Hoppa till innehåll

Sommarlov

När jag var liten var båda mina föräldrar lärare. Visserligen var pappa tvungen att då och då vara på jobbet (Kemikum i Lund) som normalt folk, men mamma blev ledig när vi blev lediga och så var hon ledig tills vi började i skolan.

Ibland packade vi ihop oss i lilla Folkabubblan med påklistrad DHR-fjäder på bakrutan. (Eller vad stod fjädern för, någon som minns?) Vi gick i vita knästrumpor och träskor och åt Piggelin och humlorna surrade och vi sprang i solskenet och så trillade vi omkull, grät en skvätt och fick plåster på ett knä eller två. Sedan satte vi oss på våra cyklar och cyklade runt på hela Norra Fäladen utan att någon vaktade oss eller var det minsta orolig. När det var dags att äta, åkte alla hem till sig och sedan sammanstrålade vi igen lite senare.

(Åt jag någonsin mat hemma hos en kompis? Så underligt … jag minns inte. Brukar jag numera ha grannskapets alla barn hemma hos mig på mat? Ja.)

När vi skulle utomlands, bilade vi ner till södra Europa. Ja, även när vi bodde i Luleå bilade vi ner. Och bodde på hotell, vi bodde på hotell i Tyskland, Italien, Frankrike, oj vad vi bodde på hotell. På två ynka lärarlöner. (Det var … ehrrm … bättre förr?)

Våra barn får inte bo på hotell … men de får vara på orienteringläger! Och vi cyklar till badsjön varje dag! Och vi har matsäck med Gorbys piroger! Och vi ska tammetusan åka till Skansen endera dan! Och treåringen har två mammor och två pappor, sade han igår! (Mamma, pappa, Bästisgrannen och Skotten.) Och jag har köpt flera meter plåster!

Sanningen är att jag inte vill bila ner till södra Europa och bo på hotell. Jag vill vara hemma och cykla till badsjön och sitta på förstutrappen och dricka morgonte och vara tvungen att kisa med ögonen mot solljuset för att kunna läsa tidningen.
Den kurviga strandraggaren till höger är jag. Stranden är Pite havsbad. Karlen är min kusin Johan.

Share
Publicerat iBloggen

26 kommentarer

 1. cruella

  Jag flyyyyyger till södra Europa och sen bilar jag när jag väl är där. Det känns bra. I en vecka. Sen vill jag vara på Österlen och slafsa iväg till stranden fyra gånger om dan, fixa lite käk åt 12 personer, baka kardemummakaka till eftermiddagsfikat och läsa bok i trädgården. Hänga tvätt mellan äppelträden och läsa Sydsvenskan. Ååååååååååhhhh!!!!!

  shbjl – skitbil? Hoppas inte.

 2. Jag håller med. Min semester går i och för sig med tåg till Bastuträsk tur och retur. Men sedan är det Gustav Vasas kröningsspel i Strängnäs, dramatiserade stadsvandringar i Eskilstuna, båtturer i Mälaren… Vi har ju faktiskt så otroligt mycket fint runt omkring oss så vad ska vi ut i Europa och göra?

  bliiyr – Man blir yr av att åka ut i Europa

 3. Cruella, man ska inte läsa Sydsvenskan för de kickade ju mig från kåserandet. Å andra sidan, vilken tidning ska man då läsa? Blott och enbart Hemmets Veckotidning? Hu.

  Here’s an idea! Man ger ut en BLOGGTIDNING! En klok redaktion sitter och samlar bloggar. Som man läser i hängmattan! Veckotidning till en början … sedan dagli… hm.

  (Har jag pratat med för många människor som fräser ”jag läser inte bloggar!” och ”jag kan inte läsa direkt från skärmen!” samt ”jag har ju sagt att jag bara har modem!” eller vad tror ni?)

 4. Modem funkar ju utmärkt för att läsa just bloggar. (Om man nu inte petar in jättemånga bilder i bloggen.)
  För texten väger ju ingeting i kilobyte, och det är just kilobytesnål surfning som modemsurfarna eftersöker.

  WV: eiyhp = Hörrö, köp en Hewlett-Packard

 5. cruella

  Nu drar jag mig till minnes en fembarnsmamma som kåserade om hur snärjigt det var att vara på badstranden med hela hopen – det kan väl aldrig ha varit du??? Jag menar, hur många fembarnskåsörer kan en tidnings om Sydsvenskan ha? (Visst nä. Inga, uppenbarligen.)

  Jag kanske kan inleda en lågintensiv sommarkampanj FÖR Lottens återkomst och MOT den där j-la hunden som skriver trist?

  wipmc – whip me, whip me, whip me

 6. Cruella: Fembarnsmamma med baddräkt , jajamesan!

  Fast jag vill inte tillbaka till Sydsvenskan. Jag tycker ju att de är dumma och jag är ju en ståndaktig kvinna med skinn på näsan och livslång långsinthet. Och det var ju tack vare kicken som jag bärjade blogga såhär konstant. Och blogga konstant gillar jag. Mycket.

  R Skriverier: Du har underbara wf-associationer.

  alfyll … klorofyllet i en al? (Fast egentligen tänker jag bara på ”apfull”.)

 7. Sjyst! Jag hade faktiskt tänkt ta min egen underbara Volvo 240 kombi med TD och sovplats. Men det blir inte nu i sommar. I år ska vi bygga hus och kommer väl på sin höjd till Dalby stenbrott…

 8. Jag ska bila till Lule´, fast nu vet jag inte riktigt när det blir av. Det blir någongång i sommar i allafall. Så är det tänkt. Risken är dock att jag inte kommer längre än till Färghuset här i Eskilstuna.

 9. Jag för min del ska åka på musikläger där jag understundom ska badvakta 94 barn/ungdomar. De flesta är visserligen äldre än dina fem var vid tidpunkten för detta kåseri, men de är trots allt 94 stycken. Mer spänning än så behöver man inte under ett år.

  Wv:axqnhjv = Aequinoxia lite på lyran?

 10. Ett helt stycke där varje mening avslutas med utropstecken? Vad är det vi överkompenserar för idag? 😉
  (Sorry, men jag läste just Monicas blogg om svenskakunskapernas vara eller icke vara.)

  Jag har saknat medel för att semestra, men i år skulle jag vilja åka till wordverificationsommarparadiset zyufkzua. Undrar vad de har för valuta där tro?

 11. Salt: Vad bra att du lade märke till det där med utropstecknen. Eller:

  – Vad bra att du lade märke till det där med utropstecknen!

  (Stycket ska ju läsas sådär käckt som när man har foten i kläm och sätter bägge tummarna i vädret och vrålar ”Jajamensan!” så att tänderna ser ut som på Wallace, Gromits husse. Herregud. Jag serverar stilistisk analys på mina egna texter. Tvångströja! Hitåt!)

 12. Det finns skäl till att glassen ska oätas och inte ätas. Och jag har bestämt för mig att Helena ska blogga om oaulan först. 🙂

 13. Emi

  Nä, bila till ljusaste (för mörkt är det då inte) Lappland, med tremånadersbebis och akta mig för att behöva åka till Luleå, det ska jag göra. Och cykla, läsa Pitan, åka båt, äta glass och slå ett och annat mygg. Ja, ett. Inte en. 🙂

 14. /ingrid

  Jag hamnar väl en sväng i Hjärup även denna sommar, ett besök i föräldravistet kan inte undvikas när man tar sig neråt landet.
  Och där, Cruella och Lotten, kan jag välja mellan att läsa Sydsvenskan, DN eller Svenskan för de dimper alla ner i brevlådan varje dag. Om ni tycker att det är att ta i måste jag till föräldrarnas försvar påpeka att de avslutat prenumerationerna på Berlinske Tiderne samt Ystads Allehanda.
  Jag säger bara som wf: tauayfa

 15. Ingrid! Dina föräldrar gör ju helt rätt med tidningarna! Men om jag inte minns fel är de däremot helt väck på internetfronten så att du fullständigt missar allt vad bloggerianlej heter när du är hos dem.

  (Jag måste vara väldigt trött. Eller redlöst berusad. Jag skrev just ovanstående text i rutan för adressraden. Och märkte inget förrän jag inte hittade min word verification.)

  insowd

 16. Varför ska det behövas så mycket argument och försvar för att semestra si eller så. Jag kan förstå att man väljer med både plånbok och hjärta, men jag har respekt för den som stannar i stan och vattnar balkongblommorna och den kvinna som jag träffade idag som ska vandra på inkastigar i Peru med sin 20-åriga dotter. Stort eller litet. Länge leve semestern och allas rätt att använda den på sitt sätt.

 17. Jo jag anade viss febrighet under den glättiga ytan! 😉

  Jaaa… jag har blivit inbjuden på liftningssemester! Jag var faktiskt väldigt bra på att lifta som ung, men vem plockar upp en tantalona som jag idag?

  Jaja, bara jag får komma till Köpenhamn så blir jag glad!

  kldzqeg – nåt med klädsel va? Klädsäck? Är det det man ska ha på sig för att få lift?

 18. Christian

  Anne-Maj gav mig en idé.

  Där vi bor kommer det på sommaren ofta gående tyskar som antingen kommer från Tysklandsbåten eller från ett tyskehotell i närheten. De är lätt igenkännliga på att de ofta går i klungor, inte har exakt samma kläder som alla göteborgare och att de faktiskt går.

  De går nämligen längs spårvagnslinjen. Man ser att de är på väg till stan, men de vågar inte riktigt åka spårvagn. Det kanske bedöms som för krångligt eller dyrt, jag vet inte.

  Medge att det hade varit lite roligt att gå ut och spela tysk. Kanske en Göteborgskarta i handen – man kunde ju till och med ta steget ut och skaffa sig ett par schysta läderkortbyxor med hängslen!

  vbmvbbzw – Vorbei, Mutti, (alles ist) vorbei, beziehungsweise …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.