Hoppa till innehåll

Mittinattenblogginlägg om tv-teknik

Jomen. Jag ligger i en gästsäng i Lund. Här har jag legat förut, så jag känner mig hemma. Den djefla mannen har placerats sju meter närmare jordens mittpunkt för att husets ägare ska kunna sova de också. (Han megasnarkar.)

Och jag ska titta på hockey. Japp. Det är ett inte helt övertänkt eller förnuftigt beslut eftersom jag förväntas föreläsa i morgon, men jag har faktiskt läst på: man kan missa en natts sömn och ändå klara sig bra dagen efter. Man kan ta mikropauser och man kan dricka kaffe. Dessutom kan man jämföra sig med Bruce Willis, Sigourney Weaver och Denzel Washington som ju ideligen utför stordåd trots vansinnig sömnbrist.

Jag tittar på tv i datorn och bilden hackar lite medan ljudet är perfekt. Och så blir jag (för tredje gången på i och för sig ganska lång tid men ändå) förbannad på hur fruktansvärt svårt det är att titta på tv nuförtiden. Jag är nämligen tv-support åt ett gäng till åldern komna. (Födda före 1960 allihop. Alltså gamlingar?)

– Hej, min tv visar text-tv fastän jag inte vill det.
– Hej, min tv har inget ljud plötsligt.
– Hej, när lampan lyser borde tv:n funka, men min är tvärtom och lyser när den är avstängd, skarevaaaa så?
– Hej, jag har bara en konstig meny som pratar om uppdateringar, men jag vill se Rapport!
– Varför har jag tre fjärrkontroller plötsligt?
– Vem stoppade in en radio i min tv? Jag vill inte lyssna på radio!
– Hej, var sa du nu att påknappen sitter?
– Varför behöver min tv en massa betänketid när jag byter kanal?
– Vaddå blå knapp? Jag har fyra blåa knappar!

Forna tiders s.k. testbild. Fast vad jag vet, testade vi inget i vår familj.

Vi är inne i en period med bra många tekniska landvinningar. Folk försöker se vad som kommer att funka eller behövas om tio år medan jag bara undrar varför det är så förbaskat svårt att titta på tv-program på tv – på datorn är det ju hur enkelt som helst att få en bild. (Ooooh, nu gjorde Foppa nästan mål!)

Uppdatering
I andra perioden somnade jag i sängen med datorn på magen.

Share
Publicerat iBloggen

28 kommentarer

 1. Det där skulle du ju kunna skriva en roman om. En konspirationsthriller. du skulle kunna ha en snygg och vältränad intellektuell man i 45-års åldern som huvudperson som dras in i mysteriet mot sin vilja. Sedan måste han träffa en jättesnygg och jättesmart kvinna som kan dela äventyret med honom. Blanda in en lite småhemlig klubb/förening/sekt och krydda med lite religiösa motsättningar och du har en bok som rent av kan bli rik på.

 2. Margits märkvärdiga

  Medan bokhjältarna ovan löser tv-problemet kan de väl titta lite på de tekniska missarna på både tv och radio. Förr kunde det bli en notis i tidningen om att det hehe visst blev lite problem med tekniken i gårdagens sändning. Nu sjabblar det mest varje dag. Kanske är det så att klockorna slutat gå i takt? Det märks om inte annat när man lyssnar på samma program via både datorn och radion. P1 pratar i kanon. Eller så är det ett inbyggt finurligt test på hur disträ man blivit. "Sätter du på radion när du redan lyssnar på radio? Lägger du tidningen i frysen?" Att klockorna börjat gå i otakt tror jag dock att vi ska uppmuntra, oklart varför, men det låter befriat. Klockan är kanske och ungefär…

 3. EnavallaHelenorsombrukarkommenteraibland

  Får man avbryta OS-ruset med en Svenska skrivregler-relaterad fråga? (Retorisk fråga. Jag carryar on regardless.)I början av inlägget 6 januari skrev du en sak som jag har funderat på sedan dess, nämligen att minustecken ska vara långa. Hur långa då? Minustecknen som jag får till är lika korta som bindestrecken, och betydligt kortare än tankstrecken. I skrivreglerna är Språkrådet noga med att poängtera att minustecknet inte är ett bindestreck, trots att jag då inte ser någon skillnad. Vilket minustecken använder du? Och varför?

  (Jag har en känsla av att du har haft roligare frågor i båset. 'Schäkta.)

 4. Det måste ju rimligen vara för att folk ska förstå att det är onödigt med TV-apparater, förutom som stor skärm att klona med datorskärmen.

  Jag är bara datorsupport jag, åt far som ringer klockan halv sju på morgonen (till en student, mind you!) för att fråga vad en webläsare är eller glatt meddela att han har hittat en jättebra sida som heter Gääääogel där man kan söka på allt möjligt.

  WV: matamin, vilka jag nu ska göra med min mun.

 5. @EnavallaHelenorsombrukarkommenteraiblan: För oss som skriver på apparater med äpplen på är det jättelätt att göra långa minustecken, –, till skillnad mot korta dito, -. Och när jag nu så tydligt åskådliggjort skillnaden undrar jag i mitt stilla sinne varför det inte fungerar i blogger. Däremot visar det sig vara så att man kan göra jättelånga minustecken, —. Det mellanlånga brukar visa sig om man trycker alt+-, det jättelånga om man trycker alt+skift+-. Om man vill ha ett långt plustecken har jag ingen aning om hur man gör. Med samma metod och + blir det ± och i blogger en länk till hjälpsidan, i andra program ett upp och nervänt frågetecken.

 6. Vid närmare granskning är det nog en mikroskopisk skillnad mellan minustecknen när kommentaren publiceras. Suck.
  Förresten, vilket ska man använda som pratminus?

 7. Bra att du sköter svaren, Niklas! Jag föreläser i Lund om … tadaaaa … långa och korta streck!

  Pratminus är långt det också. Med ett mellanslag efter.

 8. Ta bort s i fågelsträck så blir det väl rättstavat. Dock kanske inte rätt betydelse längre …

  Maken fick spunk på Boxer häromdagen. I november och december hade han betalat avgifterna för ett år.
  Så nu när han fick spunk så ville de ha nå' extrapengar för att bunta ihop avgifterna till att ha samma förfallodatum. Och då ville de ha pengarna (som alltså handlar om månaden nov 2010) inom tio dagar.

  Up yours! sa han inte, men han var så arg att det språket skulle kunnat vara befogat.

  Så till sommaren har vi bara svt. Nå, vi tittar så sällan på tv ändå så det är redan överpris.

 9. @Cecilia N: Själv undrar jag hur många tusen procent som elkostnaden har stigit sedan marknaden avreglerades med hänvisning till att det skulle bli bättre och billigare för konsumenterna med ökad konkurrens …
  Har idag fått elräkningen för januari månad, nästan 7 500 kr exkl. nätavgift, aaaaarggghh!
  Den käre maken föreslog ett glas whiskey mot chocken.

  Då är pratminusar roligare att diskutera.

 10. Helenanmedminus

  Tyvärr har jag ingen såndärn äppeldator, så jag fattar fortfarande inte hur jag ska göra ett korrekt minustecken.

  Fast det är ju världsliga ting.

 11. Helenanmedminus: På en PC trycker man längst ner till vänster och längst upp till höger. Jag misstänker att det kan vara cms och minustecknet på den numeriska delen av tangentbordet.

 12. En annan sak som du kan testa: skriv två korta streck — som jag gjorde här nyss.

  I ett ordbehandlingsprogam av klass, förvandlas de två korta till ett långt!

 13. Båthuspernilla

  Och längst ner till vänster på pcn finns inte cmd ,som bara finns på äpplen, utan ctrl, som på pcn funkar likadant (ungefär) som cmd på äpplet.

  Så långt minus i pc: ctrl + minustecknet på den numeriska delen.

  *puht*

 14. Och så den jättenyfikna frågan:
  VEM har hittat på att strecken skall vara olika långa? (Och varför?)

  Jag vet att ett extra mellanslag efter punkt härör från tider då man plockade ihop bokstäverna och tecknen, i långa ramar innan allt trycktes. Men längd på streck? Det borde ju framgå av texten om det är en minusekvation eller ett pratstreck. Eller?

 15. Jag undrar samma sak som Dina, vem har bestämt att det ska vara olika längd på strecken och varför? Streck som streck liksom…

  Nu tycker verifieringen jag ska dricka tea, rostea närmare bestämt.

 16. http://bittens.blogg.se

  Tjohoo, jag satt i publiken på Internet Expo i onsdags. Du var en av höjdpunkterna. Särskilt när du åt snor. ;o) Tack för ett inspirerande föredrag!

 17. Testbilden måste ju vara ett arv från radions tid. Test av stereoljud.
  – Min röst ska nu höras från vänster, min röst ska nu höras från vänster, min röst ska nu höras från höger, min röst ska nu höras från höger, min röst ska nu höras från en obestämbar plats i rummet.

  Nu för tiden kan man ladda ner ljudfiler från sr.se för att testa surroundljudet, så man ställt högtalarna i rätt ordning.

 18. Haha, pysseliten. Det är väl vår generation som begriper ett sånt skämt som: "Min röst ska nu komma från en obestämd plats i rummet".

  Wv har visst kollat OS: kwalla.
  Kan det vara något med valla Kalla, eller kvalfyllt eller nåt?

  Grattis Anna!
  Hur går det med kakelugnssparkandet, Lotten?

 19. Oj, jag är helt slut: jag har sparkat i kakelugnen, fläpprat mellan hockey och skidor, tagit foton på tv:n och druckit te och knaprat choklad och dessutom pratat med gästerna.

  Gäster? När det är OS? Ja, de hade inte frågat om lov.

  Blogga går ju inte under dessa tävlingar, jag är totalt kaputt!

 20. Agneta

  Tankstreckens användning anar aporna aldrig:

  »Gessners ömma pastoraler, avfattade på en poetisk prosa, där tankestrecken användes för att markera tårepauserna.«

  Så skrev Martin Lamm i «Upplysningstidens romantik. Den mystiskt sentimentala strömningen i svensk litteratur. 1-2.« Sthm 1918-20.

 21. Agneta

  Månne Prokop Divis som levde 1698 — 1765, hade något med bindestreck att göra?

  Inte det! Men nog pekar hans efternamn i sådan riktning och är det inte bindestreck eller
  rent av pratminus han har hiviat upp mot skyn på en hög stång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.