Hoppa till innehåll

Vuxna i trotsåldern bygger hus

Jag har ramlat över ett fantastiskt koncept: ”spite houses”. Det handlar om byggnader som  SKA irritera, skava och ibland till och med fungera som hämnd.

Har jag någonsin hämnats på någon? tänker jag nu. Hm, det tål att tänkas på. Jag stal förvisso Barbieskor av en kompis 1973, men det var inte för att hämnas. Det var för att hon hade så himla många och jag inte helt hade utvecklat min känsla för rätt och fel.

Nämen nu fokuserar jag ju på fel sak. Husen, vareja.

1.
Här kommer ett väldigt smalt hus – lite drygt tre meter brett. Det byggdes i slutet av 1800-talet i Boston som en protest av den yngre av två bröder. Storebrorsan byggde ett normalstort hus på deras gemensamma, nyligen ärvda mark och lämnade bara en liten smal remsa åt lillebrorsan, som var ute och stred i inbördeskriget. Som hämnd byggde denne då det smala huset som helt stängde av ljusinsläpp i storebrorsans hus.

”The Skinny House” i Boston. (CC-BY-SA-4.0)

Paret som bor där nu är mycket förtjusta och glada åt det knasiga i situationen.

– Ja, om vi har gäster och nån vill gå på toa måste alla flytta på sig. Tihi.

2.
På 1950-talet var det en annan ilsken bror som på pin kiv saboterade havsutsikten i Beirut för sin brorsa. Släktfejder är inte att leka med. Läs mer här.

Som en kuliss bara! (Foto: Sandra Rishani)

3.
I Massachusetts står sedan 1920-talet ett oanvändbart hus på hopplös mark, utan kommunikationer eller … nåt egentligen. Det byggdes efter en skilsmässa, där exmaken skrev på papper om att han till sin före detta fru skulle bygga en exakt kopia av deras gemensamma hem. Som besvärliga människor plägar göra, såg han till att hämnas genom att se till att hon aldrig skulle kunna bo i huset. Läs mer här.

Rosa huset – obebott i vacker solnedgång. (Foto: Getty Images/Thomas H. Mitchell)

4.
I början av 1900-talet byggdes under blott en enda natt ett helt fantastiskt hus – i protest mot att stadsplanerarna ville att staden skulle ha gator i ett strikt rutnät. Mannen som byggde detta hus gjorde det på en trekantig tomt som helt saboterade det planerade rutnätet.

”Freeport Spite House” i N.Y. (CC BY-SA 3.0)

Det krävs förstås enorma monetära resurser för att hämnas på detta vis. Då kan man istället bygga en mur eller ett staket som stör! Om man inte bor i Sverige förstås, för där måste man ansöka om bygglov och fråga grannarna om lov. Boverkets regler ställer till det alldeles förfärligt för alla hämndlystna:

”Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar.”

Men i Storbritannien! Där kunde en ilsken landägare 1880 i protest mot en ny grannes hus sätta upp en jättehög mur …

Det var alltså markägaren till vänster som med muren där protesterade mot huset till höger. (CC-BY-SA-2.0)

Läs mer om hämnd-staket och hämnd-byggnationer – och hjälp mig komma på om vi har några liknande i Sverige! Grannar kivas ju hela tiden om nedhuggna häckar, hög musik, ”fel” husfärg, grenar som sträcker sig in på någon annans tomt och så vidare. En gång kom en granne i Skåne in i vår trädgård och bad oss klippa gräsmattan. Jahapp, sa vi och lydde utan minsta lilla tanke på att inte göra som han sa.

Tänk att jag fortfarande inte har kommit på ett enda exempel på när jag har hämnats. Förträngningsmekanismerna funkar tydligen finfint!

Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Nu har vi sett Danmark spela JÄTTEBRA och vinna och Italien spela JÄTTEDÅLIGT och vinna.

  I basket vinner oftast laget som är bäst. Just sayin’.

 2. Ninja i Klockrike

  Hus och hus, men jag fick mig berättat att Piraten skaffade flaggstång lagom till grannen fyllde femtio år. Sen satt han i sin trädgård, så han syntes av alla gästerna, men nån flagga hade han inte hissat. Bara för att han inte gillade grannen.
  Efter födelsedagen lämnade han igen flaggstången.
  Det är både utstuderat, hämndlystet, och piratiskt, (men ärligen inte särskilt roligt).

 3. Magganini

  Jag kan inte heller komma på att jag nånsin har hämnats. Mespropp. Men det kan ju också vara mitt ruttna minne.

  Fopollen orkade jag inte hänga med så noga i idag, bara lite.
  I svenska laget har vi en spelare som är rörlig samt mobil, men i italienska laget har de en som heter Immobile. Men det är han ju inte precis.

 4. Brid

  Föräldrarnas grannars hus är till salu. Har just tittat igenom alla mäklarbilderna. Det är vitt och grått och lite svarta detaljer, alla rum, och så blått vatten i utomhuspoolen och grönt gräs på gräsmattan (förra ägaren högg ner alla äppelträden så det är just ingen trädgård kvar). Men annars är det svartvitt. På några exteriörbilder syns även föräldrarnas väldigt gula hus (gulare på bilderna än i verkligheten). Kan just undra om nån spekulant komme r att klaga över att det gula huset stör.

 5. Brid: Den grå-vit-gråa inredningshysterin (oj där avslöjade jag min inställning till fenomenet) kommer att vara lika obegriplig som någonsin 70-talets storblommiga och orangebruna soffor.

  Jag hade 1984 en ovanpågranne på Skånegatan 66 som förde en jävla massa oväsen. Då tog jag en skurborste och dunkade den mot taket. Vips, fylldes min lägenhet av öronbedövande musik.

  Några månader senare satt en kompis efter en basketträning och pratade om ditten datten. En tjej berättade hur hon och hennes mamma brukade sätta på hög musik och välta de enorma högtalarna ner mot golvet så att det skulle låta så mycket som möjligt hos nedanförgrannen.

  Och ja. Det var verkligen ovanpågrannen som glatt berättade det …

 6. Ninja i Klockrike

  Grannar ska jävlar-i-min-lilla-låda avstå från två saker;
  -De ska inte lämna ludd i torktumlaren
  -De ska inte klaga på min musik, oavsett tidpunkt på dygnet.
  För då smäller det. Aldrig har jag varit så glad som när jag ärvde mitt hus och slapp grannar på andra sidan väggen.

 7. Det är hopplöst. Jag kan inte lämna fopolls-EM ifred. Nyss rapporterade jag till en person som VERKLIGEN inte bryr sig:

  Nu händere grejer i NED-TJE. En holländsk spelare tappar balansen och i sin kamp för att inte dabba sig totalt när en tjeck är på väg mot mål, råkar han (det ser verkligen ut som om han råkar) begå ett regelbrott med sina flaxande armar och ben.

  Men han blir (efter VAR-granskning) UTVISAD. Nu lirar Nederländerna som är jättebra med en man mindre.

  Det sker byten, det flaxas med armar. Ingen vet vad som händer. Nederländerna är ju egentligen bäst – hur ska de kunna göra mål efter detta?

  Och … mottagaren bryr sig inte. Jag borde få betalt för att skriva rapporter som alla skiter i!

 8. Magganini

  Men åh, Lotten, VI bryr oss!
  Jag visste ju det där, men jag bryr mig ändå, jag vill läsa’t här också!

 9. Brid

  Föräldrarna har förresten haft lite musikproblem med grannarna på andra sidan, som annars är världens raraste (de som ska flytta är inte världens raraste). Nämligen på midsommarafton, när de hade nån sorts party och spelade hög musik av den typ de gillar till framåt 06.00. Ja, mamma sov ju ändå, när hon hade tagit ur apparaterna, men stackars pappa som inte har den möjligheten låg vaken mest hela natten.

 10. Hihi! Tack Magganini!

  Det som hände ä ri fopollsvärlden obegripligt: Nederländerna slogs ut! Asså, Tjeckien får möta Danmark nu, vilket ju i förväg var helt otänkbart. Och jag som roas SÅÅÅÅ av att the underdog vinner är alldeles knorrlig. NU (21:00) börjar BEL-POR, som om inte Ronaldo spelar på topp är helt oförutsägbar. (Han Ronaldo är liksom en Stålman med bollsinne. Och plockade ögonbryn.)

  Brid: Ack, den dag när jag äntligen får hörapparater! Vilken lisa!

 11. Ninja i Klockrike

  En skyltdocka som säger; -Långa bollar på mig!!
  Inte direkt någon gräddsemla inte. Snarare ett mariekex från konsums billighetsserie. Som legat i skafferiet sen förra sommaren.

 12. Ronaldo är en jävla bra fopollsspelare (matchen pågår i detta nu) men OERHÖRT ömtålig. Lite som ett kristallglas.

  (Vi hejar inte på Portugal. Inte ett enda dugg.)

 13. Ninja i Klockrike

  Åh, jag minns finaste Pälletaxen, han kunde dribbla bort vilket fopollsproffs som helst.
  Dribblade med nosen, hade full koll, full fart och fruktansvärt bra spelkänsla. Däremot lämnade lagandan lite att önska.

 14. Ja, den svärande spanjoren är jätteglad! VILKEN match det var! Det började med att Spanien gjorde självmål. Och två egna mål på Kroatiens målis. Och så gjorde Kroatien mål. När det var pluttefjuttlite kvar av matchen gjorde Kroatien ett mål till! Eftersom åttondelarna inte får sluta oavgjort, blev det förlängning!

  Och under den blev Kroatiens spelare sopslut. De kämpade och kämpade, men Spanien stänkte in två mål till. Alla kroater på läktarna stod upp och applåderade sina gubbar under flera minuter. Inte ett öga var torrt. Åtta mål! Va, 5-3!

  Och nu leder Schweiz mot Frankrike! Asså va!

 15. Ökenråttan

  Vi har varit hos polisen i dag. För att hämta våra pass och ID-kort. Vi promenerade från nedre Östermalm till polishuset på Kungsholmen i denna värme. Pust. Kö. Vi fick vänta, sittandes på en trave med betongplattor i skuggan av en del träd. Bara passen var klara. Det var ID-korten som var mest angelägna … Lille M har sitt körkort men jag har bara ett Costa Ricanskt körkort och det gäller inte i Sverige. Suck.
  På hemvägen hittade vi ett förtjusande litet antikvariat där vi kom över en hel påse med prisbilliga bra gamla böcker. Hurra!
  När vi i kvällningen satt på balkongen med varsin svalkande GT kom det sms från polisen att nu är ID-korten färdiga. Så det blir att traska iväg i morron igen. Pust. Ejenklien är det trevligt, vi har inte bråttom och kan stanna och beundra vackra husfasader, titta i skyltfönster och i största allmänhet njuta av vår vackra huvudstad.
  En iakttagelse: Vilka egendomliga träd dom har på Kungsholmen.

 16. Frankrike manglade Schweiz och ledde nyss med 3-1. Men så stod det plötsligt 3-2. Och så gjorde Schweiz ett 3-3-mål som underkändes. Och nu pressar Schweiz så mycket de nånsin kan medan klockan närmar sig pfuiiiit.

 17. NU ÄR DET 3-3!!!! I 90:e minuten! Hihihii! (Och jaja, nu ska det bollas i några minuter innan tiden går ut. Och sen blir det förhoppningsvis förlängning. Hoppas inte schweizarna blir sopslut som kroaterna.)

 18. JA! Två roliga och obegripligt oförutsägbara matcher på en kväll!

  Vad som hände i Frankrike–Schweiz var att inget hände i förlängningen. Och då blir det ju straffar. Och så sköt alla tjong tjong tjong tjong … tills Frankrikes väldigt trötta storstjärna Mbappe klev fram och … den schweiziske målvakten räddade!

  Frankrike, Nederländerna och Tyskland nåt annat lag som jag har glömt är ute ut EM! The EM of the Underdogs!

  Imorrn blir det Sverigerapport kl 21. Då sitter jag i en stuga i Olseröd.

 19. Magganini

  Nog för att du är ett orakel, Lotten, men vad har du för information om kvällens match mellan England och Tyskland?

 20. Ninja i Klockrike

  Nöjesnivån på slöhockey-EM börjar närma sig nöjesnivån på ishockey-VM.

 21. Magganini: Oraklet tänkte fel! (Har redigerat lite här ovan!) Tyskland är INTE utslaget!

  Puh – jag kanske bara var lite bitter och arg för att jag ju missar delar av den matchen enär jag sitter på tåget då. Kanske hinner jag se en eventuell förlängning …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.