Hoppa till innehåll

Moment 22, leasingavtal och lite spik i foten

Ringring!

Fan, okänt nummer. Okej. Andas in. Andas ut. Pffffffff.

– Lotten Bergman.
– Ja hejsan! Jag ringer från Småföretagarna! Jag söker Olle!
– Jahadu. Han dog oväntat under en löprunda strax före jul.
– Oj, då beklagar jag. Jag … jag får väl stryka honom här i systemet då.

Säljarna har helt klart inte tillgång till listor över folk som inte längre finns. Inte heller finns något slags förbud mot ”hmmmmm, Olles telefonnummer funkar inte längre, äsch, jag ringer till den där som heter Lotten istället”. Jag fick nu tipset att inte förklara, utan bara säga: ”Ta bort mina kontaktuppgifter ur systemet.”

Vi får se … det låter ju så rysligt otrevligt. Men nu till mer positiva ljud!


1.
– BRRRUUURR BRRRRRHHHRRRRR BRRRRRUUHHHRRRRR!!!

Jag vet inte hur just detta brummande stavas, men det ska föreställa en epa-traktor. Fast det är min bil, som förmodligen har hål i avgassystemet.

2.
Två ljud i korus:
– Splatt splatt splatt, säger det från duschblandaren som är inkontinent och inte kan fokusera sig på duschdelen i konstruktionen.
– Ffffffssssssss, säger nyss nämnda duschdel som ju inte har nån vidare sprutt eftersom hälften kommer ut i badkarskranen.

3.
– Aj!

Jag spelar basket, trillar över en plötsligt uppdykande sten, slår huvudet i öppna skåp, klämmer foten i en dörr och skär mig i fingret på t.ex. ett trasigt glas.

Alla de tre ovanstående ”problemen” är så skönt konkreta. Bilen ska lagas den 22 april, duschblandare tror jag att jag kan fixa själv (ska bara läsa på lite) och alla smärtor är ju bara vad de är – och går oftast faktiskt att skratta bort.

– Hahahahaha!

Men så finns det saker som får mig att ta mig åt hjärtat och inte alls skratta. Vi har nu kommit till Moment 22-avdelningen i detta inlägg.


– MEN FÖRIHELVETE!

Jag kan inte strunta i språkfelet och jag kan inte låta bli att åka tåg och jag kan inte klaga hos nån instans och jag kan inte låta bli att betala trots att produkten som jag betalar för inte ger mig det jag vill ha.

– MEN GAAAH!
Min alzheimerpappa har flyttat till Eskilstuna och jag ska bli god man för honom. Fast problem har uppstått eftersom

 • min ansökan kom till Eskilstuna när han var skriven i Täby
 • min andra ansökan kom till Täby och jag skrev att han bodde i Eskilstuna trots att han fortfarande var skriven i Täby
 • min tredje ansökan kan inte skrivas under förrän just det datum när pappa verkligen är skriven i Eskilstuna och Skatteverket har tyvärr  ”ovanligt långa handläggningstider” just nu.

– MEN SATANS FAAN!
Mitt lilla företag sitter fast i leasingavtal för en digital telefonväxel som aldrig har använts och aldrig kommer att användas. Jag kan inte komma ur detta på annat sätt än att gå i konkurs, vilket jag inte vill.

Detta skrev Olle under i januari 2023: lilla Bergmans Bokstäver lägger ut flera tusen i månaden för en oanvändbar telefonväxel som ska avbetalas till 2028. Det är helt obegripligt med tanke på hur ont om pengar vi alltid har haft. Den som jag trodde var säljaren skriver: ”Jag kan inte heller svara på varför Olle ursprungligen har köpt denna växel eller utformningen av den, endast att vi har levererat den och hårdvaror till honom. Det är inte jag som haft dialogen hos oss med Olle utan det är en av våra säljare som genomfört detta med honom.”

Men spik i foten för tusan hakar!

Kolla vilken jättehög med orienteringskartor som jag ska slänga den här veckan! Hurra!

Jag försökte prångla på Orienteringsförbundet hela högen, men de har tyvärr inga planer på ett orienteringsmuseum.

Pappa får träna pingis med andra gamla gubbar som närmar sig pensionen! Hurra!

Pappa fyller 87 i år, så de som är 20 år yngre är lämpliga motståndare.

Och hur har ni det?

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Rosman

  Sant att det du skrivit verkligen var en berg-och-dalbana med växeln som en tråkig dal. Det där med att ”livet går upp och ned” måste vara en av de mest träffande iakttagelser som nånsin gjorts, menar jag. En annan sådan iakttagelse är att ”hur jävligt livet än verkar så är det ändå gott med en kanelbulle”. 🥐🥐🥐🥨🥨🥨

 2. petra

  Herregud – kineserna har verkligen rätt i sitt ordspråk om att saker och ting tycker om att hända samtidigt!! Det är verkligen trubbel och trassel på precis ALLA nivåer av livet! Samtidigt är det ju en lisa att du kan uppleva vissa av dessa praktiska problem rentav som lite sköna för att de just trots allt har nån typ av lösning -för det har ju varje problem – nästan iallafall. Även om lösningen är att den inte finns. Jag, vars liv har kantats av bortgångar, känner så väl igen de där tvära motsatserna; en härva orienteringskartor som man hoppas att det ska finnas ett orienteringsmuseum som vill ha (fniss) och så en alzheimerpappa som äntligen får lira med kompisar!!

 3. Ingela

  Så där är det. Nån dör, föräldrar blir skruttiga och vimsiga och barnen mår inget vidare. Har dock inget företag, hade tänkt starta ett till hösten när jag slutar min anställning men jag funderar på det lite till. Bor i hyreslägenhet vilket är bra för nerverna trots en extremt oengagerad hyresvärd. Det kanske räckte med en enklare och inte snordyr reparation av kopplingen på bilen som kärvat ett bra tag. Bilmeken i den lilla inlandsverkstan tyckte att vi skulle försöka med det innan beslut om att byta kopplingen. Verkstan här i Skeå vill byta kopplingen pronto för massor av tusingar. HIttills verkar det positivt. Skidföret är fortfarande fint i mina hemmamarker och jag slösar mina pengar på bränsle för att komma dit så ofta jag kan. Var ute och dansade för ett par veckor sedan, första gången på 12 år och det var rätt så trevligt. Det är upp och ner mest hela tiden och ofta blir det inte alls som man hade tänkt. Hoppas du slipper telefonväxelutgiften. Lite upp måste man ha annars blir man så trött.

 4. Britta

  Jag är god man för två tanter (kallar dem mina gode-tanter), uppdrag jag tog på mig i mer eller mindre förtvivlan efter att mamma dött och jag behövde en modersfigur som klagade och var missnöjd med mig. Detta gör dock inte mina gode-tanter men det går bra ändå. Det ger en märklig tillfredsställelse att hantera räkenskaper och ”sörja för person” på ett systematisk sätt. Jag tycker du gör en fin sak för din pappa Per.

 5. Ninja i Klockrike

  Jag vill ha kartorna, om det bara är aningens aning styrsel i pappret, och det är inget skämt.

  Jag har hittat en elrullstol som passar min branta trädgårdsgång och stupbranta gator. Nu ska jag bara meddela regionen att de får lov att köpa in den till mig. Den är dessutom hopfällbar och bilbefraktningsbar.
  Om jag får den kan jag;
  gå på kyrkans syföreningsmöten
  ha en liten hund
  slänga soporna själv
  leva dålighetsliv med hattifnattarna

  Lotten, har du bett telefonväxelfirman om avtalet med Olles underskrift? Det kanske bara är bluff och båg?

 6. Jag fastnade på resespråkfelet, och min hjärna ville lösa det så att vi kan gå vidare med viktigare saker. Därför ska nu ”Obs:” läsas som ”Observera att”. Vet inte om det hjälper dig, men det sänkte min puls något i alla fall. Och för den som är i behov av en punkt efter sista ordet står den faktiskt där, den har bara råkat få samma färg som bakgrunden.

 7. Båthuspernilla

  Den som vill roa sig med att våndas över misshandel av språket kan kika på bifogad bild. Det är den faktatext om vikingatiden som båsbarnet fått i läxa över påsklovet. (Åk 3 i kommunal skola i vår Tokholmsförort). Jag saknar korrekturlästa och faktagranskade läroböcker.

  Låt oss gissa varifrån denna text hämtats. Min gissning är att det är ett mediokert arbete gjort av en tidigare tredjeklassare.

 8. Ninja i Klockrike

  OMEDELBART studsar jag på att en lärobok har en bild av en viking i hjälm med HORN.
  Sen studsar jag på texten. Hela texten.

 9. Båthuspernilla

  Ninja, om det ändå vore en lärobok. Då hade det ju funnits förtattare och utgivare som man hade kunnat rulla i tjära och fjäder, eller åtminstone påpekat eländet för. Nu är det ännu ett av alla kopierade häften som jag gissar att lärarna hittar på näääätet. Hittills har det inte kommit hem en enda läxa i ett orienteringsämne där det inte funnits brister. Bristerna är oftast ”bara” språkliga, men i denna text med illustration finns ju sakfel.

  Hur tillverkar får segel av ull? Hur kan man använda ull som segel, det är ju bara fluff från får. Jag höll på att bränna varenda säkring i min hjärna när jag hjälpte dotra med läsningen. Hon, som köar för dyslexiutredning och nördar in på vikingar som andra gör.med dinosarurier, reagerade också på både språkfel och sakfel. *tar mig för pannan*

 10. Ninja i Klockrike

  Segel i ull är sant! Men man använde inte mjuk, gosig lammull, utan ull med täckhår i. Seglen var flätade, eller sydda i flätteknik, och innan dess garanterat valkade hårt. Det finns forskare som anser att seglet troligen var det dyraste på hela skeppet, eftersom det tog sån tid att tillverka. Så här är ytterligare ett språkfel, men inte faktafel.

 11. Båthuspernilla

  Ninja, tack! Jag ska dela med mig av segelmaterialkunskapen så snart båsbarnet kommer hem.

 12. hyttfogden

  Lotten, om nåt med rr, dusch, avlopp och vatten strular måste man nog tänka sig för innan man ger sig på att reparera på egen hand. Att byta ett duschmunstycke med slang går för sig men att skruva på rör och kranar är inte OK, det ska vara en rörmokare för sånt för annars blir försäkringsbolaget bister i tonen om det visar sig att du plåstrat med rören på egen hand och en översvämning eller liknande händer.

  Sedan SG dött hade jag en del problem med att få folk att förstå att han inte fanns och att de måste stryka honom från telefonlistor av alla slag. PayPal vägrade att godkänna honom som död och jag vet inte allt vad de krävde som dokumentation, till slut tröttnade jag och de fick hållas som de ville. Vi var inte skyldiga dom nåt och de inte oss. AMEX-kortet fick jag avslutat efter flera månader och när inget annat hjälpte att få stopp så visade det sig att ett vanligt brev med postnord till kundservice med alla uppgifter om vad som hänt, vara väldigt effektivt. Så detta förfaringssätt tillämpar jag även nu för egen del när jag går till storms mot nåt som inte fungerar. Brev på posten, bilagor till max och ibland små ironiska uttalanden, det hjälper bra. Stora kuvert med adressen i stora svarta bokstäver.
  Och nu har jag, efter snart tre år, gjort slut med en av de mailadresser som envist hängde sig kvar. Stundom händer dock men inte ofta att någon ringer och frågar efter SG. De ringer hans gamla telefonnummer som är borta sedan flera år och de klagar över att de inte får kontakt med honom och undrar vad som är fel och blir mycket tysta när jag talar om orsaken till att han inte svarar.

  Därför har jag nu sedan två år en pärm där jag skrivit in allt som rör mig vad gäller lösenord, prenumerationer, autogiros, adresser till folk att underrätta osv. Allt sitter alltså i en pärm och inte på datorn. allt på papper och jag daterar nu upp varje nyår och ordnar med en ny pärm för varje år. Det borde kunna hjälpa barna när gamla mamma vänder näsan i vädret.

 13. Smultronblomman

  Efter ett vak från kväll till morgon somnade lilla mamsen in. Jag satt i allrummet när personalen tvättade, klädde och bäddade. Jag väntade på ena syrran. Då dyker någon slags chef upp och frågar hur länge vi ska behålla rummet. Vi hade rätt att ha det till månaden efter, men om det gick att släppa det tidigare…. Just då kändes det inte konstigt, men efteråt. Mamma hade knappt varit död en timme. Så undrar man hur snabbt vi kan tömma rummet. Sedan kom alla erbjudande om att förnya prenumerationer, som sagts upp. Det är tungt att dra o sånt som släpar efter.

 14. Men den där jämrans växeln?! Finns den ens, eller är den någon slags mjukvara, bara? Avbeställa och säga upp avtalet verkar du ju ha försökt. Skulle det gå att överlåta den till någon som kanske rentav behöver den? Eller ta kontakt med planboken@sverigesradio.se? De är bra på att reda ut krångliga juridiska aspekter på konsumentfrågor och det är förvånansvärt ofta som företag plötsligt hittar en lösning på omöjliga problem, när deras girighet börjar bli alltför exponerad. Riktigt arg blir man ju!

 15. Ingela

  Det är för mig obegripligt att inte alla skolor har abonnemang på Nationalencyklopedin. Förutom att det kostar en slant. Där finns det ju tillförlitliga texter om allt och det mesta i två versioner, en lättare och en svårare. Plus bilder, förklarande grafik, ordförklaringar, länkar till radioprogram och filmer från t.ex. UR. Det borde vara förbjudet i lag med allt skräp i undervisningen. Men allt som kostar går snart inte att hitta i skolorna. Ville regeringen göra något för bättre undervisning vore ökade anslag till läromedel inte fel.

 16. Barbafjant, numera blogglös

  Ingela – om du hade arbetat som svensklärare på högstadiet och försökt använda NE’s läromedel hade det antagligen varit obegripligt för dig att skolan valt att lägga så hutlöst mycket pengar på något så undermåligt!

  Jag har hört att SO-lärare uppskattar NE’s läromedelstjänst, men inom svenskämnet är det rena skämtet! Både texter och de tillhörande uppgifterna är oerhört svajiga. Den där vikingatexten är inte långt ifrån hur jag (och många elever) uppfattade den lägsta lägstanivån, samtidigt som högstanivån kunde vara så hög att den snarare verkade riktad mot högskola och inte högstadium!

 17. Anna

  Så här års för tretton år sen var jag i London och gick en FLO-kurs på Scotland Yard: hur man blir en FLO, en Family Liaison Officer. Jag blev inte en FLO för att jag gick kursen eftersom man måste vara en engelsk polis först, men jag lärde mig massor som var till nytta i mitt jobb. En FLO har till uppgift att stötta familjer som blivit av med någon i ett mord, en trafikolycka eller en naturkatastrof. FLO:n följer med den brottsutredande polisen hem till familjen och hjälper dom att klara av all dum och galen byråkrati som uppstår efter någons död. Dom sorterar papper, förklarar saker, ringer till ställen, är som en kontaktsjuksköterska fast med hela samhället. Och dom är inte bara där en gång utan kommer tillbaka flera gånger, olika många beroende på situationen.

  Jag tänker på det jätteofta sen dess. Det borde finnas FLO:s här också, och dom borde kunna hjälpa även om någon dött mitt i steget, som för er, eller avslutat sitt eget liv, som en kompis barn nyligen. Att någon dör oväntat är ju en enorm chock, och så ska man behöva hantera en massa jävla blanketter och telefontider och obegripliga regler och webbformulär som inte funkar och förseningsavgifter och fan och hans moster?
  Det bästa, har jag tänkt, vore om det fanns en FLO-utbildning som alla kunde gå, och så var man med i en pool och kallades på vid behov. Kursen som jag gick var fantastisk, och handlade mycket om att vara en lagom opersonlig och pålitlig klippa i stormen.

  Det finns ju boendestödjare, i Sth iallafall, och personliga ombud, som fungerar lite likadant, fast för människor med diagnoser som gör det svårt för dom alltid att klara byråkrati. Om jag fick bestämma skulle ”drabbad” vara en sån diagnos.

  Puss och kram från mig och Isabel och Julia och hela familjen!

  PS förlåt att jag svärde

 18. Det var då för väl att jag inte jobbade på NE när det där ”NE:s läromedel” tillverkades!

  Hörni, tack för att ni hänger här! Allt som ni skriver – även det frustrerande med horn i vikingahjälmar – piggar upp mig jättemycket!

 19. Ingela

  Jag menade inte läromedlen utan uppslagsverket. De förra varierar i kvalitet, precis som du skriver, Barbafjant. Skolorna behöver nåt ställe att kolla upp och jämföra allt som hittas ”på nätet”. Granskade fakta är inte dumt.
  mvh lärare sen 1979, snart pensionär.

 20. Jomen tackar som frågar. Jag fick trolig covid före påsk, med hosta och 39 grader och inte så värst mycket andra symtom. Hostan sitter delvis i ännu, och jag blir trött av att gå några kilometer (men försöker göra det ändå, annars blir man väl ännu tröttare). Groomen fick snuva när jag började tillfriskna. Det uppskjutna påskbesöket hos föräldrarna kanske kan bli av om en vecka.

  Och föräldrarna blir inte yngre med åren. Än klarar de sig själva, men hur länge? Det är nu jag verkligen saknar den där brodern jag aldrig fick (även om man ju inte vet hur mycket hjälp han hade varit till).

  Det lilla barnbarnet gör dock idel framsteg. Härförleden fick hon ner sin pappas mobil på golvet och testade ljud och hållfasthet med en träklubba. Sen fick han skaffa sig en annan. Hoppas Lottens barnbarn också underhåller familjen.

  Bilden av får som tillverkar segel är svår att få ur huvudet. Har ni läst ”Herr Balders hemlighet”, av Jacob Wegelius? Rekommenderas till alla som är tillräckligt gamla för att prata ordentligt.

 21. Näää, den har aldrig varit påkopplad. Enligt den jävla (felåt) leverantören var den bara till för att ge billigare abonnemang hos Telenor. Telenor själva känner inte till någon sådan deal, och sade förvånat ”du har ju jättedåliga rabatter”.

 22. Ninja i Klockrike

  Jag tycker det låter som läge för en polisanmälan om bedrägeri och ocker?

  Båthuspernilla, har ni varit på Historisk Museets vikingautställning? Den är attans bra!
  Vi var några som besökte den när den var alldeles nyöppnad, och blev riktigt imponerade.
  Där finns också fynden från Vendel och Valsgärde, lite innan vikingarna men bara hjälmarna är så fantastiska att de själva är värda tunnelbaneresan.

  Om båsbarnet är en lyssnare så kan man hitta många bra bloggar och poddar.
  Historia.nu finns på Spotify och på radion finns Vetenskapsradion Historia som ofta är mycket bra.
  På YT kan man söka på ’Sandbyborg’ som visserligen är tidigare än vikingatiden men feruketansvärt spännande. Bästa filmerna är från Kalmar länsmuseum.

  Lotten, ska jag höra med Görans revisor om han kan rekommendera nån revisor i Eskilstuna?
  För övrigt måste jag å det varmaste rekommendera hyttis sätt att hantera byråkratin för de efterlevande. Sammalunda gjorde min mor och det tog bara några timmar att säga upp abonnemang och avtal och göra bouppteckning.
  Annorlunda med min vän T som fick en hjärnblödning i mars förra året och tog med sig hela sitt digitala liv in i dimman. Bara de av oss som visste att hon hade bröder, vad de hette och till slut tog sig för att fråga nån av dem, fick veta vad som hänt, de flesta av oss strax innan en ny stroke tog hennes liv i januari i år.
  Jag sörjer att jag inte fick ta farväl av henne och berätta hur mycket hon betydde för mig.

 23. Lotten, de flesta städer/kommuner brukar ha en konsumentvägledare dit man kan vända sig för att få hjälp i olika konsumentfrågor. Och vad jag vet är det en gratis tjänst. Kolla om du kan få tips där om vad du ska göra angående telefonväxeln. Det verkar inte vara ett seriöst företag som sålt den.
  Berättade för min svägerska i Stockholm om ditt bekymmer med växeleländet och hon sa att för några år sedan hade hon hört om något lurendrejeri med just sådana. Och, konsumentvägledare har kännedom om skumma företag.

 24. Kan Småföretagarnas riksförbund vara något? De lär ha bra (och ev gratis) juridisk rådgivning har jag hört. Om du inte är medlem kan det kanske vara värt att överväga att bli det.

 25. Lotten, jaha, ja, det kunde man ju ge sig attan på. Åh, vad jag önskar att jag hade sisådär 93 000 SEK som bara låg och skräpade någonstans. Då skulle jag bums ha sänt dem till dig. Sådana här bekymmer ska du bara inte ha!

  Jag förstår att du försökt förhandla med telefonväxelsäljarna utan resultat. Men om du, helt mot din vilja, ändå skulle se dig tvungen att gå i konkurs för att komma ur detta, så får de antagligen inte en endaste krona. Och eftersom växeln är DIGITAL och dessutom aldrig ens varit i bruk kan det här ”köpet/avtalet” inte ha kostat dem ett öre. De har ju INTE levererat en tjusig och VERKLIG telefonväxel till ert hus utan den digital-flaxar bara omkring i deras datasystem.
  Erbjud dem en LITEN morot … annars hotar du med att begära ditt företag i kk. Och då riskerar de att förlora rubbet.

  Okej, jag är kanske helt ute och cyklar nu. Men det här gör mig så oerhört upprörd.

  Karin, bra tänkt! Småföretagarna har nog erfarenhet av det mesta. Och bör kunna hjälpa.

 26. Ökenråttan

  Att vägra betala för något som inte levererats vore väl inte.så dumt. Du presterar inte enligt avtalet och de har heller inte presterat. Even, liksom.

 27. Ninja i Klockrike

  Jag tycker du ska begära att få se det avtal som Olle på något sätt skrivit på.

 28. Magganini

  Men betrakta det där fakturaklippet eller vad det är. Vad står det egentligen? Nåt pris för själva växeln ser jag inte. Jag tycker att det ser ut som om priset för 1 st svartvit A4-print är 93 kr med fyra nollor efter kommatecknet. Eller punkten. Skulle det vara en tusentalsavgränsare vet jag inte vad det betyder med fyra nollor efter. Nånstans har jag sett att du (Lotten) skrev 93 000 kr. Om man bortser från skiljetecknet är det ju 930 000 och inte 93 000. Om det inte var orimligt förut så blev det det nu. Men vi ser ju förstås inte vad det står mer i papprena.

 29. Magganini

  Om det kan glädja någon kan jag berätta att min dotter och jag har var för sig (oss? ? det låter knasigt med sig) åkt tåg hit och dit ett flertal gånger under de senaste månaderna. Alla tåg har prickat både avgångs- och ankomsttid.
  !
  Men i går var det inställt en liten bit.

 30. Magganini, lysande! Det är en telefonmjukvara för 3 användare (som Lotten klokt nog inte startat) samt en printer för svartvitt, eller kanske en utskriftstjänst. Pris per sida 93.0000 SEK förbryllar dock. Läge att be företaget förklara sig (lite till …).

 31. Grattis till er positiva tågupplevelse, som det heter i enkäterna. ”Hur var din upplevelse av däckbytet?” undrade däckbytarfirman. Hoppas att dom inte blev ledsna när jag svarade att den var lite torftig, som upplevelse betraktad.

 32. Båthuspernilla

  Ninja, tack för tipsen.

  Vi har hunnit med Birka med guidad rundvandring; besökt Historiskas vikingautställning sommaren -22 när de även hade innergården full av tidstypiska aktiviteter att prova på och läser i den bok om nordisk mytologi hon tjatade till sig från museets butik. Jag jobbar på att få henne att lyssna till högläsning, radioprogram osv utan bilder till, men det är trögt. ADHD, misstänkt dyslexi, allmän envishet och tidsandan av att allt kul kommer som videoklipp gör hennes motstånd svårt att övervinna. Men jag planerar att omvända henne med en lång och tråkig, skärmfri resa, kanske till gamla Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.