvo0KcWQKyikzWmiEGN2xNK-wTTZur9uuXF5QRMWq5nf6SmRzELa2A6B54aAqdDEALw_wcB
Niklas, jag veeeet. Försökte bara vara lustig.
Klart att det finns 52 stater i Amerrka. Och att det finns en stjärna för var i flaggan. Även om jag aldrig kontrollräknat. Jepp. Jag är född året före Lotten.