Hoppa till innehåll

Allt är som det alltid har varit, ju

Kolla, den här är från 1830-talet:

Ja, redan för nästan 200 år sedan drunknade människorna i information.

Den franske tecknaren Grandville (som egentligen hette Jean Ignace Isidore Gérard, vilket alltid nämns när hans namn kommer på tal ungefär som om vi alltid skulle påtala att Madonna egentligen heter Madonna Louise Veronica Esther Ciccone [Ritchie] eller att Cary Grant hette Archibald Alexander Leach och Danny Kaye hette David Daniel Kaminski, vilket ju gör att man förlorar poängen i att ha en kort och slagkraftig pseudonym, säger jag som en gång i tiden skrev kåserier under pseudonymen Thalia) blev känd genom att rita politiska satirer där människokroppar hade djurhuvuden. Den poängen begriper jag inte alls. Jag bara föll för just den där bilden här ovan, som väl illustrerar hur jag känner mig.

Förra veckan hade vi datortema i Radio Sörmland, och intervjuade då Blind Höna om mikrobloggar. Idag läste jag Mymlans sammanfattning av Jaiku, Twitter och Bloggy – alltså mikrobloggsverktyg. Och känner mig fortfarande som på bilden ovan. Men på ett positivt sätt.

Jag är helt enkelt glad som en liten lärka, begravd under information och tekniska nyheter. För det här är ju hur kul som helst! Nu ska jag börja kvittertwittra. Och jojkajaikua samt bloggybluddra för att testa vilket som verkar funka bäst. Uppdatering: Enligt Salte Stellan är det så här:

”Du behöver inte kolla, det kan jag tala om. Bloggy funkar överlägset bäst, på Jaiku finns det massor av gamla Interneträvar som alltid häckat där och inte gärna vill flytta, och Twitter … Twitter är egentligen inte bra på något sätt, i jämförelse. Men det är stort, internationellt och omtalat.”

Ålrajt.
_______

Det här med att hela tiden vilja kommunicera med andra och rapportera om sina förehavanden är heller inte något nytt, förstås. (Ett litet förstås sådär på slutet i en mening är mycket effektivt när man vill vara besserwisser utan att irritera. Förstås.) Tänk på ”Herrskap och tjänstefolk” eller vilken 1800-talsroman som helst, där betjänterna och springpojkarna har ett himla sjå med alla dånande kvinnor som ideligen skulle ha sina små ”biljetter” levererade.

Atterboms bref till Euphrosyne, 1822.

Svenska Akademien funderar, 1801.

 

Gissa om det är svårt att googla på biljett i betydelsen ”brevlapp”. Billett och breflapp ger heller inte användbara träffar. Ur NE:

biljett, litet kortfattat brev särsk. av intimare karaktär [åld.]: grevinnans kammarjungfru lyckades överbringa en ~ till löjtnanten
HIST.: sedan ca 1690.

Kammarjungfrun och löjtnanten var förstås intimare än vi är idag, när vårt flackande kan läsas av hundratals på en gång. Om jag skulle twittra såhär, kanske:

Ses under stora eken som vanligt. Saknar dig och dina svettiga muskler så.

Bara för att kolla reaktionen?

Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Tiila

  Kan du inte twittra så? Det vore ju hur kul som helst!
  Måste börja twittra jag med tror jag.

 2. Du behöver inte kolla, det kan jag tala om. Bloggy funkar överlägset bäst, på Jaiku finns det massor av gamla Interneträvar som alltid häckat där och inte gärna vill flytta, och Twitter… Twitter är egentligen inte bra på något sätt, i jämförelse. Men det är sstort, internationellt och omtalat.

 3. Apropå att vilja synas kom jag att tänka på Luleås lokalkändis (för x antal år sedan innan bloggarna hade ploppat upp) Clifton Flexmo, som annonserade i Annonsbladet varje vecka om sina förehavanden med en stilig bild på sig själv i plommonstop. Han skrev om nya föreningar han hade gått med i eller om han hade tagit en lång promenad under veckan. Nu när jag tänker på det, väldigt likt en blogg fast dyrare.

 4. Luleå hade under 70-talet en annan kändis: den skäggige a-lagaren ”Porren”. Han cyklade runt överallt och pratade med alla tills han en vacker dag hade förlorat balanssinnet och bara trillade av hela tiden. Ack, vad vi skrattade åt detta i vår oskyldiga ungdom när vi inte förstod Livet.

  (Jag borde skriva en dikt om detta. Tydligen kan man få beröm för att man skriver Bloggydikter.)

 5. Jaiku är ju helt off: man måste bli inbjuden för att få jojka. Men nu har jag bett om att få vara med i gänget i flera timmar utan att det händer något. Twitter och Bloggy leder helt klart på tillgänglighetspoäng.

 6. Uh-oh: biverkningar!

  Bloggen blir ju lidande! Jag får bloggytwitterkommentarer som skulle kunna vara bloggkommentarer! Tänk om det blir som ett fotbollsderby på internet!

  (Imma på linsen, fantasi om framtidsscenario.)

 7. Det funkar, det funkar, Stellan! Jag är inne på alla tre nu. (Men måste nog säga upp mig och sluta föreläsa snarast.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.