Hoppa till innehåll

Etikett: rösta

Sveriges kvinnors rösträtt 1919 och min 2019

Jag stoppade häromdagen ner mitt röstkort i ryggan med tanken ”jamen om andan faller på så kan jag kanske avlägga min röst före söndag” och , si vad som hände. Alla stora valaffischer var jätteirriterande och budskapen så banalt larviga att jag satte näsan i vädret och fnös nåt om att politikerna verkligen inte hyser större tilltro till undersåtarnas tankeförmåga.

”Make EU lagom again” – en parafras på Trumps budskap … och då måste det ju vara ironiskt? Men vad i hela jävla friden betyder ”lagom” i så fall?

”Inga terrorister på våra gator” – vem håller inte med om det?

”Kanelbullar till alla” – dem ska jag rösta på!

(Den där sista kanske inte var riktigt sann.)

Valaffisch från 1930.

På Centralen i Stockholm stod valförrättare och vinkade in oss. ”Om du inte har ditt röstkort, fixar vi det ändå” stod det på enorma skyltar och … ptja, då var det väl bara att ramla in och do the deed.

Sa jag i ena sekunden – och i nästa var det gjort. Ploff, bara.Idag den 24 maj är det 100 år sedan man beslutade om kvinnlig rösträtt i riksdagval. Sedan var man ju tvungen att göra en grundlagsändring 1921 och så var det ju inte nåt val förrän 1921, så om två år kan vi uppmärksamma rösträtten igen. Men även om kvinnor 1921 fick rösta, var det ännu inte fritt fram om man

  • inte hade fullgjort värnplikten
  • inte hade fyllt 23
  • inte hade betalat kommunalskatt under ett av de tre år som föregick valet
  • var förklarad omyndig
  • var satt i konkurs
  • var varaktigt försörjd av fattigvården
  • hade dömts enligt strafflagen att förlora sin rösträtt.

Det är enklare 2019, får man säga.

Spring och rösta – men skit verkligen i valaffischerna och valkompasserna och tänk efter istället. (Säger jag till er som vore ni mina barn. Det är fritt fram att fnysa i min riktning.)

Kuriosa
Tänk att i Liechtenstein kan man inte fira samma 100-årsjubileum förrän år 2084.

Share
23 kommentarer

Jag har ont i magen

Mystiskt moln över vallokalen.
Mystiskt moln över vallokalen.

Med hoppsasteg gick jag fem i tolv (eller rättare sagt tio i åtta) med min djefla man, Tioåringen och Sextonåringen till vallokalen för att få rösta sist av alla i valdistriktet.

Och jag vann! Jag var sist!

Men magontet i rubriken då? Nej, det är inte politiskt relaterat, tror jag. Ända sedan jag igår var på fest, har magen på ett konstigt sätt mullrat, bullrat och knipit.

Till kräftskiveknytisen hade jag med mig den helt naturliga kombinationen kronärtskocka och krabba.
Det dukade bordet: till kräftskiveknytisen hade jag med mig den helt naturliga kombinationen 1) kronärtskocka och 2) krabba.

Fast … Kanske är det så att mitt val med fredagspalten och lördagens kronärtskocka med krabba är som en koalitionsregering där magen nu drar blandningen i långbänk? Palten har inget drag under galoscherna och kronärtskockan vägrar att befatta sig med citronvodkan om inte krabban först lovar att avveckla kärnkraften.

Share
18 kommentarer