Hoppa till innehåll

Zoom – en nybörjarguide!

Zoom, Teams, Skype, Jitsi och Face Time samt andra möten (i det som Hedvig och ugglan Helge kallar bild-telefoner) är sannerligen i ropet i dessa isolerings-påsktider där vi rekommenderas att hålla oss hemma och inte äta ägg med släktingar.

Inga Gill och Birgitta Andersson i ”Från A till Ö” från 1975.

Här kommer en lektion så att ni som undrar hur det går till – och era gamla polare – vågar testa.

”Join a Zoom-meeting” – träffa polare digitalt!

Jag börjar faktiskt i fel ände med ”den som blir uppringd” – alltså den som blir inbjuden till mötet. Och det är så här det går till i en dator. (Om man vill zooooma via mobilen, måste man ladda ner Zoom-appen. Plättlätt det också. Var inte rädda.)

1.
Det kommer ett mejl från den som liksom är chef över mötet: den som bjuder upp till dans.

2.
Öppna mejlet.

3.
Klicka på den blåa länken som börjar med ”https”. Då öppnas ett webbläsarfönster.
4.
Om du är sprillans ny på Zoom-banan, får du nu en uppmaning att antingen ladda ner eller öppna zoom.us. Tacka ja, annars blir det inget prata av!

Det kan se ut så här.
Eller så kan det se ut så här.

5.
I  det här läget kan det plötsligt komma en mening om att du är placerad i väntrummet eller liknande. Eller så släpps du in direkt. Vänta bara. PANG! DU ÄR INNE! YAY!

Då kanske det ser ut så här. Den som ”låter mest” syns i det stora fönstret. Min kompis Carro har precis sagt ”jag ska hämta lite vin” och gått från sin fåtölj.

Om datorskärmen ser ut som på bilden ovan, kommer den stora bilden att bytas ut hela tiden beroende på vem som pratar. Detta tycker jag hämmar mig, för då vet jag att om jag bara ger talarstöd som ”JA!” eller ”NÄMEN”, så hamnar jag i jättefönstret.

Därför byter jag till den här vyn, när alla är lika stora och den som pratar bara får en gul ram runt sig. (Bilden är från ett annat tillfälle med andra personer. Ber om ursäkt för hur vi ser ut. Alla var lika tjolahopp som jag mest hela tiden.)

Men det är alltså i min dator det ser ut så här då. Hur de andra väljer att ha, vet jag inte.

Om alla som jag pratar med har den första vyn (alltså när bara den som pratar hamnar i storbild) för att de vill se mig i jätteformat när jag säger ”JA!” eller ”NÄMEN”, ja då får de det. Man ändrar denna inställning i det övre högra hörnet. (”Speaker view”. Som jag  har ringat in på bilden ovan. Men som bara syns om man sätter muspekaren på hörnet.)

Såja! Det här är allt man behöver veta om man är den som blir inbjuden. Om bilden inte syns, är kameran inte på. Om ljudet inte hörs, är micken inte på. Och det ändrar man det i nedre vänstra hörnet.

”Create a Zoom-meeting” – bjud in polare digitalt!

Den här beskrivningen är för de lite mer datorvana. Men kanske kan vem som helst hänga med i svängarna? Krångla genom att titta på den här videon … eller lyssna på mig.

Jag, alldeles nyss.
  1. Gå till https://zoom.us
  2. ”Sign up – it’s free”. Strunta (just nu) i all reklam om att det är bättre att betala.
  3. Strunta även i att det står ”max 40 minuter långa möten”, för det stämmer inte. (Edit: Om detta tvista de lärde!)
  4. Klicka på ”Host a meeting” i övre högra hörnet.
  5. Fyll i mejladresserna till dem du vill bjuda in. Nästan hur många som helst!
  6. Släpp in dina inbjudna deltagare via menyn i nederkanten av skärmen.

Så här långt kommen kan man stänga av micken till kusinen som håller litanior om forna pandemiers succéhantering eller stänga av bilden för fastern som sitter och röker cigarr i bar överkropp. Den som har bjudit in till mötet har massa makt – men kan även dela med sig av den.

Jag svarar gärna på frågor om ni har några! (Och rättar eller ändrar förstås om ni har andra erfarenheter än jag.)

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

  1. Ninja i Klockrike

    Det stämmer visst med 40 minuter långa möten.
    Tredje gången samma värd har möte så stängs mötet helt enkelt ned efter 40 minuter.
    Man får ett par gratisomgångar med långa möten, så man ska se hur bra zoom är (det är det).
    Jag har zoomat med min spinnkompisar i Hölö gamla kyrkskola, och i tisdags var SVT där och filmade så vi kommer att synas i covid-19-galan i SVT i morgon. Om nån vill se.

  2. Om man bara är två kan man ha möte hur länge som helst.
    Tiderna förändras! Brorsan föreslog påskfika via Teams.
    Kan man få tips på påskäggsletarlek? Jisses vad jag är oförberedd på påsken – i år igen.

  3. Vad mysko det funkar med de där 40 minuterna: jag har deltagit på flera som var mycket längre och där vi var många på en gång. Ska försöka se vad som avgör! (Fast 40 minuter är kanske lagom långa möten?)

  4. Här har jag hittat 2016 års äggletarjakt!

    Det funkar så att jag ger en ledtråd som gör att barnen springer till ett visst ställe. Där finns en lapp. Och den leder till ett annat ställe. Och där ligger en till lapp, som … ja, ni fattar. Så här stod det på lapparna för fyra år sedan, men jag har förklarat några av dem för er inom parentes.

    ”Nöff!”, sa lilla grisen. (Vi har en papier machégris i naturlig storlek i våningssängen i källaren.)

    Bubbelbad här!

    Dags att förstöra Tokyo! (En av alla våra Godzillor.)

    En bred säng är den bästa huvudkudden. (Den är bredare än den är lång.)

    Efter eld kommer aska.

    Fem frukter om dagen är bra för magen.
    Lottens vänstra sko är väldigt sliten.

    Sandlådan har katterna som toa.

    Sätt plåster på en blodig tå.

    Gardin på möbel – så tokigt! (En dyr Malmstensoffa som vi försöker skydda genom att svepa in den i en sammetsgardin.)

    Om man fryser är det bäst att använda vantar.

    Har det kommit nån post idag?

    Vilken bil läcker mest olja? (Lappen låg svåråtkomligt under den bilen.)

    Dags att ta fram cyklarna!

    Var är gräsklipparen?

    Har ni slängt julgranen än?

    Olles har visst raklödder i örat.

    På allra sista stället (som måste vara ganska stort) finns alla påskägg, som bara innehåller godis. Inga mandariner eller russin.

  5. Åh, lappar är ju toppen! Jag gillar det. Och att lösa kluriga gåtor, rebusar osv för att hitta till nästa! Hieroglyfer, runor och sån’t.
    Jobba jobba, här kommer påskharen på påskdagen. Tur för mig!

  6. Örjan

    Broder Staffan (boende och isolerad i Algarve) gav mig Zoom-förslag ang honom och vår 95-åriga mor
    Ditt detta inlägg gav mig ytterligare inspiration till att ladda ned programmet, och begära att lillebror Tomas (nu i Melbourne- ej längre Bangkok) även gjorde detsamma.
    Resultat.
    Vår påsköverraskning i eftermiddags.
    Hon fick se Staffan, Tomas (+hustrun Patricia) på min datorskärm och samtidigt prata med dem. Självklart uppskattade hon det.

  7. Örjan

    OT?
    All heder åt hemtjänsten, som utför och gör ett underbart arbete
    I mitt fall Kjula dito.

  8. All makt åt kapten Zoom! Svärsonen (som undervisar i IT-kommunikation) konstaterar nöjd att han i dessa distansundervisningstider har bättre koll på eleverna är någonsin. Närvaron är bra (och lättkollad), han kan bestämma vem som ska prata (mute/unmute) och han kan dela upp större församlingar i grupper på ett smidigt sätt (någon som minns forna tiders bikupor?). När han någon enstaka gång gör sig ett ärende till lärosätet är det helt tomt.

  9. Hm. Jag skulle ha satsat på att undervisa i it-kommunikation – snacka om att vara i ropet!

    Kapten Zoom har fått kritik för säkerhetsbrister – plötsligt kunde främmande människor kliva in i mötet och lyssna. Men de var väldigt snabba på att förbättra och fixa, så nu kan man hålla hemlismöten utan att riskera nåt.

  10. Lille Maken

    Härförleden hade vi styrelsemöte i en bostadsrättsförening där vi är medlemmar. Mötet hölls via Whatsapp. Det varade en timme, fungerade mycket bra och vi slapp titta på varann.

  11. Ninja i Klockrike

    Jamen, det senare måste ju vara en fantastisk fördel. Molhälsar man inte på grannarna i trappan så vill man ju helst inte se dem på stämman heller.
    Och det heter ju stämma, inte för inte …

  12. Det beror sig ju på, tror jag min minnas från bostadsrättstyrelsemötestiden. Styrelsemöten hålls ideligen, ideligen (ni HAR väl hört om hur Rockefeller byter skjorta?) medan stämma hålls en gång om året.

    Häromdagen var jag med om ett gammaldags årsmöte. Inte live, förstås, utan per capsulam. E-post. Det styrdes med järnhård hand av den styrelseordförande som lät sig utses utan protester, varpå det redan färdigskrivna protokollet godkändes av samtliga. Mycket snabbt avklarat.

  13. Jag är med i en styrelse som har möten ungefär var tredje vecka. Och de är sååååååååååååå långa! (Mötena, men även personerna.)

    Vi kan hålla på i tre timmar, och jag – som är en pratsam person – bidrar som mest med ja och nej samt kanske ett par meningar här och där. Vi har övergått till telefonmöten för att Skype liksom inte räcker till.

    Om jag på något sätt skulle kunna effektivisera dessa möten, skulle massa personer få jättemycket mer tid över till annat. Men huuuur?

  14. Ninja i Klockrike

    Genom att hela tiden säga till att folk avviker från dagordningen. Det är tråkigt men effektivt.
    Eller så ber man folk hojta högt när det är dags för beslut, så kan man lägga ifrån sig luren så länge.
    Ständigt ha förhinder när det är möten.
    Avgå ur styrelsen.
    Prata enskilt med ordföranden om att du inte har tid med tockna möten.
    Eller så fort det börjar spåra ur, hojta till och begära ordet, samt meddela att man just fått en brilljant idé, och sen presentera aktuell punkten på dagordningen.

  15. Lille Maken

    Ja se det där bostadsrättsföreningsstyrelsemötet via Whatsapp rörde den lilla bostadsrätt där äldste sonen bor. Vi päron äger bostadsrätten men bor inte i det huset; vi vet inte ens hur grannarna där ser ut. Hemma i vårt hus morsar vi på alla som vi möter, även dom som bara åker förbi i hissen. Och vi har en grannfru som ryter åt nyinflyttade som inte hälsar högt och tydligt att ’här i huset hälsar vi på varann’. Ack ja.

  16. Jag har en gång suttit i en styrelse där det dels var några ledamöter som tyckte väldigt mycket om sin egen röst och några (delvis samma) som alltid kom på någonting att tillägga på de punkter som redan var avklarade. Att ingen någonsin begärde ordet utan alla pratade rakt ut i luften gjorde inte saken bättre. Ordföranden var väldigt trevlig men helt värdelös som ordförande.
    Jag fick väldigt ofta förhinder innan jag efter ett år tackade för mig.

  17. Årsstämman i vår förening kommer att genomföras som planerat i nästa vecka, uppges det. Den stora majoriteten av dem som brukar gå på stämmorna är över sjuttio, och lokalen för mötet är inte stor, men det ska gå bra ändå säger ordförarn. Och mötet måste hållas enligt lag. Jag undrar just om det kommer några. Är mötet giltigt oavsett hur få som kommer?

  18. Det är ju en högeligen aktuell fråga, Brid! Hallå, har vi någon jurist i båset? Såhär står det i de normalstadgar som många föreningar använder sig av, men den skrivningen hade kanske inte förutsett en coronakris: ”Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet.”

  19. Men alla instanser har ju nu sagt att årsmöten och dito stämmor får genomföras på annat sätt än fysiskt. Om datumet ligger fast, får man helt enkelt träffas utomhus hur kallt det än är, eller låna en jättestor lokal och hålla avstånden.

    Vårt årsmöte kommer att hållas digitalt. (Kapten Zoom.)

  20. Brid, svaret på din fråga ”Är mötet giltigt oavsett hur få som kommer?” är ju avgörande, oavsett om man ses via nätet eller lajvar. Jag tror att svaret är ja. Jag har varit med om ett årsmöte då vi var tre närvarande, alla från styrelsen. Om det hade varit ett styrelsemöte hade vi inte varit beslutsföra. Men eftersom det var ett årsmöte var vi det. Hävdade någon.

  21. Sorry mittåt, jag glömde att det var en ”vanlig” medlem med på det där mötet också. Det var ju tack vare honom som styrelsen kunde på ansvarsfrihet!

  22. Det låter som ett tvivelaktigt sätt att få ansvarsfrihet tycker jag. Inte för att styrelsen inte är värd det (de flesta styrelser i de flesta föreningar är det), men med tanke på hur folk kan bråka om småsaker annars …

    Fortsättning följer efter den tjugotredje. Eller före, om någon kommer på något nytt.

  23. Ninja i Klockrike

    Det brukar stå i stadgarna hur många som ska fatta vissa beslut, och om det är nån tanke bakom stadgarna så står det ’medlemmar’ och inte närvarande. Man brukar inte kunna vara hur få som helst på en bostadsrättsstämma.
    Den är dessutom en ekonomisk förening och omfattas ju då av en helt annan sorts lagstiftning än vanliga ideella föreningar.
    Ficklampans vänner i Tuttamåla kan stadga vad som helst om sitt årsmöte, icke så en bostadsrättsförening. Sen är det skillnad på om mötet är behörigen utlyst och antalet närvarande.
    ÖR, kan du komma till min hjälp här?

    Själv hostar jag och nyser denna annandag påsk, och såsom ägare av fristående fastighet har jag bestämt att jag inte har någon stämma, utan där har jag stämt i bäcken. Symptomen beror mer på dagens dammsugarattack mot hybelkaninerna i min hall.
    Prosit på er.

  24. Ökenråttan

    Karin har rätt, Ninja. I en bostadsrättsförening räcker det med att en medlem är närvarande på föreningsstämman. Stämman är ju medlemmarnas möjlighet att vara med och bestämma och bryr dom sej inte så kommer dom inte utan låter dom andra styra och ställa. Men är ingen från styrelsen närvarande blir det förstås lite knepigt; vem ska då lägga fram årsredovisningen, tecksempel.

  25. Barbro Nilsson

    Hej, tack för bra artikel.
    Jag har laddat ner Zoom och kallat till mötet. Gick lätt trodde jag.
    Jag såg alla men mina deltagare såg bara den som pratade och så jag som host hela tiden.
    Jag klickade galleri i view. Mina deltagare hade inte denna funktion.
    Tänkte ha möte med ett serielag ca 10 personer och det vore ju så kul om alla kunde se varandra samtidigt oavsett var de är – i sverige eller i spanien, mobil, padda eller dator.
    Någon som kan ge tips. Har jag missat något i inställningar. De har ju godkänt att videon är igång eftersom de ser varandra när de pratar men jag vill att alla skall se varandra hela tiden – inte bara jag.

  26. Hej Barbro!

    Det handlar om att deltagarna SJÄLVA bestämmer vad de ska se. Du kan tyvärr inte styra deras vision (eller vy): ändringarna i inställningarna måste de sjävla göra.

    Jag måste kanske göra ett nytt Zoominlägg med de uppdateringar som sedan i våras har gjorts …

  27. Man kan vara 100 samtidigt om man har ett helt vanligt Zoom-konto. Sedan kan man om man köper till massa funktioner vara upp till 1 000 samtidigt, men det begriper jag då rakt inte varför man skulle vilja genomföra …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.