Hoppa till innehåll

Lidandet är uppfinningarnas moder

Det ska inte handla om tåg idag. Jag håller med om att jag fastnar i tåg-vinkelvolten när det åks och jag tänker att denna gamla uppfinning som tåget är, ju funkade så mycket bättre i en ickedigital värld. Eller … inbillar jag mig bara?

(Fast kanske måste jag nämna tåg ändå. Tjugoåringen åkte Lund–Eskilstuna igår och kom inte hem vid 17-tiden utan 01.30 inatt, och dessutom blott levererad till Katrineholm. Det snälla Snälltåget som vi berömde så efter den långa resan med en bebis, visade sig från sin sämsta sida i ett tio vagnar långt tåg utan fungerande toaletter eller ens högtalarutrop. Såja, nu har jag lagt det tunga oket [alltså ”jag måste få berätta om vårt lidande-oket”] från mig.)

Nej, idag ska jag be er om hjälp med att minnas produkter som fanns förr, men som aldrig slog. Nej, inte sådana som har blivit omoderna utan sånt som helt enkelt var dåliga idéer. Eller … utmärkta uppfinningar som bara inte hade nån marknad. Som vi kanske kan återuppfinna?

Jag kan söka sponsorer som man gjorde 1885!
Och skriva reklamtext som man gjorde 1896!

Apropå 1896, så var det året för den läkande kudden – det första av mina tre uppfinningsexempel från USA.

”Den är lika säker som någonsin solens strålar.”

Den lidande personen inandades en blandning av ”tjära och andra medikamenter”, som kudden var laddad med. Stackarn fick sedan mot en viss ersättning berätta för omvärlden hur astman försvann som genom ett trollslag … Alla pälsdjursallergiker låg vanligtvis och pep och rosslade nätterna igenom, men när de fick andas tjära, då tog de minsann sin säng och gick ut på stadens gator och torg, där hästarna sprätte allergener omkring sig. Så då fick de lidande och i brist på tjära gå in och andas i den helande kudden igen.

Det andra exemplet visar reklammakarnas redan då tydligt utvecklade förmåga att kränga konserverad gröt. Kalla fötter är tydligen roten till mången ond sjukdom som reumatism, nervsmärta och allmän svullnad samt lungsot (tuberkulos). År 1900 sneglade någon på de inte alls så populära elbilarna och såg att batterierna ju skulle kunna användas på en annan marknad. Bort med yllesockar och fodrade skinnskor! Nu ska snyt och snor utrotas med batterier!

Med dessa sulor blir man inte kall om fötterna och därför aldrig någonsin heller förkyld!

Och så till det tredje och sista exemplet – sträckbänken från 1914. Då var basketen 13 år gammal, och kanske kände man då att världen behövde fler tvåmetersmänniskor? I annonsen fastslås med emfas att denna uppfinning kommer att vara den viktigaste under resten av århundradet. Jomenvisst, ryggraden blir normal, irriterade nerver frigörs, kontrakturer och förkortade ligament trollas bort – och dessutom hjälper utsträckningen kroppens dränage genom att ”oönskad vätska från sår eller kropps­håla” leds bort. Men vart?

Men framför allt blir man garanterat längre.

Dessa tre fantastiska uppfinningar har jag hittat på Internet Archive; en lite svårnavigerad sajt med rysligt roligt innehåll.

Kommen så här långt tänkte jag att en AI kanske skulle kunna hjälpa mig att lista några liksom ”onödiga uppfinningar”. Jag var noggrann och förklarade vad jag menade med min fråga, och prompt fastslog AI:n att dessa uppfinningar är helt onödiga:

 • surströmming
 • alkomätaren
 • dubbelsängen som är två enkelsängar bredvid varandra.
Ur Blekinge museums arkiv ser vi här kommendörkapten Ekeroths säng från 1934.
Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Vilken tossig AI! Även om alkomätare förstås är komplett onödig för DDM.

 2. Jag känner ungefär fyra personer som har alkomätare och som är jähättenoggranna med den dagen efter. Även om de oftast är måttliga i sin konsumtion, upptäcker de hela tiden att de inte alls är på banan enligt mojängen.

  Alla fyra sover för övrigt i dubbelsängar som utgörs av enkelsängar. Oh dear, här kommer ju en konspirationsteori. De gillar bombis surströmming.

 3. Vad sägs om babymoppen? Alltså inte moped utan en mopp för rengöring som fästs på bebisen så snart den börjat krypa. På så sätt hålls golvet rent och fint, enligt marknadsföringen. Jag vågar inte ta med någon bild, för det kan som bekant sluta illa, men det går bra att goggla på ”baby mop”.

 4. Här kommer en bild på babymoppen!

  (Alla bebisar jag känner, har funkat som rengörare på plana ytor för att de stoppar allt i munnen. Å andra sidan blir de äldre och drabbas av illamående och tröskelkräkningar, så då jämnar det ju liksom ut sig.)

 5. Ni som har den obskyra kanalen som heter 6, kan se på landskampen Sverige–Österrike och sjunga till den österrikiska startelvan.

  – Schlager, Posch, Gregoritsch, Chukwubuike …

  (De andra sju passade inte alls lika bra in i ljudmelodin.)

 6. Jag tror det skulle behövas någon slags fjärrstyrning om det där med babymoppandet ska bli effektivt. Se där en innovation som kan vara värd att satsa på. Halloj, alla riskkapitalister, jag bjuder på detta!

 7. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Texten om Salubrin förstod jag inte alls. Kan någon förklara vad den gick ut på?
  Sträckbänk låg jag i vid ett av mina diskbråck. Det var rätt skönt, jag brukade somna. Däremot blev jag inte längre, vilket kanske var lika bra. 193 cm får räcka.

 8. Tack, Niklas, men nej tack. Jag fick en robotdammsugare av brorsan, vilket var väldigt gulligt av honom, för han visste hur svårt jag har för att dammsuga. Han varnade mig dock för att jag kanske skulle tycka att den är lite korkad. Den är MYCKET korkad, ungefär som den där kattrobotsdammsugaren i länken, som dessutom har ett ilsknare ljud. Men med lite produktutveckling kan det nog bli nåt. Med eller utan bebisar.

 9. Magganini

  Ja Hemul. Gång på gång. Men Sverige gör det inte alls, vilket förvärrar det hela.

 10. Håkan (hakke)

  Österrike trösterike, vinner och blir störste rike
  Sverige snålar, ingen målar. Vem blir Allbäcks förste like?

 11. Monet

  Gud vilka underbara sängar! Ser ut som min mormor och morfars (födda 1903) och senare ärvda inom familjen. En till mig som tonåring. Så smart som idé, man kunde dela på dem, också i sängkammaren – många sov då med nattygsborden mellan sängarna. Notera den viktiga vattenkaraffen till natten! De var hårda som ett trägolv men så skulle det ju vara då. AI:n har helt rätt när det gäller surströmming – det är en ”uppfinning” man totalt kan vara utan!

 12. Apropå onödiga sängar: jag har sovit tre nätter med DDM i en vattensäng. Eller sovit och sovit, vi låg som två trötta ålar i en hängmatta i mitten och gungade som på de sju haven vid minsta lilla rörelse. (Ja, detta var på 1980-talet …)

 13. Ninja i Klockrike

  Nej, nej, nej, nej, nej, Monet, surströmming är en delikatess som redan nu kan få mig att drägla av längtan.

  Spiskummin och chili kan man däremot tvärt lägga i soporna.

 14. Brid

  Fördelen med dubbelsängar som består av två enkelsängar inser var och en som har försökt få dem genom en dörr. Men det är ju trevligt om de sedan står still så man inte ramlar ner i mellanrummet.

 15. Ökenråttan

  Brid: Vi hart två enkelsängar som är hopkopplade med särskilda beslag. Vi har EN madrass över det hela. Vi bäddar med ETT underlakan och ETT påslakan. Skulle vi bli osams längre fram kan vi lätt anamma varsitt enkelpåslakan och hålla oss var och en på sin kant.

 16. Ninja i Klockrike

  Gla’sommar på er också.
  Jag vågar inte säga att i morgon kommer äldste sonen hit, och det är första gången vi ses sen 2019, och att jag är tårögd och gråtmild redan.
  Så det har ni inte just läst.

  Elektriska sulor har jag aldrig haft, men elektriska strumpor, ujejuj så skönt när jag jobbade utomhus en kall och snörik vinter.

 17. Brid

  Eftersom jag inte har läst ovanstående kan jag ju inte ställa följdfrågor. Annars hade jag frågat var grabben har varit hela den tiden. Det kan ju inte bara vara pandemin som spökar.

  Det lilla barnbarnets fader la nyss ut en bild där han högläser för henne om arianismens faror (kurslitteratur). Det ska nog gå bra dethär.

 18. Ninja i Klockrike

  Nej, gossen har studerat i Borås och har helt förlupit Stockholm under tiden. Sen kom pandemin, lite reseförhindrande krasslighet och tidens allmänna flykt.
  Men nu sitter han här på min skuggiga altan, och jag är chokla’, chokla!

 19. Jag ser att kommentarerna idag fastnar i spamfiltret – det är väl värmen kantänka. Hur som helst: förtvivla icke. Snart kommer ett nytt inlägg som vi kan spaminfiltrera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.