Hoppa till innehåll

Det kom ett mejl

– Mejla mig för tusan hakar! vrålar jag på alla föreläsningar.

Men inte kommer det särskilt många mejl. De medicinska sekreterarna (nytt namn på läkarsekreterarna) är duktigast – då föreläser jag ju för de redan frälsta. De glittrar med ögonen, håller med mig i min språkliga noggrannhet och är på det stora hela alldeles bedårande. Dock har de ett problem:

– Doktorn går in och ändrar!
– Till och med AT-läkarna far in och pillar i mina texter!
– Huuuur kan de ha tid att kommentera hur jag sätter punkten vänster eller höger om slutparentesen?

För sekreterarna vet ju hur det ska vara. De har det yrke de har, för att de kan sitt yrke. Vilket man kan hoppas att de flesta i ett någorlunda fungerande samhälle har.

Nu måste jag ju illustrera detta inlägg på något sätt, så jag kollade vad det finns för ”stock photos” på läkarsekreterare. Men något är fel.

Oj, minsann är det inte två läkare som krafsar i journalen tillsammans? (Medicinska sekreterare har inte stetoskop.)
– Eh, hehe, du vill inte ha versal på vaddå, sa du?

Men tillbaka till mejlen! För idag fick jag ett sådant – med en här anonymiserad avsändare. Ni får läsa och njuta själva!

 

Hej Lotten Bergman!

Jag heter N.N. och är ortoped vid XX-sjukhuset. Jag skriver dels för att klaga, dels för att jag har förlorat ett vad mot min läkarsekreterare.

Sedan hon gick på en föreläsning med dig i maj i år, har hon börjat säga emot mig när jag behöver ändra ordval och kommateringen i hennes journaltexter. Hon påstår att om jag ändrar i hennes texter, kommer hon att börja lägga sig i mina medicinska diagnoser. Och att du har rått henne att säga så.

Trist för mig, men sant: du har ju rätt.

Med vänlig hälsning,
N.N.

 

My deed is done: en omvänd läkare.

Share
Publicerat iBloggen

54 kommentarer

 1. Mycket glädjande! Både den omvända läkaren och att det fortfarande (eller igen?) finns läkarsekreterare, om än under annan benämning, och inte minst att sådana skickas på språkpolitiska peppföreläsningar! (Det där sista kommat satte jag dit med viss tvekan – men det kändes liksom rätt.)

 2. Faktum: föreläsningar för läkarse… medicinska sekreterare … är faktiskt ett av mina allra vanligaste jobb. Egentligen behöver de inte mina kunskaper, de behöver bara peppas till att jobba för sitt yrke och att känna att det de kan, de kan de verkligen.

 3. Magganini

  Det där kommat skulle jag aldrig ha våndats över, Karin. Men jag använder samma bedömningsgrund dom du: liksom känslan. Så blir det också lååånga meningar som folk antagligen inte hänger med i (kanske för att det lätt blir fel när nan trasslar in sig i syfrningarna?). Stoppar också in parenteser, gärna med frågetecken i.
  Se där, nu skrev jag punkt på flera ställen i stället. Det gick ju det också, fast det blev utan predikat på nåt ställe.
  Och så börjar jag jämt mina meningar med och och men också, fy skäms.

 4. Magganini

  Stavar inte så ofta fel, men ibland skriver jag syfrningarna.
  (Den här gången ansåg fånen att jag menade ”störningarna”.)

 5. Ökenråttan

  Jamen läkarna är väl som Gud, nästintill; styr över liv och död. Skulle inte dom veta var punkten ska stå?

 6. Niklas Christers gomorronlänk var vad jag hade behövt kl 06, men kanske lika mycket nu, strax efter paltlunch.

  Tusen tack, Niklas! Kan du som är i branschen avgöra om de verkligen blåser alla toner i realtid, eller om det ligger ett tut-stöd nånstans i playbacken?

 7. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  De har ett inspelat synthkomp, något som hörs ännu tydligare här.
  Det har för övrigt någon som tyckte att de inte skulle ha kallat sig för Vivaldi Guys, utan Haut Boys. Det tyckte jag var kul (kanske Niklas också?)!

 8. Men härreguuuu. Det är inte första gången i livet jag blandar ihop namnen (MEN INTE PERSONERNA!) Niklas och Christer.

  Häromdagen fick jag ett schema för volontärarbete. Någon ”Lotta B.” skulle ansvara för tisdagar. Gäsp, sa jag och ignorerade.

  Inte så bra, skulle det visa sig … Ingen ”Lotta B.” finns ju i environgerna – det var ”Lotten B.” som avsågs, vilket jag inte kunde tänka mig in a million years.

  Men då fick jag i alla fall anledning att dra historien om hur jag slog en barnmorska på käften för att hon kallade mig vid fel namn.

 9. Härmed meddelas: jag har varit hemma ensam och allena samt mitt eget sällskap i ca fyra timmar idag.

  (Det har liksom inte hänt sedan anno dazumal. Jag spelade 1979 års topplista på högsta volym i tron att den var bra. Well, I was very wrong.)

 10. Agneta uti Lund

  Min lillasyster, barnmorska till yrket, bet vid sin senaste egna förlossning den tjänstgörande barnmorskan i armen eftersom hon inte fick den smärtlindring hon ville ha. (Det hela tilldrog sig i mitten på 80-talet).

  Är det allmänt så att man måste fylla i sitt namn och sin mejladress vid varje inlägg man gör?

 11. Niklas

  Jodå, nog spelar de. Det är inte så lätt att hoppa omkring och spela oboe. Och både munnar och instrument, framför allt röret, går lätt sönder. Imponerande att de spelar den här typen av musik utantill! Det är inte skrivet för oboe och ligger inte särskilt lätt till på instrumentet och dessutom är de olika sextondelslöpningarna väldigt lika varandra. För den som vill fördjupa sig i partituret finns det här.

  Hautboisare var ett gammalt namn på militärmusiker och det kommer från franskans namn på oboen, hautbois, som betyder högt trä.

 12. JÖSSES nej, Ökenråttan. (Och nu är jag jätteallvarlig.)

  Senast idag sammanfattade jag för en sprillans ny sjukgymnast mina knäturer sedan 2012, och hon skakade på huvudet så att det banne mig höll på att lossna från sitt fäste.

  Jag kommer att kunna springa, hoppa, rusa, gå eller i alla fall cykla utan smärtstillande medikamenter inom ett år, är min egen prognos.

  Läkarna? Well, de tänker mer på punkt och semikolon samt huruvida höger och vänster lämpligast skrivs på latin eller svenska.

  (Bitter? Vem? Jaag?)

 13. Ninja i Klockrike

  ÖR, allt vad du säger tar jag alltid på största allvar, nästan som läkarord, faktiskt.

  Morgontofflorna var en av höjdpunkterna, fantastiskt att hasa runt i tofflor och spela oboe.
  Jag spelade oboe, en gång i världen när kommunala musikskolan i Stockholm bestämt att flickor var för klena att spela fagott.

 14. Brid

  Grubblar över på vilket sätt oboe är lämpligare än fagott för klena flickor. Instrumentet kanske är mindre och lättare att bära?

  Annars hostar jag. Groomen blöder näsblod. Ingen av oss kommer upp till 38 grader idag, men fit for fight är vi icke. Och nu MÅSTE jag börja läsa korrekturen som ska vara rättade och skickade måndag.

 15. Ökenråttan

  Herrar i höga befattningar tror ofta att de kan ALLTING bara för att de är superproffs på sitt område. I mitt första jobb efter examen fick jag i uppgift att göra en engelsk summary av firmans årsberättelse. Jag översatte och plitade och anlitade så en korrläsare, vår engelske vän William som är synnerligen bildad och talar en Queen’s English så man vill stå i givakt. Men tror ni inte att Chefen hade synpunkter på språket. ”Det låter inte rätt i mina öron”, gnällde det arma nötet. ”Nä inte i dina svenska öron, kanske”, sa jag försiktigt. Han drev i alla fall igenom sina ändringar och jag kunde inte sätta mitt namn under summaryn. Synd, för den hade gjort sej i mitt lilla CV.

 16. HK

  Jag har en liten bobil att dra iväg med när reslusten blir för stark; det håller mej relativt frisk.
  I ett radioprogram på en kvart ”Sjukt, galet och helt normalt”, som jag just lyssnat på, belystes reslusten som sjukdomsfenomen.
  Missa inte slutet!

 17. Brid

  Hemma från Det Stora Sjukhuset, där groomen har blivit etsad i näsan till den verkan det hava kan. Han började strax blöda igen, i andra näsborren, men först när vi lämnat jourläkaren. Själv är jag mest bara matt.

 18. Hehe, Ökenråttan. Fast jag tror jag föredrar de flesta av hans kroppsdelar framför insidan av näsan, om det är fråga om närstudier.

 19. Magganini

  Utmärkta gomorrontrudelutter.
  Efter den turkiska marschen följde i min utub en bohemisk rapsodi med samma melodiska män. Inte lika piggeliniserande, men ändå rätt upplyftande.

 20. När jag går vilse på Youtube, hamnar jag alltid på teman som är baserade på det som jag vanligtvis tittar på: basket och amerikansk politik. Nu när ni kommer med nya länkar, dyker massa konstiga tittförslag upp – vilket jag snabbt ignorerar; jag har ju fan inte tid med att sitta och hänga på Youtube som en tonåring eller va?

  Men (och nu blir det sport) nyss kom detta, och det var så fiiiiint och inte alls som floppande fotbollsspelare som slänger sig och låtsas att de har fått hjärtattack av en lätt vindpust.

  Lotten Lycklig, kan ni kalla mig.

  (Och Ökenråttans etsnings-kommentar var bland det roligaste jag har läst!)

 21. Ökenråttan

  I dag har jag varit ute och shoppat: 12 diskborstar. Den unge. mannen i kassan sa, lätt förvånad: ”Va ska de nu bli av?” Han trodde kanske att han just hade konfronterats med en hittills okänd, pervers minoritet.”Dom här borstarna är högerhängda”, förklarade jag. ”Dom jag har haft förut är vänsterhängda och då måste jag MACKLA med dom för att hänga upp dom på kanten på diskställshyllan.” Han såg ut som ”Ja herre gud!” Men tycker inte ni att det är sekunda liv att behöva krångla med struntsaker? Och nog får man passa på när man hittar nåt fiffigt. Rätt som det är kanske EU kommer och förbjuder högerhängda diskborstar, till exempel.

 22. Agneta uti Lund

  Även jag hänger diskborsten på diskstället och hittills har det genom årtiondena funkat med vilken borste jag än inhandlat så jag har aldrig köpt mer än två i taget. Hur beter sig en felaktig borste? Handlar det kanske om estetisk diskbortshängning?

 23. Agneta uti Lund

  diskbortshängning? = diskborstshängning?

  Lotten, Lotten när tror du att sidan kommer att funka igen med redigering och automatiskt ifyllt namn och mejladress?

 24. Agneta, Agneta!

  Jag ber en BETALD bloggtomte om hjälp imorrn! Jag hinner inte själv, och i den här farten blir ju inga bloggar omgjorda!

  Lovar! Nu ska här fixas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.