Hoppa till innehåll

Så skriver journalister när de kanske inte är riktigt hemma

SvD har en mysko avdelning som heter Perfect Guide, som ”överraskar, inspirerar och engagerar läsaren” och som hanterar svåra ämnen som resor, mode, mat, dryck, design och hälsa.

Den 10 januari publicerades ”Så klär sig stilikoner när det är svinkallt” – ett ämne som föll mig på läppen eftersom jag trodde att jag skulle få se

 • Jean Paul (utan bindestreck) Gaultier i luddor (laddor)
 • Coco Chanel i rånarluva
 • Twiggy med Nivea på kinderna
 • Karl Lagerfeld i långfillingar.

Men icke det. Döda eller halvdöda gammelkändisar stod i kramsnö eller töväder och sades göra både det ena och det andra på ett synnerligen tramsigt och rent av icke faktakontrollerat sätt. Så här inleds reportaget i SvD:

”Virkade leggings”? Hur i hela fri…?

Jag fnös och läste vidare.

När jag såg att Jean-Claude Killy hade förlorat inte bara ett bindestreck i namnet utan hela sin fantastiska, alpina skidkarriär, slog jag näven i tangentbordet och lade ut en pfft-fnysning på Facebook. Läs nu SvD:s bildtexter nedan. (Många av påpekandena till bilderna nedan är gjorda av ett FB-kollektiv som till stora delar även hänger i kommentatorsbåset.)

 1. Skidåkare träffar fru i film med associativ titel:

Att här inte tillägga att Killy och Gaubert gifte sig och levde lyckliga tills hon dog, är kanske förklarligt eftersom det ska handla om ”svinkyla” – men det är ändå av intresse, tänkte jag. Vips, dök lusläsare upp från nätets alla hörn upp på FB och hade mer att påpeka. ”Snow Job” fnissade några och någon påpekade att svart, gult och rött faktiskt har varit snyggare.

Ishockeyestetik i rött, gult och svart:

Vill ni se på mer svinkyla? Ålrajt!

2. Prostituerad man i en ”börsmäklarskjorta”:

Åh, så han huttrar, hörni. Det är verkligen svinkallt. Ryyyys, hutter, skaaaak. Ninja-Malin ansåg dessutom att det är en ulster, inte en rock. Ingela fortsatte initierat:

När vi ändå är i petartagen, märker ord och klyver hårstrån, kan jag tycka att ulster är ett underordnat begrepp till ”rock”, precis som paletå, trenchcoat och bonjour.

3. Underskön skådis i jumper:

Sällan har jag sett någon som dominerar pisten mindre än Robban Redford: karln kan ju inte ens få på sig skidorna på rätt fot. Och så måste vi göra en jumperutredning. En jumper är nämligen enligt de flesta ett oftast enfärgat kvinnoplagg i tunt, stickat material. Har ni förresten sett orange nougat?

Tydligen var det inte bara vi som hetsade upp oss över denna artikel, för plötsligt smögs en rättelse in. Inte alls som i amerikanska tidningar där man är nästan överdrivet noggrann med uppdateringar och korrigeringar. ”I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att Mr. Johnson tog på sig bh:n. Det ska förstås vara Mrs. Johnson.”

4. I ingressen stod det att Bardot hade virkade leggings. Men plötsligt är de stickade benvärmare:

Det ser ju vem som helst att det inte är benvärmare utan faktiskt helt normala raggsockor. (Oj, vad vi fnyser på löpande band.)

5. Lennon iförd stickad tröja och son:Foto: Globe Photos

Mina handarbetarspecialistpolare tog sig åt pannan och vrålade att John Lennon faktiskt inte alls har en ”kabelstickad fiskejumper” utan en ”flätstickad fiskartröja”. Själv stirrade jag på lille Julian Lennon eftersom det ju är han som är modeikonen på bilden. (Tillägg: Årtalet är fel. Det ska vara 1969. I kommentatorsbåset finns en skäggutredning.)

6. Agent 007 ser vitt:

Tut-tut?

[tankepaus]

Tut-tut? Öh? Va?

Nej, det där förstår jag lika lite som att man kallar ett par banlongabardinbrallor för ”pressvecksbyxor” – och Roger Moore är ännu en karl iklädd

 1. kamelfärg
 2. jumper.

7. Guess Who’s Coming to Paris:

Foto: United ArtistsNeeeej, Poitier går inte igenom några anteckningar. Han agerar i ”Paris Blues”.

8. Stencool aktör poserar med snö:

Foto: Reporters Associati & Archivi

– Är det så här man gör?
– Vaddå?
– En snöboll.
– Nej, alltså, neeej. Du måste klämma ihop snön till en boll.
– Det går ju inte!
– Nej, för enligt den här artikeln är det faktiskt svinkallt och när det är svinkallt kan man näppeligen göra snöbollar.
– För kallt? Men när gör man snöbollar?
– När det är kramsnö. Runt 0 °C.
– Åh fan.

Men nu till det underligaste med den här artikeln i SvD: för en vecka sedan lades en bättre variant upp med ordentlig fotocred, hela Lennons huvud – och mer text – på Mr Porter. Där står att Lennon har ”cable-knit patterns”, att Killy tog 18 världscupsegrar 1967–68 samt att Hudson faktiskt is ”demonstrating his ability to carry a small pile of snow without flinching”.

Här är två bilder till från artikeln. Något att kommentera?

Foto: Harry Benson

 

Foto: Joshua Bucklan


Jag måste avvika från ämnet och tipsa om en artikel om Jackie-fotografen Harry Benson – mannen som tog den här bilden på Beatles 1964:

Share
Publicerat iBloggen

68 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Nu ser jag ju att Gere har på sig två rockar i olika färg.
  Eller Gere och hanomses brorsa.
  I spegelbilden är ulstern verkligen kamelfärgad och inte ljusbeige.
  Men originalGere har en ljusbeige.
  Är det fel på framkallningen eller är spegeln bronsfärgad?

  Undras hur Rååååger Måååres skidor mååår när de har fraktats på det där viset med spetsar som sticker upp en rejäl bit över biltaket. Blir de inte lite fladdriga?

  Jackie Kennedys mössa ser varm och skön ut men kondensen. Var hamnar den, om inte i mössan, och där fryser den eller så blir den drägelblöt och det är ju inte varken sexigt eller bekvämt.
  Blöjeksem på hakan. Liksom.

  Sen skulle jag nog säga att Lennon sr har på sig en arantröja, för då vet fler än vi stickintresserade vad det är.
  Fast det är lögn att man kunde se på mönstret varifrån fiskaren kom.

 2. Ökenråttan

  Häromnyssens hörde jag i en engelsk film att en vad vi kallar slipover, alltså en ärmlös stickad sak, benämndes jumper.

  Undrar hur det gick sen för hon Bardot, med tyngden på bergskidan där.
  Fattades en del bilder (tre) i början.

 3. Slipoverjumper! Men oj, var fattas det bilder i början, Ökenråttan? Menar du att du inte kan se de tre första?

  Nu ska jag skratta högt åt Ninjas/Jackies blöjeksem på hakan.

 4. Äntligen något väsentligt att kommentera i Båset!

  Svart, gult och rött? Varit snyggare? Invånarna i Allemanien kan nog peka å ett fanstyg som ”fladdrar stolt över fädrens jord, tillika desammas vatten” och tycka att det också är riktigt snyggt.

 5. Även jag kan icke se de första tre bilderna på Bipaddan.

  Annars pågår avtomtning. Vi har på ett obegripligt sätt tappat bort fyra av ett dussin knappt valnötsstora julkulor som jag är säker på att jag hängde i någon krukväxt. De åtta är återfunna, fyra här och fyra där. Men trots flerfaldig genomgång av alla krukväxter i alla fönster, och golven därunder, finns inte de fyra sista. Waaaah!

 6. Dina

  Ville egentligen ha med kommande fråga i förra båset men då kanske den inte syns:

  När blev ”kafferep” ”fika”? Eller finns det någon liten skillnad som berättigar båda orden? (Jag kommer ihåg fika som ett slangord för kaffe men förstår att nuförtiden är det ett hellt koncept.)

  Om dagens ämne har jag inte mycket att tillägga förutom att det ser kallt ut och jag hoppas att det INTE är snöföre i Stockholm till Midsommar enär jag precis köpt biljetter för att njuta av den helgen i den staden.

 7. Jo, förvisso blöjeksem på hakan, men hon verkar vara den enda som har tänkt på många minusgrader.

  Här har vi många minusgrader.
  Jag kontrar med kalasbyxor, yllekjol och yllekaftan innanför kappan, mössa och tjocka vantar i ull och alpacka, raggsockor i vinterkängorna. (Broddar under dem för varma skor kan bli hala även i den här kylan och nu har vi brutit ben klart här om jag får bestämma.)
  Idag dessutom mamelucker, dock ej hemstickade enligt Majas manufakturs anvisningar, utan ärvda efter mormor.

  Här kan man läsa om varför man bör välja Majas mamelucker:
  http://www.kammebornia.se/mameluckupproret/#.WloBRUFwHv4

 8. Jag tänker att fika är nåt som anordnas spontant och enkelt.
  Kafferep är väl förberett med sju sorters kakor, broderad duk och gäster som är inbjudna i god tid.

  Är man på ett överraskande överdådigt fika kan man dock utbrista att ”Vi har då hamnat på ett riktigt kaffekalas!”
  (Jo det blev nog inte kafferep där, för det ingår också ett visst mått av skvaller på ett kaffrerep. Så skulle man utbrustit i ”… kafferep!” skulle man samtidigt i viss mån förolämpat sina medfikare: sluta skvallra!)

 9. Ökenråttan

  Kafferepet är en lina
  vari man hänger nästor sina.

  Har inte fika nåt med fikonspråket att göra? Kaffe och fikon och hur dom vrängde till det. Liksom?

 10. Ingela

  Såg också att det var två olika färger på Geres ytterplagg (törs inte använda nåt modellnamn…). Den ena var definitivt kamel i väteperoxid.

  För att dilla vidare om färger,olika slags sticketröjor och språk: Arantröjorna var från början en variant på de blå fiskartröjorna – guernseys – som användes i flera västeropeiska fiskenationer. Från Guernsey från början förstås. Genser kallades sticketröjan ibland i min barn- och ungdom och i Norge tror jag att det är det vanligaste namnet. I ett ”Skavlan”-program i höstas var det en norsk gäst (minns nu inte vem) som pratade om ”hettegenser”, alltså en huvtröja. Underbart ord!

 11. Ingela

  Förresten så fanns det faktiskt skidställ som monterades baktill så där som det ser ut på Rogers bil. En del sportbilar och WV-bubblor hade sånt. Tråkigt bara att han hade en Lotus på bilden. I Helgonet-rollen körde han Volvo P1800. Han lär ha kört den även privat och valt Volvobilar som sitt bilmärke under hela livet.

 12. Ingela, genser är normalnorska för stickad tröja. När jag precis flyttat dit i början av 80-talet var det en pike som sa ”Ossen koselig gens!” till mig och då fattade jag ingenting.

 13. ”Fika” är vad jag kan förstå ett helsvenskt skapat ord, ungefär som ”lagom”. ”Lagom” har sedan länge letat sig ut i diverse kuriosaspalter runt om, och nu verkar det vara ”Fikas” tur. Den här artikeln i ämnet är inte den enda jag sett, men den missar en kritisk detalj:

  Man tar inte sin fikapaus bara för att snacka privatliv, käka sötsaker och koppla av. Jag vill hävda att man på svenska arbetsplatser får mera uträttat i fikapauserna än på tjänstetid. Det är då man träffas och interagerar. Nu har jag i mina dagar bara haft en arbetsgivare, men där var det inte tal om att dra av på arbetstiden för fika. De visste, eftersom iaf de närmaste cheferna sitter med, att det var mycket nytta med att folk från lite olika ansvarsområden satt och gaggade ihop. Jag har sett mer än ett problem lösas just kring fikabordet. En sak till:

  Jag pratade en gång med en projektledare på TV om det här med att dra igång något och samla ihop folk.

  -Det första vi gör för pengarna är att köpa in en kaffebryggare, kom svaret.

 14. Ökenråttan

  Moderna museet-chefen Lars Nittve har berättat att när han kom till Sverige från sitt jobb i London fick han höra att museet måste stängas för sanering. Vilket välkomnande. Han drog ihop HELA personalen och sa: ”Vad gör vi nu?” Ja, att exponera samlingarna lite runtom på stan blev en lösning. En av telefonisterna föreslog att man skulle kalla det för ”Moderna museet ℅ Konstakademien”, ”Moderna museet ℅ Spårvägshallarna” och så vidare; genialt. Och så blev det. Så nog lönar det sej att låta ALLA komma till tals. (Syns det att det står ”care of” eller ser det ut som procent? Det drog ihop sej lite på egen hand där.)

 15. Ninja i Klockrike

  Skinnardialekt är ju någorlunda mer användbart än fikonspråk som blir så långt. Allt blir två ord.
  Kaffe blir ju fiffe kakon. Kul men långt.

  Till skillnad från rövarspråket går det dock ganska lätt att lära sig fiversera konkon få pikon fin ekon fiffe kakon fist rakon.
  Fa tikon fin ekon fika fikon.

 16. Jag förstår verkligen inte varför ni inte kan se de tre första bilderna, men ska försöka göra mitt allra bästa för att råda bot på detta!

  (Det är verkligen helt obegripligt. Återkommer!)

 17. I obygden syns de, men inte på Östermalm? Men vad ääääär det för samhälle vi lever i?

  Nu fäpplar jag hej vilt. Humdidum.

  Men nu då? (Jag har bara konverterat bilderna igen [från jpg till jpeg liksom] och raderat de gamla och stoppat in de nya [som har fått nya namn] så att digitaliseringsspöket tror att de är annorlunda.)

 18. Nu väntar jag på en rapport om synligheten – men tills vidare ska jag bara tala om att jag är imponerad av Ökenråttans ℅-tecken, som jag inte vet hur man får fram på tangenbordet. (Jag har bara kopierat det.)

  Nu googlar jag hej vilt. Humdidum.

  Aha. ”… the unicode character U+2105”.

 19. Ökenråttan

  Nu ser jag två bilder ovanför Gere. Fanns det fler?
  ℅ bara blev. Jag gjorde inget särskilt. Jag har Mac.
  Gonatt!

 20. Skåne kan jag inte svara för, men i allra mest sydliga Småland (jag skulle kunna promenera till nordligaste Skåne iofs) syns bilderna utmärkt. Har så gjort hela tiden dessutom. Tack.

 21. Dina

  Tack för fikakommentarer. Skall vidarebefodra till dottern som tänker tala om fenomenet i någon grupp.
  (Undrar varför man behövde smyga med kafferasterna så man tog till fikonspråk.)

 22. Ingela

  Ser att du länkat till arméns laddor, hade missat det förut. Förra veckan när det var under 20 minusgrader letade jag fram mina norska luddor. Finns inget bättre att ha på fötterna när det är kallt. Vet inte riktigt hur jag ska fixa att bo nånstans där det troligen aldrig är luddväder…

  Det finns ursnygga svensktillverkade luddor att köpa.

 23. Jag förstår preciiiiiis vad du menar med ”Vet inte riktigt hur jag ska fixa att bo nånstans där det troligen aldrig är luddväder”, Ingela!

  Snön som vi har är ju inte den snö som man upplever i trakter med minusgrader fyra–fem månader i sträck. Luddorna (som jag alltså inte har i min ägo) skulle få stå i gabberåben hela vintrar ibland.

  Det är för tusan flera år sedan vi hade sådär kallt att näsborrarna klistrar ihop. Åh, det är väl det som man kan kalla ”svinkallt”? On topic!

 24. Ingela

  Bäst är vintern när det är mellan -5 och -10 och en meter snö. Och absolut ingen blåst. Men bor man här där jag bor får man finna sej i att det är minus 30 ibland också. Dock inte så ofta. Kallare än – 30 är det alltmer sällan, men det händer. Fast aldrig har jag varit med om att näsborrarna klistrats ihop. Man får förstås ha en mössa med skärm och öronlappar och en rejäl huva utanpå så att man får den där ljuvliga luftkudden framför ansiktet. En som Jackies kan se vettig ut, men i en sån fryser utandningsluften till is och det är inte särskilt skönt. En baclava med hål även för munnen kan vara bra i sträng kyla. För skoterförare finns det särskilda andningsmasker så att man kan skydda ansiktet utan att få kondens/frost-problem.

  Sammanfattningsvis är jag alltså inte särskilt imponerad av stilikonernas klädsel i svinkyla. Om det nu är svinkallt vid något av tillfällena när de fotograferats – tvivlar allvarligt på det. Det är ju så att förekomst av snö inte är avgörande för hur kallt det är. Har legat och solat i bikini (eller ännu mindre kläder) på ett renskinn i snön i april eller vid klassikern första-maj-i-fjällen många gånger.

 25. Ökenråttan

  Riktig vinter – vad man kan längta! Äldste sonen var här på middag i jåns och då pratade vi om vilka rejäla snövintrar vi hade är han och hans syster var små. Deras overaller behövde aldrig tvättas för dom lekte i snö hela tiden. Luddor hade dom inte men väl Graninge-kängor med luddiga innersockor. Ack ack, vad det var länge sen.

 26. Magganini

  Jag är så trög… hinner aldrig in här förrän nästa bås har tagit över. Kunde nog ha haft lite att säga både om almanackor, fickor och brev. Jaja.
  Men nu blev jag tvungen att protestera mot Ninjas språkuttalande härovan. Rövarspråket babblar ju på av sig självt i munnen, medan fikonspråket knappt går att begripa ens när man läser’t, det tar ju flera minuter att tänka ut varenda ord.

  (Förresten, kan man säga ”både” om fler än två saker? Tycker jag inte. Men vad ska man säga då? Klart, man kan välja ”…om såväl 1, 2 som 3” i stället, det är möjligen bättre?)

  För övrigt är det synd att man inte får se de där virkade leggingsarna, dem är jag lite nyfiken på.

 27. Magganini

  Jo, brev, ändå: Det behövs inte alltid nåra tjusiga papper och fjäderpennor. Man kan också komma på efter att kuvertet har blivit igenklistrat ikring ett par tjusiga kalendertishor att man har glömt den följelapp med en hälsning man hade tänkt lägga i. Då skriver man helt enkelt det lilla meddelandet utanpå kuvertet, samt ritar en spritt språngande figur som förmodligen föreställer en själv. Det går mkt bra. Mottages tacksamt och glatt!

 28. Örjan

  Magganini: Väl bekomme!

  Ville att den kunde bäras av någon som hade erfa av, och kunskap om båsmors blogg inkl julkalender

 29. På tal om tishor, design, anstöt och stavning så har jag börjat undra över den beryktade H&M-tishan. Ligger inte anstötligheten i den grasserande politiska korrekthetens överkänslighet och betraktarens förlängda märg? Och inte i budskapet som sådant?

  Jag har skissat på en egen tisha som, utöver taskig stavning även ger skäl till åldersdiskriminering. Plus att den är ett statement. Kan man bli (ut)hängd för detta?

  Förstärkt rynk och processad i surhetsfilter med pH inställt på 3,5

 30. Örjan

  Helt OT – recepttips.
  Noterat alla vacum-kokta julskinkor som nu reas ut (senaste priset jag såg var 19.90/kg).
  Har någon provat Märit Hults aka ”Hiram” recept på ”Drömskinka”
  Rekommenderas!
  http://tinyurl.com/y9avd3cp

 31. Magganini

  Så här, SG: Anstötligheten ligger inte i överkänsligheten.
  Naturligtvis får alla ungar av alla färger leka apa eller traktor eller balettdansös eller vad de vill. Problemet är att så länge det finns folk som tycker att ungar med vissa färger faktiskt ÄR apor så går det inte att göra såna där tröjor.

 32. Magganini

  Eller, jo, det kanske går att göra såna där tröjor, men det går inte att göra reklam för dem på det där sättet. Det är mkt problematiskt.

 33. Magnus A.

  Det årtal som anges för Lennons skottlandsvistelse i den engelskspråkiga versionen av artikeln är förstås det riktiga, ty något riktigt så där massivt helskägg hade han ju inte 1968; i enlighet med den engelska traditionen att inte raka sig på semestern fick han så småningom ett helskägg på meditationslägret i Indien februari–april 1968, men resten av året var mestadels skägglös.

  (Fast det är ganska imponerande att Lennon, från att ha varit slätrakad vid filminspelningarna av Get Back/Let It Be i januari 1969, lyckades skaffa sig ett så präktigt Jesus-skägg till vårens och sommarens fredsturnéer och till de sista Beatles-fotosessionerna i augusti.)

  Tröjbilden är tagen på skottlandssemestern precis i månadsskiftet juni/juli 1969.

  Om man tittar på hela skottlandsbilden, får man faktiskt se hela gossen Sean och hans skotska mundering med sporran och allt. Men då kommer Yoko och hennes dotter Kyoko med också.

 34. Örjan! Jag går er i tröjkällaren och letar!

  Magnus A.: Du skulle ha varit här när jag läste ordet ”Sean” i din kommentar. Jag tog mig åt hjärtat och sa högt NÄ!

  Inte för att jag tänkte ”Magnus A. har fel” utan för att jag spontant tänkte: ”Nejnejnej, hur kunde jag tro att det var Julian när nu Beatleskännaren och skäggutredaren Magnus A. vet att det är Sean”.

  Jag måste jobba lite med mitt Beatles-självförtroende, tror jag.

 35. Magnus A.

  🙂
  Jobba! Men akta hjärtat!
  Enda förklaringen till min lapsus som jag kan komma på är att jag kanske subliminalt förleddes av att Kyokos uppsyn på något sätt påminde om hennes 12 år yngre halvbrors. För här var ju Sean inte född än på drygt 7 år.

 36. Magnus A.

  Det var egentligen den här, gladlyntare, beatlesbilden från augusti 1969 jag hade tänkt skicka upp.

 37. Magganini

  Jodå Lotten, jag tycker i allmänhet att det går rätt bra att läsa i mobilen. Det var bara den där gången det försvann en biografvaktmästare som något verkade spöka lite.

 38. Dina

  Riktig vinter – ja det får ni så gärna ha. (Sagt med trevlig röst.)
  Fick tillräckligt med minusgrader förra året när dottern och jag bilade rund Lappland och in i Norge. (Sagt med huttrande röst.)
  Men jag vill ha riktigt fint väder till Midsommar nu när jag köpt flygbiljetter och skall dansa runt stång någonstans i Sverige.

  Annars håller jag med Magganini att fikonspråket är krångligare…

 39. Magnus A.

  LarsW: Tydligen hade Aftonbladet skrivit ”deras” i stället för ”sin” i en löpsedelsrubrik. (Sin är det reflexiva pronominet.)

 40. Magnus A.

  Ingela: Ja, de rätt nygifta (sedan 3 månader) makarna verkar ha trivts bra på semestern i Skottland – ända tills Lennon (som inte tog körkort förrän 1965 och inte hade rykte om sig att vara någon skicklig bilförare och nog inte hade kört mycket själv sedan 1965) körde av vägen med Austin Maxin vid byn Durness med nära en veckas sjukhusvistelse som följd.
   
  Jag hittade några bilder till med de rara barnen Kyoko och Julian i skotska kläder i alla fall.

 41. Ökenråttan

  Milde tid! I dag är det inte nån dimma som släpar över gatan. Det blåser så att det går vita gäss på Nybroviken och på vår lilla gata far julgranar av och an, till stor fara för trafiken. Det låg en hög med avlagda granar längst ned på gatan och dom blåser nu omkring hej vilt. Hur ska detta sluta?

 42. Magnus A.

  Den uppmärksamme lägger märke till att styvsyskonen Lennon/Ono inte hade fått bara kiltar med tartanmönster, utan även byxor. Samt att Julian fick en väst med flickknäppning och Kyoko en med pojkknäppning, och att västarna hade olika utformning såtillvida att pojkvästen till skillnad från flickvästen tycks ha haft en ficka.

  Lennon bar f.ö. sporran redan vid presslanseringen av Sgt. Pepper-LP-n i maj 1967 (och dagen före i Hyde Park). Han tyckte visst att den var praktisk att ha småsaker i när man bar ficklösa byxor.

 43. Orangeluvan

  Men, har vi konstaterat och upprört oss över att SvD-artikeln är en simpel och sämre kopia?

 44. Vi har konstaterat, men inte upprört oss särskilt eftersom vi bara sitter här på våra höga hästar och pekpinnar oss lite lagom.

  Nån som känner nån på Svenskan som kan bli upprörd åt oss?

 45. Hmm …
  Skandalmorsan verkar ta lätt på det hela. Hon var med vid skandalfotograferiingen och minns inte ens den där skandaltröjan.
  Man kanske skulle försöka hålla tillbaka ryggmärgsreflexerna en aning?
  Det gäller på många ställen i samhället idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.