Hoppa till innehåll

Dag: 11 april 2007

Orkar man verkligen ta in allt detta?

Från tio till ett

Jag kämpar emot när det gäller dessa utmaningar. Inte för att jag inte vill svara, men för att jag själv inte läser dem när de dyker upp hos dem jag vanligtvis läser. För att få er att läsa har jag därför kryddat bokstäverna som ett kinder-ägg. Uppdatering: Listan är så lång att jag – och flera andra – har missat den där om sju saker man har på sig. Trist, jag har nästan alltid omaka strumpor, randiga trosor, jeans, t-shirt och collegetröja. Ny sjua kan läsas nedan.

Tio första

1. Första bästa kompis: Maria Andersson. Finfint namn att googla på när man undrar vart hon tog vägen. Hon (se bilden från 1968) bodde på Norra Fäladen i Lund, men flyttade lågt bort (till Stockholm?) innan jag började skolan. Hennes pappa hade ”sjuka lungor” och rökte.

2. Första bil: Min djefla man och jag tog körkort i 25-årsåldern och köpte runt 1990 en limegrön Peugeot utan stöt- och ljuddämpare för 10 000 kronor av en släkting. Så dumt. Vroom, vroom? Nej. Prutt, prutt, sa den.

3. Första (inte riktiga?) kärlek: Det var visst någon (Sverker?) som jag svärmade för i tvåårsåldern, enligt mina föräldrar. Själv minns jag bara senare kärlekar.

4. Första husdjur: Min syster Orangeluvan fick på sjuårsdagen en undulat som vi döpte till ”Pippi Kojak Fonzie”, räknas det? (Jag vill inte inte inte inte ha ett husdjur!)

5. Första semester: Definiera semester. När man jobbar och får betalt för att vara ledig? Och sedan spenderar hela ledigheten med att jobba, slita, inte sova, vara sjuk och längta tillbaka till jobbet? (Inte särskilt fina semesterminnen, nej.) Jag svarar istället på vilken min första utlandsresa var: Frankrike. Mamma är frankofil. Je ne parle pas français. Mais oui, je comprends un petit peu, mais … Aber ich liebe Deutsch zu sprechen. Ordnung muss sein! (Rätta mig gärna.)

6. Första jobb: Barnvakt, barnpassare och barnflicka. Fast första vuxenjobbet var som redaktör på Nationalencyklopedin.

7. Första köpta skiva: Jag köpte inte skivor, jag köpte kassettband. Verkligen jättesmart. Så här låter de nu: Wuuuuååååååteeeeeeeeöööörlooouuuu. Däremot fick jag Gilbert O’Sullivans singel Ooh-wakka-doo-wakka-day och fann därmed min första idol. (Alone Again.)

8. Första riktiga kärlek: Nämen honom berättade jag ju om häromdagen: Stenis.

9. Första piercing: Jag har hål i örsnibbarna sedan tioårsåldern och de räcker så bra så.

10. Första konsert: Thomas di Leva i Kungsträdgården 1986. Han hade en fasttejpad lock i pannan som han drog loss och slängde ner till publiken. Nej stopp, jag var ju i koltåldern med mamma på en förfärlig gnisselkonsert. Strumpbyxorna korvade sig hemskt obekvämt. När jag vred på huvudet prasslade sidenrosetterna i flätorna så att gnisslet på scenen hördes mindre. Oj, nu kom jag på att operetten ”No, no Nanette” var bättre, räknas den som konsert?

Nio senaste
1. Senaste alkoholdrycken: Rött vin skulle det ha stått vilken annan dag som helst, men jag drack en iskall lättöl igår kväll.

2. Senaste filmen jag såg: En dvd, Amelie från Montmartre. Jag ser alla filmer antingen på premiären först-först-först eller absurt sent på dvd, sist av alla.

3. Senaste ringda telefonsamtal: En uppdragsgivare som är jättehemlig. (Nej, nu ljuger jag igen. Jag minns inte – jag gillar ju inte telefoner.)

4. Senaste bubbelbadet: Nu snackar vi väl vita bubblor på en vattenyta i ett badkar? Skumbad? (Inte bubbelmaskin, för en sådan har jag aldrig varit nära.) Ok. På min födelsedag – Tolvåringen överraskade mig med skumbubblor, veckotidningar och levande ljus och jag, jag är så himla otacksam för efter endast ett par minuter har jag alltid ”badat färdigt”. Bada badkar och basta bastu och tala telefon är det jag gör mest sällan. Förutom då att slåss, spotta snus och spela volleyboll, det gör jag också himla sällan.

5. Senaste spelade cd: Ehum, cd? Kanske något av Travis för ett par år sedan?

6. Senaste kyss: För 57 minuter sedan. (Jag visste ju att jag skulle svara på frågan här, så jag sneglade på klockan istället för att sluta ögonen och vara romantisk.)

7. Senaste gången jag grät: Jag svarar nästan som Studiomannen på detta: det händer sällan. Jag kan inte … jo, vänta, ett par tårar trillade nerför kinden under ett amerikanskt program om människor som det var synd om och som därför fick ett nytt hus. (Det känns som om jag borde förklara och försvara mig för mina icketårar, men … äh.)

8. Senaste måltiden: Lax i ugn, för en gångs skulle inte sådär torr och trist. Sås med gräslök. Potatis och god sallad med överdrivet mycket avokado och fetaost. Pinnglass. Te. Mandelmassa och blockchoklad. Te igen. Lite mer te. Oj, det var en lång måltid.

9. Senaste idrottsbedriften:
”Hedgen” på Jimmy på träningen i måndags.

Åtta har du nånsin:
1. Dejtat en av dina bästa kompisar?
Dejta gjorde jag nästan inte ens i USA. Aldrig i Sverige. Men jag tolkar frågan lite fritt och svarar ja. (Och är sedan väldigt intressant och hemlighetsfull genom att inte berätta mer.)

2. Blivit arresterad? Nej. Men jag gick som tioåring en allmänbildande kvällskurs om hur polisen arbetar. Lämnade fingeravtryck gjorde jag till och med. Begriper inte hur jag hamnade där – de andra deltagarna var ju vuxna.

3. Blivit kär vid första ögonkastet? Jao. Jo, så var det nog när jag träffade min djefla man, men det var nog inte ögonka
stet utan snarare hans lappade jeans jag föll för.

4. Fastnat med blicken i någons urringning? Ooooh ja. Mycket, mycket fascinerad är jag av snygga urringningar med innehåll. Gärna 50- och 60-tal. Inte gärna 90-tal.

5. Sagt att du älskar någon utan att mena det? Nej, jag säger ju det knappt till dem jag verkligen älskar. Tänk att de står ut med mig.

6. Haft ett one night stand? Japp. (Jag skulle nu kunna dra väääääärldens roligaste historia. Men nej. Fast om jag får Sommarprata någon gång i den avlägsna framtiden, ska jag berätta.)

7. Busringt till någon? Ja, fast jag var inte den drivande. (Se ovan om telefoner.) Vi tjuvringde till basketspelare i Solna, Alvik och Södertälje.

8. Deltagit i en fransk teaterfestival med en obegriplig pantomim? Jäpp. På vår bröllopsresetågluff 1991.

Sju saker jag saknar:
1. En blå, hemstickad kofta med guldknappar som jag glömde någonstans när pappa spelade pingis 1975. Jag fick jättemycket skäll.
2. Förståelse för militanta genusteoretiker som inte erkänner kromosomskillnader.
3. Onedinlinjen.
4. En flisa på en framtand.
5. Ett par nycklar i en strypkoppelskedja som jag tappade 1979. Inte för att jag behöver nycklarna, men för att det sedan dess har irriterat mig: kedjan satt ju fast i brallorna! Hur kan man tappa något som sitter jättefast?
6. Golvlister.
7. Ordningssinne.
8. En stulen cykel. Nej, tre stulna cyklar. Massa stulna cyklar. Jävla cykeltjuvar.
9. Fräknar.
10. En rejäl verkstad i källaren.
12. Tydligen förmågan att räkna till sju.

Sex saker jag gjorde igår:
1. Ljög.
2. Sov middag.
3. Handlade allt utom mjölk. (Hur kan man glömma mjölk med fem barn i huset?)
4. Redigerade en (tyvärr) välskriven text i fyra timmar.
5. Stoppade en älskad raggsocka som allt mer påminner om Staffan Westerberg.
Uppdatering! Glömde:
6.
Målade en gul, röd och grön hall med knottrig vävtapet helt vit.

Fem favoritsaker utan rangordning:

  • Datorn.
  • 501:orna
  • Temuggen.
  • Halva dörren i köket som jag inte får ha längre för att den bara är i vägen.
  • Jympaskorna. Gympaskorna? Jumpaskorna? Basketskorna.

Fyra personer jag kan berätta allt för:
Nej, hu så trist, det vill jag inte utsätta någon för. Tänk bara:

– Lyssna, inatt drömde jag att …
– Du, jag skulle vilja köpa …
– Tänk jag tror att världen …
– Hör här, igår när jag petade mig i näsan hittade …
– Jag har kommit på att i morgon tror jag att jag ska …

Iiiih! Bloggvarning!

Tre val:
1. Blått eller rött? Blåa jeans och ett glas rött vin utan en tanke på politik.
2. Sommar eller vinter? Bara en ordningsfråga. Sommar på sommaren, vinter på vintern. Tack.
3. Choklad eller chips? Både och samt hela tiden hade varit trevligt. Båda passar bra till rött vin, by the way.

Två saker att göra innan jag dör:
1. Uppleva ett sommar-OS på plats.
2. Uppleva ett vinter-OS på plats.

En sak jag ångrar:
Jag ångrar väldigt mycket som är på fjantnivå. Att jag inte 1986 såg Bergmans version av Hamlet på Dramaten med Peter Stormare i huvudrollen, t.ex. (Foto: Bengt Wanselius.)

Stora, viktiga saker har jag inte ångrat ännu, förmodligen för att jag inte vågar utsätta mig för sådant som jag kan komma att ångra. Jag är en mespropp.

Fyra personer som jag vill ska anta utmaningen:
Mina morföräldrar.
Mina farföräldrar.

—–
Om du har läst ända hit, har du vunnit en hammock.

Share
49 kommentarer