Hoppa till innehåll

Bloggrelaterade yrken (uppdat.)

Under 2009 kommer följande nyyrken att uppfinnas och hela världen därmed kravla sig ur krisen:

Bloggbiträden – assistenter som på sjukhus och andra vårdinrättningar servar patienter med klockslag, replikskiften och krokiga provinstrument samt röntgenbevis.

Kommentarsvarare – automatiska sådana för att underlätta livet för t.ex. Kenza:

Inlägget på 110 tecken har 348 kommentarer. Jättejobbigt.

Tävlingskontrollanter – uniformerade sajtpatruller som håller koll på bloggpriserna, bloggutnämningarna, nomineringsförfarandet och kategoriindelningen.

Bloggetymolog – insamlare av excerpter till den stora Blordboken som kommer att utkomma i 73 band år 2018. Exempelhäften med ordförklaringar och tips på läsning kommer dock att presenteras en gång per dag av bloggtorgens speaker’s corner-talare.

Stekjärnsjournalister – mejlande intervjuare som fixar frågor men låter den intervjuade bloggaren skapa själva texten. Jfr >boilerplate och skjutjärn.

Bloggpoetertwitterkvitter, bambuhuser, jhaiku samlas i bokstävlarnas rimliga sammansvärjning: RSS-lyriken.

Länkmäklare – förmedlare och försäljare av länkar som ger god avkastning.

Mina dribblings- och tangentbordsglasögon. (Att bilden är arrangerad syns på den främmande datorn.)

Under 2010 dyker även dagensoutfitfotografer, tangentbordslärare, faktaboksbläddrare och bloggmanagers upp.

Har jag glömt någon yrkesgrupp?

Uppdatering
Framför allt är jag inte först (jävlar): Jardenbergs lista.

Fler förslag finns i kommentatorsbåset!
Dieva: personal blogselector, ergo bloggspökskrivare
Pysseliten: bloggopeder
Plastfarfar: blegoknektar
Anna bidrar med nya sjukor: bloggoman och bloggofob. (Jag känner flera som har drabbats av det senare, jfr >bloggallergi.)

Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Hehe, här hittade jag Lottens flotta aluminiumdator med svarta rafftangenter och turbo-trackpad. Här ska kommenteras!

  ”Nyyrken, nyyrken!” tycker jag låter som något som en långnosad varelse yttrar till sina artfänder när de möts nere i jordtunnlarna.

  /En djefla man på Lottens dator

 2. ”Personal blogselecter” (eller ”Personlig bloggväljare”) som åt stressade människor väljer ut de bloggar som de bör följa för att ha rätt koll och hänga med i mingelsamtalen.

  (Antagligen f.d. bibliotekarier, informatiker eller journalister som startat eget.)

  En spegelversion till det yrket är ”Bloggspöksskrivaren” som skriver hippa inlägg åt personer som förstått att man måste ha en blogg för att vara någon men som inte kan skriva av ett eller annat skäl.

  Där har du en nisch Lotten!

 3. Logopederna får omskola sig till bloggopeder, när människorna blir allt mer stillasittande vid sina bloggar! I skolorna får man övergå från logik till bloggik och istället för att redovisa skolarbeten med OH och fusklappar får eleverna blogga!

 4. Aha, Den djefla mannen behagar vara en datorannekterare. ”But does he have a flag?” (Izzardcitat.)

  Dievas "personal blogselecter" & "bloggspöksskrivaren", Plastfarfars "blegoknektar" och Pysselitens bloggopeder” har vi som tillägg hittills alltså.

  Tack, Jardenberg — här tror man att man kommer på något nytt. Som när Bamse härmade Pippi Långstrump eller Hedvig fick Pinocchios näsa. Nu tänker jag uppfinna dynamit.

 5. Vill bara påpeka att ”bloggspökskrivare” (titta, rätt antal ”s”) och blegoknektar är i princip samma sak.

  wv föreslår sporbe – lämnar sporer, dvs. idéer, till inlägg för den som ligger av idétorka.

 6. Du skriver förtjusande roligt… 🙂 Makes my day anyway! Halkade in här för några dygn sen då jag och kollegan letade städscheman – och vips! Det fanns hos dig! Vilket tur det, för här njuter man av läsningen (& jag e rädd jag blir en liten "lottenigel" i fortsättningen!)

 7. Ja, det är VBK:s dator på bilden.

  Ulli — jatack, var en igel, rara iglar får suga på mig närhelst de vill.

  Monica: spamgallrare är dock redan ersatta av spamrobotar. Däremot tycker jag att spamsändarutrotarna borde rycka upp sig!

 8. Lotta

  Har inga nya yrken. Men väl sex stycken godisbröd jäsande på köksbordet! Mmmmm.
  Får jag bara fråga en sak: är det verkligen så att varmluftsugn fungerar? Jag inser att jag har två timmars spring framför mig och vi behöver en ny ugn. Ska vi kanske satsa på en sådan? Inför nästa bak, då.

 9. Men vänta nu, Studiomannen — vad är en bloggonaut? En som måste ha skyddsdräkt under själva utövningen? Eller som håller andan under skapandet? Eller en stjärnglidare i största allmänhet?

 10. Lotta: Gör du GODISBRÖD?

  I så fall: my deed is done. Jag behöver inte blogga mer. Jag har fått en enda person att baka godisbröd!

  Nu ska jag bara göra lite reklam för varmluftsugn. (Det finns inget bättre.)

 11. Jag slöbloggar sedan några dagar, dvs länkar till egna inlägg från förra året. En sorts ”best of” (eller kanske snarare worst of..?)

 12. Lotta

  Ok, varmluftsugn it is. Har precis avnjutit en frukost med godisbröd (efter ditt krångliga recept, ja) och är beredd att tro allt du säger.

 13. Lotta: Hurra! Dubbelhurra!

  Varmluftsugn investerade mina föräldrar i redan 1973. När jag 1984–1999 bodde på diverse ställen utan varmluftsugn, förbannade jag mitt öde som någon som har hamnat på en öde ö.

  Varmluftsugn is da shit! (Lugn, mamma. Det är ett modernt uttryck som är positivt.)

 14. Jag vet inte! Därav frågetecknet. Tänkte att du hade något spännande att säga om bloggonauter.

  WV var intressant nu: harlob!

  En liten del av harens hjärna (lite E A Karlfeldt där!) åker runt bland en massa bloggar. Harlob Globetrotters kanske?

 15. Lotten: Du kan lägga ner en blogg till nu… Jag har också fallit till föga och just satt första omgången av ett Godisbröd . Dessutom har jag hittat lösningen på övertäckningsproblemet : Quick-Tops, små duschmössor för bakbunkar och annat man vill täcka över. De har alltså en resår som drar åt runt bunken. Inga problem med varma skålar eller såna där andra dumma skålar som plastfolien inte vill fästa vid utan lägger sig som ett trassel i det man ville täcka över. (För övrigt är ihopknölad plastfolie ett gammalt film- och teatertrick när det ska se ut som om man har is i ett glas. Vist var det bra att veta? Tyvärr kyler det dåligt.)

 16. Niklas godisbakar också? Hjälp! Ett brödmonster sprider sig!

  Duschmössa på brödet kräver ju omedelbart test. Jag har aldrig sett … kan man köpa i vanliga affärer?

  Harlob Bloggetrotters kommer att ha sitt säte i Sverige och åka jorden rutn och göra succé. Bolla femton ämnen på en dag? Sure!

 17. Jag vet inte riktigt hur duschmössorna hamnade i mitt kök, eventuellt hade min fru någonting med det att göra. Tillverkaren hittar du här och mössorna finns under nyheter.

 18. Haha vilken kul lista du fick ihop, klockren!

  Jag gillar Annas förslag om nya sjukdomar.

  En idé är att uppdateringssyndromet. Bloggare blir stressade av att de uppdaterar för sällan.

  En ide på nya jobb är bloggdesigner presic som det finns de som hjälper till att designa ditt hem finns det de som designar utseendet på din blogg!!

  😀

 19. Andreas

  Sen på bollen här, men jag saknar ett framtidsyrke här: Trolljägaren. När regeringsdirektiv öppnar för skyddsjakt på kommentarstroll behövs det en stor grupp människor vars enda sysselsättning är att spåra upp (och begränsa antalet av) trollen. En viss mängd måste finnas kvar för den digilogiska mångfaldens skull, men för att undvika att trollen orsakar alltför stora skador bloggträdets fina lövverk (för att inte tala om dess rötter!) måste antalet hållas under kontroll. Personer med erfarenhet av att identifiera CAPSLOCKMISSBRUKARE och vanliga trollnick som ”Observer”, ”Ann Onym” och ”Messerschmitt” har goda förutsättningar för en framtida yrkeskarriär som trolljägare.

  Inbördeskrig mellan trolljägare och språkpoliser bör undvikas. Trolljägarna kan eventuellt extraknäcka som spam-ätare, så länge maxdosen av viagraspam inte förtärs under arbetets gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.